Dat een zadel zo veel kan doen voor je houding

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
germie

Berichten: 15413
Geregistreerd: 02-04-02

Dat een zadel zo veel kan doen voor je houding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-02 09:34

Vorig jaar reed ik altijd met een 40 jaar oud Goertz zadel. Zadel was technisch in orde, maar ik zat altijd met m'n schouders voorover, en m'n onderbenen naar voren. Erg vaag. Ik had het namelijk nooit gehad.
Hiervoor reed ik altijd op een pony met een oud zadeltje van 150 gulden, en ik zat er kaarsrecht op. Verder had ik geen/weinig les, dus toen ik op een ander paard (van 1.65) met ander zadel overstapte dacht ik eerst dat het aan mij lag. Ik ben toen weer serieus begonnen met lessen, en elke les kreeg ik weer te horen dat ik toch echt rectop moest gaan zitten. Ik kon het dus niet voor elkaar krijgen. Zelfs met doorzitten zonder beugels had ik het nog. Ik had al vaker gezegd dat het niet aan mij lag,maar aan het zadel, maar dit werd netjes afgewimpeld. De zit was namelijk erg achterover.
Toen een tijdje de pony erbij gereden (die pony reed ik eerst met dat oude zadel, maar het zadel was toch ecth af) met een Pagony. En ik had hetzelfde probleem. alleen nu staken m'n knien ook nog eens voor de zweetbladne uit.

Daarna heb ik die 2 paarden die dus het goertz zadel hadden gereden met een Daaleman VZH richting spring. Hiermee zat ik al iets beter. Tja, dit kon komen van de vele lessen, maar zelf had ik echt eht gevoel dat het aan het zadel lag. Dus wel eens voor de lol het Goertz zadel er weer op, maar daar kon ik echt niet recthop zitten. Die Daaleman lag niet 100% goed op het paard, maar ik ahd niets beters. Met een pad eronder ging het wel.

Zaterdag op een Stubben gereden (op maat gemaakt voor het paard), spiegels aan de muur en wat zag ik: ik zat rechtop, m'n benen lagen gewoon netjes. En dit kan dus echt niet zomaar veranderen. Dus ik heb 2 jaar lopen worstelen met m'n houding terwijl ik er dus niets aan kon doen.
Dus ik helemaal happy, het lag dus echt niet aan mij Haha!
Dit is zeker iets waar ik rekening mee ga houden als ik zelf een zadel aan ga schaffen. Gewoon het diepste punt ook recht in het midden van het zadel.

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.


sherif

Berichten: 2800
Geregistreerd: 31-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-02 11:53

Hi hi mijn zit is ook stukken verbeterd sinds dat ik een nieuw zadel heb aangeschaft. Namelijk een Ainsley Vangard, doordat ik last van mijn rug heb is dit zadel ideaal voor mij, het heeft een anatomische zit.
Het rijden is zo een stuk plezieriger geworden en houd ik het wat langer uit (met doorzitten ha ha ha ).

Ik rijd geen paard, ik heb de eer mee te mogen liften op de rug van mijn paard

Askja

Berichten: 1488
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-02 12:23

Maakt(e) Goertz dan ook gewone rijzadels? Ik dacht dat ze gespecialiseerd waren in IJslanderzadels. Vond zelf de Goertz-IJslanderzadels altijd zo hard, zowel voor het paard als voor mezelf. Het leek wel of de kussens opgevuld waren met beton. Ik rijd er dus niet meer mee. Dat een zadel veel verschil kan maken in hoe je zit, heb ik ook ondervonden. Ideaal zou zijn als er zadels waren die voor elke combinatie (ruiter en paard) op maat gemaakt werden. Nouja, het zal vast wel kunnen, als je maar een hele dikke zak met geld meebrengt ...

Stal Skýjafar, Tölt in Balans Tölt- en Centered Riding lessen op goed getrainde IJslandse paarden
Meer weten over mijn visie op rijden en trainen? Bezoek mijn vernieuwde site http://www.stalskyjafar.nl
Always learning

germie

Berichten: 15413
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-02 12:55

Ja hoor, ik reed altijd op een bruine VZH Goertz. Merk, type, nr en alles stond er netjes in.
Trouwens een zadel op maat gemaakt voor paard en ruiter kan vanaf 1293 euro (en wat reiskosten)

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-02 15:38

Vraag Ilindra maar eens hoe zij zat tijdens de rit op Ameland. Net als op een stoel. Haha! Weet overigens niet wat voor een zadel dat was.

Zelf heb ik met bepaalde zadels dat ik teveel naar voren ga zitten, dus schouders/rug teveel naar voren en benen te ver naar achteren. Gekanteld dus. Met mijn oude Kieffer zadel (Kieffer Munchen, dressuurzadel - wordt al 20 jaar niet meer gemaakt) had ik dit probleem niet. Ook heb ik dit probleem niet met bepaalde andere kieffers en met het phyrso zadel. Wel heb ik dit probleem met onder andere Pagony, Rossner en Ainsley.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 08:22

Mijn zit is enorm verbeterd sinds ik een dressuurzadel heb gekocht. Nu kan ik op mijn veelzijdigheidszadel ook rechtop zitten. Ik hoop alleen nog eens een goed dressuurzadel aan te kunnen schaffen, over die ik nu heb ben ik op zich wel tevreden, maar ik heb liever een andere zit.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Lusitano

Berichten: 2851
Geregistreerd: 13-09-02
Woonplaats: Wormerveer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 08:40

Ik heb een KN zadel gehad waar ik absoluut niet op kon zitten. Ik werd naar voren geduwd.
Nu heb ik een Harry Dabbs (engels dressuurzadel, wordt alleen verkocht de de heuvelhoeve) daar zit ik heerlijk op! En ook veel beter rechtop.

Ein Pferd auszubilden bedeutet nicht nur,dass man es zum Gehorsam erzieht,wie viele es meinen. Genauso wichtig ist es,dass das Pferd mit Freude macht,was man von ihm verlangt. (Nuno Oliveira)

www.landschapsstal.nl www.caballos-andaluces.com

germie

Berichten: 15413
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-02 08:42

Tips voor een goed spring, of VZH-richting spring zijn welkom. Ik moet er dus wel RECHT op kunnen zitten. Verder heb ik lange benen, dus Rossner, JC, CTD, Pagony, vallen al af. Ainsley krijg ik last van m'n rug van, en Kieffer gaat m'n kruis van stuk. Stubben zit meestal wel goed.

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

Diana_Mabel

Berichten: 6873
Geregistreerd: 04-02-02
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 10:49

Vanavond komen ze zadels passen voor mabel. Ik ben ook iemandie naar voren zit en mijn benen naar achter steek. OP een anky dressage zat ik wel netjes. Welk zadel lijkt daar het meest op?

Natuurlijke voeding voor paarden een gezonde basis.
Kruidenmixen en voldoende goed ruwvoer zorgen voor een uitgebalanceerd voermanagement voor het paard.

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-02 00:17

Vroeger had ik een Daleman VZ, daar kon ik echt niet in zitten, ik kon niet eens mijn benen goed aan mijn paard krijgen.
Daarna had ik een spalding VZ (engels zadel). Daar zat ik redelijk in, maar ik had nogal de neiging om scheef te zitten.
Dus een dressuurzadel gekocht (Premiere) en ik zit fantastisch en met een hele mooie houding. Het scheelt voor mij trouwens ook dat ik op 17,5" ben overgegaan. Dan zit ik wat vaster.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: doornrooss en 17 bezoekers