Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
hoikimmmy schreef:Is hij niet gevoelig voor reacties van andere paarden? Die van mij deed aan de hand buiten nooit een stap verkeerd en nergens bang voor, ga met een alerte fries mee op buitenrit die schrikt en die van mij 'schrok' ook ineens. Hij keerde alleen om toen viel ik er al af en hij bleef gelukkig staan maar was echt meer kudde dan schrikgedrag
Joolien schreef:Waardoor vermoed je dat het pijn is?
Ik vind het meer klinken als teveel spanning opbouwen en dat niet kwijt kunnen en daardoor compleet over zijn theewater gaan.
Sokje_6 schreef:Ik vind het ook klinken als teveel spanning opbouwen, ook wel trigger stacking genoemd. Te veel kleine dingetjes bij elkaar geven ook stress, en op een gegeven moment is het teveel en krijg je van die uitspattingen.
spatter schreef:Vindt jij het buiten ook spannend?
Als je werkelijk een goede band met je paard hebt gaat hij niet steeds aan de loop met je.
Hij zoekt duidelijk de steun terug thuis en niet bij jou.
Hij mag best schrikken maar vervolgens moet hij wel weer kunnen ontspannen en dat door het vertrouwen wat hij moet hebben in jou.
Sokje_6 schreef:Nou, je zegt zegt eerst 'andere route dan normaal', en vervolgens 'hij was al een beetje kijkerig'. Daarna ook nog 'ineens' shetlanders uit de bosjes, dan weet je als paard ook niet waar je moet kijken natuurlijk![]()
Als je gestresst bent, maak je het ''stresshormoon'' cortisol aan, dat zorgt ervoor dat je wat alerter bent. Paarden kunnen dat ook aanmaken. Er is bij paarden aangetoond dat het nog tot 8 uur na een stressmoment effectief kan blijven, dus dat betekent dat een pard nog 8 uur na kan stressen over iets spannends. Als daar bij elk schrikmoment nog een beetje cortisol bij komt, heb je op een gegeven moment vrij veel stresshormoon actief en dan wordt dat teveel.
Beetje kort door de bocht allemaal, maar anders wordt het te gedetailleerd.
finnens schreef:Mijn ervaring met paarden die dat (soms) doen is dat er spanning opgebouwd word, soms bijna niet merkbaar, en dan is zoiets de druppel die de emmer doet overlopen. Spanning kan er ook gewoon zijn vanwege teveel energie, tijdje stilgestaan, etc.
Ik had een paard dat snel spanning opbouwde en als ik daar niet snel genoeg op inspeelde en er gebeurde wat flipte hij of rende weg. Als ik merkte dat hij gespannen was of hij iets eng vond ging ik hem afleiden, aan het werk zetten. Slangenvoltes/slalommen over het zandpad, etc. Dan zakte het vaak snel.
janouk schreef:24/7 buiten, ruwvoer, 100 gram lexa vitamine poeder, 1/4 basis brok, 3 handen dieetmuesli, lucerne, fenegriek..
Sokje_6 schreef:Nee hoeft niet, kan van alles zijn. Een ander geurtje op de route, het feit dat je rechtdoor ging in plaats van rechtsaf zoals altijd, dat soort dingen.
Het zijn meestal van die kleine dingetjes die samen opstapelen tot iets groots.
Sokje_6 schreef:Er is bij paarden aangetoond dat het nog tot 8 uur na een stressmoment effectief kan blijven, dus dat betekent dat een pard nog 8 uur na kan stressen over iets spannends.
Citaat:Bij acute stress wordt de hoogste concentratie cortisol in het bloed en speeksel gemeten tussen 5 en 15 minuten na een training of ongeveer 20 minuten na het scheren van het paard. Ongeveer 1 uur later zijn de cortisol gehaltes alweer gedaald naar het normale niveau.