ik weet het gewoon niet meer....

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
nanka

Berichten: 3373
Geregistreerd: 18-04-02

ik weet het gewoon niet meer....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-02 20:54

Ik zit al een paar weken met een dillema ....
Het gaat om het volgende;
Ik rij nu al een half jaar op Papillon. Die rij ik (normaal gesproken) zo'n 3 a 4x in de week.
Sinds een paar weken dus heb ik er totaal geen zin meer in.

Het heeft verschillende oorzaken volgens mij.

1. Ik ben bang geworden van haar met rijden sinds ik er ben afgevallen. Ik durf haar niet goed aan te pakken ik durf niet te galoperen, enz.

2. De stal waar ze staat is niet echt super. Ze hebben alleen een buitenbak die absoluut niet goed gedraineerd is. Een dag regen en je kan al niet rijden. En ten 2e op stal is nooit iemand. Ik ben er altijd alleen dus als er iets gebeurd... ???

Ik had leuke verwachtingen met haar. Lekker beetje dresuren... met mooi weer een lekker buitenritje maken. En op zn tijd in de toekomst eens te gaan starten.
In de tijd dat ik haar rij is ze dus absoluut niet vooruit gegaan. Ze wil absoluut niet nageven tijdens het rijden,..ze ontspant niet en ze is ontzettend sterk. Als je na een half jaar veel trainen en lessen geen resulaat ziet ...?

Ik ben momenteel ook nog eens ziek. Ik heb tijdens mn vakantie een zware zonnesteek opgelopen en heb nu op de een of andere manier mn evenwichtsorgaan ofzo verstoord. Ik val dus vaak flauw en ben erg misselijk. Ik heb mede met deze en die andere oorzaken er geen zin meer in.

Wat moet ik doen? Stoppen? Nog even doorgaan?
Ik heb vanavond de eigenaresse van Papillon wel al gebeld voor een afspraak en het haar te gaan zeggen, maar ik kan haar niet bereiken.

De eigenaresse is ontzettend blij met mij zegt ze steeds.. Papillon is zo gek op je ...ze hinnikt altijd als ik kom en ze houdt me continue in de gaten enzo. En voor de eigenaresse scheelt het een hoop tijd doordat ik haar dus rij.

Ik weet het niet.. hebben jullie dit ook al eens meegemaakt of hebben jullie een tip voor me want ik weet echt niet meer wat ik moet doen.

Sorry als het verhaal een beetje lang is..maar ik moest het toch even kwijt.


Groetjes Linda

Anoek - Isa - Sep


blieb01

Berichten: 1521
Geregistreerd: 05-04-02
Woonplaats: De Weere

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 20:57

Ik zou het nog ff aankijken. Misschien is het tijdelijk een dip. Probeer met rijden eens te kijken wat ze leuke oefeningen vind en doe die regelmatig.

yreen
Berichten: 73
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:29

ik denk dat prioriteit nr. 1 is dat je je vertrouwen in haar weer terug krijgt. Ik weet niet hoe hard je bent gevallen van haar, maar gewoon een keertje vallen kan altijd met ieder paard gebeuren. Al is hij/zij nog zo mak.
Ik heb ook geen idee, hoe je eraf bent gevallen, of ze echt gemeen bokte of schrok of een vreugde of frisheids bok gaf. Je geeft aan dat je veel met haar lest. Dan zou ik eens met je instructeur/instructrice bespreken wat je an doen om je vertrouwen terug te krijgen. Weet hij/zij dat je bang bent of heb je het niet verteld? Das nml wel vestandig dan kan hij/zij je erbij helpen. Pas als je weer lekker ontspannen en vol vertrouwen op je verzorg paardje zit, kun je gaan dressuren. Eerder kun je van je paard ook niet verwachten dat ze ontspant. Als jij ontspant doet zij het ook (nou ja over het algemeen Lachen ).

Succes ermee,
groetjes

I'm going to rule the world

nanka

Berichten: 3373
Geregistreerd: 18-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-02 21:40

ja ik ben behoorlijk hard gevallen (niets gebroken maar wel zwaar gekneus) en de reden ervan is nog altijd niet echt bekend. ik denk dat het kwam omdat ze last van haar rug heeft.. de eigenaresse zegt dat het joligheid is.
voor de val ree ik haar altijd met veel plezier maar toen ontspande ze ook al niet en wou ze niet veel.
mn instructeur weet dat ik bang ben maar echt rekening houdt hij er niet mee vind ik. ik heb nu ook al 4 weken geen les meer gehad. ik heb overigens ook al 4 weken niet op haar gereden (ben ook 2 weken daarvan met vakantie geweest) maar verder heb ik haar gelongeerd of los gegooid.

Anoek - Isa - Sep

Qerty
Berichten: 1109
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:41

Kan je niet met iemand afspreken dat diegene af en toe met je meegaat, tips geven enz.? Misschien dat dat al scheelt.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-02 12:46

Als je er echt bang ban ben, dan heeft t paard het meteen door, en dan heb je alleen maar meer kans dat ze vervelend gaat doen.

ik zeg dit niet om je bang te maken ofzo hoor, maar als je weer gaat rijden longeer haar van te voren zodat ze wat moe is en dus niet zo snel zal bokken, ga er dan ontspannen opzitten en maak jezelf niet druk of ze vervelend zal gaan doen.

als je zelf al twijfelt of het wel of niet goed zal gaan, dan voelt het paard die twijfel en gaat het juist fout!

denk je dat je je niet over die angst heen kan zetten, dan is het misschien de beste keuze om ermee te stoppen.

dat ze niet nageefelijk is en niet ontspannen kan je misschien oplossen door haar met een bijzet te longeren, zodat ze went aan het naar beneden lopen met haar hoofd, gaat dat goed dan kan je kijken of het onder t zadel ook al wat beter gaat, overleg anders met je instructeur of hij er een keer op gaat zitten, en kijkt of hij haar naar beneden kan rijden, lukt het hem ook niet, dan is misschien een hulpteugel een oplossing.

dat je instructeur geen rekening houd met je angst is misschien niet eens zo heel verkeerd.

Jij bent bang, dat voelt het paard, als je instructeur er dan ook nog eens rekening mee houd, en jou dus het paard niet laat aanpakken, dan is het eind zoek!dat heeft het paard meteen in de gaten!

ik ben zelf ook bang geweest van mn eigen paard, die steigerde heel gemeen en ben er mee omgevallen, dag erna had ik les, paard ging omhoog en instructeur mepte hem, en als reactie ging hij weer omhoog, instructeur bleef meppen tot ie weer doorliep, en ik zat er nog op, terwijl ik liever had gehad dat instructeur niet met de zweep bleef slaan, maar ja dan had mn paard gewonnen.

toen was ik dankzij mn eigen paard bang van andere paarden, ik rij een 3 jaige merrie, heb haar zelf ingereden, en als ik aandraaf bij haar dan staat ze soms stil omdat ze dat niet wil, doet mn eigen paard ook en die gaat dan steigeren, die merrie niet, maar ik was zo bang van t aandraven door mn eigen paard dat die 3 jarige meerie dus ook begon te klieren met aandraven en zelfs begon te huppelen enz, alleen door mijn angst!

dus heb mn verstand uitgezet en die merrie naar voren geschopt, ze bokte ff en er is nu niets meer aan de hand!


dat was ff als voorbeeld, hoe duidelijk een paard je angst voelt, en dat ze daardoor juist gaan vervelen!

maar ik wet ook hoe vevelend het is, als je het paard waar je op rijdt niet vertrouwt!

succes ermee, en vraag je instructeur of hij er een keer ff op wil rijden, en dat jij er na hem opgaat, lukt het echt niet, ja dan is stoppen de enige oplossing

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

nanka

Berichten: 3373
Geregistreerd: 18-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-10-02 21:17

Mn instructeur heeft er al eens opgezeten. Maar hij 'trekt' haar gewoon in de krul. Ga ik er dan daarna op dan loopt ze wel "makkelijker", maar dit is niet 'de manier' zoals het hoort.

Ik denk dat ik eerst mn angst weer even moet overwinnen... en wat jij zegt Renske20 daar heb je helemaal gelijk in volgens mij.

Wel moet ik nu even melden dat ik zojuist de eigenaresse heb gesproken en dat ik even een maandje mee stopt.
Omdat ik momenteel niet helemaal 'gezond' bent heb ik het daar even opgegooid.(Is niet goed weet ik...)
(Ik heb een storing op mn evenwichtsorgaan).

Ik heb nu ook mooi een maand de tijd om er nog eens heel hard en goed over na te denken.

Ik ga misschien tussendoor nog wel even langs Papillon als de eigenaresse er is... en misschien krijg ik dan wel weer de kriebels om er op te gaan rijden.

Anoek - Isa - Sep

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 20:42

Ik ben ook van een paard afgevallen. Mijn vriendin ging op vakantie en ik zou 2 weken haar paard rijden. Hij schrok ergens van en denderde richting hek en verder weet ik weinig. Mijn stuitje en een aantal ribben gekneust. Ze zeggen altijd na je val altijd weer erop klimmen om je val te vergeten en je niet bang te maken, maar dat kon in mijn geval dus niet. Toen ik na heel veel weken weer eindelijk ging proberen of ik kon 'zitten' op mijn eigen paard was ik zo vreselijk bang dat ik eraf zou vallen dat mijn paard ook heel erg druk ging doen. Ze wilde niet stil staan en al helemaal niet rustig stappen! Owh ik was zo bang, dacht er ook hard over om nooit meer op een paard te stappen want het had niet veel gescheeld! Maar ik ben rustig aan weer begonnen, heb eerst ook lang niet gereden, vanwege mijn angst maar ook vanwege mijn zere kont! En heb gelongeerd en ben met lange teugelen begonnen. Zo heb ik weer meer vertrouwen in mijn paard gekregen, ik was toch met haar bezig, ze moest naar me luisteren maar ik kon er niet afvallen want ik zat er niet op! Langzaam aan ben ik weer gaan rijden en nu is het gelukkig bijna over en stap ik weer op mijn paard. Bij andere paarden ben ik altijd nog wel wat wantrouwig in het begin hoor, maar het gaat gelukkig steeds beter. Ik denk dat het goed is dat je voor jezelf besloten hebt om ff een stapje terug te doen met het paard. En als je merkt dat je het beesje toch niet kan missen pak het rustig weer op en wees lekker met haar bezig in je eigen tempo en hoever jij durft. Dan ga je vanzelf met stapjes vooruit!
Heel veel succes en sterkte met je handicap op dit moment!

Andersom
Berichten: 5449
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-02 21:04

Misschien kun je eens met een andere instructeur gaan werken? Dat scheelt vaak ook weer, wie weet voelen jullie je daar allebei lekker bij! Als het dan nog niet goed gaat, moet je misschien een aantal weken stoppen en het daarna nog ff proberen. Misschien wordt dan duidelijk wat je wilt.

Sannuh

Berichten: 1387
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Nijmegen-Lent

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-02 09:47

Je moet eerst zorgen dat je niet meer bang bent want anders gaat et alleen maar slechter, dan wordt ie alleen maar drukker. Ik was vrijdag ook gevallen en toen ben ik op een ander paard gaan rijden maar die voelde wel dat ik een beetje bang was en luisterde absoluut niet(nou is ze ook wel erg opgefokt hoor daar niet van...).maar succes dermee Knipoog

Mellow

Berichten: 5441
Geregistreerd: 22-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-02 10:05

waarom ga je niet wat dingetjes doen waardoor je haar vertrouwen weer krijgt.
dus ipv van rijden heeeeel lang poetsen en knuffelen.
geef het eerst nog een kans voordat je stopt.
anders vraag je een vriendin ofzo die er een paar keer bij wil blijven?

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-02 10:36

Ik zou in ieder geval pas weer gaan rijden als je geen last meer hebt van die duizeligheid en die evenwichtstoornis!! (maar daar was je zelf dus al achter Knipoog )
Als je daar nl last van hebt en je gaat op je paard zitten loop je zeker eerder het risico om er af te vallen.

Daarnaast zou ik een andere instructeur/ice zoeken, die jouw angst wel begrijpt en je er mee helpt. Als je na zo'n tijd lessen geen vooruitgang boekt ligt dat aan de instructeur!
Een goede instructeur gaat niet mee in jou angst, maar houd er wel rekening mee.

Succes ermee

Greetz
Laatst bijgewerkt door Djilna op 03-11-02 10:40, in het totaal 1 keer bewerkt

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Amanda_T

Berichten: 5880
Geregistreerd: 01-07-01
Woonplaats: Klundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-02 10:38

ik zou het nog aankijken
ik heb precies het hetzlefde gehda
ik ben met mijn paardje gavallen
en hierdoor waren we beiden het vertrouwen kwijt
maar daar moet je doorheen
maar heel veel succes en in jezelf blijven geloven

::..*,,Rust zacht lieve Lasagna ;(...30/3/1986-30/09/2009.. :+: ,,*..::


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie