paard en verkeer

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 18:37

Naar aanleiding van het stukje van kvika (politie moter muis Boos!)

dit heb ik eens geschreven voor een wijkblaadje.

Paard in verkeer.


Ik ga regelmatig met mijn paard richting bos. Wat ik dan allemaal meemaak probeer ik hier te beschrijven. Niet om een oppassend vingertje uit te steken maar om iets meer begrip te krijgen.

Als ik richting bos ga moet ik een heel stuk over de openbare weg. Ik rijd daar dus niet omdat ik zo graag over de weg rij. Mijn paard is een zeer verkeersmak paard dat niet vlug schrikt. Maar als een auto met 80 km per uur langs scheurt dan kijkt hij zelfs op. Of wat denk je van mensen die je nog vlug inhalen en dan de oprit opschieten. Een paard is een levend wezen met een eigen wil. Hij heeft bovendien geen rempedaal. Nog iets hinderlijks is het als vrachtwagenchauffeurs hun remmen ontluchten bij het passeren. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Hun eerste reactie op onraad is wegvluchten. Zij denken dus niet eerst na, zoals de mens. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en ongelukken veroorzaken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Verder krijg ik vaak gemopper omdat ik aan de kant moet. Een paard mag officieel niet op het voetpad. Ook het fietspad is verboden terrein. Een ruiter hoort op de weg of in de berm. Maar op de weg tussen al dat knetterend en toeterend verkeer zie ik niet zitten.

Zelfs al rij ik op een ruiterpad krijg ik vaak nog gemopper. Laatst nog reed ik over de weg richting het bos. Plotseling komt er een fietser aanrijden die zijn fiets bijna in mijn paard parkeert. Hij moppert dat ik in zijn tuin rij en waarom ik niet ergens anders ga rijden? (Ik reed over een officieel ruiterpad) Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met andere mensen. Ik ga netjes in stap als ik iemand passeer en probeer altijd met ruime afstand te passeren. Ik vraag alleen of andere mensen ook rekening willen houden met mij.

Er gebeuren zoveel ongelukken te paard. Vele zouden voorkomen kunnen worden. Daarom... matig de snelheid en passeer met ruime afstand. Houd er rekening mee dat het paard een dier is dat plotseling kan uitwijken of stoppen. Ga ook niet toeteren of bellen. Ook voetgangers moeten rekening houden met paarden. Een paraplu is bijvoorbeeld iets waarvan een paard erg kan schrikken. Ook onverwachte bewegingen of geluiden kunnen voor panieksituaties zorgen. Bijvoorbeeld een kano; deze maakt weinig geluid en is er ineens en 'schiet' dan weg.

Neem eens een kijkje bij een manege in de buurt. Ga eens praten met een ruiter. Dit kan erg verhelderend zijn.


Heike van de Kimmenade
Heike@welshcob.nl


_________________
<FONT COLOR="LILA">"The wind of heaven is that which blows between a horse's ears. "</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Heike op 2001-05-20 19:40 ]</font>


jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 18:47

Klasse hoor Heike.....zouden ze hier ook eens in de krant moeten zetten Pling

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 18:54

Kan dit misschien verspreid worden onder alle bestuurders van motorvoertuigen?? Doe gelijk maar alle nederlandse brievenbussen. Lijkt me handig.
Er staat alleen niet in dat 'wij' nu al 3 weken ook voorrang hebben van rechts.
Dat houden we dan maar gewoon onder ons eigen beheer, zoals alles.

gillian

Berichten: 3850
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:16

helemaal mee eens!!!
opsturen naar de krant ofzo.
toedeledoki
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

Karin

Berichten: 61922
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:21

Wauw, goed gezegd Heike! Dit zou op de een of andere manier verspreid moeten worden. Vaak is het nog niet eens opzet van weggebruikers, maar pure onwetendheid. Zo vertelde Prisca vorige week dat Leys vorig jaar eens uithaalde naar een skater die op een meter afstand langs 'm zoefde. Gek hè? En die skater had niet eens wat door. Heb zelf ook al meerdere keren (bijna) in de sloot gelegen met Manjo doordat er een knetterende motor of brullende tractor langsscheurde. Aso's.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Sandra_H

Berichten: 1650
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:25

Goed geschreven Heike!!
Dit is ook hier bij ons in de buurt een hot item. Onze gemeente wil de APV m.b.t. paarden aanpassen, omdat er met name in onze plaats (een voormalige polder, agrarisch gebied en er zijn nog steeds veel boerderijen en stallen) veel klachten binnenkwamen over overlast veroorzakende ruiters. Hier is zelfs even sprake geweest dat je de mest die je paard op de weg laat vallen moet opruimen, maar omdat dat praktisch gezien niet handig is en ook gevaarlijk kan zijn is dat van de baan. Wij mogen dus straks niet meer op de fietspaden rijden (veel mensen deden dat wel)en nog wat andere dingetjes. Alleen is er bij ons nu soms onduidelijkheid over wat nu een fietspad is en wat niet. Er zijn bijv. straten waar wel een fietspadbordje staat, maar waar ook auto's mogen rijden, niet harder dan 30 km/u. Ook ik let er op, net als vele andere collega-ruiters- dat ik geen overlast veroorzaak met mijn paard, maar er zijn mensen die op alle slakken zout leggen. Zo is er op 2 minuten lopen van onze stal een rugbyveldje, waar we van de beheerder de paarden mogen laten grazen zolang we maar aan de kanten blijven. Prima afspraak. Maar er is 1 man die ons altijd weg scheldt, en dreigt z'n hond op ons paard af te sturen en de politie te bellen. Dat laatste is natuurlijk geen probleem. Zelf ben ik 'm nooit tegen gekomen, maar als dat gebeurt benik de eerste die met m'n debieltje de politie belt Knipoog
Hoe dan ook, ook bij ons zijn een aantal wegen waar wij straks moeten gaan lopen (ook met ons paard aan de hand) waar het best heel gevaarlijk is.
Ik denk eigenlijk dat ik je idee overneem, en zo ook ga broeden op een ingezonden stuk voor in onze krant. Wel m'n eigen tekst natuurlijk, maar ik vind het een heel goed idee om op deze manier te proberen de andere weggebruikers wat bewuster te maken van de ruiters op de weg.
Merk je trouwens nog dat het geholpen heeft?
groejtes,
sandra

Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:30

is idd een goed idee, gelukkig heb je er bij ons niet veel last van. We kunnen amelijk direct het bos in zonder over de openbare weg te gaan, maar bij onze oude stal moest je wel over wegen. Kleine landweggetjs, dat wel mar daar rijden ook wel eens lollige mensen op brommertjes of in en auto die keihard doorijden of toeteren. Je kan altijd zien wie er ervaring met paarden heeft of logisch nadenkt: die remmen af of gaan zelfs stil staan tot je er langs bent. Ik vind het een heel geod stukje btw!

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:46

Naar de krant/kampioen en alle andere blaadjes ermee!
Het word hoog tijd dat <b> hier</b> wat aan gedaan word!

Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:49

Ja ik heb ook zo vaak van die situaties gehad. En dan zeggen de mensen dat ik het paard beter moet opvoeden en niet met zo'n bang paard de weg op moet.

Maar hoe moet het paard het anders leren????

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 19:52

tja heb nog wel met het idee gezeten om het nog verder te verspreiden. is er niet meer van gekomen.
Ik merk niet echt verschil maar ja. Ik heb toch iets gedaan nietwaar? Trouwens die man die zijn fiets tussen de voorbenen van julius plantte (serieus)heb ik wel een kopietjes gegeven. nooit meer wat van vernomen. Dus of het gewerkt heeft?! wie weet.

Trouwens gisteren gaan wandelen met barley. komen er drie snorfietsen aan gesnort. Mijn vader met Barley aan de kant maar die draait half het pad op om beter bij het gras te kunnen. Terwijl de eerste voorbij raast(absoluut niet langzamer gaan he?)toetert ie met zo'n heen schel geluidje. Voor het zelfde geld had Barley de tweede een rotschop verkocht. Gelukkig ging het goed en vond Barley het gras intressanter. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt had kunnen zijn. brr

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Roel
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 20:01

hallo allemaal,
Vanuit onze stal in Zeist, moeten wij eerst een drukke weg oversteken. Dan begint er een ruiterpad tot aan de volgende weg alvorens wij in het bos zijn.
Echter dat Ruiterpad liep strak langs een andere drukke weg en lag altijd vol met takken en bomen. De ruiterpaden worden daar niet echt bijgehouden. Als alternatief hadden wij de mogelijkheid om over een terrein van een bejaardencentrum of een kantorencomplex te gaan. Je voelt hem al aankomen. We gingen bijna altijd langs de kantoren was het dichtstbij voor ons. De eigenaar heeft diverse malen aan ons gevraagd of wij dat niet wilden doen.
Wij hebben toen aan die persoon uitgelegt hoe het zat met het ruiterpad. Hij staat het oogluikend toe van ons, maar heeft wel heel erg geklaagd bij de gemeente.
Vervolgens merkte wij na een poos ineens op, dat het ruiterpad volledig verlegd was van de weg af, meer het tussenbos in zeg maar, en dat het helemaal schoon was. Dus zo kan het ook.
In het bos zelf liggen ook wel het een en ander op het ruiterpad. Ik wil best meer op het ruiterpad lopen, maar dan moeten ze deze ook bijhouden.

Overigens kun je wel aan je medemens in het verkeer merken of hun ook van paarden houden/hebben, die remmen altijd helemaal af en houden rekening met het paard.

Hoe meer je MENSEN leert kennen, des te meer ga je van je PAARDEN houden.
stalpraat.net Ook een gezellig forum, kom erbij!
voor foto's: http://www.yourmomentfotografie.nl

kvika

Berichten: 3754
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 20:09

juist heike

tja....

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 20:14

klasse Heike!
Ik ben het er helemaal mee eens!
Vanmiddag had zat ik nog met Pablo bijna bij een mountainbiker op zijn stuur. Die komen idioot hard uit de bosjes scheuren en gaan ervan uit dat jij met je geschrokken paard wel even aan de kant gaat. Het was zo erg dat een paar wandelaars de mountainbiker nog naschreeuwde.
Eigenlijk mag er van 3VO wel eens een spotje over op tv komen ofzo. Dus super dat je dit hebt geschreven Heike!

Maaike

Berichten: 11619
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 20:17

ja die mountainbikers kunnen idd wel eens irritant hard op je af komen!! mn vader is ook zo'n actieve mountainbiker, gelukkig heb ik m goed opgevoed!! hij vertelt wel eens dat ie een paard tegen is gekomen, dan gaat ie er rustig in de buurt fietsen en vraagt ie aan de ruiter of hij kan passeren. Netjes he?? *LOL* *LOL*
Maar ik geef toe dat er veel meer foute mountainbikers zijn!!

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Nimber

Berichten: 25631
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 20:54

mooi geschreven Heike idd opsturen naar de Kampioen van de ANWB dat lezen de meeste mensen wel.
Ik heb het geluk dat hier in Apeldoorn de meeste mensen met paarden omgaan of er in elk geval iets benul van hebben.
's zomers merk je het verschil omdat er dan veel toeristen zijn gelukkig valt het meestal mee remt iedereen keurig voor je ...........

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 21:50

Nou ik ga het vol goede moed weer insturen. ga het ook naar de NVVR sturen. Hopenlijk denkt men na het lezen van mijn stukie iets beter na.

Edele hoop misschien maar niet geschoten altijd mis.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Fitzroy
Berichten: 18032
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 22:12

Heike, idd een goed stukje voor de onwetende automobilist.
Maar .... en dat vind ik nog veel erger, er zijn ook mensen die er niet aan willen.
Zo heb ik op een polderweggetje nog eens gigantische ruzie gehad met een bewoner die mij met 80 voorbij wilde scheuren. Ik blijf dus altijd eigenwijs midden op de weg rijden, dan moeten ze wel afremmen. Nou bij hem moest ik echt aan de kant vluchten want hij minderde geen vaart. Ik zag hem dus een stuk verder ri zijn huis gaan. Toen ik er langs reed vroeg ik heel vriendelijk of hij enig idee had dat paarden levende wezens zijn die kunnen schrikken en dat het levensgevaarlijk was wat hij uithaalde.
Hij stond dus op het standpunt dat als jouw paard schrok je er dan niet mee op de weg moest komen!!!! Dus ik vroeg nog: en u schrikt nooit???? Nou, hij werd vreselijk kwaad en vond dat ik maar in de bak moest blijven als ik niet kon rijden ....
Wat heb je toch rare mensen op deze wereld!

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 22:17

haha zo'n verhaal ken ik ook nog. iemand ging een paardje verkeersmak maken.

Dus op een heel rustig pad gaan wandelen. komt er (hard)een brommer aan. paard over de zeik. Zegt ie "Je moet niet naar buiten gaan met een paard die dat niet gewend is." Ja duhh! Frusty we gaan dat paard verkeersmak maken in de binnenbak. Wat denken ze wel niet....

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

LadyMadonna

Berichten: 58307
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 22:21

komt zeer bekend voor.
O.a. een rede dat ik niet meer men.
enneuh, ruiterpaden??? wat zijn dat Verward Haha!
Hier geen 1 meter ruiterpad

Mickey

Berichten: 34683
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 07:42

Kun je dit niet naar de ANWB sturen dat zij het in de Kampioen plaatsen?

Ik reed gisteren ook met mijn paard over de openbare weg. Hij is onzeker alleen maar ik vind dat hij ook dan moet leren om alleen over straat te gaan.(mijn vriend liep naast hem en mijn paard vertrouwd mij en ook mijn vriend)
Ik reed uiterst rechts op een brede parallelweg aan de kant van de andere weg. Komen er twee oude dames voorbij fietsen (naast elkaar en vlak langs mijn paard af) Zegt de vrouw die het dichts bij het paard is, dat ik mijn zweep niet zover uit moet steken. Ik heb haar toen gezegd dat dat de afstand was die zij van een paard moeten houden. Echt als mijn paard was geschrokken had hij haar zo omver gesprongen. (Hij springt meestal een halve meter opzij en trilt even...
Gelukkig heeft mijn paard het tijdens de rit heel goed gedaan, voor het eerst "alleen" op de weg.

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 08:44

Tja, en ik woon dus in Noordholland, lekker dichtbevolkt hier en altijd en eeuwig druk.

Ga je op zondag de duinen in, rij je in fileverband! Echt waar!

Maar goed, maakt niet uit, het banketstaaf is alleen dat er voor iedereen een beetje te weinig ruimte is, dus gaan de mountainbikers over het ruiterpad fietsen, en ontmoet je tot je grote schrik joggers op het ruiterpad.... Die joggen daar omdat het zo lekker zwaar is! Ik moet het alleen niet wagen om op het voet- of fietspad te gaan rijden met mijn paard, want dan krijg ik gewoon een bekeuring!
Een paar maanden terug wilden Christa en ik een buitenrit maken, was er tot onze grote verbazing een officiele mountainbikewedstrijd gaande op het ruiterpad!!!! Nu moesten de ruiters maar over het fietspad!
Als iedereen nou gewoon op zijn eigen stukkie blijft en op algemeen terrein afstand en rekening met elkaar houdt, komen we een heel eind!

Ja, je zult je paard verkeersmak moeten maken in het verkeer, daar neem je dan passende maatregelen voor (eerst alleen wandelen, dan er op met iemand erbij, ander paard mee etc.) Dit snappen andere weggebruikers helaas niet. Je kan nu eenmaal niet op een knopje "verkeersmak" drukken bij een paard, daarbij komt dat zo'n dier vaak helemaal niet schrikt van verkeer, maar wel van een plotseling opvliegende reiger, waardoor hij opzij springt. Beetje banketstaaf als daar net een fiets rakelings voorbij komt!

Groetjes Mieke

Roel
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 21:35

Over wedstrijden gesproken op Ruiterpaden, wat denk je 2 jaar geleden een motorcrosswedstrijd op het ruiterpad

Hoe meer je MENSEN leert kennen, des te meer ga je van je PAARDEN houden.
stalpraat.net Ook een gezellig forum, kom erbij!
voor foto's: http://www.yourmomentfotografie.nl

Thirza

Berichten: 8901
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 21:36

was dat met die haf in austerlitz

Roel
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 21:41

Als je die haf bedoelt die onder de auto is gekomen en aan de voorkant open ligt nee.


We gingen toen het bos in, netjes op de ruiterpaden en vonden het raar dat het zo druk was en iedereen ons raar aan stonden te kijken dat wij tussen rood-witte linten op het ruiterpad aan het rijden waren. Kwam er ineens een jurypief aan ons vriendelijk mededeelde dat wij op de route van een motorcrosswedstrijd bevonden! Wij hebben bij de eigenaar van de ruiterpaden helemaal gek gemaakt door middel van brieven en artikels in de krant en sinds die tijd is het nooit meer gebeurt.

Hoe meer je MENSEN leert kennen, des te meer ga je van je PAARDEN houden.
stalpraat.net Ook een gezellig forum, kom erbij!
voor foto's: http://www.yourmomentfotografie.nl

mdev

Berichten: 354
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Zeven, DE

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-01 11:30

Ruiterpaden??? Ook nog nooit van gehoord, alleen de bordje verboden voor ruiters, en die wegen gaan dan precies naar de goeie delen.
En de N wegen probeer ik al helemaal te vermeiden, daar wordt echt idioot hard gereden, er mag maximaal 100 hier gereden worden, maar meestal zit dat er 20 boven Frusty

These train conversations are passing me by
And I don't have nothing to say
-Adam Duritz


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: maya12333 en 5 bezoekers