Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Orlinapaard schreef:belle_boef schreef:Als het paard een rechte lijn moet lopen wil je toch evenveel druk op beide knobbels?
Ja, en toch, als je bvb kijkt naar een serie, dan zie je de ruiter ook van de ene naar de andere kant 'schommelen' met hun zit.
Avalanche81 schreef:Binnenzitbeen knobbel, dat is waar je de hulp op geeft, en je kan hem idd op die manier onderhouden ook. Het is de richting van je lijf die aanwijst welke kant je opgaat, dus ook al zit je op je binnenzitbeenknobbel, als je navel recht naar voren wijst gaat je paard dus rechtuit.
belle_boef schreef:Orlinapaard schreef:
Ja, en toch, als je bvb kijkt naar een serie, dan zie je de ruiter ook van de ene naar de andere kant 'schommelen' met hun zit.
Maar dat moet ook wel want je geeft hem wel een hulp anders springt hij niet over. Bij iedere wissel moet hij zijn lijf ombuigen en dat lukt mi. Alleen als de ruiter mee veranderd.
Met een rechte lijn bedoelde ik wel in dezelfde gang en hand blijven.
Suzanne F. schreef:Je moet daar helemaal niet zo over nadenken. Gewoon recht boven je paard blijven zitten. De hulpen geef je met been. Dat schommelen van links naar rechts is ook helemaal de bedoeling niet. Kijk maar eens een oude video van Anky met Bonfire terug in de series. Die zie je helemaal niet bewegen in de wissels, alleen hele kleine beenhulpen.
keshia schreef:Klopt exact. En het is idd iets waar je niet vreselijk over na moet denken, want dan gaje het heel overdreven doen. Maar het weten is wel handig, want dan zou je dus je wissels kunnen rijden met min of meer onzichtbare hulpen.Bij het naar achteren brengen van je been gaat de druk van je zitbeenknobbel af. Dat wat je ziet in de wissel is eigenlijk gewoon "galop aanspringen" ofwel links ofwel rechts. Zoals je vroeger op de manege al leerde, binnenbeen op de singel en buitenbeen een fractie erachter. Daarmee breng je de druk dus op de binnenzitbeenknobbel waardoor het paard aanspringt in de juiste galop. Met een serie zeg je dus steeds , rechts aanspringen, links aanspringen. Dus linkerbeen op de singel en druk op de binnenzitbeenknobbel voor de linkergalop. Rechterbeen op de singel, links erachter druk op rechter zitbeenknobbel voor de rechtergalop. Zo overdreven als sommige ruiters hem rijden is vaak niet nodig.
Op een volte, met wijken appuyementen en schouderbinnenwaarts hoort het binnenbeen de stelling te regelen op de singel en te zorgen dat het paard niet naar binnen komt vallen. Daar hoort dus ook de druk op de binnen zitbeenknobbel. Dus bij wijken voor de linkerkuit naar rechts, hoort het linkerbeen eigenlijk op de singel de stelling te regelen, druk op de binnenzitbeenknobbel en dan loopt het paard naar rechts.
In een appuyement naar links, blijft een paard alleen gebogen als je je binnenbeen lang en naar voren houdt, en de druk op het binnenzitbeenknobbel en daarna met het buitenbeen naar links sturen.
Orlinapaard schreef:Avalanche81 schreef:Binnenzitbeen knobbel, dat is waar je de hulp op geeft, en je kan hem idd op die manier onderhouden ook. Het is de richting van je lijf die aanwijst welke kant je opgaat, dus ook al zit je op je binnenzitbeenknobbel, als je navel recht naar voren wijst gaat je paard dus rechtuit.
Bedankt voor deze heldere uitleg, Avalanche81! En is dat bij alle oefeningen zo? Dus bij rechtuit rijden, contra, eenvoudige wissels,...? Of zijn er oefeningen waar je juist wel op je buitenste knobbel gewicht moet opnemen? Ik dacht bvb altijd dat je bij een vliegende wissel moest schommelen van de ene buitenste zitbeenknobbel naar de andere. Tenminste, zo ziet dat er toch uit als je achter het paard staat wanneer iemand een serie springt. Maar dat is dus niet zo?
Orlinapaard schreef:Suzanne F. schreef:Je moet daar helemaal niet zo over nadenken. Gewoon recht boven je paard blijven zitten. De hulpen geef je met been. Dat schommelen van links naar rechts is ook helemaal de bedoeling niet. Kijk maar eens een oude video van Anky met Bonfire terug in de series. Die zie je helemaal niet bewegen in de wissels, alleen hele kleine beenhulpen.
En dus ook niet bij de zijgangen?
Elvirawortel schreef:Als je aan springt in galop leg je toch ook je buiten been naar achteren en komt je gewicht automatisch op binnen? Wanneer je een wissel springt geef je zeg maar de hulp om aan te springen dus dezelfde hulp
Orlinapaard schreef:En als je je binnenbeen lang houdt, komt dat dan niet op hetzelfde neer? Verplaats je je gewicht dan ook niet automatisch iets naar je binnenzitbeenknobbel?
Orlinapaard schreef:In tegenstelling tot wat keshia zegt, verplaats ik mijn gewicht bij het wijken iets meer naar mijn buitenzitbeenknobbel. Is dat niet logischer als je de redenering volgt dat het paard altijd onder je zal willen blijven?
Orlinapaard schreef:Maar hoe zit het dan bij schouderbinnenwaarts? Ik zit bij sb op de binnenkant, maar als je de vorige redenering doortrekt, zou je dan ook op de buitenzitbeenknobbel moeten zitten..
Orlinapaard schreef:Bij zijgangen zie ik de meerwaarde van gewichtshulpen wel in, maar over de galopwissels twijfel ik. Als je je gewicht op de binnenzitbeenknobbel brengt tijdens de wissel, krijgt het paard dan wel de kans om zijn binnenachterbeen en binnenschouder voldoende naar voren te brengen? Blokkeer je die dan niet juist?