Gaan jullie paarden naar de tandarts?

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Gaan jullie paarden naar de tandarts?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-11-02 19:24

Ik ben gisteren naar een lezing van de paardentandarts (een vrouw, ze heeft een opleiding in Amerika gevolgd) geweest.
Eerst leek me de paardentandarts best wel onzin maar nu is mijn mening toch wel veranderd zeg! Op alle argumenten die ik had had zij wel een weerwoord....
Ik vond het heel interessant. Ze haalde liet allemaal schedels zien (willekeurig uit het slachthuis die ze zelf had schoongemaakt + uitgekookt) en sommige daar schrok je van joh! Scheve mond Bijvoorbeeld een paard wat onder een tand miste en de tand van de bovenkaak boorde helemaal door de onderkaak (het bot) heen. Wat zal dat dier pijn hebben gehad zeg, en dan zei ze ook nog dat dit niet eens zo zelden voor kwam... Lips are sealed Ze vertelde ook nog hoe ze deed werken enz, het was echt heel erg leuk.
4 van mijn stal hebben meteen een afspraak gemaakt, en [**] zal er binnenkort ook aan moeten geloven (pas in feb, eerst krijgt ze nog een baby geloof ik). Vind het trouwens wel zielig uit zien, zon mondklem, volgens mij vind ik het enger als mn paard (zien we dan wel weer) ... Lips are sealed

Nu was mijn vraag of jullie paarden ook naar de paardentandarts gaan en wat jullie (en de paarden Knipoog ) dr van vinden.


denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 19:30

Ja ieder jaar he,maar ik moet zeggen,dat ik de eerste 5 jaar dat ik michelle heb ook nooit een tandarts erbij gehad heb,nooit geweten,gelukig was alles goed,alleen een paar haken...

Zo'n mondklem is echt niet zo erg als het eruit ziet,soms kan het zelfs zonder,meeste paarden vinden het totaal niet erg.

HHD_Foto

Berichten: 4437
Geregistreerd: 14-04-02
Woonplaats: N.W. Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 19:38

We hebben pas geleden een lezing gehad door iemand van de Universiteit Utrecht, die jongen was ook paardengebitsverzorger. Hij vertelde dat er altijd met een mondklem gewerkt wordt, omdat je anders niet ver genoeg in de mond kunt komen en er dus geen goede behandeling mogelijk is. Een mondklem is niet pijnlijk, zelfs die zenuwpees van mij vond het niet erg. Hij is trouwens erg opgeknapt na de behandeling, had doppen op de kiezen.

Digitale tekeningen van je huisdier of paard: www.HHD-Foto.eu

Bolle

Berichten: 722
Geregistreerd: 31-07-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 19:43

Fonnie schreef:
Bijvoorbeeld een paard wat onder een tand miste en de tand van de bovenkaak boorde helemaal door de onderkaak (het bot) heen.

Mijn Grunninger mist ook een kies en toen we hem kochten bleek de kies er tegenover helemaal tot in dat gat te zijn gegroeid (gelukkig had hij er nog geen last van).
De DA heeft dit bij de klinische keuring ontdekt en de bewuste kies gelijk gezaagd met de rest.
Ook heeft hij een foto van de kaak gemaakt om die te controleren, maar gelukkig was er verder niets aan de hand.
Nu laten we wel ieder jaar zijn gebit door de hoefsmid (ja ja, die doet ook tanden ) controleren en vijlen.

Stephany

Berichten: 9061
Geregistreerd: 12-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 19:45

hoi, zelf heb ik hele goede ervaringen met mijn paardentandarts, ze heeft mijn pony pepsi erg goed geholpen en is daarbij nog een hele aardige meid! Met veel geduld Lachen met de paarden. Mijn pony is 1,5 jaar geleden voor het eerst door haar behandelt, ik had over haar gehoord op de manege en aangezien Pepsi toen al 16,5 jaar was leek het mij verstandig om vrijblijvend te laten kijken. De mondklem valt erg mee hoor, Pepsi was wel ontzettend bang voor het vijlen van zijn kiezen, hij moest ook verdoofd worden door de dierenarts, hij was zo suf dat hij niet echt meer kon wegkomen! Dromen , ik ben erg blij dat ik Pepsi heb laten behandelen (in 1,5 jaar tijd nu 3x, normaal hoeft dat niet maar het was erg hard nodig!) want het bleek dat zijn kiezen vol met grote haken zaten waar ook allemaal voedselproppen in vast zaten, hij moet veel pijn hebben gehad, de 1x heeft ze het grootste gedeelte weggevijld, maar het moest toch beetje, bij beetje omdat het zo erg was, hij bloedde de eerste keer ook best erg. Nu na 3x behandelen is hij echt een stuk opgeknapt, hij eet beter, kan zijn bit ook beter in, en ruikt ook niet meer zo uit zijn mond, ik heb zelf die haken gevoeld, nou ik kreeg erg tranen van in mijn ogen toen ik bedacht hoe pijnlijk dat geweest moet zijn. Ik heb mijn pony nu 2,5 jaar en het bleek dat er nog nooit naar zijn gebit gekeken was! Ik ben blij dat ik het wel heb laten doen Pling Ik kan het iederren aanraden om in ieder geval een vrijblijvend het gebit te laten controleren. dan weet je in ieder geval of je paard pijn heeft of niet...hij kan het tenslotte niet zelf zeggen!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 19:54

Toen ik op mijn vorige stal kwam staan zag ik ook voor het eerst een paardentandarts aan het werk, daar komt hij elk jaar.
Omdat Tinka zo moeilijk at heb ik aan de eigenaresse gevraagd of ik Tinka ook mee naar de tandarts mocht nemen. Tinka is 12 en was nog nooit geweest. Was wel te zien ook volgens de tandarts, ze had enorme haken en er zat daardoor zoveel rotzooi in haar mond dat het tegen een ontsteking aan zat. Hij heeft het dus netjes bijgewerkt en Tinka liet alles maar gebeuren, ze heeft geen stap verzet en was ontzettend braaf.
Volgend jaar moet ze weer.

rhijnauwen

Berichten: 4985
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Bunnik

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 20:03

absoluut 1 a 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts! doe ik zelf trouwens ook Haha! scheelt echt met eten, aanleuningsproblemen etc! gewoon 'effe checken' (er zit trouwens bij jou in de buurt een super tandarts die vroeger onze kant op kwam, maar er nu helaas geen tijd meer voor heeft! Jos Coolen (uit Grathem?)

http://www.stalrhijnauwen.nl facebook: https://www.facebook.com/StalRhijnauwen
zadelmak maken, trailer laden, dressuurles t/m ZZ niveau
pensionstal sinds 1981 met veel buiten voor de paarden en overdekte bak nabij de Uithof

Nintu

Berichten: 4304
Geregistreerd: 16-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 20:22

Toevallig kwam vanavond een paardentandarts bij mij op stal!! Jammer genoeg kan ik er zelf niet bijzijn, echt heeel jammer want het had me wel leuk geleken om dat te zien!!

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 20:31

1 a 2 keer per jaar, voor controle en meestal wat licht bijvijlen.

Gekkemeid
Berichten: 289
Geregistreerd: 06-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 20:44

Zodra me pony slechter eet en restjes laat liggen.. Voel ik eerst zelf aan zijn kiezen/tanden en dan kijk ik of der haken op zitten zodra er haken op zitten laat ik de tandarts komen.. (Is nog maar 1 keer gebeurd).. Ik controleer wel paar keer of hij haken heeft op zijn kiezen maar dat is dus haast nooit het geval...

Banjer
Correspondent

Berichten: 30271
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Bijna ergens anders

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 21:40

Banjer krijgt 2x per jaar controle.... en ze vindt het allemaal prima... ze staat wel ongemakkelijk te kijken als de klem helemaal open is....

Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 23:03

Yep Laiser gaat net als zijn baasje naar de tandarts. Alleen is er een verschil. Ik ga naar de tandarts en laiser krijgt de tandarts op huisbezoek.

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 23:05

Ieder jaar voor controle + eventueel bijvijlen, tandplak verwijderen Haha! etc. Vooral met jonge paarden is het geen overbodige luxe ivm wisselen, wolfstandjes etc.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 00:10

Bij mijn paard komt geen paardentandarts, maar gewoon de veearts. Mijn paard heeft het liefst haken op de allerachterste kiezen en die worden dus niet gevijld zonder sedatie en mondklem. Die mondklem moest ik even aan wennen, maar ik heb alle vertrouwen in de moderne versie. Het sederen laat ik alleen doen door een veearts en door niemand anders. De veearts vijlt en haalt eventueel wat tandsteen weg en klaar is het weer voor een jaartje.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 00:14

Ik laat hem meestal eens in het jaar / anderhalfjaar langs komen.
Vooral de Friezen hebben dan meestal wel wat haakjes, maar die hebben er helemaal geen hekel aan ofzo.

Ozep heeft er ook geen hekel aan alleen dat is echt een ongelooflijke arrogante l*l, die laat dat niet zomaar toe en gaat met zijn kop in zijn nek en de oren naar voren zo onmogelijk staan als het maar zijn kan.
Maar hij moet er toch echt aan geloven

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 09:28

Mijn paard gaat zo lang als ik hem heb jaarlijks naar de tandarts. Dat is niet ieder jaar dezelfde en de laatste paar keer heb ik het door de DA laten doen. Er lopen heel wat beunhazen rond die zich tandarts noemen Boos! en waar ik mijn paard voor geen goud aan over laat.

obelix

Berichten: 11573
Geregistreerd: 09-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 09:30

Mijn paardje gaat ieder jaar 1x,voor heen vaker omdat hij toen nog jonger was!
Het is wel handig want er loopt bij mij op stal een paardentandarts rond dus als ik wat vragen wil ofzo kan ik zo naar dr toe lopen!
Vond het zelf de 1e keer een beetje eng maar nu niet meer,obelix vind het ook niet meer raar...Lachen

SGFotographics.

Paarden Fotografie

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 09:41

Mijn paard heeft een kleine overbeet waarvoor bij hem ieder jaar de haken weggeslepen worden. Onder sedatie, met klem.
Ik ben zeer tevreden met mijn paardentandarts die tevens veearts is,
maar zich heeft gespecialiseerd in tanden.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

LadyMadonna

Berichten: 56352
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 10:20

het zou wel moeten, maar ik beken gewoon eerlijk dat ik er op het moment geen geld voor heb (150 euro). Ze zijn gecontroleerd, en toen is me verteld dat het absoluut geen haast had, dus dat is een geruststelling

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 10:54

Jippie schreef:
Mijn paard gaat zo lang als ik hem heb jaarlijks naar de tandarts. Dat is niet ieder jaar dezelfde en de laatste paar keer heb ik het door de DA laten doen. Er lopen heel wat beunhazen rond die zich tandarts noemen Boos! en waar ik mijn paard voor geen goud aan over laat.


Dat is inderdaad waar, er lopen heel wat zogenaamde deskundigen rond. Toevallig heb ik mijn veearts pas geleden nog gevraagd wat hij daar nou van vond. Hij bevestigde mijn mening dat het gros wat in paardenmonden staat te graven, prutsers zijn.
Mijn veearts vertelde bijvoorbeeld dat het eigenlijk onmogelijk is om bij een paard de achterste kiezen goed te vijlen zonder verdoving, de risico's zijn veel en veel te groot.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 11:14

Ik kan je heel wat horror verhalen vertellen over prutswerk van paardengebitsverzorgers die toch hun papiertje in de VS hebben gehaald. Daar zit zelfs een verhaal bij van een paard dat het leven heeft gelaten. En dat is nog maar een maand of 6 geleden gebeurt Boos!

Stephany

Berichten: 9061
Geregistreerd: 12-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 11:44

misschien handig dat we vermelden wie de prutsers zijn en wie de goede!! Want die zijn er zeker! En wat de achterste kiezen vijlen betreft met vrdoving, dat klopt, bij Pepsi is dat ook met verdoving gedaan en dat was zeker nodig!!

Banjer
Correspondent

Berichten: 30271
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Bijna ergens anders

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 12:48

ik kan in ieder geval Richard van Dordrecht (= paardentandarts) WEL aanraden... das een hele rustige vriendelijke man, en hij neemt de tijd om uit te leggen wat ie doet, waarom... en hij laat je ook zelf voelen... hij betrekt je er echt bij... (was trouwens wel eng... in de mond van Banjer... "Laat die klem niet in eens los?" haha)

haike

Berichten: 13039
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 14:25

Nooit, haike heeft nooit last van zijn tanden/mond.

Baret, l1+32! en L2+26 M1+10 M2+23 Z1+8

Ptries

Berichten: 3119
Geregistreerd: 21-06-01
Woonplaats: Bilthoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 14:30

Bij Jerai komt ook 1 à 2 keer per jaar de tandarts. De eerste keer dat hij kwam was er best veel werk, maar nu is meestal alleen controleren en een klein beetje vijlen.

War does not determine who is right - only who is left.

http://www.rvamelisweerd.nl


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: eefjuh20, HenriekeJ, KussJass, luffwinny, Sharonaa_, Vagabondo, yza1987 en 21 bezoekers