Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
xminthe schreef:heeey
ik heb een vraag
hoe rijden jullie overgangen terug
bijv van draf naar stap of galop naar draf (gaat dat niet t zelfde or zit ik ernaast?)
want ik had een discussie met een meisje en nu twijfel ik helemaal aan mezelf want zij zegt dat je je benen er niet aan moet houden terwijl ik geleerd heb van wel
HopeMyDay schreef:Tijdens een overgang is het altijd zaak om je paard actief te houden, een paard moet je in een overgang "rijden" niet laten vallen.
Ik ga dieper zitten en hou mijn kuiten aangespannen. Ook blijft de aanleuning gelijk, hij mag pas strekken als hij helemaal in stap is.
aeolusnr1 schreef:Ben het gedeeltelijk wel met je eens maar toch niet helemaal.
We zijn beiden rijïnstructeur, en toch zie je dat de één het zo zegt de ander zegt het dan deels anders.
Houding en zit zijn bij mij idd hetzelfde als bij jou, handen/vuisten sluiten en net iets opnemen is bij beiden hetzelfde, maar wat de benen betreft zeg ik nooit onderbeen er aan drukken bij het gewone terugnemen wel een beetje knieën als dat nodig zou zijn.
Al kun je natuurlijk ook een rem krijgen door idd te blijven drijven naar een stop toe.
Er zijn vele wegen naar Rome.HopeMyDay schreef:Tijdens een overgang is het altijd zaak om je paard actief te houden, een paard moet je in een overgang "rijden" niet laten vallen.
Ik ga dieper zitten en hou mijn kuiten aangespannen. Ook blijft de aanleuning gelijk, hij mag pas strekken als hij helemaal in stap is.
Roodvos schreef:Je been eraan houden is wat anders dan er iets mee doen.
Remmen van voren en gelijktijdig van achteren drijven is wat er klassiek geleerd wordt. Maar eigenlijk zijn dit tegenstrijdige hulpen, dus meer modern (of Nederlands zo je wil) is het paard leren dat been=voorwaarts en ophouding=terug. Die ophouding kan ook je gewicht zijn, hoeft niet per sé de hand te zijn.
Het ene of het andere is niet per sé fout, het is gewoon anders.
Dat gezegd hebbende, een overgang terug moet wel altijd actief en met drang naar voren gereden worden. Je moet elk moment het gevoel hebben dat je gelijk weer naar voren weg kan als je met been komt.
Ik hou als bewaking contact met mijn kuit. Als het paard teveel terug komt, te abrupt remt en op de voorhand komt kan ik gelijk met been komen om te activeren. Blijft het paard voldoende actief, dan probeer ik de overgang vooral op mijn gewicht te rijden.