Niet te geloven!

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-01 10:12

Afgelopen maandag zijn onze paarden gechipt. En het is niet te geloven hoeveel moeite dat af en toe heeft gekost. Het begon allemaal met het feit dat we wat laat waren. Hier in de buurt hadden alle verenigingen al gechipt. Daarom niet getreurd, dan bel je toch het NHS? Naja, dat viel zwaar tegen. Via het NHS konden we aan adressen komen waar gechipt ging worden, maar aangezien we na één telefoontje er al achter kwamen dat we dan NIET aan de beurt zouden komen hebben we het niet eens geprobeerd. Nog een keer de NHS gebeld, en een vrij domme (misschien wel blonde) dame kon ons vertellen dat ze het IQ van een verrotte garnaal had. Ze wist nog niet eens wat een paard was zo leek het. Dan maar zelf regelen, want dat mocht ook wel.
We hebben de dierenarts gebeld, en natuurlijk de stamboeken verwittigd. KWPN deed geen greintje moeilijk (als de printer vrij is staat u binnen 5 minuten weer buiten, of het paard nu op uw naam staat of niet). Heerlijk. Dus het AVS ook maar gebeld. Je wilt het gewoon niet weten. Meneer, het paard staat niet op uw naam. U bent *dus* de eigenaar niet. Verward alom dus. Maar ja, wij de fokker (die nog de 'eigenaar' is) gebeld. Oh, joh, geen probleem, ik speel het spelletje wel mee. Maw: hij werd ook gek van dat AVS. Overschrijven op onze naam kost een klap duiten, op zich, als we al lid waren. Maar dat lidmaatschap (minimaal een jaar) kost 300 piek, en daar bovenop komt dan nog het overschrijvingsgeld. Naja, dat is dan dus 2 paarden chippen, en een beetje zonde, want we fokken toch niet met Voltrack (is al ruin). Alleen de fokker heeft er wat aan. Het was geregeld dat wij Voltrack niet op onze naam hoefden te hebben. Wat dat betreft hadden/hebben we wel bijna iedereen aan onze zijde van dit gedoe.
Nadat ze gechipt waren moest Voltrack helemaal binnenstebuiten gekeerd worden om te zien of het wel Voltrack was. Komt er zo'n man die daar kennelijk verstand van heeft, met het papier waarop de aftekeningen als veulen zijn aangegeven. Er moest een stukje haar afgenomen worden en naar een lab in Wageningen gestuurd worden voor DNA onderzoek (echt waar!). Bovendien moest mijn vader nog een dierenartsen verklaring regelen dat Voltrack vorig jaar gecastreerd is. Als hij nl ruin was, en er geen aantekening van was, dan was het *dus* niet Voltrack. Heel vermoeiend allemaal.
Vooral als je leest dat Voltrack nu dus 3 witte haren meer heeft dan 1 maand na zijn geboorte. Dat moet helemaal aangetekend worden, en opgeschreven, en vastgelegd. Gelukkig was het wel Voltrack volgens die man (ik begon al te twijfelen). Maar desondanks toch maar DNA onderzoek.
Het is heel vermoeiend, maar op zich ook wel begrijpelijk. Het AVS heeft een naam hoog te houden en wil dus ook geen neppers hebben. Op deze manier hopen ze kennelijk de neppers eruit te halen. Fraude onmogelijk ofzo. Als je kijkt naar hoe het AVS dus alles probeert te controleren vraag ik me af hoeveel onechte KWPNers er wel door zijn gekomen? Ik heb er geen verstand van, maar misschien is Hercules wel helemaal niet wie hij is. Zou zomaar kunnen. Als Voltrack dan toch bij het AVS niet wordt toegelaten, dan gaan we met hem naar het KWPN! Ik denk dat er gewoon één lijn getrokken moet worden. Elk paard moet hetzelfde gecontroleerd worden, elke registratie moet aan dezelfde eisen voldoen. Wat dat betreft doet het KWPN het dus niet goed, ze doen maar wat. En als je van te voren van het NHS nou te horen zou krijgen wat je te wachten staat... Maar nee, zij weten er ook helemaal niets van af. Bij het KWPN is het chippen echt niet goed geregeld, en het NHS regelt het dan ook niet. Het AVS daarentegen heeft smetvrees en probeert met allerlei bokkesprongen geld en vijanden te veroveren. Het is echt absurd hoe star ze staan tegenover iemand met 1 arabiertje die niet eens wil chippen, maar het voor de wedstrijden moet. En zoals gezegd: bij het KWPN vraag ik me serieus af hoeveel daar gefraudeerd wordt. Het KWPN-kantoor is hier bovendien nog erg dicht in de buurt (AVS ook, maar goed), het heeft er wel niets mee te maken, maar als ze zichzelf zo geweldig vinden (en dat laten ze nogal eens horen/zien), dan kunnen ze ook zorgen dat die paarden die bij hun ingeschreven staan ook wel echte goede paarden zijn.
Zou een stamboek er niet goed aan doen om de vervuiling tegen te gaan? Bij het KWPN denkt men er kennelijk anders over, daar lijkt het idee van hoe groter hoe beter te overheersen. Ik ben er van overtuigd dat ze bij het KWPN verkeerd bezig zijn, als mijn Jopie op zijn derde jaar al slap qua botstructuur wordt bevonden, en op zijn achtste al met vergaande hoefkatrol wordt gediagnosticeerd, waar zijn ze dan in godsnaam mee bezig? Dat kan toch niet alleen aan de training liggen? Bovendien hoor ik wel vaker van die doorgefokte beestjes. Ik begrijp nu ook een beetje hoe dat komt, men wil alleen maar véél paarden, en geen kwaliteit. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat ze bij het AVS kwaliteit hebben, ook daar schrik ik soms van de hoeveelheid aan 'lijnteelt' (in mijn ogen inteelt). De vraag is alleen: wat kan je eraan doen? Ze weten het allemaal zo goed, en natuurlijk heb je geen bewijzen. Je kunt je er hoogstens aan ergeren. Dan geniet ik liever van een ritje door het bos op mijn Kreupele Os of mijn Schele Bier.

Laudine

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes


pieterjan

Berichten: 1301
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: blaasveld belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-01 11:45

tja valse kwp-ners heb je net zo vaak als bwp-ers ! dat is zo een smerige truc om paarden met minder goede papieren andere papieren te geven door die van een beter paard af te nemen .. daar heb ik is iets van gelezen ! wij hadden op wedstrijd ook o iets torino heeeft vanvoor nog een klein beetje wit in zijn koot en dat staat niet op zijn papieren oei we waren precies criminelen ! zeg haha wat dat kost om die papieren te veranderen in gulden iets van 278 allemaal voor een stomme koot tja ... groetjes

pj

VOORZITTER AFM

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-01 20:23

nou dat ze binnen het KWPN teveel doorfokken!ik ken nu al meer KWPN paarden die een of ander chronische gewrichtsaandoening heeft dan KWPn paarden die gezond zijn!er zit zoveel hoefkatrol,OCD en artrose binnen de bloedlijnen,ik hoef geen KWPN er hoor!en dan zeggen een aantal fokkers ook nog dat de lijnen nog meer volbloed moeten bevatten!terwijl die juist de meeste gewrichtsklachten meebrengen,want van een glederse of groningse hoor ik nooit over erfelijk/chronische toestanden.nee geef mij maar lekker me welshje!hooguit wat ondeugend maar das dan ook alles!

Marjolein

Berichten: 11331
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-01 20:37

lijken wel labradors, zijn ook veels te veel doorgefokt, altijd heup problemen. heb je lekker bij tinkers niet zoveel last van, die zijn lekker mengelmoes van alles en nog wat, heeft lekker geen bekende voorouders.
Maar is raar dat dat chippen zo gekloot geeft. Je moet het, je moet er ontzettend veel geld voor neertellen en je krijgt een hoop gezeur en een peerd die niet meer door de douane komt omdat het alarm afgaat dat hij wapens bij zich draagt.maar toch laat ik ailin wel chippen.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-01 08:38

Moon mijn arabier heb ik nooit over laten schrijven was een heel gedoe namelijk de vorige eigenaar heeft het nooit gedaan dus ze stond nog op naam van de fokker en aangezien de vorige eigenaar moet aanmelden dat Hij/zij het paard verkocht heeft...
Dus wij bellen naar de fokker bleek in Portugal ofzoiets te zitten met een mega arabischestoeterij.. weer terug naar het AVS gebeld nou voor in totaal 250 overschrijvings en 300 piek inschrijfgeld kon het dan uiteindelijk wel.
ja daaaaag

Wij hebben 2 jaar terug al gechipt veearts erbij klaar 50 piek de man met z'n 10-en van stal mooi toch?

Bekend is dat het KWPN tever doorfokt als er een goed paard uit komt heb je meteen een super goeie en als het een minder paard is ach er zijn erzoveel...
Omdat het Groninger en geldersepaard heeeel voorzichtig moet fokken (anders kans op inteelt kleine stamboeken)Fokken ze vooral op bruikbaarheid kijk een groninger is wat lomper dan een mooie KWPN-er dat is waar dus op puur uiterlijk en sport hoeven wij niet te fokken want dan raak je je zware ras kwijt dus moet je zorgen dat de rest super is en het grappige is dat we erg veel wpn- mensen hebben rondlopen die dus een lief groningertje hebben gekocht omdat hun vorige paard zo maf was..Tja als ze dag en nacht op stal zijn omdat ze anders zichelf verwonden...

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Mieke
Berichten: 6607
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 11:32

Die gewrichtsproblemen bij het kwpn ben ik ook een beetje spuugzat hoor. Ken ook div. paarden met mankementen en als je dan leest dat Heruto bij het kwpn als dekhengst wordt goedgekeurd met tweeen en drieen voor zijn straalbeentjes en sesambeentjes voor ik even niet goed, gelukkig bleek hij onvruchtbaar.

Toon heeft dan hoefkraakbeenverbening wat volgens Offereins echt een Gronings en Gelders probleem is (klopt dit Kim?), wat bij dit type paarden vaak voor schijnt te komen, net als hoefkatrol bij de volbloed.

Misschien heeft ieder ras wel zijn eigen mankementen?

Groetjes Mieke

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 16:02

Ik zou maar niet zo snel zeggen dat je geen last hebt op doorfokken bij Tinkers. Dat is nu nog niet zo, daar heb je gelijk in. Tinkers zijn echter erg betrouwbaar en daardoor erg gewild. Als een paard erg gewild is, gaat men er veel mee fokken en daar gaat het dan al mis. Momenteel wordt er al teveel gefokt met Tinkers en nu gaat het allemaal blijkbaar nog goed, maar ik wil niet weten hoe dat over een tijdje gaat. Het voorbeeld van de Labrador en Golden Retriever is inderdaad erg goed vergelijkingsmateriaal. In het begin werd er met hen ook niet doorgefokt, maar omdat er veel mensen waren die zo'n mooie, lieve, betrouwbare hond wilden, is met daar dus ook maar lukraak mee gaan fokken. En zie nu het resultaat... veelvuldige heupproblemen.

Ik denk dus dat je niet van een gewild ras kunt zeggen dat daar geen problemen mee zijn. Ja, zijn misschien niet, maar die komen er wel. HELAAS !

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 18:04

Hoefkraakverbening komt wel eens voor bij geldersepaarden maar zo zelden en het is ook niet precies te zeggen of het erfelijk is want bv 20 kinderen van dezelfde merrie en hengst daar heeft er niet 1 HKV en een zoon/ dochter daarvan bijvoorbeeld wel..

Ik ken 1 groninger die het ook heeft... das onze eigen merrie Charlotte die is 17 en heeft er sinds 2 jaar last van volgens Bokhorst een vrij bekende veearts hier in de buurt is het ouderdom..
maar echt springen mag ze niet meer verder alles Zij heeft 1 goedgekeurde en een 2 jarige met aanhoudingspremie hengsten voortgebracht waarbij er op foto's (moet bij hengstenkeuring) helemaal niets op te zien is.
Ik ken verder aardig wat fokkers en heb er nooit wat over gehoord want juist als er zoiets is dan mag je meteen niet verder fokken met die merrie en haar nageslacht omdat het zo'n klein stamboek is...

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Mieke
Berichten: 6607
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 08:57

Hoi Kim, ik heb dat stukje tekst van Offereins nog eens opgezocht (stond paar maanden terug in Bit) en daar had hij het inderdaad over oude groninger stammen, dus dat zal nu wel niet meer van toepassing zijn.

Hij zei in dat stukje ook dat als je paard aangepast beslag heeft (siliconen) je gerust mag springen omdat de siliconen de schokdempende werking van het verbeende kraakbeen vervangen. Eerlijk gezegd durf ik het met Toon eigenlijk niet te doen, als ik zie hoe weinig hij zijn voet kan buigen en hoeveel gewicht er bij het springen op zijn voorvoeten terecht komt...

Tja, Offereins is een wereldarts en hij zal het wel weten? Maar ik kan me voorstellen dat ze bij het groninger stamboek zeer streng op dit soort dingen selecteren, groningers staan bekend om hun gezondheid en dat moet natuurlijk zo blijven!

Bij Toon kan het ook wel een vorm van slijtage zijn, manegewerk is natuurlijk best zwaar en hij liep ook altijd in de springlessen mee, dus dat is ook niet zo goed geweest voor zijn benen. Maar goed, hij is sinds ik hem ken geen dag kreupel (of ziek) geweest, dus het zal allemaal wel meevallen.

Groetjes Mieke


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _soraja_, MissPolly_19, pippie123, puppy1128, Seltje, Vagabondo, Violaatje en 24 bezoekers