Wat te doen met een (te) klein Tinker-twentertje?

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Wat te doen met een (te) klein Tinker-twentertje?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-02 15:46

Vorige week zijn we weer bij ons kleine monster Abaigeál wezen kijken. Ze ziet er prima uit dankzij de goede zorgen van onze vrienden bij wie ze in de koppel staat. Als ze groot genoeg wordt voor mijn echtgenoot (stokmaat 1.90 Haha! ), komt ze over ruim anderhalf jaar (dan is ze bijna 4) naar huis en gaan we zachtjesaan beginnen haar in te rijden. Althans, dat was het plan... Alleen is het probleem dat we vermoeden dat ze niet groot genoeg wordt. Ze is nu tegen de 1.50 en Wouter heeft toch een paard nodig dat 1.60 of groter is. Als hij op Meagan zit (stokmaat 1.55 incl. ijzers) dan bungelen zijn benen echt gigantisch onder haar buik uit waardoor hij niet lekker kan zitten en los daar van staat het ook niet echt heel mooi. Ook onze vrienden en mijn trainer die meewas de laatste keer zijn bang dat ze niet groot genoeg wordt voor Wout.

Rationeel gezien zou het dus misschien beter zijn Abby te verkopen, maar emotioneel gezien Huilen
(Tot overmaat van deze emotionele ramp bleek mijn zus in het geheim bij Abby op visite geweest te zijn en had een mooi fotoalbum gemaakt van dit bezoek wat ik voor kerst kreeg en waardoor ik mijn kerstcake rijkelijk besprenkelde met zout water dat spontaan uit mijn ogen stroomde)

Waar ik het meeste moeite mee heb is haar uit handen te geven in een fase waar zoveel mis mee kan gaan, namelijk de basis van het rijden en / of mennen. Niet dat ik zoveel ervaring heb met het inrijden van paarden, maar ik weet wel dat de manier die ik voor ogen heb, een goede manier is.
Jammergenoeg worden veel Tinkers gekocht door mensen met niet veel paardenervaring en als er een ding is dat ik Abby niet wil aandoen is het geklungel van onervaren mensen die zonder goede begeleiding haar gaan beleren. Waarschijnlijk kom dit een beetje cru en bot over, maar zo voel ik het wel op dit moment. Ik weet dat ieder dier dat je verkoopt of uit handen geeft een gok is en dat je je daarin moet berusten, maar... *zucht*... Verward


Percy
Berichten: 11082
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 16:38

Helaas ben ik bang dat ik je ook niet echt kan helpen. Het is heel jammer dat ze waarschijnlijk toch te klein blijft. Met haar huidige stokmaat is die kans inderdaad wel heel erg groot.

Verkopen is altijd moeilijk. Toch valt vaak redelijk in te schatten wat voor mensen de eventuele kopers zijn. Je hebt geen haast en kan daardoor selectief te werk gaan en haar alleen verkopen aan mensen waarvan je denkt dat ze het aankunnen. Natuurlijk blijft vergissen mogelijk maar de kans dat ze slecht terecht komt wordt wel veel kleiner.

Je zou ook kunnen besluiten om haar zelf in te gaan rijden straks. Voor jou wordt het emotioneel natuurlijk moeilijker en het kost meer geld aan stalling, aan de andere kant is een ingereden paard weer gemakkelijker te verkopen en je weet zeker dat de basis goed is gedaan.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:08

Tinkers van 1,6 zijn volgens mijn beperkte tinkerkennis eerder de uitzondering ! Misschien de tinker houden voor jezelf en voor je man eens uitkijken naar een groter ras. Als het de bedoeling is om ze in het koppel te laten lopen, kan je misschien eens uitkijken naar een pinto met dezelfde kleuren ? Dat zijn door de band ook hele brave en betrouwbare paarden. Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar de meeste mensen met paarden houden echt wel van hun dier. Wat je zegt klopt wel, Tinkers komen wel meer terecht bij mensen met minder ervaring, maar misschien kan je wel iets verzinnen zodat je de nieuwe eigenaar wat kan helpen bij de opleiding van je ex-paardje ? Wie weet, is die daar zelfs niet heel gelukkig mee !

more with less

flettie

Berichten: 8472
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 17:20

Mmmm, wat een lastig probleem weer Boos! Idd als Abby op Flet gaat lijken wat hoogte betreft zal ze ook zo rond 1.55 blijven steken. Voor mij een uitstekende maat maar voor Wouter dus niet. Jammer dat ik niet genoeg centjes en ruimte heb anders hadden ze met zijn 2en een leuk span gevormd voor de koets Haha! Maar goed, daar gaat het niet over. Als ik jou was zou ik gewoon de tijd nemen om eerst de goede beslissing te nemen. Abby er zelf bij gaan rijden is geen optie voor je (je hebt het al druk genoeg met Meagan Knipoog ). Dus misschien toch een hele goede baas voor haar zoeken? En daar moet je dan gewoon de tijd voor nemen, je hebt geen haast dus je zou het perfecte nieuwe baasje voor d'r kunnen vinden. En zoals Percy het ook al zegt je kunt heel selectief te werk gaan. Zelf actief op zoek gaan is misschien een optie maar ik zou eerst passief gaan zoeken. Laat mensen maar contact met jou opnemen dat is immers een teken dat ze echt in haar geïnteresseerd zijn en dan kan jij altijd nog verder beslissen of die mensen wel goed genoeg voor jouw Abby zijn Haha!
Ik wens je iig heel veel sterkte met deze beslissing en ik hoop dat je de ook de juiste neemt! Iig heel veel likken en knuffels van Abby d'r halfzus! Knipoog

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+18, M2+1

Xara

Berichten: 230
Geregistreerd: 30-12-02
Woonplaats: limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-02 18:43

dit is idd heel moeilijk... als je echt geen tijd hebt om haar zelf te rijden,
en als je echtgenoot ook echt een paardje wil om op te rijden dan zal ik haar verkopen... je kan natuurlijk ook een bijrijder zoeken die eventueel mee- betaald aan de kosten.. Maar of je dan alsnog een paardje voor je echtgenoot kan kopen??? ik denk dat je echtgenoot het vooral moet beslissen: rijden of Abby?? het zal vast een hele moeilijke beslissing zijn, voor jullie beiden. veel suc6 met jullie keus!!!!!!!!!!!!!!!!!! groetjes!!!

kijk ff in m'n profiel Haha! !!
*LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL* *LOL*

Syrianda

Berichten: 1628
Geregistreerd: 28-12-02
Woonplaats: een mooi stadje in het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 14:50

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om haar weg te doen. Zoals eerdere bokkers ook al melden kun je selectief te werk gaan bij het vinden van een ander ( goed) baasje voor haar. Ik kan me niet voorstellen dat die mensen er niet zijn. Er zijn vele liefhebbers van dat ras. Gelukkig kun je ook nog effe de tijd nemen om op zoek te gaan naar een ander baasje.
Nou veel sterkte ermee en hopelijk kunnen jullie gezamelijk tot een oplossing komen. ( ik vind het een leuk beestje ondaks dat ik geen tinker leifhebber ben).

dapperdier

Berichten: 5543
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Eindelijk gevonden: een huurhuisje op de klei

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 15:03

He wat een naar probleem... tja ik heb geen idee hoelang tinkers door blijven groeien... kun je niet een stukje van Wouter afslijpen? Misschien moet ej eens gaan rondkijken naar een grote tink en vezacht een match made in heaven het leed dat je Abby zal moeten verkopen? Heel veel succes met je beslissing!

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 16:32

Een moeilijke beslissing. Ik kan me voorstellen dat je Abby niet weg wilt doen, maar als je man straks niet op haar kan rijden kom je alsnog voor die keuze te staan. Hoe denkt hij er zelf over?
Mijn tinker Yorghos kreeg een late groeispurt. Op zijn derde was hij 1.48 groot en daarmee voor mij ook aan de kleine kant. In anderhalf jaar tijd is daar 10cm bij gekomen. Het kan dus wel, maar blijft een gok en geen garantie...

* To Belg, or not to Belg *

Cars

Berichten: 1929
Geregistreerd: 29-12-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 20:42

Wat en moeilijke beslissing voor je...ik moet eerlijk zeggen dat ze ook volgens mij te klein zal zijn voor je man(tinkers krijgen weleens een groeispurt,maar dat zijn meestal importtinkers die ineens goed in t voer worden gezet of een ruin die nog even een groeistuipje krijgt).
Ik ben het met je eens dat veel tinkers ten onrechte beginnerspaardjes zijn(komen veel mensen nu al achter) maar als je ze echt zou verkopen,neem er de tijd voor en zoek een ervaren iemand. Of doe zoals iemand die ik ken, laat haar africhten op een manier waar jullie je goed bij voelen onder goede begeleiding dan heeft Abby dat al voor de rest van haar leven voor op sommige andere Tinkers een goede basis...wat er ook met haar gebeurt...
Veel Succes

littleroosie

Berichten: 5319
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 15:13

En ik meende altijd dat een tinker van een 1.50 al groot was Haha!
Maar tja als ze te klein bijft is het dan misschien toch een optie om een zeer goed thuis voor gaan te gaan zoeken.

Botticelli (Paddox X Samber) L1 + 9 https://www.facebook.com/botticellihengst
Disan Montana (What's Colour X Criminal Law) ster Drachtig van Botticelli (19 maart 2018)

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-03 15:50

We zijn er nog niet helemaal uit. Ik heb Wouter de suggestie van Dapperdier gedaan (stuk van zijn benen af). Vond hij geen goed idee. Gek hè? Haha!

We hebben absoluut nog tijd en (even zakelijk bekeken) ze hoeft ook niets op te brengen, dat kan ook niet. In die tweeëneenhalf jaar dat ze op deze aarde rondloopt, heeft ze al meer gekost dan dat ze zal opbrengen. In die zin vinden we een goed en kundig huis belangrijker dan de eventuele verkoopprijs. Maar het is natuurlijk wel zo dat de kosten ten opzichte van de baten op een gegeven moment wel heel erg uit verhouding dreigen te raken. Is de baat dan uiteindelijk een paard dat je kent vanaf de eerste minuut en waar je samen plezier van hebt, dan maakt het niet echt meer uit. Maar zoals het er nu uitziet is de baat uiteindelijk een zakje Euro's en dan moet je die verhouding iets scherper zien.

Tegelijkertijd zijn we nu ook heel overwacht tegen een knappe vierhoevige vent aangelopen (zonder vlekken overigens) waar we nader kennis mee willen maken, dus of onze besluitvorming in een stroomversnelling komt Verward

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 17:26

CarS schreef:
tinkers krijgen weleens een groeispurt,maar dat zijn meestal importtinkers die ineens goed in t voer worden gezet of een ruin die nog even een groeistuipje krijgt.


Is dat echt zo dat ze met goed voer ineens sterk kunnen groeien? Toen mijn tinker hier aankwam was ie net van z'n moeder af, kende alleen stro en korrels. Hij was iets groter dan m'n merrie, maar niet zo erg veel. Als ik ze nu naast elkaar zie is hij sterk gegroeid. Zou het dan toch geen illusie zijn? Wie weet hier meer over, of is het een bakkerspraatje?

flettie

Berichten: 8472
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 18:09

sonjabelgium"]
[quote="CarS schreef:
tinkers krijgen weleens een groeispurt,maar dat zijn meestal importtinkers die ineens goed in t voer worden gezet of een ruin die nog even een groeistuipje krijgt.


Is dat echt zo dat ze met goed voer ineens sterk kunnen groeien? Toen mijn tinker hier aankwam was ie net van z'n moeder af, kende alleen stro en korrels. Hij was iets groter dan m'n merrie, maar niet zo erg veel. Als ik ze nu naast elkaar zie is hij sterk gegroeid. Zou het dan toch geen illusie zijn? Wie weet hier meer over, of is het een bakkerspraatje?
[/quote]

Jouw Tinkertje heeft 'last' van de gewone groeispurten die een veulen nou eenmaal heeft. Toen Fayette met 4,5-5 maand bij Lowara werd weg gehaald zal zij zo rond de 1,30 geweest zijn en nog geen half jaar later zat daar al zo'n 10 cm bij. De groeispurt die CarS bedoeld komt vooral bij oudere geïmporteerde Tinkers voor, paardjes van een jaar of 2,3,4. De moeder van Fayette bijvoorbeeld heeft een goede groeispurt gehad (zo'n 5 cm) toen Fayette eenmaal weg was (en dus geen energie meer van haar kostte). In de zomer van 2000 (toen Flet nog een lief, klein, schattig veulentje was Haha!) kon ik bij Lowara nog met gemak over haar rug heen kijken. De voorjaar daarna ging dat opeens niet meer en ik was toch echt niet kleiner geworden Haha! Dus die groeispurtjes van jouw manneke zijn heel normaal

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+18, M2+1

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 18:11

Gewoon lekker je er niet druk om maken

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 19:35

Thanx Flettie, da's pas een duidelijke uitleg! Hij staat nu alweer met zijn kont in de lucht, amaai die zal groot worden! Hij vreet gewoon het haar van m'n kop op! HAHAHAHAHA

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Kytha

Berichten: 14944
Geregistreerd: 23-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 19:48

Moeilijke situatie zeg..
Ik denk zoals de meeste zeggen; een hele goede baas, mét verstand van zaken, dat dat de beste oplossing is.
Het lijkt allemaal zo makkelijk zoals het hierboven in 1 zinnetje staat, maar daarbij komt ook veel verdriet kijken.
Ik hoop dat jullie wanneer jullie besluiten haar te verkopen, ze bij een geweldige goede baas terecht komt.
Ik heb zelf ook een tinkertje, wat aan de kleine kant dreigt te blijven. Ze is nu 20 maanden oud en pas 1.31.. dus groter als 1.45 zal ze waarschijnlijk niet worden. Verder geen probleem, want ze begint steeds meer de breedte in te gaan.
Daarbij komt ook nog dat ik niet groter als 1.70 ga worden, en zodoende zal ik er straks met gemak op kunnen.. en zo niet, dan gaat ze gewoon voor de kar. Al is dat geen optie voor mensen die gewoon niks of weinig met mennen hebben..
Ik wens je heel veel succes en sterkte met je beslissing!

Wie steeds achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront

dapperdier

Berichten: 5543
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Eindelijk gevonden: een huurhuisje op de klei

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 20:49

abby schreef:
We zijn er nog niet helemaal uit. Ik heb Wouter de suggestie van Dapperdier gedaan (stuk van zijn benen af). Vond hij geen goed idee. Gek hè? Haha!

We hebben absoluut nog tijd en (even zakelijk bekeken) ze hoeft ook niets op te brengen, dat kan ook niet. In die tweeëneenhalf jaar dat ze op deze aarde rondloopt, heeft ze al meer gekost dan dat ze zal opbrengen. In die zin vinden we een goed en kundig huis belangrijker dan de eventuele verkoopprijs. Maar het is natuurlijk wel zo dat de kosten ten opzichte van de baten op een gegeven moment wel heel erg uit verhouding dreigen te raken. Is de baat dan uiteindelijk een paard dat je kent vanaf de eerste minuut en waar je samen plezier van hebt, dan maakt het niet echt meer uit. Maar zoals het er nu uitziet is de baat uiteindelijk een zakje Euro's en dan moet je die verhouding iets scherper zien.

Tegelijkertijd zijn we nu ook heel overwacht tegen een knappe vierhoevige vent aangelopen (zonder vlekken overigens) waar we nader kennis mee willen maken, dus of onze besluitvorming in een stroomversnelling komt Verward


Hee wat raar Knipoog Met een verdoving hoef dat niet pijnlijk te zijn! }>

Ik denk dat je tink wat ouder en enigzins beleerd of zadelmak meer oplevert dan jong en onbezonnen, zeker als hij naar een goed huis moet.

Ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar die onbevlekte vent! Heb je een foto of link of naam ofzo?? Ik ken maar 1 ongevlekte tink... helemaal zwart, maar die is maar 1.38 kan waouter met zijn voeten op de grond blijven!

snowdon

Berichten: 26222
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 12:23

Jij bedoelt Zorro?(dapperdier)

En bedoelt abby wel een tinker Lachen Ik heb ooit eens gelezen dat ze niet zo gauw nog een keer een tinker zou kopen...

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-03 12:52

Citaat:
En bedoelt abby wel een tinker Ik heb ooit eens gelezen dat ze niet zo gauw nog een keer een tinker zou kopen...Citaat:
Ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar die onbevlekte vent! Heb je een foto of link of naam ofzo?? Ik ken maar 1 ongevlekte tink... helemaal zwart, maar die is maar 1.38 kan waouter met zijn voeten op de grond blijven!


Abby zwijgt voorlopig in alle talen... Haha!


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 19:54

Een Tinker van 1.50m kan toch een wat grotere man qua gewicht wel aan? Zelfs al zou de ruiter het paard niet helemaal dekken, hebben jullie ambities de sport in te gaan met jullie paardje?

Op dit moment zou ik rustig afwachten of er niet misschien toch nog een groeistuipje komt. Wie dan leeft, die dan zorgt.

En als Wouter wat van zijn beenlengte kwijtwil, ik wil er graag 10 cm bij als dat kan!

Je suis Charlie.

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-03 09:27

Citaat:
En als Wouter wat van zijn beenlengte kwijt wil, ik wil er graag 10 cm bij als dat kan!


Ik geloof dat Wout best tevreden is met zijn lijf en leden (inclusief beenlengte), dus in dat opzicht moet ik je teleurstellen, Cassidy! Sorry...

Nee, ambities om de sport in te gaan hebben we niet, maar Abaigeál behoort niet tot de meest zware Tinkers binnen haar ras. Ze is wel redelijk compact gebouwd, met een kortere rug dan haar moeder, wat de mogelijkheden voor een iets zwaardere berijder (door lengte in dit geval Haha! ) bij goede training eenvoudiger maakt. Maar, Meagan (mijn andere Tinker) is ook rond de 1.50 en als Wouter daar op rijdt, dan komen zijn benen zo'n eind onder haar buik uit, dat hij niet lekker kan zitten en ook het geven van beenhulpen gaat niet echt prettig.

Natuurlijk hopen we op nog een flinke groeispurt, maar op een gegeven moment moet je keuzes gaan maken, hoe naar en pijnlijk die ook kunnen zijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie