Konden paarden maar praten .....

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Fitzroy
Berichten: 17272
Geregistreerd: 11-01-01

Konden paarden maar praten .....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-02 13:04

... dan had ik Fitz al die jaren niet onnodig pijn hoeven doen Huilen

Ik zal even bij het begin beginnen. Fitz had al vanaf het begin heel veel moeite met de rechterlengtebuiging. Voltes e.d. gingen nog wel maar toen ik eenmaal M1 mocht starten kwamen de travers en SB erbij. Dit kostte hem enorm veel moeite.
Dit werd nooit echt veel beter, ook niet toen nog eens de appuyementen in draf en galop er nog bij kwamen.
Ook de verzameling en het meer op het achterbeen komen, leverde veel verzet op.
Ik had me al eens afgevraagd of dit niet een lichamelijk oorzaak kon hebben, maar nee, in mijn omgeving werd dan meestal gezegd dat hij er gewoon moeite mee had en niet aan het werk wilde.

Verleden week had ik echter les van Herman Wientjes en toen Fitz weer een paar keer in verzet kwam zei Herman: heb je hem wel eens na laten kijken? Niet dus .. Hij dacht nl. dat er wel eens wat niet goed zou kunnen zitten in Fitz zijn rug waardoor hij moeite met de rechterlengtebuiging en de verzameling had.
Ik kreeg van hem het telefoonnr. ,heb die kraker/acupuncturist die wekelijks bij hen komt opgebeld en voor vandaag een afspraak gemaakt.

Hij is dus net geweest. Hij vertelde mij dat hij normaal niet voor particulieren kwam, alleen voor grote stallen maar dat Herman een pleidooi had gedaan voor Fitz zodat hij toch kwam kijken. Volgens Herman was Fitz een enorm lief en werkwillig paard Bloos maar kon het beestje het lichamelijk allemaal niet aan.

Dit had hij dus goed ingeschat. Na controle bleek dat er 3 rugwervels scheef zaten, wat hij me heeft laten voelen en om dit lichamelijk mankement te compenseren zaten er ook nog eens 4 halswervels scheef!!
Toen hij Fitz aanraakte op de bewuste plekken ging hij zowat door de grond, het arme paard.
Heel gelaten liet hij de behandeling over zich heen komen, het is echt een snoepie Lovers
Zijn vrouw en hij waren ook onder de indruk van de goedheid van Fitz en benadrukten dat ik het maar getroffen had met zo'n paard.
Het dier heeft enorm veel pijn gehad en toch braaf (nou ja, niet altijd meer de laatste tijd) die Z2 proeven doorkachelen ...... een wonder achteraf !

Ik kreeg nog wat flesjes omdat zijn nieren ook niet goed werken (dat wist ik al van iemand anders) en over 2 weken moet er echt een enorme verbetering inzitten anders moet ik nogmaals bellen.

Wat een kanjer die Fitz Lovers , zoveel pijn en dan toch altijd zo je best doen, had ie maar kunnen praten dan had ik al jaren eerder zo'n kraker laten komen .....

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.


Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:09

Jee wat sneu zeg, dat je er nu pas achter bent gekomen.
Maar wel heel fijn dat er nu iets aan gedaan is.
Moet je nagaan hoe zo'n topper hij eigenlijk is Knipoog
Ben heel benieuwd hoe het over 2 weken gaat.

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:10

Je hebt dan zeker een superpaard! Was hij maar niet zo super geweest, dan had je hem misschien al veel eerder na laten kijken.
Toch fijn dat je er nu uiteindelijk achter bent, het zal voor je paard wel een opluchting zijn!
Idd soms wens je dat je paard kan praten... je moet er maar net achter komen of hij pijn heeft...

28-09-2007: Always in my head, rust zacht Flair.
Nothing compares too you...

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:11

Idd. kunnen ze dan maar praten.
Ik ben ook erg benieuwd of je resultaat merkt.
Wel leuk dat ze het allemaal zo'n scheetje vinden.

IngridM

Berichten: 10474
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:11

ja joh, dat denk ik ook zovaak; konden ze maar zeggen wat er pijn deed he precies.
Maar wat fijn dat die vent toch voor jou is gekomen!!!
En probeer je niet schuldig te voelen..............volgens mij ben je hardstikke goed voor je paard!!!
Succes ermee!
Ingrid

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:17

Gelukkig dat je nu weet wat 't is! en dat 'r wat aan gedaan is!
Fijn dat Fitz zo'n lekker beest is.
Daar kan je trots op zijn.

:evaw:

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:31

Ook ik heb het gehad. Mijn vorige paard kon nooit goede voltes 10 meter rijden. De meesten in mijn omgeving zei dat het aan de onwillendheid van het paard lag. Achteraf bleek dat hij zulke slechte benen had dat hij het gewoonweg niet kom ivm de pijn.
Nu weer, Pabl had moeite met de galop, bleek zijn rug niet goed te gebruiken en zijn nu nog bezig met fysio.

Zo vervelend dat paarden inderdaad niet kunnen praten waarom ze iets niet kunnen doen. Ik ben er nu wel van overtuigd dat paarden niet iets niet doen omdat ze het niet willen, maar omdat ze het niet kunnen tgv het hebben van pijn.

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69541
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:35

Merk het de laatste tijd veel vaker. 'Vroeger' werd vaak uitgegaan van onwil van het paard terwijl nu toch blijkt dat er vaak een lichamelijke oorzaak voor het gedrag is.
Gelukkig zijn er veel verstandige eigenaren die er niet voor terugdeinzen een specialist bij te halen.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:39

Gelukkig maar Fitz dat er nu een kraker bij is geweest. Wel sneu dat hij een tijd pijn heeft gehad maar daar kan je achteraf niks meer aan doen.

Ik ben wel benieuwd of je veel aan hem gaat merken!

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore

Dees

Berichten: 16604
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:39

Wauw, indrukwekkend...
Kan je nagaan wat je paard voorje kan doen als het zonder pijn loopt...
Goed dat je er nu wat aan gedaan hebt, dat je het nu toch wel weet...
Hoeveel kijken idd niet verder dan "hij wil niet"?....

Pava
Berichten: 2064
Geregistreerd: 21-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:51

Was jullie vermoeden dus toch juist!
Je zult zeker het verschil gaan merken! Met mijn vorige paard ben ik ooit naar Michiel Schepers geweest en dat verschil was ook heel goed te merken!

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:53

De inzet van paarden is enorm. Mijn paard balanseerd nog steeds op randje van wel/niet overbelast zijn. Aan de ene kant moet hij getrained worden om sterker te worden waardoor hij zijn lichaam beter kan dragen en daardoor minder snel overbelast kan raken. Maar aan de andere kant is de overbelasting niet geheel hersteld. Als Pablo zich goed voeld loopt hij echt de sterren van de hemel, maar de volgende dag behoorlijk kreupel. In overleg met de fysio doen we nu toch maar even rustiger aan en kijken hoe die daarop reageerd, wanneer slecht dan weer naar Bodegraven. Maar toch zo'n super karakter dat hij ondanks hij last heeft van zijn overbelasting zulke goede momenten geeft. Dat maakt het soms ook moeilijk voor mij om de grenzen te kunnen bepalen, al leren we zo gaande weg die wel te verkennen. Morgen komt de fysio weer en weten we meer.

Gisteren een video gezien van een drie jarig paard paar maanden onder het zadel. De fokster had het opgenomen en was enorm enthousiast over wat ze zag. Ik moest het op de band zetten en had dus ook goed gekeken. Ik zag een paard die absoluut niet zijn rug gebruikte, soms onregelmatig in de voorbenen en rechtsom een aantal keer in protest. Het paard staat bij Broere en vraag me dus af in hoeverre het personeel daar het ook zien. Daarbij komt dat de fokster het dus absoluut niet zag en stond te glunderen bij het zien van haar fantastisch fokproduct, terwijl hij niet goed liep! Zo zie je maar, het zien van wel of niet goed lopen van paarden is zo verdomt moeilijk. Misschien zien ze het bij Broere wel maar verkopen ze hem toch snel zodra die een beetje goed is ingereden, wie zal het zeggen, ik vraag er niet naar.

Het is zeker zo dan steeds meer mensen inzien dat protest niet zomaar komt, maar vaak komt vanuit pijn. Maar dat besef zou zeker meer moeten groeien om meer en meer te voorkomen dat paarden met teveel pijn hun uiterste best doen hun eigenaar tevreden te stellen. Het is aan ons eigenaren om voor onze paarden te zorgen, hoe moeilijk dit soms te ontdekken is.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:57

Zo ken ik dus ook een hoop paarden die na behandeling door een osteopaat erg zijn opknapt. En dan te bedenken dat er nog altijd mensen zijn die er "niet in geloven"...

Ik heb bij Kaminka ook altijd het gevoel gehad dat er het een en ander niet goed zat en heb daar o.a.: een tandarts, DA (3 verschillende), holistisch DA (jawel die... E.L.) en een osteopaat bij gehad. De osteopaat kon me vertellen dat hij nog nooit zo'n stijf/stug paard als Kaminka had meegemaakt en dat ik dat nooit met rijden op zou kunnen lossen. Daar was ik inmiddels ook wel achter....

De osteopaat heeft veel voor haar kunnen doen, later heb ik ook nog een aantal behandelingen met een bioscan laten doen, en nu is het een heel ander paard. Nog steeds niet superlenig, maar ze wil nu heel graag werken, in tegenstelling tot vroeger, dus dan neem ik aan dat ze geen of in ieder geval veel minder problemen in haar lijf heeft als voorheen.

Toen Toon ineens niet meer in de rechtergalop wilde en dat dagenlang, heb ik er ook een osteopaat bijgehaald, er bleek het e.e.a. mis met zijn SI gewrichten en zijn heiligbeen. Waarschijnlijk uitgegleden of vastgelegen of zo.

Bij ons op stal staat een paard die altijd vreselijk gaat rennen in galop, kop omhoog rug naar beneden en vierkant door de bocht. Je kent het wel. Die mensen gingen lessen en de problemen werden erger. Ze wijtten dit aan de lessen. Neuh... door de lessen komen de problemen nog meer naar voren, dus op mijn aanraden is het dier onderzocht door een osteopaat. Het bleek goed mis in die rug....

Komt de kraker nog een keer terug of moet het met deze behandeling nu goed zijn met Fitz?

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:58

Dan moet jullie band wel heel sterk zijn! Als hij werkelijk voor je door het vuur gaat!
Fijn dat je weet wat er aan de hand is! Hopelijk is er nog iets aan te doen?

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Fitzroy
Berichten: 17272
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-02 14:00

Ik ben het met je eens, Eleonoor. En waar ik na vandaag al helemaal van overtuigd ben, is dat je vooral op je eigen gevoel af moet gaan.

Verleden jaar al had ik met mijn toenmalige instructeur over dit probleem gepraat. Hij kwam met het antwoord dat paarden altijd een slechte en een goede kant hebben.
Dat was ik met hem eens, maar bij Fitz was het wel heel extreem. Een linkertravers liep hij als een zonnetje en een rechtertravers stuitte op veel verzet en vluchtgedrag.

Vandaag is een harde les voor me en het erge daarvan is dat het ten koste van Fitz is geweest.
Als ik nu nog maar 1 x twijfel over de gezondheid van mijn paard laat ik me door niemand meer van de wijs brengen ...

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 14:05

Inderdaad Fitz, zo heb ik het helaas ook moeten leren. Het zijn harde lessen en waar ik nog steeds van baal dat mijn paarden de dupe van zijn geworden. Dagelijks wordt ik ermee geconfronteerd dat het zo moeilijk is om echt te bepalen hoe een paard voelt, of wat ik doe wel goed is, doet het hem geen pijn, enz.... Niet zo extreem dat ik niets meer me doe, maar toch. Heb wel geleerd om nu bij kleine twijfel gelijk raad van een deskundige vraag en niet doorga.

Bij ons op stal staat een paard wat al 2 jaar niet kan galoperen. En ze blijft maar doormodderen. Ook een tekortkoming van instructie dat ze niet eerder ingreep om het paard eens goed te laten nakijken. Maar omdat de eigenaresse het ook niet ziet en als normaal accepteerd wordt het al helemaal moeilijk. Paard staat nu in Bodegraven, ben benieuwd.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 15:46

Zo zie je maar weer eens wat het belang is van echt goed les want nu ondervind je direct het verschil in kwaliteit. Een echte prof als Herman ziet het verschil tusen een paard dat niet wil en aan paard dat niet kan en stuurt jou door naar iemand met een medische achtergrond. Jammer dat je eigen instructeur daar al die tijd hel wat steekjes heeft laten liggen......
Het bevestigd ook maar weer eens wat ik hier al heel lang roep [schrijf] en dat is dat er geen enkel paard is dat het leuk vind om op zijn donder te krijgen. Wanneer een paard keer op keer verzet geeft is dat in 99 van de 100 gevallen door lichamelijke beperkingen. Paarden zijn echt heel megaande dieren die zich kapot lopen voor hun ruiter.
Ik hoop dat de schade voor Fitz niet al te groot is en dat er nog veel te herstellen is. Ik denk dat jullie beiden nu de goede weg zijn ingeslagen dit gebeuren is voor jou weer genoeg stof tot nadenken, ik wens Fitz een voorspoedig herstel.

Nina

Berichten: 1683
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: Vlissingen, Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 15:56

Het zijn zeker harde lessen..
En tja, iedereen moet leren, soms ten koste van het paard..
Hopelijk komt het weer goed, en heeft Fits met rechterlengtebuiging geen (lichamelijke) moeite meer!
Veel sucses!

Nimber

Berichten: 25362
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 16:07

aaahhh die arme fitz en jij ook want als je je net zo schuldig voelt als ik?
Ik heb er maar 1 uur voor nodig gehad vecht,vecht en nog lukte de Sb op rechts niet.
gekraakt en het was zeker voor 30 % verbeterd.
daarna nog eens laten kraken maar zo soepel als op links is het nooit geworden totdat ik sinds een maandje zelf rechtgezet ben nu is hij bijna zo makkelijk op rechts als op links Bijna dat laatste stukje zal ik eruit moeten trainen hopelijk lukt dat maar medisch gezien zit er voor zowel ruiter als paard niets meer in de weg.

Petje af voor je instructeur dat hij het wel meteen zag wbt de oude die het niet zag!
en idd wat een goedzak van een paard heb je dikke knuf voor jullie beiden hoor en hopen dat je er de volgende keer meteen bij bent of dat het nooit meer nodig is Lachen

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 18:15

Het is enorm moeilijk om naar je gevoel te luisteren terwijl anderen, waarin je vertrouwen hebt, een verklaring hebben en dus tegen jouw eigen gevoel indruisen. Het is jammer dat veel instructeurs zo hun tekortkomingen hebben, want eigenlijk zou een professioneel persoon verder moeten kijken als er zich herhaaldelijk problemen voordoen. Maar goed, ik weet uit ervaring dat achteraf alles zo overduidelijk is, dat je denkt: waarom heb ik hier niet eerder wat meegedaan?
Ik zou die Herman Wientjes een bos bloemen geven Haha!

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 20:53

Fijn dat ie weer goed is, nu is het alleen belangrijk dat dit rijtechnisch bijgehouden wordt. Want ik blijf van mening dat krakers heel goed zijn, maar het probleem is naar mijn mening nog steeds de ruiter. Ken veel paarden die naar de kraker zijn geweest, en gekraakt zijn. En vervolgens 3 weken later hetzelfde probleem hebben, omdat de ruiter ze niet recht kan rijden.

Goed naar je paard luisteren, die kan niet praten, maar geeft dit soort dingen aan, niet alleen met rijden, maar ook in omgang!

Manon 2

Berichten: 2725
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 20:59

Heel herkenbaar! Ik ben ook pas na 1,5 jaar met Bolivia naar een goede kliniek gegaan. Iedereen zei dat ze gewoon moeilijk was en ik te onervaren. Mooi dus rug-, nek- en beenproblemen.

Nu met Maddox weet ik niet hoe snel ik bij de manueel therapeut moet staan als hij ergens last van heeft. Ik ben in het half jaar dat ik hem heb al 3 x geweest. Hij zet zichzelf snel vast en dan heeft hij last van zijn ruggewervels.

Ik kan me voorstellen dat je je schuldig voelt, maar je hebt wel een paard met een superkarakter!!! En kun je nagaan hoeveel je er straks nog uit kunt halen.

Wat ik trouwens wel vind (bij maddox dan) is dat het paard niet meteen 'weet' dat het over is. Bepaald gedrag zit toch wel vastgebakken in hun patroon en je kunt dus niet verwachten dat het meteen beter gaat. Er is altijd wel meteen verbetering maar het is niet meteen goed.

Ik ben erg benieuwd! Houd ons op de hoogte!

-“Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.” ― Marilyn Monroe

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 21:11

Manon 2 schreef:
Wat ik trouwens wel vind (bij maddox dan) is dat het paard niet meteen 'weet' dat het over is. Bepaald gedrag zit toch wel vastgebakken in hun patroon en je kunt dus niet verwachten dat het meteen beter gaat. Er is altijd wel meteen verbetering maar het is niet meteen goed.


Helemaal waar! Ze moeten echt even wennen aan hun 'nieuwe' lijf, kans is zelfs aanwezig dat het eerst alleen maar slechter gaat! Gipsy heeft nog een hele tijd gebokt bij het aanspringen in galop, een soort angst dat het heel misschien eventueel toch wel pijn zou kunnen doen, dus ze bokt bij voorbaat maar vast. Idem dito zou Fitz zich misschien ook uit een soort gewoonte nog vast kunnen houden, weet hij veel dat het geen pijn meer doet, dat kan even duren. Ook aan de longe kun je ze vaak heel mooi zien 'zoeken', na zo'n behandeling, hoe ver kan ik gaan? Hee! Dat kon eerst niet, nou nog maar eens een stukje verder! Heel mooi om te zien!

Ik ben overigens groot voorstander van 1 keer per jaar preventief nakijken door een goede 'kraker', net zo'n gewoonte als de tandarts en je kunt er een hoop ellende mee voorkomen.

Nulla tenaci invia est via

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 21:33

Fitz het is inderdaad zo dat ieder paard een makkelijke en moeilijke kant heeft, maar dat verschil is dan inderdaad niet ZO extreem! Maar het is heel begrijpelijk dat je je een beetje laat overtroeven door mensen waarvan je dacht dat ze het wel wisten Haha!
Je moet je daarover niet schuldig gaan voelen, als je het had geweten had je allang eerder actie ondernomen. Wees blij dat je het nu waarschijnlijk hebt opgelost!

Eyes
Berichten: 854
Geregistreerd: 14-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 21:44

Slecht nieuws en goed nieuws.
Slecht omdat Fitz toch vanaf de M met pijn in z'n lijf heeft gelopen, goed dat het nu eruit gekomen is. En idd, geef Herman maar een zoen op z'n .... want hieruit blijkt maar weer wat een goed oog kan doen.
Fijn voor je, maar helemaal fijn voor m'n vriendje.
Nou, die heeft wel een nieuwe regendeken verdiend he? (Gooi dat verknipte douchegordijn nou maar een keer weg) Knipoog

Aan de ene kant is die peesblessure toch niet voor niets geweest nietwaar? Heeft ie 9 weken lang lekker van z'n rust kunnen genieten in de weide, lekker kunnen spelen en doen waar ie zin in had terwijl die peesblessure hem eigenlijk helemaal niet hinderde. Iig stukken minder dan z'n rug.

Een beginner ziet veel mogelijkheden. Een expert slechts een paar