dringend raad nodig: verwaarloosde pony

Moderators: Berdien, Murosch

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

dringend raad nodig: verwaarloosde pony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-02 20:10

Ik heb echt dringend advies nodig i.v.m. een pony. Naast de stal waar mijn paard staat ligt een boerderij. Op die boerderij staat een shetlandpony, die de boer een paar jaar geleden voor zijn dochter en zoon heeft gekocht. Deze man is (zoals veel boeren) een enorme krent en kijkt niet naar hem om verder, zijn kinderen komen eens in de tijd op bezoek om hem af te raggen (iets anders kan ik het echt niet noemen) en gooien hem daarna weer op het landje.
Nu is het probleem dus het volgende, het beestje is ernstig hoefbevangen, al sinds een paar maanden. Op een gegeven moment zagen we het paardje voorbijstrompelen met ruiter erop, dus uiteraard even gaan kijken. Het was echt om te Huilen , enorm lange hoeven, vieze doffe vacht en een paardje wat verging van de pijn. Het meisje stapte van haar pony af (omdat ze hem toch echt niet naar voren kreeg geschopt) en wilde weer terug naar de boerderij. Echter het diertje moest meegesleurd worden, want het wilde niet meer lopen. Dat was de druppel. De dierenbescherming is toen ingelicht (uiteindelijk toen we een aantal mensen hebben laten bellen) en deze is ook (na veel moeite) langsgekomen. Deze meneer was tot mijn grote verbazing niet eens geschokt en vond hem er nog best goed uitzien. Daarbij had hij de eigenaar van de pony gevraagd om er een dierenarts bij te halen, en meneer had zijn taak weer gedaan. De dierenarts is er natuurlijk nooit bijgeweest, en de smid ook niet. Die boer lacht zich rot als je het mij vraagt. Nu, inmiddels zeker ruim 2 maanden verder, kan het paardje zich nauwelijks meer bewegen, staat hij verwikkeld in het touw waar hij aan vaststaat in zijn eigen mest. Ik echt radeloos, ik trek mij het lot altijd erg aan van dieren, en de enige instantie waar ik mij als burger toe kan wenden laat het afweten. Het enige wat zij kunnen zeggen is 'ja we kunnen niets doen', iets wat ik niet kan bevatten. Er wordt niet meer op gereden, dus zij kunnen nu die boer niets maken. Toch achterlijk, die boer wil zelfs nog een half jaar wachten of die misschien nog hersteld, zo niet brengt die hem weg. Iets wat die nu al moet doen, want iedere boeren l.ul kan zien dat dat dier niet meer te redden is. Wat zou ik nou nog kunnen doen? Mijn gevoel zegt die kerel van de DB bellen en hem eens vragen of die uberhaupt wel weet wat een paard is, want zijn constatering van 'hij ziet er nog best goed uit' duidt op een man die duidelijk niet weet waar hij het over heeft. Zou ik kunnen vragen of een andere mederwerker polshoogte kan komen nemen? Of vertellen hoe het nu gaat met het dier, met het dringende verzoek om nog eens langs te komen omdat de boer klaarblijkelijk al het advies in de wind slaat? Ik heb nog nooit in mijn leven te maken gehad met een geval van verwaarlozing/mishandeling, en kan daarom wel wat advies gebruiken. Bedankt alvast!!

[Edit] titel iets aangepast [/edit]


batje

Berichten: 10386
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 20:19

Als de pony vanaf jouw erf te zien is kan je de veearts vragen de dierenbescherming te bellen. Als hij er toch is voor een van jouw paardjes kan je het beestje aanwijzen.

Neem aan de de DB een melding van een dierenarts serieuzer neemt..
Vreselijk zeg, dat dit soort dingen moeten gebeuren, goed dat je er wat aan probeert te doen!

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van Nixmeerhoeve..
15-07-08 Trotse mama van Daniel *\o/* en Eileen 03-12-2009!

cissie

Berichten: 6166
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 20:35

hoi,

wat een l*l van een vent zeg, niet normaal, helaas gebeurd dit nog veel te vaak bij ons naast helaas ook deze man heeft al 2 pony's dood laten gaan 1tje lag stijf op de wei en wij moesten tegen hem zeggen dat ie dood was zelf had ie namelijk nog niet door, hoe dom kun je zijn.
1 merrie heeft ie nooit gevoerd en daarom is zij haar veulen verloren en 1 veulen heeft ie met 2 maanden oud in een donkere stal zonder drinken en eten gezet, toen was de maat dus echt vol, wij al maanden die pony's van hem voeren en water geven, dat is lekker goedkoop moet ie gedacht hebben maar ik kon dat ook niet aanzien, achteraf schieten die pony's er ook niks mee op want je kunt het niet eeuwig vol houden, de inspectie v.d dierenbeschr. kwam eindelijk na lang aandringen langs, niet erg genoeg vond ie l*l.
oke ze moet dus eerst dood in de wei liggen of zo verwaarloosd of ziek zijn zodat ze afgemaakt moeten worden voordat ze er wat aan doen, nu is het wel zo dat ze hele erge dingen te zien krijgen en wij als paardemensjes vaak als z*kerds gezien worden. maar dit was echt het toppunt van verwaarlozing dacht ik, nou mooi niet en daar ging meneer de inspecteur weer heen, een paar weken later was de merrie ook dood en de rest heeft de eig. toen snel verkocht omdat ie bang was dat ie in de problemen zou raken,
ik wou dat ik een zinnig antwoord voor je had, maar helaas ik weet het ook niet
Later hoorde ik van iemand dat je pistolen paultje voor dit soort zaken in kunt schakelen alleen ik zou niet weten hoe je met hem in contact kunt komen.
Ik heb in ieder geval net als jij geen goede ervaring met de dierenbeschr. gehad.

Ik wens je veel suc6 want het is niet leuk om dit aan te zien, je trekt het je als paardenvriend toch aan en het is moeilijk om er zomaar aan voorbij te lopen, dat kon ik tenminste niet.
Maar ik heb de beestjes ook niet echt kunnen helpen op een paar plakjes hooi en emmertjes wat water na dan.
gr. cissie

"when we want solutions with horses it seems odd that we often walk away from our horses to seek answers from people"

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 21:05

Wat Cissie zegt is zo gek nog niet...

je kan natuurlijk een paar centen uittrekken om die pony op te kopen, maar daar is alleen dit dier bij geholpen, een volgende zal het opnieuw moeten ondergaan.

De enige manier is om zo'n vent ook eens even goed aan te pakken zoals hij dat met zijn dieren doet!
Extreme duivel

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-02 22:48

Tsja ik heb er ook al aan zitten denken om een poging te wagen dat die boer hem aan mij verkoopt. Maar ik schiet er zo weinig mee op, want dat paardje is rijp voor de slacht. Het is dus ook niet mijn bedoeling om hem te 'redden', maar om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk wordt afgemaakt. Zo sneu, 5 jarig beestje..
Het is overigens ook niet zo makkelijk om hem te voeren, want hij staat praktisch naast het huis, en die boer is niet zo happig op bezoek. Met een geweer je van het erf afjagen is vrij normaal voor hem. Ik ga morgen toch nog maar eens bellen met de DB, kijken of dat nog iets oplevert. Zo niet, dan maar een goed verhaaltje verzinnen zodat ik die man zover krijg dat die hem aan mij verkoopt. Wordt nog druk met al mijn weesbeesten, en ze worden ook steeds duurder! Katten, honden en vogels gaan nog wel, maar het moet ook niet veel gekker worden.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 09:50

jee zeg...........
oke ik heb een optie,bel de da voor jezelf en als je de pony idd vanaf jouw erf kan zien kun je de da vragen wat hij er nou van vind(tja neem aan dat die dus echt wel ziet dat het dier zwaar verwaarloosd is)en wat hij evt. eraan zou kunnen doen met zijn da-titel(ik weet niet of je dan rechten hebt zoals dierenbescherming erbij halen of zo???)
tja ik vind het ook een moeilijke situatie maar íets moet je wel doen!ik kan zoiets ook nooit aanzien hoor!

soms is het beter om te zwijgen

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 09:54

bel de dierenbescherming

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."

SheMellon

Berichten: 2948
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 09:57

Vreselijk dat die db weer eens niks doet.
Ook ik heb alleen maar slechte ervaringen met de DB.
Zolang die paarden eten krijgen en drinken hebben is het goed Frusty Ik heb ook het idee dat die controleurs maar weinig verstand hebben van dieren.
Misschien zou je de politie er eens op af kunnen sturen.
Op de vorige manege waar ik stond kwam af en toe de bereden politie langs om te controleren.En die zeiden er wel wat van.Maar aan de andere kant, die eigenaar is nog steeds niet gestopt met mishandelen van paarden.
Helaas is het zo dat je nog steeds ,en dat in in deze tijd, heel weinig kan doen tegen dierenmishandeling.
Succes!Ik weet dat het niet makkelijk is zoiets te zien en te weten dat je weinig kan doen.

Je moet de mening van een meerderheid niet verwarren met de waarheid.

Nilson
Berichten: 34
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 10:06

Jeetje dat is toch te gek voor woorden ! Weer typisch iets voor het slappe Nederland, in bijv. Engeland hoef je zoiets echt niet te flikken! Daar is het zo goed geregeld, een goede vriend werkt daar, en daar worden dieren gewoon meegenomen alleen al als je hond te mager is. Misschien voor ons Nederlanders overdreven, maar beter dan dat eerst het dier halfdood moet zijn. Ik heb geen tips voor je helaas.

germie

Berichten: 15481
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 10:33

Kun je niet een smid ofzo langs laten komen? Desnoods bij je eigenpaarden en dan even advies vragen voor de shetlander?
Ik ken een verhaal van een welshpony die jaren bevangen rondliep, en de eigenaar deed er niets aan, totdat de smid gezegd heeft dat de pony maar afgemaakt moest worden. Dit is toen ook gebeurd, en dat was gewoon het beste.
Meer ideeen heb ik ook niet.

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 11:30

Kan je niet eens je eigen veearts op bellen of hij weet wat je kunt doen? Of de politie? als je er politie op afstuurt (liefst agenten met verstand van paarden), dan gebeurt er misschien WEL wat.

De hond is de betere mens


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: F_inley, Googlebot, RoosDeG en 9 bezoekers