Ik heb nu een pony van 15Jaar. Er kunnen kindjes op zitten en de pony loopt mooi mee aan het halstertouw. Ook draaft ze goed mee als ik haar vasthoud en meeneem. Touw aan halster. Ze is een shetlander. Maar zou ze het nog kunnen leren om een bit in en dan met hoofdstel en bit kunnen rijden. Of is ze hiervoor te oud om dat nog te leren.
Ja. Daar heb je gelijk in. Maar kunnen kleine kinderen bitloos rijden? En hoe kan ik een vijftienjarige pony leren om rechtsaf of linksaf te gaan. Met bit of bitloos.
Eens met voorganger. Het is vergelijkbaar met een driejarige vers uit de kudde, ze weet nog niks. Ook al is ze blijkbaar heerlijk braaf dat moet je niet verwarren met beleerd zijn. Ik raad aan om dit onder goede begeleiding van een lesgever te gaan oppakken.
Inderdaad, net voor kinderen is bitloos extra goed. Natuurlijk kan je een paard op elke leeftijd met bit leren rijden mits het goed past. Maar inderdaad zie ik ook de toegevoegde waarde niet.
Veel lees ik over bitloos rijden. En tussen haakjes -- gebit is recent nagekeken, dit ook mede daar ik een bitje er in wilde--. Maar nu ben ik dus blond: hoe weet een pony nu of het linksom of rechtsom moet met geen bit erin?
Ik denk dat links of rechtsom moeilijker is met bit om te begrijpen voor je paard dan zonder bit. Tenminste als je paard de basis van alles (wijken voor druk) vanaf de grond heeft geleerd.
zoutenootjes
Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja
Geplaatst: 10-11-17 00:12
Menners werken veel met stemcommando. Dus 'links' voor links, 'rechts' voor rechts. 'Ho' is de rem. Dennis hier in het topic ment met de pony's.
Edit: dat van het mennen weet ik niet precies.
Het beste is om de pony te (laten) beleren. Ik ga mee met de mensen hier boven. De pony moet leren wanneer hij naar links moet en wanneer naar rechts. Of stoppen.
Vroeger waar ik begon met lessen werd de teugel eerst aan de neusriem bevestigd. Je kon als beginnend ruitertje toch nog niks. Dus zat je ook niet willekeurig aan het bit te hangen. Als beginner hang je nogal eens uit balans en ben je het meest bezig met op de wiebelende pony rug te blijven zitten.
Met het verplaatsen van je gewicht, met je zit en je benen kun je al veel sturen. Daar heb je niet echt een bit bij nodig. Als de pony heel braaf is, maar niet veel kent, kun je die helpen door pony een beetje opzij te duwen. Dat is het wijken.
De professionele zadelmakmakers in de buurt (die ik ken) werken altijd met een halster met touwtje bij de onbeleerde paarden. Maar die weten heel goed wat ze doen en verwachten ook niet teveel van de onbeleerde paarden. Een rondje braaf lopen en een keer naar links en rechts is alles wat ze vragen in het begin.