Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
josie schreef:Dressuur betekend gymnastiseren, daar zijn alle oefeningen voor bedoeld.
Die oefeningen zijn in dressuurproeven verwerkt waaraan een competitie is verbonden (wedstrijden).
Maar die wedstrijden zijn niet het doel van dressuur, dat is gymnastiseren.
D_M_L schreef:Het doel van de pure dressuur is uiteindelijk om in een perfecte harmonie met het paard in alle lichtheid de gevraagde oefeningen uit te voeren. (Er zijn vast meer definities, maar ik houd deze aan.)
Absolem schreef:Oké nu ga ik een totale kwal zijn maar nee je zit er dus helemaal naast.
Het doel van dressuur,elke vorm van dressuur, is je paard (het woord zegt het al) te dresseren.
Je paard dus gymnastiseren en soepel en sterk houden door hem/haar steeds opnieuw te leren of beter te leren hoe die zijn lichaam moet gebruiken.
Van oorsprong werd dit gedaan om paarden geschikt te houden voor hun werk zodat ze minder snel 'versleten'. Immers als een mens in een houding blijft werken /zitten wordt die ook steeds slechter.
Dresseren an sich betekend een dier iets leren.
Bij dressuur zoals wij de term toepassen houd is het uiteindelijke doel een paard zo goed gaand mogelijk te krijgen. Met of zonder ruiter erop.
Pas als je spreekt over een dressuurwedstrijd hebben we het over een combinatie in totale harmonie tonen. Waarbij de basis van het goedgaande paard nog altijd centraal hoort te staan. Of dat nou met ruiter in Engels zadel is, dameszadel, voor de menwagen of een paralympische ruiter die maar 1 been heeft en aan de andere kant een kunstbeen die alle kanten opwappert ( ik noem maar wat) altijd moet het paard centraal staan. In balans, soepel en goed genoeg gedresseert voor het niveau waar hij voor uit komt.
Dus feitelijk staat het dresseren van het paard los van hoe de ruiter er op zit. Echter er wordt zo gehamerd op de harmonie omdat het paard zich dan optimaal kan laten en zo min mogelijk last heeft van de ballast.
Maar de harmonie is niet het doel van dressuur. Het doel van dresuur is puur je paard gymnastiseren tot hij zijn toppunt bereikt heeft.
Citaat:de dressuur zelfst.naamw. (v.)
Uitspraak: [drɛ'syr]
Verbuigingen: dres|suren (meerv.)
proces dat je (een dier) iets leert en laat uitvoeren
Voorbeelden: `Het doel van dressuur is op een evenwichtige manier het paard gehoorzaam aan de ruiter te maken.`,
`dressuuroefening`,
`dressuurwedstrijd`
Citaat:dresseren BETEKENIS & DEFINITIE
dresseren - regelmatig werkwoord
uitspraak: dres-se-ren
1. een gerecht op een mooie manier op het bord leggen
♢ als alles gekookt is, moet je het gerecht nog dresseren voordat je het serveert
2. iets leren aan dieren
♢ onze hond is goed gedresseerd: hij haalt elke morgen de krant uit de brievenbus
Peelie schreef:De definitie van dressuur die ik kan vinden op het o zo wijze online woordenboek:
Citaat:dresseren BETEKENIS & DEFINITIE
dresseren - regelmatig werkwoord
uitspraak: dres-se-ren
1. een gerecht op een mooie manier op het bord leggen
Citaat:Het gaat dus helemaal niet om harmonie. Dressuur is in de basis een dier (niet persee een paard) commando's aanleren.
Citaat:Het doel van de dressuur
Het doel van de dressuur is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig; er is harmonie.
Deze ontwikkeling wordt zichtbaar door:
-de ongedwongenheid en regelmaat van de gangen
-de ontspanning
-de aanleuning
-de impuls
-het rechtgericht zijn van het paard
de verzameling.
Het paard geeft in zijn werk de indruk dat het uit vrije wil datgene doet wat van hem wordt gevraagd. Met vertrouwen en oplettendheid geeft het zich edelmoedig over aan zijn ruiter. Het paard blijft daarbij volkomen recht bij al zijn bewegingen op de rechte lijn en past zijn buiging aan volgens de boven van alle andere lijnen.
De stap is regelmatig, vrij en ontspannen. De draf is regelmatig, vrij, soepel, krachtig en actief. De galop is regelmatig, licht en gecadanceerd. De achterhand moet in alle omstandigheden actief zijn. Op de eerste vraag van de ruiter wordt deze actiever en verlevendigt daardoor de bewegingen van alle andere delen van het paard.
In al het werk dient het paard 'aan het bit' te gaan. Het paard is 'aan het bit' wanneer de hals, afhankelijk van de grad van africhting en de mate van verzameling in de gang, meer of minder opgericht en gewelfd is. Het paard accepteert het bit met een licht en soepel contact.
Dankzij de steeds aanwezige impuls en de elastische buigzaamheid van zijn gewrichten, die door gen enkele beperking worden tegengewerkt, gehoorzaamt het paard bereidwillig en zonder weifelen, met kalmte en stiptheid aan de verschillende hulpen van de ruiter. Het paard toont daarbij zowel geestelijk als fysiek een harmonisch en natuurlijk evenwicht. Het paard is volledig ontvankelijk voor de hulpen (durchlässig).
camnova schreef:Hey
ik heb altijd geleerd dat 'dressuur de basis van alles was'. Wat uiteindelijk ook wel klopt, springen, cross... overal heb je de controle nodig die je in de dressuur oefent.