Vraag aan mensen met paarden aan huis!

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 21:04

Ik vraag me af hoe ik het voeren het beste kan organiseren als we de paarden aan huis hebben (stel dat, ooit....) want wij werken allebei de hele dag.

Hoeveel voerbeurten geven jullie en hoe laat?
Ik zat zelf te denken aan:
07.30 biks en (veel) hooi
18.00 biks
23.00 biks en (veel) hooi

Denken jullie dat dit goed gaat?
Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit regelen.

Dus nog effe voor de duidelijkheid: Ik wil NIET van IEDEREEN weten hoe vaak z'n paard wat eet, maar echt alleen van werkende mensen met een paard aan huis.

Alvast bedankt!

Sonja


Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 21:23

Ik werk op het moment maar 3 dagen per week dus in mijn afspraken (les geven enzo) houd ik altijd rekeningen met de paarden. Die van mij staan dag en nacht buiten. Er staat redelijk gras in de wei (en als ik thuis ben laat ik ze altijd los lopen in het hoge gras) en ze hebben een grote ronde hooibaal dus ze kunnen altijd hooi eten. Rond 6 uur krijgen ze krachtvoer en een beetje luzerne. Straks als ik weer naar school ga Misselijk doe ik het gewoon hetzelfde. Ze kunnen dan alleen wat minder vaak loslopen in het hoge gras, de zielepieten!

Jouw voerrooster ziet er goed uit alleen staan jouw paarden dan overdag op het land wanneer jullie werken? Dat lijkt mij persoonlijk het beste. Of anders in een paddock ofzo. Ik houd er altijd van om veel hooi te voeren, maar dat zie ik ook op jouw schema.

Ontario

Berichten: 1921
Geregistreerd: 25-01-01
Woonplaats: Deurne

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 21:56

Als ze op de weide staan voer ik ze alleen 's avonds om 7 uur ofzo.
In de winter op stal om 's morgens 9 uur, en 's avonds 6 uur. Ik voer dus niet echt met kleine beetjes, maar dat gaat ok niet vanwege school. BTW 's morgen voert mn paatje ze lekker! Haha!

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 22:30

Wij doen het zo:
Ik geef 's morgens om half 8 brok en wortels. Dan doet m'n broertje een halfuur daarna hooi, en m'n vader zet ze om een uur of negen buiten.
Tussen de middag/'s middags haalt degene die het eerste thuisis (meestal om een uur of drie)ze uit de wei en dan gaan ze op het zwarte stuk.

Rond zes uur voeren we weer brok, en dan om een uur of tien nog hooi. (nu hangt het er vanaf of ze 's avonds in de wei gaan, dan hoeven ze nl. geen hooi meer Cool )

's Winters gaan ze alleen tussen de middag naar buiten, en dan om een uur of vier weer naar binnen meestal.

Het is wel lastig als je de hele dag niet thuis bent, als je ze overdag gewoon buiten zet zou het waarschijnlijk wel kunnen. Denk ik.

Bij ons is het gewoon geluk dat er drie mensen zijn die kunnen voeren en allemaal op verschillende momenten weg gaan en terug komen..en dat m'n vader tussen de middag thuis komt natuurlijk.

Hee maar denk je erover dan, om je paardjes bij huis te zetten (duh, blijkbaar dus) maar ik bedoel eigenlijk, hoe dat zo dan? (gewoon belangstelling)

Es k├Ânnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Maatje02

Berichten: 1175
Geregistreerd: 18-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 23:11

ehh tja, voor je fjord heb je dit hele schema niet nodig lijkt me, alleen in de winter ( er van uitgaande dat ze buiten lopen..?!)
Ik heb ze beiden dag en nacht buiten en alleen tussen ca. november-maart krijgen ze bijvoeding: hooi en krachtvoer.
dan doe ik dat zo, ongeacht als ik weg ben de hele dag of thuis ( als ik vrij ben, kunnen de tijden iets wisselen, maar dat zijn ze gewend):
's ochtend hooi en brok en s avonds precies t zelfde. met een warmbloed pard wordt t wat andrs, omdat die met regen een dekje op moet/op stal moet, etc.. da's toch (vaak) wat anders dan een meer sober dier.
3 keer is voor de warmbloed misschien wat veiliger, voor de fjord hoeft dat niet.
Als ze overdag niet buiten kunnen en in een box staan als jullie weg zijn, zou ik t pesoonlijk niet doen, maar ieder zijn keus ..!
Daarom heb ik toen ook niet voor een warboed gekozen, hoe graag ik ook zou willen: ik be de enige paardenbmens thuis en aangezien ik regelmatig 5 dagen per week op school zat, was dat niet zo handig. Zo'n paard kan niet heel de dag in de regen zonder dek ( met weinig vacht) of met deken in de zon, b.w.v.s...
EEn fjord is net ff wat makkelijker in mijn situatie, afgzeien van t feit dat t natuurlijk heele leuke dieren zijn Lachen *LOL* Lachen
Maar nu ga ik off topic en dan krijg ik straks half bokt over me heen *LOL*

Odi
Berichten: 1101
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 12:53

's-Morgens om 6.00 uur voer ik mijn paard voordat ik naar mijn werk ga. In de ochtend doet mijn schoonvader de paarden naar buiten en om 17.00 uur ben ik weer thuis om ze naar binnen te doen. Verder heb ik in de buurt nog een aantal mensen die ik in geval van nood kan bellen.

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 13:09

hmm ja, er is tussen de middag altijd wel iem om ze te voeren
Bij ons krijgen ze om 7.45 biks en hooi (gewoon normaal) dan gaan ze vaak wel naar buiten ed (mijn moeder is altijd wel thuis) en dan krijgen ze rond 13.00 weer eten (2-3 broden, en dat krijgen ze al heel lang, gaat altijd goed, voor diegenen die daar niet ingeloven). En om 18.00 uur krijgen ze weer biks en hooi.
Bij ons is er dus altijd iemand, ze worden sochtends of smiddags gereden en staan id zomer de hele dag buiten. Ik zou ze niet om 2300 voeren, dan zijn ze eigenlijk aan hun nacht bezig. 2 maaltijden per dag is genoeg, die derde is smiddags (lunch) en alleen maar voor de spreiding (we trainen veel dus krijgen ze veel eten, gespreid gaat dat het beste). Paarden kun je de 24 u per dag uit hun stal halen eten geven ed, maar ze hebben wel een nacht van een uur of 10 nodig, als het een keer niet oz is (nieuwjaar) dan is het niet erg, maar het moet geen gewoonte worden, dan worden ze erg snel sikkeneurig (paar keer achter elkaar sochtends vroeg weg ed, merk je gelijk).
Regelmaat is ook heel belangrijk.
Veel hooi zou ik overigens niet geven, bij ons vinden ze dat een paar dagen leuk, daarna eten ze eht gewoon niet meer op. Dan zit je dus met onwijs smerige boxen (we hebben hennep erin, dus dat vervuilt heel makkelijk met ander materiaal erdoor) en t is zonde van het hooi.

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 13:14

Pie en Isa (paard en pony) staan bij de eigenaresse aan huis, woonboerderij met twee honden, twee katten en wat kippen. Zij werken beiden hele dagen, zij verzorgt de paarden want hij weet er weinig van. Soms is zij pas 19.00 uur thuis tijdens werkdagen, of moet ze 's avonds overwerken en wordt het nog later...
Vandaar dat ze koos voor twee verzorgsters, voor vaste dagen: Jasmin voor de Isa, Dorine (ik dus) voor Pie. Het ging bij de verzorging met name om het uitmesten en voeren, en indien nodig buitenbak of wei uitmesten. Op zaterdag nog wat extra dingen.
De paarden krijgen 's morgens om acht of negen uur voer/hooi, dan het weiland in, en 's zomers om 21.00 of 22.00 uur weer eten.
In de winter: 's morgens het zelfde, eten en in de wei dus, dan tussen 16.30 uur en 18.00 uur eten op stal, maar niet meer in de wei 's avonds, en om 22.00 uur ongeveer weer brok en hooi.
Wij, de verzorgsters, konden het doordeweeks niet redden, als 1 van ons ziek was moest de ander invallen en dat kon niet altijd. Jasmin zit op school en heeft ook nog andere hobbys dus... Toen hebben we een derde verzorgster gezocht, die rijdt nu ook op Isa, Nicole genaamd.
Jasmin en Nicole komen op maandag, ik op dinsdag en woensdag, Nicole (en soms Jasmin) komt op donderdag en/of vrijdag en zaterdag zijn we er alledrie. Dan kunnen we samen de hooi- en strobalen slepen en stapelen bijvoorbeeld Haha! .
Zo is het voeren dus ook in de winter geen punt. Er zijn meestal zes dagen per week 1 of meer verzorgsters. Als er iemand ziek is of niet kan moeten we onder elkaar proberen een inval te zoeken, en daarna aan de eigenaresse vertellen wie voor wie invalt. Lukt dit niet, kan er niemand op die dag, dan bellen we pas de eigenaresse. Ze heeft dan niet telkens het gedoe om vervanging te zoeken.
Dit was zo'n beetje hoe het bij deze paardjes gaat. We mogen veel met de paarden, maar daar tegenover staat wel dat we veel verantwoordelijkheid hebben Knipoog .
Doei! Dorine.

Silvia

Berichten: 2786
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 13:37

Mijn paard krijgt 's ochtends brokken en hooi (half 8 in het weekend soms later Schijnheilig )
Ik heb een aardige baas die mij toestaat om een uur lunchpauze te nemen. Ik ga tussen de middag naar huis om mijn paard naar buiten te doen. Om half zes ben ik thuis en gaat hij naar binnen en krijgt hij zijn 2e portie brokken. Rond 8 uur krijgt hij een bakje mais en rond 10 uur 's avonds hooi.
Mocht ik 's middags niet naar huis toe kunnen dan vraag ik de buurvrouw om mijn paard naar buiten te doen.

Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 13:41

Voor [**] heb ik geen vast schema.. Bloos

Gewoon elke dag rond 4 uur een schep biks. (hij staat het hele jaar door dag en nacht in de wei)

In de winter krijgt hij rond half 8 'sochtends hooi.

PinnieLinnie

Berichten: 588
Geregistreerd: 22-01-01
Woonplaats: Schagerbrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 15:09

Mijn paarden staan bij mijn buurvrouw aan huis.We hebben ze dag en nacht op stal staan, ze mogen overdag altijd de hele dag buiten.
's ochtends rond half 8 krijgen ze hun biks en plak hooi.
's middags om 1 uur, krijgen ze weer biks en hooi
's avonds om 5-6 uur, biks en hooi.
's avonds als de buurvrouw gaat slapen, geeft ze hen altijd nog een plukkie hoor.
het is belangrijk dat je wel in kleine beetjes voert, meerdere keren op een dag!
groetjes Linda

ikke

Berichten: 28331
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 17:49

Regelmatigheid kan ook een nadeel hebben. Paarden kunnen klokkijken.
Een kennis van mij voert 's morgens voor het werk, en 's avonds na het eten en heeft daar nooit een vast tijdstip voor. Zorg wel voor voldoende hooi en vooral weidegang, een paard is een bewegingsdier.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 19:34

Wow, wat lekker veel reacties! Hartstikke bedankt!

Pril: Het zou wel de bedoeling zijn dat ze overdag naar buiten gaan, in de zomer. In de winter zou dat alleen kunnen als we genoeg land hebben om een paddock te maken, zodat ze niet tot hun knieen in de bagger staan. Maar dan krijg je weer dat gezeur met regendekens en halsdekens voor Milena, omdat die geschoren wordt, en dan blijven haar manen weer niet mooi staan (ben een beetje een ijdeltuitje met m'n My Little Pony)

Ontario: jij bent een bofkont met zo'n pa!

Rieja: denk je dat het niet zou kunnen als we ze niet buitenzetten overdag? Want daarom wil ik dus 's morgens gewoon veel hooi geven, zodat ze de hele dag wat te knabbelen hebben. We kunnen ze trouwens niet bij huis zetten, want we wonen in een grote flat *LOL* maar onze droom is toch wel een boerderijtje..... De plannen zijn er, nu nog de financiering, de boerderij en eh.... alles dus eigenlijk nog *LOL*

Madelein: de Fjord heeft zeker zoveel verzorging en voer nodig als onze KWPN'er want ik train vrij zwaar met haar. In de winter is ze dus ook geschoren, want anders staat ze hele dagen zeiknat op stal. Dus ook bij haar zit ik met het dekentjes-dillema. Ik kan haar ook niet van gras laten leven, dat redt ze echt niet. Sinds ik serieus met western bezig ben, moet ik bijna twee keer zoveel krachtvoer geven, anders valt ze echt in bij de flanken. Ze is nu echt helemaal "afgetraind", geen grammetje vet. Zelfs Marco (springruiter) vindt het een mooie sportpony!

Odi: dat moet ik dan ook zien te regelen ja, mensen in de buurt om op terug te kunnen vallen in geval van nood. Nou ja, we hopen maar op een leuke boerderij met dito buren, ooit!

Dorine: de eigenaresse van Pie heeft het mooi georganiseerd zo, voor alle partijen leuk! Maar Dick en ik willen absoluut geen verzorgers voor onze paarden, omdat we niet willen dat anderen er op rijden (een keertje mag het best natuurlijk, doen we nooit moeilijk over, maar niet voor "vast") en ik vind het niet eerlijk om iemand alleen te laten verzorgen en voeren enzo, en dan niet te laten rijden, dus verzorgers zijn voor ons geen optie. Maar wel bedankt voor je reactie!

Silvia: jouw paard mag niet mopperen, die wordt echt toppie gevoerd! Helaas kunnen we ook tussen de middag niet naar huis, maar daar komen we nog wel uit.

Fonnie: is voor ons geen optie, dag en nacht in de wei, omdat er vrij intensief met de dieren getraind wordt, dus worden ze ook geschoren in de winter enzo. Thanks!

Pinnielinnie: Da's mijn "ideale" voerschema, maar helaas is die tussen de middag ronde voor ons niet te doen....


Allemaal bedankt voor jullie reacties! Waar ik een beetje huiverig voor was, is dat enorme gat tussen het ochtendvoer en de tweede ronde. Maar aan de andere kant voert Marco, waar we nu staan, 's avonds om 17 uuur al voor het laatst, en daarna pas weer om 08.00 uur. En die sportpaarden gaan er hartstikke goed op, terwijl ze dus toch 15 uur achter elkaar geen eten krijgen (bij de laatste ronde krijgen ze wel kuil, maar niet veel omdat die springers er veel te vet van worden).
Dus dat gat tussen 07.30 uur en 18.00 uur zou toch ook te overbruggen moeten zijn, met een flinke portie ruwvoer? (vind ik enorm belangrijk, omdat het ze bezighoudt)

Sonja

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 19:49

Succes met het zoeken naar een mooi boerderijtje en dat je dan lekker de paardjes bij je huis hebt staan Pling

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 20:24

Haha!
Laatst bijgewerkt door PhiaBink op 29-11-02 00:49, in het totaal 1 keer bewerkt

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 08:30

Wij hebben thuis allemaal verschillende werktijden dus krijgen onze paarden elke drie uur wel wat. Wij hebben niet zulke hele strakke voertijden het belangrijkste is natuurlijk dat je het verspreid. Jij hebt daar natuurlijk wat minder speling in maar ik zou ze om 18.00 uur ook gewoon wat hooi geven en als je om 21.00 uur klaar bent met rijden nog een pluk. Op deze manier verspreid je die laatste ''hooivoerbeurt'' ook al weer een beetje.

PS
Toen ik zelf nog fulltime werkte hadden we een schoolgaand meisje van 20 jaar wat een van de paarden reed en daarna ook gelijk voerde.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 09:42

Ik ken wat mensen met een drukke baan die een automatisch voersysteem hebben aangelegd.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Marijke

Berichten: 516
Geregistreerd: 16-02-01
Woonplaats: Bommelerwaard (Gld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 09:51

Minne staat 's-nachts in principe op stal en krijgt dan 's-ochtends tussen half 7 en 7 uur van Henk z'n brokken en op "werkdagen" Lachen ook nog 3/4 kilo haver.

Rond 8 uur zet ik hem dan in de paddock, samen met buurvrouw-pony Nadia en krijgen ze vier plakken hooi en twee emmers wortels (zwager werkt op groente- en fruitveiling en bofkont ik heb bijna hele jaar door wortels en appels, etc.)

Het is de bedoeling dat ze dan 's-middags om een uur of vier als mijn buurmeisje uit school komt weer hooi krijgen maar Boos! superpuber verzuimt dat nogal eens Extreme duivel

Als ik rond vijf / zes uur thuis kom dan krijgen ze dus meestal van mij weer hooi en 's-avonds na het rijden of longeren dan krijgt Minne weer brokken en evt. haver. Hoe laat dat is, is dus afhankelijk van hoe laat ik gereden heb.

Op het moment staan ze allebei op de wei (dag en nacht) en als ze op het kale stuk staan dan voer ik 1 x per dag brok en haver bij.

Ik weet dat het op zich idealer is om er een voerschema op na te houden zoals Phia, maar helaas dat zit er niet in. Wij hebben ons droomhuisje met paddock en stal achter het huis en rijbak vlakbij, maar ja... daar moet je wel wat voor doen Pling . Bovendien is Minne hier aan gewend en het gaat eigenlijk prima zo, krijg regelmatig complimentjes dat 'ie er zo mooi bij staat en hij is kerngezond.

Ik hoop dat jullie je droomboederijtje vinden, zodat je lekker van je paardjes thuis kunt genieten..!! Ik krijg elke ochtend meteen een blij gevoel als ik boven uit het raam kijk en mijn paardeventje met z'n hoofd uit de staldeur zie staan kijken naar de keukendeur of er al iemand aankomt.

Succes met zoeken & groetjes, Marijke

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 09:51

Phia, ze krijgen nu ook "maar" drie keer per dag biks, dus ik verleg dan eigenlijk alleen de tijden. Denk je dat dat kwaad kan?
Ik wil me nl. niet afhankelijk maken van buren ofzo, en bijrijders die overdag komen willen we niet voor onze paarden...

Sonja

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 09:58

De meeste ideeen zijn wel goed. De mensen die ik ken die zelf werken hebben eigenlijk allemaal wel een vader, schoonvader, opa of iemand die ook een oogje in het zeil kan houden. Dat lijkt me sowieso wel prettig ivm eventuele ongelukjes.
Toen ik het plan had om een stal te kopen had ik perse gewild dat mijn vader daar ook zou wonen, hij is met pensioen namelijk. het hele plan ging toch niet door, dus dat is geen punt meer. Het leek me gewoon eng om de paarden alleen te laten als je de hele dag weg bent.

Zelf vind ik dat je je paard minimaal 3 keer moet voeren, 2x is echt te weinig.
Hooi savonds laat is juist goed. Paarden slapen dan niet hoor, ze staan hooguit wat te suffen. Volgens mijn paard is dat prima af te wisselen met wat knaagwerk. Bovendien is het zo dat ik savonds vrij laat nog rij, soms kom ik er pas om 22.30 af, hij lust dan wel een hapje en pas als het licht uit gaat dan is het avond voor hem.

Fitzroy
Berichten: 18253
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 11:17

Gek he, Lov, dat heb ik nou ook. t lijkt me zo eng om je paarden de hele dag zonder toezicht achter te laten. Het zal wel weer nergens op slaan, want er zijn paarden die op het land staan waar ook maar 1 x per dag naar gekeken wordt, maar het geeft mij ook een onveilig idee.

Typisch geval van overbezorgdheid?

Sonja, als je nog eens iets vindt voor dubbele bewoning houden wij ons aanbevolen!
Wat is het duur in onze omgeving ..... ik geloof niet dat wij ooit in dat boerderijtje terecht komen!

Bij ons is het trouwens ook vaak zo, als ik 's avonds zelf niet meer kom, dat de laatste voerbeurt al om 17.00 uur is. Is dat springruiters eigen of zo *LOL* *LOL* ?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers