Dit is echt maf

Moderators: Murosch, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Dit is echt maf

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-02 07:56

Mijn paard is volgens mij een beetje gestoord ofzo want hij heeft er een hobby van om zichzelf te verminken. En dan niet per ongeluk, nee express! Hij doet het er gewoon om! Vooral de ijzeren waterbak of het ijzeren hek is zijn favoriet. Hij gaat dan tegen het hek aan staan en schopt met zijn spronggewricht en kogel tegen het hek aan. Het ziet er een beetje uit als wat hengstige merries soms doen. Hij maakt er trouwens ook precies zo`n hengstige merrie "gil" bij. Bij iedere ram een gil (Ja hij is echt maf Haha! ). Vaak gaat ie door totdat ie een wondje heeft. Hij doet het ook met z`n voorbenen. De trailer is een paradijs voor hem. Daar staat ie in te rammen niet te kort meer. Hij komt er altijd gesloopt uit (en de trailer ziet ook niet zo lekker meer uit nadat meneer erin heeft gestaan). Het rare is, het is geen paniek of angst. Hij heeft er duidelijk genoegen in om dit te doen. De enige manier om hem heelhuids van plaats A naar B te krijgen is iemand naast hem in de trailer zetten met een zweep en hem een loeier geven wanneer ie begint te trappen.

Het probleem is dat ie zich door deze idiote acties al verschillende keren heeft verwond, totaan kreupel toe. Hij heeft er ook eens een litteken aan overgehouden. Verder ramt ie brokken uit z`n hoeven. De DMSO tube ligt standaard in z`n poetsmand want hij loopt regelmatig met gezwollen benen. Ik word hier zo gestoord van Frusty Het enige wat ik ervan kan maken is dat ie een psygische tic heeft Scheve mond


Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 08:13

Typisch geval van automutilatief paard... Haha!

Volgens mij hebben paarden "het" niet in zich om zichzelf te verwonden en daar dan een kick van te krijgen zoals kinderen (aandacht!) kunnen hebben. Vreemde tik is het wel. Gaat het er niet om dat hij het erg leuk vind om kabaal en lawaai te maken en dat te koppelen aan aandacht? (die van mij vind het dus prachtig om op een vreemd voorwerp te stampen, putdeksels, planken) Sommige paarden kunnen daar zover in gaan dat ze zichzelf inderdaad verwonden... Ik vind dit wel voer voor een paarden-shrink.

Dees

Berichten: 16690
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 08:36

Sibold schreef:
Volgens mij hebben paarden "het" niet in zich om zichzelf te verwonden en daar dan een kick van te krijgen zoals kinderen (aandacht!) kunnen hebben.


Volgens mij hebben ze dat wel.....
Er kunnen legio oorzaken zijn waarom dat paard zoiets doet...
soms, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn bij jouw paard, soms hebben levende wezens ergens heel veel pijn, en dan doen ze zich bewust zeer op een plek die voor hun beter te beheersen is. denk aan overmatige samengebalde handen bij mensen die echt pijn hebben. Ik weet niet helemaal hoe dat psychologisch wordt verklaard, maar eht gebeurt wel. Soort van afleidingspijn.

Maar jouw paard kan het ook heel wel doen om aandacht te trekken. Net zoals bij het schoppen tegen de boxwand tijdens voedertijd.
Ik heb een paard dat zodra ik binnenkom op stal gaat mesten. Omdat ze weet dat ik dan meteen in haar box kom om dat even aan de kant te scheppen. En heb ik dat gedaan en geef ik daarna aandacht aan het buurpaard, 9 van de 10 keer mest zij dan opnieuw. Ombewust kun je paarden dat soort dingen leren....

ik geloof echter niet dat paarden suicidaal kunnen zijn. Het is wel bijzonder onhandig van dat dier, zeg!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-02 09:07

Ja, hij is echt een raar geval!

Ik weet niet echt of het een tic is om aandacht te krijgen. Hij staat er vaak met een doodse blik in z`n ogen bij wanneer ie het doet.

Hij is trouwens ook ongewoon gevoelig op zijn huid. Een vlieg op z`n been is al een reden voor een loeiharde stamp op de grond. Als ik het zadel op z`n rug leg en het niet meteen aansingel dan "trilt" ie het binnen de korst mogelijke tijd helemaal richting z`n kont toe Haha! Scheren is onmogelijk (nou ja, het is wel mogelijk maar dan krijg je een heel ..eh.."apart" patroon..), hij krimpt continue in elkaar zodra je z`n lijf raakt met de scheermachine. Alsof ie de slappe lach heeft.

Het probleem is dat ik me hoe langer hoe meer ga irriteren aan dit gedrag. In het begin kun je er nog wel mee leven maar als je op een gegeven moment je paard voor de zoveelste keer met een gezwollen been uit de wei haalt word je het wel even beu. Om over de trailer nog maar te zwijgen. Soms, als ik in m`n eentje op pad ben met de trailer en ik hoor hem weer de boel afbreken dan moet ik soms zelfs stoppen om hem een brul te geven. Hij schopt nl eerst de rubber bekleding van de wand en als dat eenmaal gebeurt is zit ie op het staal. Daar kan ie dus behoorlijke putten in trappen. Argh, na iedere trailerrit kan ik de rubbermatten weer vast gaan lijmen!

Percy
Berichten: 11129
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 15:30

Het klinkt alsof hij autistisch is.
Ik heb werkelijk geen idee of er autistische paarden zijn maar het gedrag lijkt er veel op. Vergelijk het trappen met het ritmisch bonken tegen iets aan waardoor een monotoom geluid ontstaat.
Hoe is hij verder in de omgang met mensen en andere paarden? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

joyce B

Berichten: 14809
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 17:01

Het kan ook zijn dat hij houdt van het gevoel dat hij krijgt als hij zichzelf pijn heeft gedaan. De natuur zorgt dat je lichaam eigen pijnstillers aanmaakt, een soort morfine. Dat verdoofd. Misschien dat hij verslaafd is aan dat fijne verdoofde gevoel? Sporters hebben dat ook wel. Dan moeten ze weer tot het uiterste gaan, anders blijven ze onrustig. Beta-endorfines zijn die hormonen die aangemaakt worden geloof ik. (in de hersenen)

pmarena

Berichten: 34690
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 20:12

Goh , dit is eigenlijk ook wel een erg interessant onderwerp !
Ik vraag me idd af of er ook autistische paarden bestaan ,
waarom niet immers ??

Mijn paardje heeft ook iets wat hier op lijkt ,
heel stom ook .
Ze probeerd altijd overal haar benen in en tussen te krijgen (hek , afrastering) waardoor ze vast komt te zitten.

En dit is dan niet per ongeluk , nee , ze staat heel bewust te passen en te
draaien om haar voetje er tussendoor te krijgen , en daarna moet ze 'm natuurlijk weer los trekken Frusty .

Ze heeft 1 keer flink vastgezeten in een stukje draad .
Resultaat : snee in kootholte en nu een verdikte kroonrand die lijkt op een balbetrapping .
Ze kon echt niet makkelijk bij dat gaas maar is er bewust aan het klooien gegaan , stomme pony , waarom doet ze dat nou ?

Er was ook niks te halen daar verder net als bij het hek van stalen spijlen ,
daar probeerd ze ook haar voetje tussen te krijgen , domme pony Huilen .

Nu overal schrikdraadlint ,
zelfs dat heeft ze er in het begin nog een paar keer afgetrokken ,
nu de stroom op "roosteren" staat doet ze het gelukkig niet meer Haha! Extreme duivel .

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 20:14

Er was eens een bekend paard dat zichzelf openbeet. Ik weet niet meer welk paard dat deed. maar het kan dus zijn dat ze het gewoon expres doet.

wel vervelend.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Cissi_D

Berichten: 1530
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 12:35

Lando deed het volgens mij ook. Rex van mij moeder ook. Als ie een deken op heeft gehad doet ie het en ook ooit als ie gewoon boos is, dan bijt hij in z'n borst.

Maaike

Berichten: 11577
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 12:42

een paard van mn werk bijt zichzelf ook kapot als hij een bepaalde deken of helemaal geen deken op heeft. heel apart, ik had het nog nooit eerder meegemaakt. Hij bijt vooral achter bij zn knie, heel vreemd. Ziet er ook raar uit, hij had afgelopen jaar daar allemaal wondjes zitten.
Ben wel benieuwd of paarden ook autistisch kunnen zijn idd

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 14:00

Als hij gewond is ben je natuurlijk veel met hem bezig, lijkt mij. De wonden moeten toch verzorgt worden. Kan het zijn dat hij inderdaad aandacht te kort heeft, dat hij gewoon heel veel aandacht nodig heeft en dat dit in zijn karaktertje zit. Staat hij alleen, zo ja, misschien een maatje erbij, een shetje of zo, dat goed klikt. Heeft hij de hele dag lekker veel aandacht.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 14:12

russel schreef:
Als hij gewond is ben je natuurlijk veel met hem bezig, lijkt mij. De wonden moeten toch verzorgt worden. Kan het zijn dat hij inderdaad aandacht te kort heeft, dat hij gewoon heel veel aandacht nodig heeft en dat dit in zijn karaktertje zit. Staat hij alleen, zo ja, misschien een maatje erbij, een shetje of zo, dat goed klikt. Heeft hij de hele dag lekker veel aandacht.


Hier zat ik ook gelijk aan te denken toen ik jouw verhaal las.... Probeer hem aandacht te geven als hij zich niet verwond en als hij een wondje heeft, ga dan zo snel mogelijk behandelen en laat hem verder met rust. Misschien helpt het. Succes er mee!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Percy
Berichten: 11129
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 14:44

Het wordt tijd dat er een specialisatie "Paardenpsychiatrie" komt Haha!

Maar het is inderdaad wel heel interessant. Ik heb wel eens een debiel paard meegemaakt. Die had ook een heel vreemd hoofd en was echt maf. Waarom zouden al die andere stoornissen alleen aan de mensensoort voorbehouden zijn?

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-02 19:12

Aandacht tekort kan ik me haast niet voorstellen. Hij staat altijd in een groep op het land en heeft altijd voer voor z`n neus. Voor de rest krijgt ie ook nog veel aandacht van mij. Volgens mij is het net zo`n tic als luchtzuigen. Hij doet het vaak na het eten, heeft ie z`n bak op dan loopt ie naar het hek en gaat daar eens lekker een partijtje tegenaan beuken. Na ongeveer 5 min. dit gedaan te hebben loopt ie heel voldaan weg en gaat ie grazen. Verward


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Jeann, egnie, Fling, haffiefreak, nouky12, Quebelle, Renee1991, speedfiets_2, tinker_sally, Whizz, x_spekkie_x en 24 bezoekers