onverantwoord inrijden ???

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

onverantwoord inrijden ???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-02 20:30

Na aanleiding van het topic over het inrijden en opvoeden van Passion, moest ik even denken aan wat er op dit moment bij ons op de manege afspeelt.

Op de manege hebben we een shetje van ongeveer 2,5 jaar, Indiana. De eigenaar wil dat die nu al ingereden word. En dan dus echt niet verantwoord he!!!

Heeft hij dat beestje opgezadelt, komt hij naar ons toe. Ga maar inrijden, maak maar mak!!! En dan aan kinderen zoals fleury en ik die veel te groot zijn om op zo'n klein shetje te rijden (die dus ook een nog niet helemaal ontwikkelde rug heeft) dus het enige wat wij kunnen doen is proberen te longeren en zo, en er naast lopen. Maar dat is dus fout gegaan, het beestje heeft aangeleerd te luisteren naar degene die er naast loopt in plaats van naar de gene die erop zit. Dit is ons 1 keer overkomen dat wij op die manier dat beestje in onze handen gedrukt kregen. Maar er zijn heel veel mensen die op die manier dat beetje moeten inrijden.

Afgelopen zaterdag kwam ik op de manege. Waren ze met hem bezig. Een klein meisje, wat zelf amper door heeft wat de hulpen inhouden zat erop, en een paar andere kinderen liepen er naast. Die ernaast liepen stuurde het beestje en het kind dat erop zat zat om de seconde het beestje in zijn buik te trappen, omdat hij niet wou lopen. Zo leerd zo'n beestje toch nooit de koppeling tussen lopen en aansporen :S

Ik heb zaterdag dus maar even ingegrepen. Ik ben erbij gaan lopen en ben vooraan begonnen. het kind dat erop zat moest Stap zeggen, daarna aansporen en als ze dan niet luisterde dan kwam ik pas in het spel, en tegelijker tijd dat ik haar vooruit nam, spoorde zij haar nog eens aan. Dat ging op zich best goed, hij leek het na een tijdje te begrijpen. Alleen was het kind dat erop zat veel te ongeduldig!!! ik ergerde me hier verschrikkelijk aan.

Het probleem is, ik weet zelf niet veel van het inrijden van pony's. Ik probeer wat mij logisch lijkt, en dat doe ik dan. Ik doe het liever niet, maar dan komt het dier in handen van kinderen zoals zij die zaterdag met hem bezig waren. Dan word hij helemaal verpest. Ik haat de eigenaar dat hij dit op deze manier aanpakt. Maar ertegen ingaan heeft niet veel zin....

Zijn jullie ook wel eens eigenaren tegen gekomen die op deze manier omgaan met het inrijden van pony's of paarden. En wat vinden jullie, moet ik de volgende keer weer ingrijpen, of moet ik me er gewoon niet mee bemoeien!??

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"


Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 21:17

Zou de manege eigenaar o.i.d er niet iets van kunnen zeggen?

}:0 heeft 2 tinkerknaapjes en 1 tinkerprinsesje in de wei staan! }:0

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-02 21:36

dat is het nu dus... de manege eigenaar (sorry was neit duidelijk, de eigenaar is de manege eigenaar!) doet dit nu juist, wat ik eigenlijk heel vreemd vind. Hij doet de meeste dingen dan wel voor de handel en het geld, maar zo onverantwoord heb ik hem nog nooit bezig gezien!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 23:25

Als je het er niet mee eens bent, waarom DOE je het dan? Verward

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 23:44

XoNo schreef:
Als je het er niet mee eens bent, waarom DOE je het dan? Verward


Dat vraag ik me ook af eigenlijk.....

Het is niet jouw pony, je zegt zelf (te) weinig verstand te hebben van inrijden. Stop ermee, doe het niet!

Dat een ander het dan evt. gaat doen, is heel erg lu||ig voor de pony, maar NIETjouw verantwoordelijkheid!

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-02 15:32

Kijk ik voel me schuldig als ik die pony in de handen van kinderen achterlaat die helemaal onverantwoordlijk bezig zijn. Ik snap heel goed dat jullie vinden dat ik hetniet moet doen, maar ik kan gewoon niet toekijken hoe hun dat beestje helemaal in elkaar stampen omdat hij niet snapt dat hij bij aansporen moet gaan lopen, zonder in te grijpen. Ik zit nu wel veel te lezen over hoe je een pony moet inrijden en zo. Maar kijk als ik niks doe, tja daar kan ik gewoon niet zo goed tegen, dan ga ik me schuldig voelen omdat ik weet dat ik in kan grijpen zeg maar. Maar als ik dan ingrijp ben ik bang dat ik het fout zal doen....

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 19:24

Als ik jou was zou ik hiermee ophouden. Je geeft zelf al aan dat je er te weinig ervaring voor hebt: doe het dus niet. Als er iets misgaat ben jij verantwoordelijk...
Laat die manege-eigenaar het lekker zelf uitzoeken!

* To Belg, or not to Belg *

ikke

Berichten: 27201
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:03

Ik ga met Linda250, XoNo en Buitenzorg mee. Don't carry the world up on your shoulders. Je kunt niet alle zielige ponietjes van onwetende kindertjes redden, maar als het dadelijk echt fout gaat, dan weten ze je wel te vinden, namelijk dat jij daar schuld aan hebt, hun kindertjes doen immers niks verkeerd!

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Marije
Berichten: 3087
Geregistreerd: 16-08-01
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:08

En óók ik ga met de anderen mee...
Het is niet leuk om niet te 'helpen', maar uiteindelijk wel beter....

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:11

Ik begrijp heel goed wat je bedoeld en je manier van denken ook, maar helaas kan jij deze gang van zaken niet veranderen, De manege eigenaar zal dat moeten doen. Jij ziet de consequenties wel van dat wat er nu gebeurt. Maar het is niet jouw last om te dragen.....

Nina

Berichten: 1683
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: Vlissingen, Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 20:20

Jammer dat dit zo vroeg gebeurt.. Ik zal denk ik nooit snappen waarom iemand zo vroeg begint, laat in hemelsnaam zo'n beest de tijd nemen om volwassen te worden, geestelijk én lichamelijk.
Soms geen gedult genoeg? Hmm ik heb toch liever gedult dan een versleten, kapotgereden paard! Maar volgens mij weten toch nog veel mensen dit niet.. of eerder gezegd wíllen het niet weten zou je bijna denken!
Tja aan de ene kant snap ik dat je dan tóch maar helpt, anders is het beestje natuurlijk helemaal in slechte handen.. Maar dat is eigenlijk jou probleem niet, ookal is het erg zonde van het dier!

Maar aan de andere kant vind ik dat je misschien ook kunt proberen de eigenaar duidelijk te maken dat dit gewoon NIET kan!
Ik weet niet hoe die eigenaar is, dus veel kan ik daar niet over zeggen.. En als het dier nou persé nu moet ingereden worden, probeer dan duidelijk te maken dat hij iemand met veel ervaring moet zoeken, en niet zomaar wat kinderen erop laten hobbelen. Binnen de kortste keren is het dier afgestompt..

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 21:41

Ik snap wat je bedoelt en dat het moeilijk voor je is om het beestje in de handen van die kinderen te laten. Maar houd je erbuiten , kunnen ze later jou de schuld niet geven. En als het beestje verpest wordt , weet je dat jij er niéts mee te maken hebt. Succes!

Tomorrow I was nothing, yesterday I'll be.

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 21:56

ik snap wel dat jullie allemaal zeggen dat je er mee moet ophouden, maar ik zou zelf ook niet kunnen toekijken hoe ze dat beesie hellemaal verpesten.
kun je anders niet iemand zoeken die wel weet hoe je het moet doen en die je dan kan helpen???

jackbeers
Berichten: 98
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 22:16

ik vind als volwasse of tiener heb je als een kind op een pony zit de verantwoordelijkheid ik heb zelf twee dochters die een shetje hebben en ik moet kijken als ze geen les hebben of het goed gaat die verantwoording kan je niet aan een kind overdragen (ligt er wel aan hoe oud ze zijn ) je kan het honderd keer zegge maar ze zijn het zo weer vergeten

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 22:19

hear hear

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 23:28

Zeg maar eens tegen die Thijs van de Broek dat hij het onderhand wel eens wat beter mag gaan aanpakken en vergeef me mijn brutaliteit dan maar,.......

Al meer dan 10 jaar daar weg en er is (wat dat betreft) nog steeds niets veranderd,...... Tja, manege (niet ***lig bedoeld voor de manegeruiters), maar daarom moet het allemaal snel snel,.......

Boogiegirl

Berichten: 7815
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 16:45

ik snap niet dat je eraan mee hebt gewerkt!
zelf ben ik ook eens zo stom geweest, ik reed op een pony die naar mijn gevoel kreupel was.
maar volgens de manege eigenaar was hij gewoon goed en volgens een paar anderen ook Verward
ik heb dus een heel uur met die pony door de bossen gereden, dat doe ik dus nooit meer!
dat beestje zat te kreunen enzo..

nou, paar dagen erna kom ik op de manege en dat paard is kreupel!
ook had hij een pijnlijke rug(had er even aan gevoeld na het rijden) en zn nieuwe zadel lag nergens na, dat is daar dus door gekomen.
ook dat wou de eigenaar niet toegeven en een week later had hij een nieuw zadel!

ik weet niet of ze op alle maneges zo zijn, maar iig oop die waar ik rijd moet ik gewoon het tuig nakijken of het past.
dat was ook eerst met een bit wat te laag hing. ik ging naar de eigenaar en die: "oh ja dat is nog van eerst toen die een gevoelige mond had.."
nou, dan snap ik niet dat niemand er wat aan gemerkt heeft want het bit klapperde de hele tijd tegen de tanden.beeeetje offtopic Haha!
ff ontopic:

dat wat je beschrijft gebeurt vaak genoeg, en de meeste kindjes denken alleen maar "rijden!!".
op die manier ken ik ook 2 pony's die zowat verpest zijn.
die werden ingereden op de manege.
om de 10 minuten een ander kind, want het paard luisterde niet! (wat wil je , die kende de hulpen niet eens).
die ponys zijn nu weer een paar jaar verder en het zijn vervelende koppige beesten kwa rijden.

echt zonde

Boogiegirl

Berichten: 7815
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 16:49

en dat ontopic gebeurde nog wel onder begeleiding van een zeg maar bejaarde man, met een manege, jury, enz enz..
heeft altijd heel veel in de paardensport gedaan.
ervaring wilt niet altijd wat zeggen, sommige mensen denken gewoon totaal verkeerd.

Fleury

Berichten: 4847
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 22:59

Hoi

Ik rijd dus ook op die manege en ik zal eens vertellen wat ik heb gedaan.

Mijn lievelingspony heef in dezelfde periode een veulen gehad en die is samen met indiana (shet) en nog een paar pony's de wei op gegaan. In de winter kwamen ze terug even voor een paar weekjes en daarna weer naa die wei, ik kwam regelmatig even lang en het ging heel goed.

Nu zijn ze dus weer terug en zijn naar nieuwe stallen gegaan. Hele mooie stallen, goed verzorgd en best ruim. Easter is er nu nog en Indiana is naar de manege gegaan om dus zogenaamd in gereden te worden.

Nu er een meisje aan gewezen die haar mag in rijden. Die is 13 jaar maar best klein en licht dus dat is geen probleem.
Alleen als die op pony's rijd, wil die het meeste alleen maar hard gaan en is niet zo heel geduldig. Laat ik dat nou dus wel best zijn. Ik kan uren rustig alleen zijn met een pony zonder al te veel te doen enzo.

Dus 2 weken geleden mocht ik van thijs indiana "mak"gaan maken zei hij. Dat meisje was er namelijk niet. Hoofdstel en zadel zaten er al op alleen tja, wat je maar een zadel noemt, een pannekoek zadel met een hele losse singel en geen beugels. Aan het halster zat een longeerlijn.

Ik ben toen dus heel rustig een beetje begonnen met indiana, beetje rondlopen in de bak. Beetje gedraaft enzo. Toen ben ik even buiten gaan lopen. Ze durfde niet door water, dat was zo eng! Dus ben ik erin gaan lopen en haar laten ruiken, heel rustig aan gedaan en na een tijdje ging ze erin! Goed beloond en nog 1 keer herhaald, toen ermee gestopt.

Toen was er een meisje wat ook klein is, goed kan rijden en ook best rustig is. DIe is er op gaan zitten zo zondel beugels enzo. En zijn we een beetje rond gaan stappen. Toen werd al duidelijk dat ze nog niets van hulpen snapte. Dat heel eventjes geoefend en naar haar stalletje gebracht.

Nu over het punt waar jullie het over hebben.

Indiana is nu ruim 2 jaar en 8 maanden dus het zou geen kwaad kunnen om haar op deze leeftijd te leren dat je best in water kan staan enzo. En omdat ik wel vind dat ik dat rustig kan doen (sorry, klinkt misschien egoistisch maar er zijn wel meedere die dat zeggen denk ik.) heb ik dat gedaan. Voor rijden vind ik het wel te vroeg maar dan kom je weer op het probleem, als ik met dat rustige meisje heel eventjes oefen , dus dat ik me er wel mee bemoei, dan doe ik wel iets wat ik eigenlijk liever niet zou doen maar het is wel beter dan als die andere er metteen op gaat en best lang gaat draven enzo.

Ik snap ook jullie wel, niet ermee bemoeien en dat ga ik ook niet te veel doen maar als ik er nog een keer mee mag (moet) werken doe ik dat denk ik wel en ga dan gewoon lekker rustig iets doen en niet met rijden proberen.

Even nog over die eigenaar. Dat is een beetje vreemd. Hij is heel vaak hel erg aardig en dan mag je dingen doen die je bij een manege pony niet mag doen maar bij een ander paard dan weer wel. (bijvoorbeeld de staart wassen van zijn fries)
Hij maakt ook best vaak grapjes en is heel aardig maar op andere momenten (indiana) moet ik hem weer niet. En ik ga niet op een andere manege rijden want het is hier echt wel gezellig (en er staat een super mooie en lieve pony! Shalan!!) Alleen dit, tja, ik vind het ook moeilijk!

Sorry voor het lange verhaal maar ik ben benieuwd of jullie ook ons standpunt begrijpen en of er iemand is die het goed vind of wat wij moeten veranderen!

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-02 23:04

Fleury je haald me de woorden uit de mond!!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-02 23:19

Fleury, jouw verhaal veranderd de hele boel.

Natuurlijk is er imo niks mis mee om met een 2,5 jarige aan de hand te gaan wandelen en zo te laten wennen aan allerlei dingen zoals water, sloten, verkeerd oid.
Longeren kan ook prima.

Shiloh heeft het hier echt over het INRIJDEN van de shet. Dat zijn 2 verschillende dingen.

En nogmaals, wat ik al zei, als je (jullie) zelf niet achter het nu al inrijden staan en de eigenaar 'dwingt' je min of meer met een stok achter de deur als jullie het niet doen, doet een ander het wel... dat is gewoon pure emotionele chantage.

Laat een ander dan lekker de sores opknappen. Het is een pony van de manege en als de eigenaar wil dat ie ingereden wordt, moet ie hem (of haar) maar te beleren brengen. (Als dat lukt met een 2,5 jarige!) Haha!

Veel succes!

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Fleury

Berichten: 4847
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 15:51

Als ik met Indiana "werk" dan kies ik er bewust voor om bijna niets met het rijden te doen. Als het dan moet, zoek ik iemand die ook aardig kan rijden, niet te zwaar is en dan maar heel even. De andere keer ga ik het zonder rijden doen maar ik weet niet of ik het nog een keer doe, ik doe het alleen als het me gevraagd word.

Bij Shiloh zat ze er al op, dus ja, dan kun je niet zeggen dat ze eraf moet gaan! Bij mij was ze er trouwens niet, dus toen mocht ik het vervangen zeg maar.

Als ik het nog een keer mag doen, doe ik het ook maar ga ik weer lekker rustig dingen doen zonder rijden enzo.

Als die andere er weer op gaat rijdeh dan bemoei ik me er niet mee!

bobby

Berichten: 934
Geregistreerd: 15-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-02 19:41

Boogiegirl schreef:
ik snap niet dat je eraan mee hebt gewerkt!
zelf ben ik ook eens zo stom geweest, ik reed op een pony die naar mijn gevoel kreupel was.
maar volgens de manege eigenaar was hij gewoon goed en volgens een paar anderen ook Verward
ik heb dus een heel uur met die pony door de bossen gereden, dat doe ik dus nooit meer!
dat beestje zat te kreunen enzo..

nou, paar dagen erna kom ik op de manege en dat paard is kreupel!
ook had hij een pijnlijke rug(had er even aan gevoeld na het rijden) en zn nieuwe zadel lag nergens na, dat is daar dus door gekomen.
ook dat wou de eigenaar niet toegeven en een week later had hij een nieuw zadel!


dat heb ik ook een keer meegemaaktde eigenaar zegt zo kom we gaan even buitenrijden met ze 2tjes ,oke ik dat paard gepakt.
en naar buiten gegaan kom ik terug op die pension stal krijg ik toch eengeschil te horen
van dat ik eenndierenbeul ben maar wat ik niet wist was dat ze ijzer las was en dat wist de eigenaar wel en ik had ook nog tegen er gezegd is ze niet kruepel want ze liep een beetje raar toen antwoorde zei neehoor maar ik kreeg wel de volle laatklep

heb ook dagenlang liggen huilen van wat ik gedaan heb ik vond het echt zo zielig toen later vraagde de eigenaar nog wil je hem verzorgen heb ik meteen afgewezen

groetjes sharon

ik hou van prince Lovers

sorry foto's in profiel wordt aan gewerkt

Fleury

Berichten: 4847
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 22:30

Nou, zaterdag stond indiana in de kou buiten en helemaal nat, dus wij moesten eventjes binnen gaan lopen in de bak, niets erop en heel simpel gewoon lopen en ook niet erens lang want ze zou binnen vrij mogen maar in de bak waren ze aan het longeren dus dat duurde nog heel eventjes.

Toen kwam er een buitenrit terug maar die hadden nog niet gegalloppeerd dus die deden dat in de bak.
Ik ging even in het midden stilstaan en wat kleinere rondjes lopen, dus niet op de hoefslag. En zij gingen galoperen.

Indiana werd heel druk en ik hier haar een beetje van me af zodat ze niet tegen mij aan kon bokken (of moeilijker) ze ging ook steeds racen en dan best hoog bokken. Toen ging ze opeens stijgeren. En dan echt hoog, bijna helemaal recht. Het was voor mij niet zo erg omdat ze naast me was en dus zo niet met haar benen tegen mij aan kon komen.

Maar toen ze lande, stond ze recht tegenover mij. Ik keek haar dus recht in de ogen aan. En toen ging ze weer steigeren, 2-3 keer. ik probeerde weg te gaan maar ze draaide steeds mee en de laatste keer toen ging ze met haar hoeven over mijn arm en als ze toen terug was gekomen was mijn arm denk ik niet meer heel geweest. Ik heb haar toen los gelaten, alleen het einde van het touw en toen is alleen haar hoef tegen mij aan geschrapen.

Die pony streng gepakt en toch maar in de stal gezet want het werd nog drukker in de bak.

Toen bedacht ik me, waarom maken die meisjes haar niet eerst mak aan de hand en dat ze braaf is, bij enge dingen, en het aan de hand lopen. Dat beestje raakt zo veel te gestresst van alles tegelijk, en kan niet eens fatsoenlijk aan de hand lopen!

Ik vind het echt slecht en ga me ook er niet meer mee bemoeien met indiana want die was echt levensgevaarlijk aan het doen!

Zo dit wilde ik nog even kwijt, ik vind het slecht en wil indiana ook graag helpen maar niet als die andere dr aan het verpesten zijn met ondertussen rijden!

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 00:21

Ik denk dat je gelijk hebt fleur.... ik vond het er behoorlijk eng uit zien.... Ik wil me er ook niet meer mee bemoeien, tenzij misschien Debbie of zo er mee aan de slag gaat. Ik weet niet, als er tenminste iemand mee bezig is die er iets vanaf weet. Ik vind het echt super zielig voor Indiana, maar ik ga mijn eigen gezondheid er ook niet op riskeren. Als iemand verantwoordelijk met haar omgaat, wil ik eventueel wel helpen, maar alleen dan... conclusie.... ik bemoei me niet meer met Indiana!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Emmaa_92, FemkeRoosje, FFDP, Novastar, Priscilla_90 en 28 bezoekers