Wat verstaan jullie onder een dagje rust?

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
#Ymke#

Berichten: 13869
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-02-01 15:50

IK had laatst een beetje ruzie met iemand van de manege. Ik vind dat je een paard eigenlijk geen enkele dag op stal mag laten staan ( oke ik heb ook wel eens dat ik echt niet kan,ziek ofzo, en dat niemand tijd heeft,dus staat hij een dagje alleen). Maar als ik gewoon ernaar toe ga en ik heb besloten dathij die dat rust heeft, ga ik hem lekker poetsen, en een stuk wandelen naar een stukje weiland.Dus niet onder het zadel. Dat versta ik onder rust. Diegene op de manege zei dat dat geen rust was, omdat er dan toch iemand aanhem zat te frutten.En zij vond het beter om haar paard een dagje lekker in zijn stal te laten staan. Sorry, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Ik wil erg graag weten wat jullie onder " een dagje rust" verstaan

Liefs ymke

_________________
<<#>> Dreams are true thoughts, so dream if you dare !!! Friends are there for you, for love and to care. <<#>>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: #Ymke# op 2001-02-05 15:51 ]</font>


Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:00

Verschillend
bij een dagje rust ga dus poetsen moet wel want hij staat onder dek en raakt anders z'n huidvet niet kwijt.
soms ga ik wandelen hij komt elke dag buiten en in de zomer is een rustdag voor hem dag en nacht in het land en er komt ff iemand controleren of ie niet doodbloed van een wondje ofzoiets...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:00

Ik vind het ASOCIAAL om een paard in z'n stal te laten staan, want als je een dag overslaat, dat staat dat dier 48 uur in een hok van 3 x 3 meter en dat vind ik zielig. Mijn paarden rijden ook niet elke dag. Mijn ideale schema ziet er als volgt uit: 3x trainen, 1x lessen, 1x buiten (bos of strand), 1x longeren en 1x vrij springen of freestylen. Dus dan worden ze vijf dagen gereden en twee dagen andere arbeid. Ik geef onze paarden wel eens een dag extra "vrij" (dus niet rijden) maar dan mogen ze los springen, of worden ze gefreestyled oid. Ik vind dat mensen die een paard een dag "vrij" willen geven en hem dan een hele dag in z'n hok laten, ontzettend DOM en niet dier-vriendelijk. Een paard is een loopdier en heeft dus beweging nodig. Je hoeft er niet elke dag met je al dan niet dikke kont op te gaan zitten, maar ze moeten wel elke dag lekker kunnen lopen! En daar heb ik het regelmatig over aan de stok met mensen die hun dier laten staan, en mij een aso vinden omdat ik elke dag met m'n beessies bezig ben! Groetjes, Sonja.

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:05

zo ben ik ook elke dag bezig teminste op maandag staat ie overdag in het land 's avonds les dinsdag overdag in het land en 's avonds 4-tal woe. alleen poetsen en in het land donderdag longeren en in het land vrij in het land en les zaterdag of een bosrit en in het land of in het land en wandelen als ik wedstrijd heb en zodag of wedstrijd of rust en alleen poetsen...

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:11

Ik rijd minstens 5 keer in de week op Muzefee: ma: springles, di: dressuurles, wo: vrij springen, do: thuis oefenen in de bak, vr: vrij in de bak/weiland, za: wedstrijd of oefenen springen/dressuur en zo: buitenrit. Bugatti en Emansie worden niet zo vaak gereden, maar ze lopen alledrie elke dag in elk geval een paar uur in de bak of in het weiland. En dan zijn ze ook aan het donderjagen, dus dan geven ze zichzelf beweging.
De hele dag op stal laten staan vind ik niet kunnen!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:56

Een dagje vrij is bij ons een dagje heerlijk met zijn tweetjes in het land. Kunnen ze dingen voor hun zelf doen. Lekker ravotten en eten.
In een stal staan, is voor hun zeker NIET een dagje rust. Stel je eens voor dat jij een hele dag verplicht in een box moest zitten?? Je gaat je enorm vervelen en je kunt je ook niet even lekker strekken. Wat kleine korte stapjes kun je doen en verder niets!

Isolda en Berber hebben dus regelmatig een dagje vrij. Als ik moet werken of als het slecht weer is....

Zoals iemand net al zei, een paard is een dier van de vlakte, een loop/ rendier. Moet zijn benen kunnen strekken en zijn kont in de lucht kunnen gooien. Met vriendjes kunnen spelen!

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 16:57

dagje rust vind ik,gewoon helemaal niks mee doen, gewoon z'n dagelijkse uren naar buitenen thats it.. misschien 's avonds nog extra uurtjes in de bak als er niemand rijd, verder niets.

gillian

Berichten: 3870
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 17:54

mijn paarden komen er IEDERE DAG uit.*LOL*
ze worden niet iedere dag gereden maar komen of los of in de stapmolen en zomers in de wei.ooit laat ik ze even uitspelen aan de longe, vinden ze ook heel leuk.Party!!
ongeveer 3 a 4 keer in de week worden ze gereden, niet echt veel maar ik moet mijn tijd een beetje verdelen tussen 2 paarden en ik heb na werktijd precies 1 uur de tijd om te rijden want dan beginnen de manegelessen.Boos!
ik zal blij zijn als het weer zomer is, kan ik weer lekker naar buiten.Lachen(ik ben strontverwend met die binnenbak bij ons)
we hebben een superbuitenbak maar ja....
ben echt een goedweer buitenrijder hihi.
toedeledoki:))
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 18:49

Bij mijn paarden houdt een dagje rust in: niet onder het zadel werken. Het kan wel zo zijn dat ik hem onder het zadel mee naar buiten neem om wat met een lang teugeltje te stappen. Verder kan het inhouden dat ie het land in gaat, los gaat in de buitenbak, lekker vertroeteld wordt etc. Maar dan wat langer dan normaal want bovengenoemde dingen hebben ze zowiezo al elke dag. Zomers in het land en in de winter elke dag los.
Groetjes Suzanne

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 18:50

Mijn paarden komen er 2 x per dag uit. Als ik echt weinig tijd heb, is het misschien een keertje 1 x maar helemaal stil zetten, nee daar moet ik niet aan denken. Als ze rust hebben is dat stappen aan de hand, los gooien of longeren aan een halstertje zodat ze lekker kunnen bokken, of in de zomer het land op en verder niets doen (behalve poetsen), ja of een buitenrit...

Ineke2

Berichten: 22464
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 19:56

Hoi!

Toen ik Bassie leasde gaf ik hem ook 1x per week een "rust" dag. Dan gooide ik hem los in de bak, kon ie lekker even zelf rennen en dollen!!

En daarna lekker poetsen!!! Heerlijk vond ie dat! Ogen en oren op half zeven en genieten maar Lachen

Maar op stal laten staan...ERG dom, daar krijgen ze dus o.a. maandagziekte van!! Als je bijvoorbeeld 24 uur in een bus hebt gezeten (ik noem maar wat) dan ben je daarna zo stijf als ik weet niet wat!! Das voor een paard niet anders in zo'n kleine box, en daarna aan het werk...volgende dag GIGANTISCHE spierpijn...rara hoe kan dat nou!? Verward

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)
[o]

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 20:28

dagje rust is wel lekker even lopen,maar dan niet onder het zadel.dus in de wei,los in de bak of lekker wandelen.maar ach,voor tinkie is werken:wandelen of fietsen in het bos.dus dat stelt nog geen ruk voor!haha die heeft altijd rust.maar ik vind het heel belangrijk dat ze er iedere dag even uitkomen,benen strekken,ontspannen.soms als het weer echt te slecht is of als er wedstrijd is dan komt tink die dag niet in de wei,maar ik kom sowieso iedere dag en ik haal haar iedere dag uit stal,om haar los te gooien in de bak,of in de buitenbak of om te wandelen,ze komt er dus echt iedere dag uit bij mij.een paard kan juist alleen ontspannen door lekker te lopen voor zichzelf,even rollen of rondbokken of grazen,daar wordt een paard rustig van(de meeste dan)

soms is het beter om te zwijgen

Youko

Berichten: 2993
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 20:49

Een dagje rust voor Avalon is losgegooid worden of gewoon longeren...maar helaas is er wel eens een dagje dat ik echt niet kan en er is ook niemand die hem kan doen Boos! dus kan het even niet anders dan hem een dagje op stal te laten staan...( vreemde zin? )

_________________
...Droom niet over je leven, maar (be)leef je droom...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Youko op 2001-02-05 20:51 ]</font>

Marjolein

Berichten: 11331
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-01 21:13

ik denk dat er heel erg aan licht wat voor paard je hebt en wat je er zoal meedoet. als jij elke dag hard traint en je gaat een dagje rustig aan een lang teugeltje het bos in is dat misschien wel heel relaxend voor een paard. maar als jij een paard hebt dat in t bos omd e halve meter wegspringt is dat niet echt rust voor hem. Op stal staan is natuurlijk ook rust maar niet goed voor een paard. is net zoiets als je zelf de hele dag in bed moet liggen terwijl je helemaal niet ziek bent. Als je m in de wei zet hoeft dat ook niet altijd rust te zijn. Als het een grote groep is en ze gaan stoeien werken ze oook hard. maar eestal is dat wel ontspannend. met een dagje rust kan je het paard het best (denk ik) laten ontspannen en niet druk op hem leggen.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 09:29

Persoonlijk vind ik er niks mis mee om mijn paard een dagje stil te laten staan. Wel lekker poetsen maar geen beweging. Daar gaat hij echt niet dood aan hoor. Vooral nu hij weer op conditie moet komen moet hij niet een hekel krijgen aan het rijden omdat hij er spierpijn van krijgt. Hij is al een paar keer in de wei geweest. En als het weer het toelaat mag hij elke dag in de wei behalve zondag. Op mijn oude pensionstal stond hij wel ooit langer stil. Dit vond ik heeeeeel erg dus ging ik er wat mee wandelen. Ik vind het geen mishandeling als hij ooit stil staat. Groetjes Lisette

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 10:30

Hoi Lisette, Ik ben het absoluut niet met je eens als je zegt dat het geen kwaad kan om een paard stil te laten staan, en zeker niet als je als reden opgeeft dat hij dan misschien wel een beetje bij kan komen van de spierpijn. Bij een goede training zal een paard sowieso al niet snel spierpijn krijgen, maar als hij het toch heeft, is beweging (licht!) juist noodzakelijk om de afvalstoffen uit zijn lichaam af te voeren!
Maar ik zie een paar uurtjes in de wei ook als beweging; dan is 'ie in ieder geval z'n hok uit en kan 'ie even z'n ei kwijt; even lekker "paard zijn". Maar sorry dat ik het zeg, ik vind je opmerking over stil laten staan en spierpijn niet echt getuigen van paardenverstand en gevoel voor je diertje.... Sonja.

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 12:24

Tja het viel te verwachten door mijn mening te geven om zo'n reactie te krijgen. Maar beter eerlijk dan net te doen alsof ik braaf elke dag mijn paardje rijdt of losgooi. Dat doet dus ECHT niet iedereen. En waarschijnlijk heb je mij bezig gezien met mijn paard dat ik weinig 'paardenverstand en gevoel heb'. Mijn paard is hardstikke vrolijk en gezond. Ik doe het op mijn manier en jij op de jouwe ik ben gewoon eerlijk en tja het gemis aan paarden 'verstand' heeft waarschijnlijk te maken met dat ik blond ben. Groetjes Lisette

Iris

Berichten: 2048
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 12:32

Ik rijd Menno op dinsdag (les) vrijdag (les) zaterdag (les) en zondag (een uurtje rijden en evt daarna nog naar buiten). Ik kan helaas niet vaker rijden omdat ik alleen al aan het heen er weer reizen twee en een half uur kwijt ben! (toen ik mijn eerste pony hier in de buurt had staan was ik er wel elke dag)
Ik heb het geluk dat Menno op de andere dagen door de manege eigenaar wordt gedaan. Wel niet gereden maar gelongeerd, en als ze het druk heeft in ieder geval losgegooid. In de zomer staat hij dan ook heel vaak een hele ochtend of middag in de wei.
Anders had ik een bijrijder moeten gaan zoeken want ik vind persoonlijk dat een paard niet 24 uur in een stal kan staan, hij moet er gewoon dagelijk uit komen. Je hoeft dan wel niet elke dag te rijden maar weidegang of loslaten is al heel wat...

Ik heb mijn verstand niet verloren. Ik heb het zelf weggegeven ~~~ Quote R.W.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 13:09

Persoonlijk voel ik me hartstikke schuldig als mijn paardje niet een uurtje voor zichzelf los kan staan (minstens!) voor het poetsen, rijden, longeren of wat dan ook.
Soms lukt het niet maar dan heb ik het over minder dan 20 dagen in een jaar....tenzij verplicht door veearts.

Als het niet mogelijk is om hem buiten los te zetten wandel ik het liefst minstens 40 minuten in de binnenbak met hem en een uurtje poetsen, mijn doel is mijn paard minstens een uur uit zijn stal te hebben en liever zo lang mogelijk.
Ook grazen in de weide aan de hand is toegestaan en wil ik ook nog weleens met hem doen.

Ons werkschema bestaat uit 3 a 4 maal rijden ong. 30-45 minuten inclusief in en uitstappen, ik stap hem net zolang uit tot hij droog is.
2 maal in de week longeer ik hem ong. 20-30 minuten, soms werken en soms gewoon hem laten doen wat hij wil....
1 maal rust houdt in aandacht voor hem buiten de stal en als mogelijk ook lekker flink wat tijd buiten (los en anders aan de hand), zoals ik al zei streef ik er naar om hem voor en vaak ook na het rijden en longeren ook minstens een uurtje buiten te zetten.

Nu is er misschien wel iets dat roet in het eten gaat gooien!! Van het losstaan in de paddock krijgt hij waarschijnlijk veels te snel een overbelasting aan zijn kogelkatrol, tenminste dat hoop ik donderdag op Emmeloord nu eens zekerheid over te hebben. Ik hoop dat het blijkt iets anders te zijn, alhoewel, is niet loszetten in de paddock misschien wel beter dan als het 'iets anders' is??? dat moeten we afwachten.

"Rust, Roest" en daarom vind ik dat rust voor het paard betekend, geen werk maar wel de box uit om benen te strekken...zelfs gevangenen worden 'gelucht' en die zitten al niet eens 24-uur in zo'n klein hokkie.

Groetjes,

Manon

P.S. Ter voorkomen van verveling heeft hij in zijn stal een mineralenblok een speelappel en een equifeederbal.

_________________
<table border=0><tr><td><img src="http://www.employees.org/~manon/ninja/addsig.jpg"></td><td>*Experience: something you don't get....
until after you need it.*</td></tr></table>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: orri op 2001-02-07 02:08 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 13:43

Hoi Lisette, ik veroordeel je verder niet ofzo hoor, ik geef alleen mijn mening, zoals jij ook de jouwe geeft. En wat het "spierpijngedeelte" betreft, tja, ook dat is mijn mening. Maar zoals je zelf al zegt, je paard is vrolijk en gezond, dus zo'n last zal 'ie er wel niet van hebben dat 'ie wel eens in z'n hok blijft. En inderdaad, ze gaan er echt niet dood aan ofzo.
Ik heb voor mezelf alleen wel zoiets dat ik zoveel jaren erover gedaan heb voor ik eindelijk een paardje voor mezelf heb, dat alleen het allerbeste goed genoeg voor haar is. Ik ben een echte truttebol wat dat betreft.
En ach, jij bent blond, ikke met uitgroei! Haha Lachen (Was dus allemaal niet zo kwaad bedoeld hoor!) Grtz!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 13:53

Wat hebben mijn beessies toch een mazzel. Die hebben altijd rust lijkt het wel!!
Hahaha.
Nee, maar als ik ff serieus ben, ik vond het persoonlijk erg zielig als paarden stil staan. En omdat je "stil staan" opverschillende manieren kunt begrijpen: Stil staan is bij mij, op stal staan. In een box of (ergeer nog) op stand. Isolda en Berber hebben ook een stand, omdat we niet meer ruimte hebben, maar zijn altijd buiten. Behalve nu dus, omdat het ***weer is.
Maar ook dan moeten ze er zo veel mogelijk uit!
ALs je bedenkt dat een paard in het wild de hele dag loopt, rent en bezig is met eten zoeken, ben je dat aanje paard verplicht vind ik.
Nou is de manier waarop wij onze paarden houden nietmeer zo heel natuurlijk, maar ik probeer hier toch zo veel mogelijk aan te voldoen.
Veel naar buiten, veel frisse lucht en veel beweging. Dat je paard niet meer zou willen werken omdat je al zo veel rijd, doe je ECHT iets verkeerd!!!
Afgelopen zomer heb ik dag in dag uit getraind voor een marathon. Iedere dag waren we aan het werk, minimaal 6 dagen in de week. En ze vond het geweldig!!!
Maar je moet het werk wel afwisselend houden!

Maar goed, ik zal maar even stoppen met schrijven, ik kan hier nog wel een verhaal aan vast zetten, maar das ook zo lastig.

Ik ben gewoon van mening, dat je je paard zo veel mogelijk paard moet kunnen laten zijn.
En dat betekend veel beweging! Hoeft niet zwaar werk te zijn, maar ff de benen strekken op zijn minst!!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 16:38

Lisette kan wel zeggen dat niet iedereen zijn paard elke dag los gooit. Nou kan ik niet voor iedereen spreken, maar onze paarden komen in elk geval elke dag naar buiten, of het nou onder het zadel of los in de bak is. Meestal worden ze 's ochtends naar buiten gelaten en tegen vijf uur komen ze weer binnen. (En Muzefee heeft, zonder dek op, nog een superglad velletje). Kunnen ze lekker de hele dag ravotten in de bak.
Ik kan me voorstellen dat als je geen of moeilijk beschikking over een weiland of paddock hebt, dat het dan wat moeilijker wordt. Toch vind ik wel dat het zelfs dan mogelijk moet zijn om je paard even de benen te laten strekken, ook al is het een stukje wandelen of even longeren...

Maaike

Berichten: 11629
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 17:16

dagje rust vind ik dat er niet gewerkt hoeft te worden, lekker de wei in en gepoetst worden maar verder geen zware (of lichte) arbeid. Bij de manege hebben we eens in het kwartaal een vrije week, de paarden hoeven dan niet te werken en gaan lekker naar buiten met goed weer en anders in groepen de binnenbak in. kunnen ze zelf wel beslissen of ze willen lopen, liggen of staan. Dat vind ik een dagje rust.
grtz!

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-01 18:48

hoi
Ik geef Kawa dus ook vaak een dagje rust.dat betekent bij mij dat hij die dag niet gereden word.ik ga er wel elke dag naar toe dus ook op de dag van rust, lekker extra aandacht met poetsen en knuffelen.Voor een paard is het echt niet gezond om een dag op stal te laten staan. in de natuur lopen ze de hele dag dus dat we ze op stal houden is al tegen natuurlijk, laat staan als je hem er een dag niet uit haalt persoonlijk vind ik dat zelfs dieren mishandeling.

groetjes runningkawa

Fitzroy
Berichten: 18248
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-01 09:39

Mijn paard heeft 2 x in de week vrij. Daar bedoel ik dan mee, dat hij niets hoeft te doen en dat ik hem losgooi in de bak. Vaak vindt hij het dan wel errug gezellig als ik ook even met hem meeloop, anders staat hij toch vaak bij de stal te hangen.
Ik hoorde dus gisteren weer een verhaal van iemand die zijn paard 1 dagje had laten staan (zondag toevallig), hem maandag ging longeren en vervolgens wilde het paard geen stap meer verzetten. Een echt geval van maandagziekte dus. Dus Lisette en anderen die dat evt. doen, kijk toch alsjeblieft uit met je paard een hele dag echt op stal te laten, voor je het weet heeft je paard maandagziekte en dan ben je een stuk verder van huis, dan hem even los te gooien.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Charlotte446, Googlebot, Vagabondo en 2 bezoekers