Over de groninger

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-01 21:38

De verschillende paardenrassen kan men verdelen in drie hoofdgroepen.
volbloed-halfbloed-koudbloed

...Het in Nederland gefokte warmbloedpaard wordt ook wel 'tuigpaard' genoemd. Beter is het te spreken over 'landbouwtuigpaard'. Misschien zal men binnen afzienbare tijd ook deze benaming laten vervallen en spreken over een 'gelders of over een 'gronings' paard.

Warmbloedrassen
De warmbloedrassen, ook wel halfbloedrassen genoemd, worden in de meeste landen gebruikt voor de ruitersport en de rijkunst. Het zijn dus 'zadelpaarden'. Voorheen werden vele warmbloedpaarden als 'tuigpaard' gebruikt. En natuurlijk voor de landbouw.

..halfbloedrassen zijn typische cultuurprodukten. De huisdierpaarden; hoogten tot 1,80m, kleuren zeer gevarieerd tot bont aan toe, modellen in grote verscheidenheid, beharing tot zeer dun en zijdeachtig tot zwaar en zeer lang.

Het is duidelijk dat de ontwikkeling van een fokkerij zich richt naar vraag. 100 jaar geleden tot ongeveer 1920 was er grote vraag naar rijtuigpaarden. daarna naar landbouw paarden. De eerste is geheel verdwenen en de tweede verminderd ieder jaar.


Nou niet echt veel maar toch iets nietwaar? Ik dacht eigenlijk dat het meer was. dat is ook wel maar dan meer als voorbeeld o.i.d

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Nimber

Berichten: 25636
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-01 22:29

Het is duidelijk dat de ontwikkeling van een fokkerij zich richt naar vraag. 100 jaar geleden tot ongeveer 1920 was er grote vraag naar rijtuigpaarden. daarna naar landbouw paarden. De eerste is geheel verdwenen en de tweede verminderd ieder jaar.


dat klopt ook de rijtuigpaarden waren de groningers en de gelderse maar dat was toen nog 1 ras de groninger werd het latere landbouw paarde en toen pas kwam de opsplitsing naar geldersepaarden die werden lichter en vooral in het tuig gebruikt. weer later kreeg met het wpn zoals je het nu kent en werd de groninger overbodig want wat heb je aan landbouwpaarden..*grijnz* ik zou die karreknol voor geen goud meer willen missen hoor Lachen

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-01 22:39

Ik denk dat ik daardoor toch iets meer aangetrokken wordt door de geldersen.
Net even iets anders.
Maar ik vind beide paarden heel fijn, maar ja, dat weten jullie nou wel he?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _likepink_, Elegance_, Emmix, ferike96, GaelleS, Locanda, mignonne2403, Noor17, tesseke, Tinniie, Vleddertje1 en 29 bezoekers