Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Faitherr schreef:Hallo Bokkers,
ik weet dat hier ontzettend veel topics over bestaan en heb deze ook vrijwel allemaal doorgelezen maar heb toch besloten om nog een topic te openen omdat ik benieuwd ben naar specifieke tips.
Mijn Haflinger merrie van 6 jaar heeft namelijk enorm veel pit, dit vind ik alleen meer leuk en dat wilde ik ook. Maar soms is het net even te veel. Daarbij komt dat ze enorm sterk is en dat ze dit ook heel goed weet. Daardoor hebben we soms het probleem dat ze te hard wilt, bijvoorbeeld in de stap dat ze gaat dribbelen/aandraven, en in de draf voornamelijk in de hoeken een rotvaart aanneemt omdat ze dan wilt galopperen. En ophoudingen maken werkt vrijwel niet en ik wil ook niet in de mond hangen natuurlijk.
Het zou heel goed kunnen dat dit nog een beetje een probleem is met de balans en het dragen, en dat ze gewoon voorover valt omdat ze te weinig van achter loopt. Maar ik ben er van overtuigt dat dit niet het probleem is.
Om alles duidelijk te maken:
ik krijg wekelijks les van een paardenfysiotherapeut die me veel helpt met het vanuit achter leren lopen en de buigingen. Ik heb ook wekelijks een groepsles, begeleiding heb ik dus genoeg naar mijn idee. Verder doe ik zeker 5/6 keer per week iets met haar, afgewisseld met buitenrijden, grondwerk, longeren, springen, dressuur etc. afwisseling komt ze dus ook niet te kort en ze zou haar energie ook makkelijk kwijt moeten kunnen. Ze krijgt een handje metazoa als we getraind hebben met een halve schep luzerne voor de spieren en soms een pompje lijnzaadolie. Dus ze staat ook niet hoog in het krachtvoer. Ik rijdt met een dubbelgebroken bitje, ik ben aan het twijfelen om andere bitten te proberen maar ik wil ook niet meteen naar hulpmiddelen grijpen. Dus het is de overweging wat voor haar fijner is. ze staat 24/7 buiten met een maatje.
Naar mijn idee zit dat dus allemaal wel goed maar heeft ze gewoon ontzettend veel energie, zou geen probleem hoeven zijn maar ze gebruikt het soms verkeerd.
Als ze onder me uit gaat rennen ga ik meestal overgangen rijden maar dit gaat lastig omdat het lang duurt voordat ik haar terugkrijg. En vooral veel volte's (verkleinen en vergroten), slangenvoltes, gebroken lijnen en andere figuren. Ook probeer ik langzamer te gaan lichtrijden maar dit vind ik wel lastig.
Ik ben benieuwd wat jullie voor een ideeën hebben, ik ben een beetje aan het kijken naar andere bitten maar ik weet dus niet of dit de juiste oplossing is.
Groetjes, Faith
Gizeppie schreef:Zou je haar karakter een beetje kunnen omschrijven? Wat vindt ze leuk? Hoe leert ze? Wat vindt ze lastig? Op welke momenten dribbelt of gaat ze hard of maakt zich sterk? Doet ze dit op de grond ook? Wat gebeurd er bij jou in je lijf? Bouw je spanning op onbewust?
Gizeppie schreef:Mijn eigen pony doet namelijk hetzelfde alleen maakt hij zich niet sterk maar rent uit angst. Deze angst werd door mij gevoed omdat ik ging aanspannen onbewust. Ik werk op mijn stage ook met een haflinger die enorm sterk is en t liefste alleen maar hard wil. Maar doordat ik nu op de grond weet welke fases hij laat zien en erop ook kan ik optijd ingrijpen of iets aanpassen aan de hulp of oefening. Mij heeft het echt gebracht dat ik weet hoe deze paarden leren. De ene leert het beste door veel uitdaging achter elkaar (oefeningen blijven vragen en blijven nadenken) andere paarden moet je soms een moment van rust geven door stil te staan (mijn eigen paard gaat op de snooze stand dan, mentaal verwerken is dat). Misschien dat dit je gaat helpen?
Gizeppie schreef:Heb je t topic over vitamine brok gelezen? Sommige paarden kunnen niet zo goed tegen metazoa. Ik ben zelf ook over gestapt naar een andere vitamine brok omdat ik merkte dat mijn connemara (ook sober ras) er heet van werd.. zelfs van een klein beetje.
Gizeppie schreef:Vergeet niet dat je dier pas zes jaar is. Ze zit in de puberteit en is nog aan t zoeken naar balans zowel geestelijk als lichamelijk. 6 keer in de week is aardig wat voor een paard. Die van mij doet vier dagen in de week wat ongeveer.
Gizeppie schreef:Heb je de noodrem aangeleerd? Misschien wel handig. One rein stop heet die rem. Ik heb m aangeleerd toen ik er een keer kei hard af gevallen ben.
Gizeppie schreef:Denk aan je eigen veiligheid! Het liefste zou ik mijn pony op een rubber bit rijden, maar omdat hij er vandoor gaat soms rijd ik nu nog met een kneveltrens.
Gizeppie schreef:Ik hoop dat je iets aan Mn tips hebt!
Faitherr schreef:Gizeppie schreef:Zou je haar karakter een beetje kunnen omschrijven? Wat vindt ze leuk? Hoe leert ze? Wat vindt ze lastig? Op welke momenten dribbelt of gaat ze hard of maakt zich sterk? Doet ze dit op de grond ook? Wat gebeurd er bij jou in je lijf? Bouw je spanning op onbewust?
Jaa in karakter is ze erg dominant, ze kan het niet hebben als je haar op dr plaats zet en vanaf de grond laat ze dit merken door eens speels opzij te happen en dr achterbeen de lucht in te gooien en onder het zadel blijft en meestal bij een geïrriteerde zwiep met de staart en soms een iniminie bokje. Ze wil daarintegen wel ontzettend graag werken en laat zich op een of andere manier daarom wel gecorrigeerd worden maar moet wel laten merken dat ze daar niet helemaal van gediend is soms. Maar ze leert enorm snel en vind het geweldig om nieuwe dingen te doen. Buiging vind ze lastig, dribbelen doet ze vooral als ik wil halthouden en hard gaat ze in de hoeken in de draf en in de stap als ze heel graag wilt. Op de grond doet ze dit veel minder, met rijden bouw ik wel spanning op maar niet uit angst ofzo maar gewoon om haar terug te krijgen. Bang ben ik nog nooit geweest op haar eigenlijk. Zodra ik besef dat ik spanning in mn lijf heb adem ik een keer flink uit en ga dan weer verder.Gizeppie schreef:Mijn eigen pony doet namelijk hetzelfde alleen maakt hij zich niet sterk maar rent uit angst. Deze angst werd door mij gevoed omdat ik ging aanspannen onbewust. Ik werk op mijn stage ook met een haflinger die enorm sterk is en t liefste alleen maar hard wil. Maar doordat ik nu op de grond weet welke fases hij laat zien en erop ook kan ik optijd ingrijpen of iets aanpassen aan de hulp of oefening. Mij heeft het echt gebracht dat ik weet hoe deze paarden leren. De ene leert het beste door veel uitdaging achter elkaar (oefeningen blijven vragen en blijven nadenken) andere paarden moet je soms een moment van rust geven door stil te staan (mijn eigen paard gaat op de snooze stand dan, mentaal verwerken is dat). Misschien dat dit je gaat helpen?
Dat had ik zelf ook geprobeerd maar bij haar is het geen angst, puur zin om te werken. Dat rust geven doe ik wel, met rijden elke 10 minuutjes even 3 minuutjes lange teugel en stappen, dan gaat ze ook onregelmatig ademen, kauwen op het bit en gapen dus dan is ze alles aan het verwerken. Met grondwerk zet ik haar ook na elke oefening even stil tot ze laat zien dat ze erover na denkt en dan gaan we verder.Gizeppie schreef:Heb je t topic over vitamine brok gelezen? Sommige paarden kunnen niet zo goed tegen metazoa. Ik ben zelf ook over gestapt naar een andere vitamine brok omdat ik merkte dat mijn connemara (ook sober ras) er heet van werd.. zelfs van een klein beetje.
Ja dat heb ik inderdaad gelezen en ik denk dat dit inderdaad ook best zou kunnen, ik moet misschien toch opzoek naar een ander voer, misschien dat iemand hier nog een goed mineralen brokje weet?Gizeppie schreef:Vergeet niet dat je dier pas zes jaar is. Ze zit in de puberteit en is nog aan t zoeken naar balans zowel geestelijk als lichamelijk. 6 keer in de week is aardig wat voor een paard. Die van mij doet vier dagen in de week wat ongeveer.
nee dit vergeten we zeker niet, ik overleg mijn schema ook met de fysio en met de dierenarts als we dit nodig vinden, maar als ik haar vaker stil zet merk ik dat ze niet lekker in haar vel zit, veel nijdiger naar mij maar ook naar haar weidemaatje toe en niet totaal onbelangrijk extreem explosief in het rijden. vandaar de keuze om toch 6 keer te rijden, vooral nu in de winter nu de wei ook niet echt goed is om in te rennen en ze zelf dus ook niet wat energie kwijt kan.
Gizeppie schreef:Heb je de noodrem aangeleerd? Misschien wel handig. One rein stop heet die rem. Ik heb m aangeleerd toen ik er een keer kei hard af gevallen ben.
Gizeppie schreef:Denk aan je eigen veiligheid! Het liefste zou ik mijn pony op een rubber bit rijden, maar omdat hij er vandoor gaat soms rijd ik nu nog met een kneveltrens.
Gizeppie schreef:Ik hoop dat je iets aan Mn tips hebt!
Joolien schreef:Als ze op de grond al niet goed luistert, denk ik dat je daar moet beginnen. Dus eerst de basis vastleggen vanaf de grond, ho is ho, jouw ruimte is jouw ruimte etc. Als ze dan respect voor je krijgt, kun je hierop doorborduren onder het zadel. Nu sta je al 1-0 achter als je op stapt, want zij weet dondersgoed dat jij niet de baas bent. En nee, dat kan nooit op kracht, want zij is veel sterker dan jij. Dus dat zal moeten op basis van respect en vertrouwen. En dat zul je eerst op de grond moeten krijgen.
Gizeppie schreef:Ik kan tot level 2 Parelli en veel van het academische rijkunst (tot piaff).. Vraag maar raak haha. Op youtube vind je heel veel inspiratie. Maar pas op, niet ieder filmpje laat de juiste uitvoering zien. Wat belangrijk is dat je fases opbouwt in de oefeningen (fase 1 minste druk-fase 4 meeste druk). Je kan bijvoorbeeld longeren (cirkeling heet dat) doen met fases. Je kan oefenen met door een parcour sturen of schriktraining maken op de grond. Je paard moet je dan bijvoorbeeld eerst volgen met stick en touw en later klik je haar los en dan moet zij jou blijven volgen. Je kan ook springmateriaal gebruiken (caveletti aan de lijn). Je kan het materiaal gebruiken voor extra uitdaging (pionnen/parapalu's/balkjes/zeilen etc). Je kan oefenen met volgen door veel te wandelen, je positie hierin te veranderen. Eerst ervoor, dan in het midden en later naar achteren te gaan. Zijn super veel dingen die je op de grond kan doen. Maar wacht en beloon op het juiste moment.
Vitalbix wil ik ook op over gaan, maar ik vind het te duur. Dat is het enige wat ik echt een nadeel vind. Als arme student ga je daar toch keuzes in maken.
Noodrem staat op paardnatuurlijk! Het is heel handig hoor! Veiligheid gaat voor alles. Dubbelgebroken trens is scherper dan een enkel gebroken trens. Ik zou eerst rijtechnisch of grondtechnisch dingen oplossen en daarna pas kijken naar hulpmiddelen. Je kan minder goed verfijning aanleren met zo' n zwaar bit.
Faitherr schreef:Gizeppie schreef:Ik kan tot level 2 Parelli en veel van het academische rijkunst (tot piaff).. Vraag maar raak haha. Op youtube vind je heel veel inspiratie. Maar pas op, niet ieder filmpje laat de juiste uitvoering zien. Wat belangrijk is dat je fases opbouwt in de oefeningen (fase 1 minste druk-fase 4 meeste druk). Je kan bijvoorbeeld longeren (cirkeling heet dat) doen met fases. Je kan oefenen met door een parcour sturen of schriktraining maken op de grond. Je paard moet je dan bijvoorbeeld eerst volgen met stick en touw en later klik je haar los en dan moet zij jou blijven volgen. Je kan ook springmateriaal gebruiken (caveletti aan de lijn). Je kan het materiaal gebruiken voor extra uitdaging (pionnen/parapalu's/balkjes/zeilen etc). Je kan oefenen met volgen door veel te wandelen, je positie hierin te veranderen. Eerst ervoor, dan in het midden en later naar achteren te gaan. Zijn super veel dingen die je op de grond kan doen. Maar wacht en beloon op het juiste moment.
Vitalbix wil ik ook op over gaan, maar ik vind het te duur. Dat is het enige wat ik echt een nadeel vind. Als arme student ga je daar toch keuzes in maken.
Noodrem staat op paardnatuurlijk! Het is heel handig hoor! Veiligheid gaat voor alles. Dubbelgebroken trens is scherper dan een enkel gebroken trens. Ik zou eerst rijtechnisch of grondtechnisch dingen oplossen en daarna pas kijken naar hulpmiddelen. Je kan minder goed verfijning aanleren met zo' n zwaar bit.
ja ontzettend interessant! Heb me er inderdaad al goed in verdiept en een aantal gronwerk lessen gevolgd bij een proffesional, ik zal dit ook weer oppakken en dat via youtube is een goed idee!
Is vitalbix zoveel duurder dan metazoa?
jaa daarom twijfelde ik of ik een ander bit zou moeten, ik bedoel dan ook niet meteen perse een zwaarder bit maar een bit wat voor haar misschien prettiger is.
Gizeppie schreef:Ik heb op Mn Facebook ook een filmpje geplaatst met wat uitleg. Misschien interessant?
Metazoa heb ik nooit gegeven, maar vitalbix moet ik meer van geven dan bijvoorbeeld lexa. Bij vitalbix moet ik iets van 300 gram per dag geven en van lexa nu maar 100 gram. Betaal voor 14,5 kg dan iets van 27,95. Hij kwam in iedergeval t duurt uit de test. Zou t liefste dat voeren, maar ik vind t gewoon te prijzig. Ik moet daarnaast ook nog andere dingen voeren ivm hooi. Dus soms moet je daarin dan keuzes maken.
Klopt! Maar zou geen zwaarder iets in hangen maar ook geen rubber bit omdat je dan helemaal niks te zeggen meer hebt.. Dat is ook niet veilig natuurlijk.
Diddykong schreef:Er zijn al veel goede tips gegeven. Als je denkt dat het puur de energie is die ze eruit wil lopen, is het een optie om haar even te longeren voor je erop gaat? Sommige paarden helpt het super als ze even hun ei kwijt kunnen.
Als bit tip kun je eventueel een danger bit overwegen. Dit is een gewoon dubbelgebroken bit, maar bij meer druk wordt het een ongebroken bit. Sommige paarden doen het daar heel fijn op. Anderen helemaal niet dus het is wel even uitproberen. Maar dat is nog een optie als je iets anders wilt zonder dat het perse veel strenger is.
Rijtechnisch is er al veel genoemd, dus daar heb ik niets aan toe te voegen.
Anne_GTI schreef:Extraverte paarden vragen om heel creatief en veelzijdig trainen. Na 2x moet je een oefening alweer veranderen anders nemen ze het roer over.
Wat nog niet genoemd is maar heel goed werkt: balken in de bak alsof er een helikopter geland is. Zelf er totaal niet naar kijken en gewoon creatief gaan rijden. Laat het paard maar nadenken hoe hij die balken in de oefeningen neemt.
annibel schreef:Misschien heb ik erover heen gelezen, maar past het zadel wel goed? Ik las dat ze aan de longeerlijn wel braaf is..
Daancha schreef:Ze staat 24/7 buiten, dat zegt nog niet veel over de bewegingsvrijheid.. is dat in een klein paddockje of een grote weide met voldoende ruimte voor rennen en gek doen?
Princesj schreef:Ik ga met dat soort paarden graag losgalopperen. Desnoods aan de hand losstappen als ze snel gaat dribbelen, en dan gewoon 5 tot 10 minuten galopperen. Niet boos, niet moeilijk, gewoon recht toe recht aan door de bak galopperen (liefst in de verlichte zit). Energie moet voor je kunnen werken ipv tegen je.
Jazzie03 schreef:dit 'probleem' had ik ook met mijn haflinger, maar wel alleen op buitenrit aangezien ze de bak verschrikkelijk saai vond en daar traag liep. Probleem tussen haakjes omdat ik net zoals jij een beetje pit wel leuk vind
Bij mij was het een stuk aangeleerd omdat ze bij de vorige eigenaren altijd eerst een rengalop mocht doen om de energie kwijt te raken. Rustig aandraven zat er niet in en het dribbelen in stap is er eigenlijk altijd in gebleven, maar nooit gevaarlijk en ik ben ook nooit de controle verloren.
wat voor ons heel goed hielp om het tempo te verlagen was bitloos gaan rijden. Dat klinkt misschien heel erg vreemd, maar op een of andere manier kreeg ik zo meer controle over haar en kwam het niet in haar koppie omhoog om te gaan rennen.
Op de dagen dat ze echt heel veel energie had deed ik de hackamore aan en dit gaf hetzelfde rustgevende effect.
Verder zie ik ook hele leuke tips staan en zeker de balkjes in helikopterpatroon is een goeie!
succes ermee