waar blijven de jonge paarden van de veiling?

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

waar blijven de jonge paarden van de veiling?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 03:09

Wat ik me wel eens afvraag: wat gebeurt er eigenlijk met al die veelbelovende jonge sportpaarden die van de veilingen komen, of bv goed in de pavo cup hebben gelopen etc. En ik bedoel voornamelijk dressuurpaarden. Als ik naar die veilingen kijk van Verden bijvoorbeeld dan zie je dat daar paarden voor bedragen verkocht worden waar je een compleet huis van kunt kopen. Op die plaatjes zien die paarden er echt heel indrukwekkend uit en lijken het toekomstige Grand Prix talenten te zijn. Maar hoeveel paarden kom je later daadwerkelijk in de Grand Prix tegen?

Correct me if i'm wrong maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat die Goliath van Arjen Teeuwissen helemaal niet zo opvallend presteerde in die jonge paarden competities. Uiteindelijk is dat toch een heel goed paard geworden. Maar aan de andere kant, er zijn paarden die super presteerden in de jonge paarden competities, maar waar je nu niets meer van hoort. Of paarden die voor astronomische bedragen verkocht worden en vervolgens compleet uit de spotlights verdwijnen. Ik kan even niet op de naam komen van die mooi merrie die op het WK voor jonge drs paarden liep, maar daar hoor je dus nooit meer wat van.

Ik heb regelmatig dat ik in oude paardenbladen blader en dan paarden zie waarvan ik denk verrek, daar hoor je nu niets meer van.

Als ik een paard van over een ton op een veiling koop dan wil ik toch op z'n minst dat het dier wereldkwaliteiten heeft. Waarom spendeer je er anders zoveel geld aan?


[Edit] titel iets aangepast [/edit]


Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 07:51

Een goed paard kopen kan iedereen maar een geod paard heel houden is de kunst. Veel paarden vallen uit de sport door blessures, vooral op dat hoge niveau.
Verder zet ik wel een vraagtekens bij de uitslagen van de PAVO cup. Ik krijg toch een beetje het idee dat de dekhengsten naar voren worden geschoven. Dus de winnaar hoeft zeke rneit het beste paard te zijn. En bij als die competities voor jongen paarden moeten die paarden al behoorlijk wat laten zien. Ik, denk dat het voor veel paarden gewoon nog te vroeg is.

Carri
Berichten: 531
Geregistreerd: 10-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 09:41

Waar al die paarden blijven, heb ik mij ook al dikwijls afgevraagd.
Vele worden verkocht aan rijke mensen, met zonen en dochters die niet het talent en doorzettingsvermogen hebben om het ergens te brengen.

Dees

Berichten: 16602
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 09:56

Ik ken een duur springpaard dat dus goed presteerde op jonge leeftijd. die is toen voor veel dollars opgekocht door een rijke amerikaanse mevrouw, en als zij visite heeft krijgt het dier een leuk leren halster om en laat ze hem zien.
Pure kapitaalvernietiging eigenlijk...
Van zo'n paard hoor je dus nooit meer iets, ondanks al zijn talent.
Grappig eigenlijk, zo gek als mensen kunnen omspringen met een overvloed aan geld. ik moet ze mijn bankrekeningnummer eens doorgeven...

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 10:02

Dure paarden gaan naar mensen met geld, niet altijd mensen met talent. Helaas gaat talent en geld niet altijd samen.

De hond is de betere mens

Myke
Berichten: 839
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 11:31

Desiree schreef:
Dure paarden gaan naar mensen met geld, niet altijd mensen met talent. Helaas gaat talent en geld niet altijd samen.


Klinkt bekend idd Knipoog

Paard verkocht naar Spanje aan een rijke Spanjaard voor zijn dochter. Paard liep op GP nivo. Nooit meer iets wat van vernomen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Vooral in de US kunnen ze het erg bont maken. Investeren in kapitaal heeft dat dan. Paarden worden prima verzorgd, maar echte aandacht is er niet bij. Sommige zijn miljoenen dollars waard, maar vervolgens wordt er niks mee gedaan Verward

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 11:33

en wat denk je van die dure KWPN knollen die verkocht worden naar Amerika? NOoit meer iets van gehoord of gezien. IK ben in ieder geval blij dat geld gebrek aan talent niet goed kan maken. Anders was ik nu danig gefrustreerd geweest, grinnik.

De hond is de betere mens

Dees

Berichten: 16602
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 11:48

Als je talent kon kopen, was het voor mij ook wel eens tijd om een extra baantje te nemen...

HEt is wel erg jammer dat de goede paarden vertrekken naar Verweggistan...zeker de betere dekhengsten...Ik denk dan aan Roemer...*snif*... Laten we hopen dat Rousseau nog even blijft....

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 11:52

Dees schreef:
HEt is wel erg jammer dat de goede paarden vertrekken naar Verweggistan...zeker de betere dekhengsten...Ik denk dan aan Roemer...*snif*... Laten we hopen dat Rousseau nog even blijft....

En vergeet Juventus niet. Staat bij de Iron spring stables in de States. VOlgens mij Roemer ook. Sja, nederlanders willen eerst geld verdienen, daarna bovenaan in de sport. In GB zie je een beduidend andere mentaliteit. Als die iets goeds hebben zijn ze veel meer geneigd om het te houden. Zijn wij dan zo'n geldwolven? Sja, nederlanders zijn van oudsher een handelsvolk. Misschien is het daarom.

De hond is de betere mens

holly
Berichten: 8836
Geregistreerd: 26-09-02

duur paard.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 15:27

Ook ik reed een aantal jaren geleden een paardje van 3 welke mee moest doen aan dingen als de pavocub.Dit is het verhaal wat ermee gebeurd is dan heb je een idee hoe het met andere gaat.

Ik reed voor een heel erg lief vrouwtje(net mijn tweede moeder) welke fokte met merries.Ze had een bloed lijn gevonden die haar erg aansprak.
Ze kocht een 3 jarige merrie van Purioso en besloot dat uit alle paarden die ze gehad had dat deze de beste was.Inmiddels heeft afgelopen veiling het 8ste veulen van haar meegelopen.De merrie is nu 13 en Z dressuur en M springen.
6 en een half jaar geleden zag ze de halfzus van deze merrie lopen met de zelfde moeder en wilde haar graag hebben omdat ze daar zeer zeker een talentje in zag.Toendertijd was ze niet te koop,maar ze bleef het diertje volgen in de hoop haar ooit te kunnen kopen.Toen ze drie was kwam ze te koop door financiele problemen.Ze was duur maar dat deerde niet.Doordat ik toendertijd beloofd had haar inte rijden had ze dus al een ruiter,maar ik was toen net een half jaar ziek en dat ging nog wel even duren,dus had ze een kennis gevraagd.Dat meisje reed haar in en begon aan een wedstrijdje.Elke keer maar weer laatste of een na laatste en de vrouw natuurlijk geergerd aan het feit dat ze toch echt zeker wist dat het een talentje was.Ik was inmiddels beter en zag ook dat het beestje veel beter kon.Het meisje bleef volhouden dat dat niet waar was want ze kon het allemaal nog niet.Goed drie weken later ben ik er op gaan rijden en wat bleek.Binnen 3 dagen kon ze wat ze moest kunnen.Dus ik op wedstrijd.De eerste op zaterdag en 3de de tweede op zondag en 2de en vervolgens dinsdag en 1ste.De zondag erop ook weer 1ste en weer en weer en weer.Ze kon het dus wel.Onder tussen was ze drachtig.Ook wilde dat vrouwtje wel eens zien hoe ze stond vergeleken met andere dus werd er mee gedaan in breda.Das een kleine competitie tussen jonge merrie's,ruinen en hengsten.Tja dan val je gauw buiten de boot met al die hengsten.Waarom?Ze oogde te dik,tja wat wil je als ze drachtig was,maar wat heeft dat te maken met hoe ze zich zelf voorsteld?De jury wist wel dat ze drachtig was maar hield er geen rekening mee.
Een maandje later verloor zij haar veulen juist op de dag dat we naar indoor brabant gingen voor de hengsten te bekijken.Effe een weekje niet gereden en toen weer rustig aan de slag.De week erop zou er een kampioenschap zijn en die deden we dan ook mee.Zonder moeite wonnen we dat even.Het leuke was dat bekende al zeiden van ja als jij mee doet dan winnen we nooit.En dat klopte.We hadden niks op het papiertje dan super goed gereden en een persoonlijk commentaar van jij hoort niet tussen deze ruiters,daar is de combinatie te goed voor.Ik heb haar toen twee maanden op wedstrijd uitebracht en reed dus in de B.Ik ben met haar nog L gestart en had weer met 1 wedstrijd 3 winstpunten.Moet je voorstellen dat ik nog niet eens zo'n geweldige ruiter ben.Ik heb een paard snel door en werk ook altijd super serieus maar dat wil nog niet zeggen dat ik effe gran prix kan rijden.Nee hoor dat nog niet.Maar goed ze ging dus op pad naar de pavocub(zonder mij want ik reed nog meerdere paarden en dat wou ik graag blijven doen) Ze deed het heel goed en werd derde bij de merries en 13de in het algemeen.
Het jaar daarna deed ze het ook weer heel goed.Deze merrie is op 6 jarige leeftijd Z-licht dressuur.Ze is toen weer naar huis gekomen en ik heb haar weer getraind.Na een maandje of drie moest ik stoppen door tijdgebrek wat ik heel jammer vond.Mijn nichtje is nu met haar aan het rijden geslagen.Omdat ze nog niet helemaal het gevoel heeft is ze in de M gestart.Dat gaat heel leuk,maar ze moet nog wel veel leren.Daarnaast is de merrie aan het springen geslagen.Nu is ze 7 jaar oud en staat voor een gigantisch bedrag te koop,maar alleen voor een ruiter die er nog meer uit wil halen als ze tot nu toe al heeft gepresteerd.Dus niet voor een of ander rijk kind want nog geen B proef kan rijden,want daarvoor betekend ze te veel.
Dit is het pad wat deze merrie heeft belopen en ik denk dat er zo meerdere zijn.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 19:44

Desiree schreef:
Dure paarden gaan naar mensen met geld, niet altijd mensen met talent. Helaas gaat talent en geld niet altijd samen.


Ja dat gebeurt idd ook veel. En die handelaren boeit het echt geen moer waar een getalenteerd paard heen gaat, zolang ze maar hun geld krijgen (hoewel het natuurlijk wel leuk is voor hun naam als een paard later in de schijnwerpers komt). Zo weet ik een fantastisch jong paard dat absoluut een topper in de dop is. Ze is verkocht voor $125000 aan.......een RECREATIE ruiter! Okee, niet echt een recreatie ruiter maar die vrouw rijdt geen wedstrijden, ze wou gewoon graag wat aparts op stal. Helaas kan ze het talent van dit paard niet aan en rijdt de trainer er nu op Frusty Hmm dan had ik toch echt gekozen voor een wat minder getalenteerd makkelijker paard, en veeeeeel goedkoper. Maar ieder zijn goed recht. Het paard wordt super verzorgt dus die lijdt er echt niet onder. En zeg nou zelf, als ik zelf om kwam in het geld had ik mischien wel hetzelfde gedaan. Liever een Rolls Royce van een paard op stal dan een mooie auto in de garage Haha!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 19:45

Een paard die nu net in m'n hoofd schiet; wat is er ooit van IQ, die mooie schimmel (van Anky) terecht gekomen? Loopt die nog in de sport?

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 06:26

Ik denk dat een belangrijk aspect van een paard over het hoofd gezien wordt, namelijk het karakter/persoonlijkheid: de werkwilligheid, de intelligentie om oefeningen snel te begrijpen etc. En daarnaast is de chemie tussen ruiter en paard belangrijk om op het hoogste nivo mee te kunnen draaien. Zonder deze 2 dingen wordt een combinatie geen topper naar mijn mening. En ja, dit kan je nou eenmaal niet afzien aan een paard dat met de staart in de rondte door de veilingbaan heenzweeft Haha!

Het leven is als een restaurant.... je krijgt wat je besteld hebt
Het leven is als een pijpkaneel...ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: flint_blesco, henny_w, MerleSimone, Pierus, Smallheal, TinGu en 27 bezoekers