Advies gevraagd

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

 
 
git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-04-17 15:00

Hallo allemaal.
Het wordt even een verhaal, sorry daarvoor
Na tien jaar zoeken kwam ik via bokt mijn oude paardje weer tegen. De eigenaresse wilde er van af dus heb ik hem gekocht.
Hij is nu anderhalve week thuis. Het viel me meteen al op dat hij niet helemaal zuiver liep dus gelijk de hoefsmid besteld.
Die schrok toen ze eenmaal aan het kappen was en er is direct een paardenspecialist bijgehaald. Binnen het uur was die hier en heeft samen met de smid mijn oude maar zo geliefde knolletje bekeken.
Waar ik hoopte op, een tijdje insmeren met hoefteer of misschien zelfs een kleine operatie, werd gelijk de bodem ingeboord. Het advies van de arts, inslapen. Niet meer mee gaan dokteren.
Een ernstig geval straal kanker is bij de vorige eigenaar niet ontdekt, nu is het te ver heen om nog iets aan te doen.
Volgens de arts heeft mijn maatje pijn en dat wil ik niet.
De hoeven zijn zelfs zo slecht, gisteren is de straal zo goed als zuiver gesneden, vanmorgen was het al weer een puinhoop van kanker materiaal en pus.
De beslissing om mijn paardje de eeuwige groene wei op te sturen is al gemaakt alleen draai ik nu mijn hoofd helemaal gek over de manier waarop.
Eigenlijk wil ik hem hier op zijn eigen plekje, met het gras nog tussen de tanden laten gaan maar ik zie zo op tegen het ophalen van de rendac. Die speciale manier waarop hij gehaald kan worden spreekt me wel aan maar het zijn een hoop extra centen, waar ik mijn paardje echt geen plezier meer mee doe.
Het liefst wil ik mijn paardje niet aan de weg leggen. De schoolkinderen verzamelen altijd hier voor de inrit en ik vind het voor zowel mezelf als voor die kinderen geen fijn gezicht.
De mogelijkheid is er ook om bij de paardenspecialist in een speciaal voor dit doel ingericht kamertje mijn paardje in te laten slapen. Het voordeel is dat ik niet zie dat ze hem optakelen, het nadeel is dat hij nog vervoerd moet worden wat ik hem dan weer niet toewens.
Ah, ik wordt gek van mezelf(en met alle emoties wordt het er niet beter op).

Ik weet eigenlijk niet wat ik met dit topic wil bereiken maar ik wilde denk ik mijn verhaal kwijt en misschien wat advies en ev tips waar ik wat mee kan of waar ik zelf nog niet aan gedacht had.
Mocht mijn verhaal hier verkeerd staan, sorry.


Anoniem

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 15:09

Wat ontzettend naar... heb je eindelijk je geliefde paardje terug, moet je hem al weer laten gaan.
Ik vind het onwijs knap dat je de beslissing maakt, daar zal hij je vast dankbaar voor zijn.

Wij laten de paarden op ons terrein inslapen en de dag erna worden ze opgehaald.
Ik zorg dan wel dat de muziek erg hard staat of dat ik ergens ben waar ik het niet kan horen.
Zeker niet erbij blijven om te kijken.
Zelf heb ik weleens overwogen om te laten cremeren, maar je bent dan uiteindelijk zo'n hoop geld kwijt en een potje met as weegt voor mij niet op tegen een bakje met haar en de 1000000den herinneringen.

Doe vooral wat voor jou goed voelt en volg je hart.

Heel veel sterkte!

terpentijn

Berichten: 7212
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Zuidlaarderveen Drenthe

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 15:29

Uiteindelijk, lieve TS, blijft de beslissing bij jou, ik heb zelf echter altijd liever gehad dat het finale afscheid hier aan huis gebeurde. Zelfs mijn Dobermanns die MOESTEN gaan heb ik aan huis laten inslapen omdat ik ze de laatste reis niet meer wilde aandoen. Ik wilde toch echt tot het laatste toe de controle er over houden, zodat ik alles tot het laatste toe aan mijzelf kon verantwoorden, nagaan, nalopen.
Natuurlijk is zo'n beleving voor iedereen anders.

Ik heb ook wel paarden in laten slapen op hun eigen terrein omdat de eigenaars zelf er niet tegen konden. De Rendac (de andere dag) is dan voor mij dan ook iets van "het is een dood lichaam hij/zij is het niet meer".
Maar ik weet dat er toch een hoop mensen zijn die ook het dode, ontzielde lichaam van een paard nog emotioneel aanhangen. Ook dat is weer voor een ieder een persoonlijke beleving.

Om geld heeft het mij nooit gegaan, "aan huis" is , met hond of paard, nu eenmaal duurder dan "wegbrengen".

Het is en blijft een persoonlijke keuze, waarmee je, wat je ook besluit, zélf het beste mee moet zien terecht te komen, ook qua latere verwerking (ik bedoel: denk er geruime tijd over na, maak geen overhaaste beslissingen, zorg dat je niet naderhand spijt krijgt).

En alleen jijzelf kunt die afwegingen maken...

VERTROUWEN: het komt te voet en gaat te paard

Dees

Berichten: 17598
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 15:35

Sneu verhaal, TS...

Ik heb helaas kort geleden ook voor de keuze gestaan en heb gekozen om het dier naar een erf van de DA te brengen. Ik wil gewoon niet zo'n overleden dier een dag aan de weg hebben liggen, in afwachting van Rendac. Die van de buren zijn ze toen ook nog vergeten, die lag er een dag langer ook. Daarvoor is het voor mij toch een te emotionele gebeurtenis.

Bij de DA is mijn paard toen al grazend op een veld ingeslapen. Het was niet thuis, maar het ging snel en efficiënt en het dier had de sprieten nog tussen zijn lippen. Al met al heel nog niet zo'n slechte manier om te gaan.

Niet alles in het leven is maakbaar.

melrovers

Berichten: 898
Geregistreerd: 20-08-08
Woonplaats: Tilburg

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 15:44

Wat een verdrietig verhaal TS. Ik laat ze zelf toch wel het liefste thuis op hun eigen vertrouwde plekje inslapen. De laatste keer dat ik dat heb moeten doen is de merrie gewoon in de kudde gebleven, we hebben haar aan de rand in kunnen laten slapen vlak bij een ingang. De Rendac is toen met een speciale auto met trailer waar ze heel netjes in gelierd werd gekomen, dezelfde dag nog. Ze werd eerst op een plaat gelegd wat makkelijk ging, we hebben haar gezamenlijk omgerold de plaat op. De andere paarden uit de kudde hebben nog rustig afscheid van haar kunnen nemen, ze namen daar allemaal stuk voor stuk ook de tijd voor.

Heel veel sterkte met je beslissing.

Master Saddle Fitting Consultant SMS Qualified Saddlefitter

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-04-17 16:51

Dank jullie wel voor jullie lieve berichten.
Het is echt het enige wat de hele dag door mijn hoofd speelt. Mijn maatje mag 6-5 de prachtige leeftijd van 20 jaar behalen. Ik ga dit samen met de verzorgster van zijn vorige adres, haar vriendin en mijn dochter nog vieren.
Ik wil een paardentaart voor mijn maatje en gewone taart voor ons zelf halen. We vieren het leven wat hij heeft mogen hebben. Ik ga de afspraak met de dierenarts op de maandag erna zetten. Ik ga kijken of ik de rendac voor later die dag kan laten komen of de dag erop. Ik ga hem in zijn eigen wei in laten slapen. Hij ligt dan een stukje onze inrit op(klein stukje onverhard) en ligt dan achter een dikke coniferen haag zodat hij vanaf de straat niet te zien is. Ik kan zelfs naar de stallen lopen zonder langs hem af te hoeven dus ik kan bekijken hoe ik daar op dat moment op reageer en wat mijn hart me in gaat geven.

Zou de rendac wel op willen halen als hij wat verder op je terrein ligt?

Anoniem

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 16:58

Bij ons doen ze dat wel als je het van tevoren aangeeft.
Onze oprit is, ik schat, 25 meter lang en die rijden ze gewoon achteruit op.

larissa96
Berichten: 573
Geregistreerd: 15-11-10
Woonplaats: Zaanstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 17:01

Wat vervelend! Wel fijn dat het voor jezelf nu duidelijk is hoe je het wilt. :)

Bij ons zijn van de zomer ook twee paardjes ingeslapen en opgehaald door Rendac. De paarden lagen een heel stuk het erf op en werden daar toen gewoon opgehaald. Ik zou ze even bellen en vragen wat mogelijk is.

Kunnen ze de wagen makkelijk kwijt op het erf en eventueel keren? Ik denk dat dat voor hun het belangrijkst is, bij ons hadden ze daar namelijk wel ruim de ruimte voor.

janouk

Berichten: 16626
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 17:02

Sterkte. Naar om zo je paardje terug te vinden.

Mijn paarden slapen hier op het erf in. Ik vraag Rendac om ze op te halen en aan de hand van de planning van rendac bepaal ik met de veearts het moment van inslapen.

De laatste keer is de veearts om 7.00u hier voor zijn dienst begint gekomen en heeft mijn paard laten inslapen. Om 10 u kwam Rendac en die heeft haar keurig meegenomen en met alle respect geladen.

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, kwalificatie 24.3.2022
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

mirim

Berichten: 4177
Geregistreerd: 07-10-10
Woonplaats: de Achterhoek

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-17 17:11

Wat rot !
Rendac doet zijn werk inderdaad met veel respect.
Ze komen gerust je pad op gereden, mits ze wel overal goed bij kunnen ( ook in de hoogte)
Ze zijn snel en vakkundig.
Heel veel sterkte!

ceramic ARTBYMIR.NL( Instagram )
Ook voor workshops

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-04-17 17:55

Bedankt allemaal voor de fijne berichten. Ik kan hier echt wat mee.
Als ik het goed begrijp is het dus eerste een afspraak maken met de rendac en daarna de dierenarts er gewoon voor boeken. Ik ga alle partijen morgen eens bellen en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant in staan.
Ik moet zeggen dat het me een rustiger gevoel in mijn hoofd geeft nu ik alle knopen heb doorgehakt en er een duidelijke planning gemaakt kan worden.

Ze zeggen soms dat alles in het leven een doel heeft of om een bepaalde reden gebeurd. Toen bij mijn paard de diagnose eenmaal gesteld was, heb ik nog contact met de oud eigenaar gehad. Die wilde het paard hoe dan ook niet laten inslapen. Voor mij is dit de reden dat mijn paard weer bij mij is gekomen. Zodat hij nu in rust en vrede mag gaan en niet eindeloos hoeft te lijden.
Het is voor mij een duur grapje, paard net anderhalve week geleden gekocht, smid en paardenspecialist erbij gehad en nu dan nog het afscheid. Dit is echter het enige wat ik nog voor hem kan doen en dat ga ik goed proberen te regelen.

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-17 10:48

Vanmorgen knalt hij dan weer als een jonge god door zijn wei. Dit zet me toch weer aan het twijfelen. Doet een paard dit als hij pijn heeft in zijn voet. Helemaal vrolijk met de staart en de neus in de lucht.
Ga ik niet te snel met het afscheid? Als ik hem zo zie als vanmorgen dat wil het er moeilijk in , dat mijn paard doodziek is.
Zo moeilijk dit

Dees

Berichten: 17598
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-17 11:00

Je kan altijd nog eens een second opinion vragen.
Of zien wat 2x daags een soda-bad nog kan uithalen. Of wat dan ook. Iets waarmee je voor je eigen gevoel het idee krijgt dat je wel alles hebt geprobeerd.

Het hoeft niet meteen deze week gebeurd te zijn, he? Een zomertje weidegang mag je hem en jezelf heus nog gunnen als hij niet dagelijks in pijn staat.

Niet alles in het leven is maakbaar.

nynke55
Berichten: 5940
Geregistreerd: 14-03-10

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-17 11:21

Wij hebben ons paard in de wei laten inslapen. Toen we met de dierenarts daar kwamen kwam ze vrolijk op ons af galopperen, helemaal blij dat ze in de wei mocht, met het gras kniehoog en na een half jaar tobben met hoefbevangenheid. Ze kreeg toen behoorlijk wat buut. Nadat ze ingeslapen was, kon je stukken van de hoef af trekken, zo slecht was ze.

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-17 11:36

Mijn paard staat niet op pijnstillers. Dit om dus aan hem te zien hoe het gaat. Een second opinion gaat aan de zaak niets veranderen. De eigenaar en arts van de paardenkliniek is er hier bij geweest en ik heb het zelf natuurlijk ook gezien. Pas toen de hoefsmid de straal goed open had gemaakt kwam er een heel stuk kazige hoef tevoorschijn. We weten allemaal wat dit is. De arts had het in zijn rapportage naar mij toe ook over verregaande straalkanker.
Het vonnis is dus inslapen en dat gaat ook gebeuren. Dankzij dit topic weet ik nu ook al precies hoe ik dit wil gaan aanpakken. Nu is de beslissing nog, wanneer gaan we dit doen. Ik wil hem niet chagarijnig en met pijn rond zien lopen maar wil hem ook niet te vroeg uit het leven halen. Ik weet dat ik hem er niet mee schaad als ik mijn besluit te vroeg neem en wel als ik het te laat neem. Een paard heeft nog geen plannen voor morgen gemaakt. Hij leeft in het nu.
Ik wil me echter ook niet afvragen of ik hem nog een lekker half jaartje wei had kunnen bieden en dit niet gedaan heb. Ik wil hem niet te kort doen

Dees

Berichten: 17598
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-17 11:48

Hij zal het verschil niet weten, of hij nu wel een zomer weide te gaan heeft of niet.
Hij zal jouw twijfel wel zien.

In deze fase moet jij voor jezelf doen wat goed voelt voor jou. Je besluit is helder.

Niet alles in het leven is maakbaar.

janouk

Berichten: 16626
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-17 11:53

Wat bij mij hielp, was om niet de hele tijd dat nare zwaard van Damocles in je hoofd te hebben, was om elke zondagavond te kijken hoe het ging ( een vast moment in de week) en dan een beslissing te nemen.
Anders ben je de hele dag aan het wikken en wegen. Daar werd ik gek van. Het besluit is genomen, maar voor de timing kan je ook rekening houden met jezelf. Je moet er ook zelf vrede mee kunnen hebben. Zolang het eerlijk is naar het paard natuurlijk.

Nadat het besluit genomen was voor inslapen, heb ik in overleg met de veearts de pijnstilling verhoogd voor mijn paard en haar nog twee weken bij mij gehouden. Zodat ik voor mezelf de tijd kon nemen om afscheid te nemen en voorbereidingen te treffen.
Op een gegeven moment ben je dan ook klaar mee en voor.

Mijn veearts zijn toen iets wat mij wel aan het denken heeft gezet.
Hij zei als je wilt dat je afscheid neemt op het "juiste" moment voor ze slecht wordt, moet je dat doen als ze nog redelijk goed is. Als je ziet dat ze te slecht is, ben je te laat. Dat betekent dat het besluit voor je gevoel te vroeg zal zijn, maar voor het paard op tijd.

Sterkte

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, kwalificatie 24.3.2022
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-17 12:02

Dank jullie allemaal voor het meedenken. Ik denk dat ik moet gaan doen wat voor mij goed voelt zoal Dees hierboven beschrijft. Als ik hem goed in de gaten houd hoop ik daarin geen blunders te maken. Pff hing er aan het paard maar gewoon een metertje of etiketje waarop je de gemoedstoestand van je paard kon aflezen. Dat zou de zaak een heel stuk makkelijker maken.
Janouk, je beschrijft nu dus precies mijn angst. Ga ik niet te laat zijn. Ik ben er zelf alleen nog zo niet klaar voor. Het leven houdt daar alleen bar weinig rekening mee, of ik er klaar voor ben of niet(had eigenlijk ook wel handig geweest als dat wel zo was)
Ik kijk nu gewoon elke morgen zijn voeten na.
Gisteren was er wat etter in de hoef nadat alles open gelegd was door de hoefsmid de dag ervoor. Ik had alles zeer degelijk ontsmet maar de ochtend erna dus toch etter. Op advies van de kliniek, watten in zijn hoef gedaan die gedrenkt waren in jodium en dan een verband onder de hoef zodat die watten blijven zitten. Vanmorgen zat er geen etter in de straal en zag het er rustig uit.

Getup

Berichten: 7620
Geregistreerd: 27-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-17 16:09

janouk schreef:
Mijn paarden slapen hier op het erf in. Ik vraag Rendac om ze op te halen en aan de hand van de planning van rendac bepaal ik met de veearts het moment van inslapen.

De laatste keer is de veearts om 7.00u hier voor zijn dienst begint gekomen en heeft mijn paard laten inslapen. Om 10 u kwam Rendac en die heeft haar keurig meegenomen en met alle respect geladen.Dit inderdaad. Ik vnd het voor het paard het fijnste, om dit thuis , op Eigen terrein te doen. Maar ik ben niet in de buurt, als de Rendac komt, brrrrr.

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-17 17:43

Hallo allemaal,
Mijn geliefde Turbo is op 30-5 ingeslapen.
Mede dankzij dit topic heb ik vooraf helemaal kunnen regelen zoals ik het hebben wilde. Een goed afscheid voor zowel Turbo als voor mij.
Hij is vredig heen gegaan.
Bedankt allemaal voor jullie goede adviezen.

janouk

Berichten: 16626
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 18:42

:+:

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, kwalificatie 24.3.2022
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Dees

Berichten: 17598
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 19:17

Ach, git, blijft sneu. Sterkte met het verdriet.

Niet alles in het leven is maakbaar.

N4N4
Berichten: 768
Geregistreerd: 15-10-15

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 21:40

Sterkte , je hebt het goed gedaan ..
Respect !

De allerliefste en het allermooiste paard van de hele wereld ... is de mijne :-)

melrovers

Berichten: 898
Geregistreerd: 20-08-08
Woonplaats: Tilburg

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 21:42

Ahhh sterkte ermee Y;(

Master Saddle Fitting Consultant SMS Qualified Saddlefitter

git
Berichten: 1952
Geregistreerd: 15-07-05

Re: Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-17 21:50

Dank jullie wel


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 7 bezoekers

cron