Vrouw overleden na val van paard

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Vrouw overleden na val van paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-02 12:46

Dit las ik vannochtend in het AD.Weet niet of het al ergens anders staat maar ik zag het zo snel niet.

"Een 25-jarige vrouw uit Nieuw-Dordrecht is zondag overleden nadat zij een dag eerder van een paard was gevallen. De vrouw reed zaterdagmiddag op een gehuurd paard in de omgeving van Dwingeloo. Op de Ruinerweg sloeg het paard op hol. Daarbij raakte de amazone vermoedelijk met haar hoofd een boom en viel ze op de grond. Met hoofdletsel werd ze naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleed."

Erg toch? Scheve mond Ik bedoel dat kan iedereen overkomen. Toch vreemd, op een gehuurd paard moet je toch een cap op? Of was de klap zo hard. (ik weet inmiddels uit ervaring dat je ook met een cap een hersenschudding kan krijgen)

17 mensen vinden dit leuk


Linda

Berichten: 3350
Geregistreerd: 26-11-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 12:51

Ik heb het ook gelezen op teletekst. Van dit soort berichten schrik ik altijd. Helemaal nu het bij ons in de buurt is gebeurd...

I'll always think of you and smile...

Linda wás Ludo

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 13:23

Ja dat is zeker niet zo ver weg.
Of ze een cap op had kun je denk ik niets over zeggen. Ook met cap kan je een behoorlijke smak maken, helemaal tegen een boom.

Denk je een leuke buitenrit te gaan maken...wat erg zeg!

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 16:11

Brrr... Dan heb ik toch echt een dosis geluk gehad. 1x een hersenschudding (licht) ondanks mijn helm, en laatst keihard op het asfalt gedonderd, heel lichte hersenschudding of shock, en een beetje rugletsel, verder helemaal niets. En die van mij was echt helemaal weg, die ging naar huis, en wel zo snel mogelijk... Toen ik hem de bosjes instuurde (erg dom, maar dat wist ik toen ook nog niet), ging hij ook kriskras tussen de bomen door, ik raakte uit evenwicht en viel op het asfalt toen hij weer op het fietspad kwam.
Ik vind het altijd zo ongelofelijk dat de een zo ontzettend veel geluk heeft en de ander gewoon helemaal geen geluk. Ook al had ze geen helm/cap op... Soms is het zo oneerlijk...

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Maaike

Berichten: 11577
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 16:15

echt erg zo'n ongeluk. helaas doe je er niets aan, voorkomen kun je het nooit. ja helemaal geen buitenritten meer maken maar dat willen we natuurlijk ook weer niet. Je loopt nou eenmaal risico als je op een paard zit en als je valt moet je veel mazzel hebben om niet te beroerd neer te komen of om geen (nauwelijks) letsel op te lopen.


erg sneu voor die vrouw, je hoort het de laatste tijd wel erg vaak van zulke ongelukken

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 16:18

Uit: Dagblad van het Noorden

Vrouw dood na val van paard
Dwingeloo - De val van een paard is 25-jarige vrouw uit Nieuw-Dordrecht noodlottig geworden. Zaterdagavond overleed zij in het Academisch Ziekenhuis Groningen nadat zij in allerijl met een traumahelicopter daarheen was vervoerd. Die middag was zij van het paard gevallen op een zandweg in Dwingeloo, nadat zij kort daarvoor het paard had gehuurd van manege Paardencentrum De Drift. Het slachtoffer droeg geen helm of paardencap die de klap van de val kan opvangen. Het dragen van zo'n cap buiten de manege is niet verplicht.

Vervolg:
Afbeelding

[/b]

Kytha

Berichten: 14944
Geregistreerd: 23-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 16:22

jeetje, echt erg..
Verdrietig Ik vroeg me ook al af of ze geen cap op had, maar tegen een boom klap je denk ik toch wel errug hard ja..

Wie steeds achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 17:38

Sorry, was niet relevant, dus reactie weggehaald.
Laatst bijgewerkt door lies op 02-04-02 17:56, in het totaal 1 keer bewerkt

Linda

Berichten: 3350
Geregistreerd: 26-11-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 17:48

Euh Lis,
Dit gaat als je goed leest niet over manege smit maar over manege de drift in dwingeloo. Die eigenaar heet toevallig ook smit. Maar ik kan me voorstellen dat je dacht dat het in Pesse was, want dat dacht ik ook toen ik de naam Smit zag staan.

Lin

I'll always think of you and smile...

Linda wás Ludo

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 17:54

Ludo schreef:
Euh Lis,
Dit gaat als je goed leest niet over manege smit maar over manege de drift in dwingeloo. Die eigenaar heet toevallig ook smit. Maar ik kan me voorstellen dat je dacht dat het in Pesse was, want dat dacht ik ook toen ik de naam Smit zag staan.

Lin


eehhh sorry, ga het gelijk weghalen.
heb weer es niet goed gelezen Haha!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 14:08

Omdat er toch behoorlijk veel over dit ongeluk geschreven wordt in onze krant heb ik 3 artikelen overgenomen. Het zet je behoorlijk aan het denken moet ik zeggen en ik durf echt niet meer zonder cap naar buiten. Zoals ergens ook in een van de artikelen staat: 'het gevaar ligt op de loer', hebben jullie dat nu ook niet? Ik ben altijd al wel voorzichtig geweest maar je wordt er steeds meer mee geconfronteerd hoe link het soms allemaal kan zijn. Toch?

Uit: Dagblad van het Noorden

Vriend: manege ging onverantwoord te werk
Nieuw-Dordrecht/Dwingeloo - De tragiek is te groot voor woorden. Op 14 februari 2003 zouden ze trouwen. Marcel Visscher en Joke Terhorst. Hij 23 jaren jong, zij twee jaar ouder. Zij hielden van elkaar, zoals twee jonge mensen van elkaar kunnen houden. Zij hadden al over kinderen gepraat. Zaterdagmiddag knakte hun leven. Die middag viel Joke van het paard dat zij gehuurd had van paardencentrum Drift in Dwingeloo. Een dag later overleed zij.
Marcel doet zijn verhaal hoezeer hij ook wordt overspoeld door zijn verdriet. Want hij wil duidelijk maken dat het paardencentrum Drift in Dwingeloo in zijn ogen onverantwoord te werk is gegaan. Zijn vriendin was geen geoefende ruiter, en dat had zij ook gezegd tegen een medewerker van de manege. Zij had geen instructies gekregen in het paardencentrum. Joke was in de manege opgestapt, maar niemand die haar op het hart had gedrukt een cap te dragen. Marcel: "Zij had gezegd dat zij onervaren was. Dat zij geen druk paard wilde."
Eigenaar J. Smit van de manege onthoudt zich zoveel mogelijk van commentaar. Daarvoor vindt hij de zaak te precair.

--------------------------------------------------------------------------------------
Het gegil zal Marcel Visscher altijd blijven horen
Dwingeloo - Marcel Visscher loopt zaterdagmiddag naast Joke Terhorst, terwijl zij op het paard rijdt. Zij draaien van de Ruinerweg af, een zandpad in. In een sukkeldrafje gaan zij naar het bos.
Marcel Visscher doet zijn relaas. Hij wil zijn verhaal doen. Nu, omdat hij niet wil dat anderen hetzelfde zal overkomen.
Een auto had hen zaterdagmiddag nog gepasseerd. Op dat moment rijdt Joke te paard aan de ene kant van de weg, Marcel loopt aan de andere kant. Schrikt het paard van het autogeluid? Marcel denkt van niet.
Een paar minuten later. Het paard begint te steigeren. Zomaar. Het staat op zijn achterbenen en schiet daarna als een katapult weg. Marcel rent wat hij rennen kan, maar het paard verdwijnt uit het zicht. Zijn vriendin gilt. Hij zal dat altijd in zijn hoofd blijven horen.
Marcel blijft rennen, achter het gegil aan. Nog een paar honderd meter en hij ziet haar liggen. Een mevrouw komt aanrennen. Zij belt direct 112. Bij de eerste aanblik weet Marcel direct dat het niet goed is.
Het duurde even voordat de ambulance ter plekke was. De plek in het bos was moeilijk te vinden. Even later landt de traumahelicopter. Marcel mag plaatsnemen in een politiewagen die met zwaailicht naar Groningen rijdt.
Er zijn geen illusies. Een nekwervel is gebroken. Meer detaisl zijn zinloos. Marcel belt zijn ouders, belt de ouders van zijn vriendin, belt de rest van de familie. Iedereen neemt afscheid van een vrouw die zo werd bemind. Alleen Marcel blijft bij haar achter.
--------------------------------------------------------------------------------------
Paardrijden: minder ongelukken met cap en begeleiding
Autorijden zonder rijbewijs is verboden, maar voor paardrijden bestaan geen strikte regels. Wel aanbevelingen. Worden die gevolgd, dan is de kans op ongelukken beduidend kleiner.
Een baas kan nog zo zeker weten dat z'n hond niet bijt, het kan een keer mis gaan. 'Aai maar hoor, je kunt 'm gerust aaien, geen centje pijn', maar per ongeluk bijt het beest toch.
"Het blijven dieren, levende wezens. Honden net zo goed als paarden", zegt Patricia van Iersel van de Stichting Recreatie Ruiter. Ze reageert op het ongeval met een paard in Dwingeloo afgelopen zaterdag waarbij de berijdster om het leven kwam.
Recreatie Ruiter pleit al tijden voor verplichtstelling van een ruiterexamen. "Alleen op vertoon van het examenbewijs kunnen recreanten dan een paard of pony huren. Wij willen dat, omdat er nogal wat ongelukken gebeuren. Jaarlijks verschijnen er tienduizend slachtoffers op de spoedeisende hulp ten gevolge van een ongeval met een paard."
Ze geeft onmiddelijk toe dat een cursus met afsluitend examen niet garandeerd dat er geen ongelukken gebeuren. "Zelfs bij ervaren ruiters ligt het gevaar op de loer. Het blijft een samenloop van omstandigheden met het nodige risico. Voorop staat dat je behoorlijk moet kunnen rijden, want een paard is een gevoelsdier. Hoe onzekerder de ruiter, hoe eerder een paard dat oppikt en zijn eigen koers volgt".
Ze vindt het meer dan logisch dat een cap wordt verplicht, zeker bij maneges en andere verhuurbedrijven van paarden.
Via het project Veilig Paardrijden probeert de stichting voor elkaar te boksen dat dergelijke bedrijven alleen pony's en paarden mogen verhuren als ze over een keurmerk beschikken.
--------------------------------------------------------------------------------------
[/b]

DubbelDun

Berichten: 68300
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 14:28

Hoewel het natuurlijk heel triest is dat dit gebeurd is, hebben de verhalen in de krant van haar vriend een duidelijk "telegraaf" nivo.

Waarom ga je buitenrijden op een manege die je niet kent, paarden die je niet kent en terwijl je van jezelf weet dat je geen goed ruiter bent??

Waarom doe je dan uit jezelf geen cap op??

Waarom loopt de vriend niet naast het paard, maar aan de overkant van de weg??

Natuurlijk zijn manegehouders IMO verplicht om te kontroleren hoe goed iemand daadwerkelijk rijd. In een kwartiertje ben je daar wel achter lijkt mij. Met een slechte naam schiedt hij tenslotte ook niks op.

Verder kunnen manegehouders wel degelijk caps verplicht stellen. Of vinden ze het verhuren van een paard belangrijker.

Er kunnen altijd ongelukken gebeuren. Paarden blijven onvoorspelbare dieren en als 500 kg dwars wil dan houd je daar als ruiter echt niks aan.

Zolang er geen dwingende wettelijke maatregelen zijn is dus de ruiter de eerst aangewezene waar het op verantwoordelijkheid aankomt.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 14:39

Amen Knipoog

Ben het met je eens hoor. Een manege-eigenaar vind ik tot op een zekere hoogte verantwoordelijk voor het gedrag van zijn paarden. Je kunt namelijk nooit voorspellen hoe een dier op bepaalde situaties zal reageren. Zoals in de krant ook staat: het blijven beesten.

Wel vind ik het vreemd aan dit verhaal (geef geen oordeel over wiens fout dit is) dat een onervaren ruiter helemaal alleen naar buiten gaat met een paard. Ten eerste zou ik zelf niet snel in mijn eentje met een vreemd paard de weg op gaan, ten tweede zou ik als manege niet snel een paard verhuren aan iemand wiens ervaring ik niet ken om vervolgens alleen met het dier op stap te gaan. Of iemand een cap op zet vind ik eigen verantwoordelijkheid, maar steeds vaker blijkt dat maneges eigenlijk maar het initiatief moeten nemen om cap te verplichten.

Achteraf wordt altijd een schuldige aangewezen, het is zeker een heel triest verhaal. Maar het is een samenloop van omstandigheden waar je toch niets meer aan verandert. Als die vriend het een rare gang van zaken vond, had hij dit ook kenbaar kunnen maken voordat hij op pad ging met paard en vriendin. Over die cap bijvoorbeeld, dat hadden ze zelf ook kunnen bedenken.

Over hoe rustig een paard is kun je soms ook maar weinig zeggen, tijdens onze vorige boktrit kwam Kimmy op een 'pittig paard' te zitten, wat haar zelf ook wel leuk leek, maar tijdens de rit heeft hij haar er met een hele vuile bok af gelanceerd. Gelukkig is dit allemaal nog redelijk goed afgelopen, hoewel Kimmy nog steeds met de gevolgen zit. Maar ook de begeleiders hadden de handen vol aan dit paard. Hadden zij geweten dat dit paard zo zou gaan doen dan was hij uiteraard niet meegegaan. Ook die manege is heel erg geschrokken van wat er gebeurd is. Gelukkig hadden zij de cap wel verplicht gesteld anders had het met ons boktgenootje ook wel eens anders af kunnen lopen...

Maar zo zie je maar: het blijven beesten en het is aan de ruiters om het risico wel of niet te nemen om erop te klimmem en voor zichzelf te bepalen in hoeverre je veiligheidsmaatregelen treft en voorzichtigheid in acht neemt.

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 15:00

ik vind de manege in dit geval toch zeker verantwoordelijk, omdat zij geen begeleiding meegaven. Of deze vrouw nou wel of niet kon rijden, ik zou altijd iemand mee laten gaan om de rit te begeleiden.
Buiten het gevaar om, is het ook nog eens zo dat je ook bijvoorbeeld een huur -auto/-scooter/ofweetikveelwat niet meekrijgt zonder je rijbewijs en een borgsom te overleggen, dus waarom zou je een paard zomaar meegeven aan iemand die je niet kent.
Een begeleider had misschien het ongeluk kunnen voorkomen en daarbij zij zou wrs weten waarom het paard ervandoor ging.

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 15:01

Het is en zal altijd wel een vaaaag verhaal blijven?? Ik heb geen echte medelijden met die vriend wel erg makkelijk om met zijn vinger te wijzen als hij er zelf bij was ???

Waarom gaat een niet geoefende ruiter alleen naar buiten ?? Schijnbaar heeft ze toch gezegt dat ze kon rijden lijkt mij ?? Taj waarom zonder cap die vriend had ook wel een opmerking mogen maken.

Waarom gaat deze ruiter ALLEEN naar buiten en niet met ee groep ook zoiets vaaaaags. Schijnbaar wilde ruiter graag rijden en het liefste schijnbaar alleen zonder cap. Tja we zullen er denk ik nooit uitkomen het blijft woord tegen woord.

Ik kan maar een ding bedenken. Ga nooit alleen naar buiten met een vreemd paard het blijven kudde dieren. En dan ook nog eens een cap op je kop doen Frusty .

Ik de bak rij ik zonder cap mijn keuze maar zodra ik de weg opga heb ik mijn cap op *LOL* .

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 15:11

Tja het blijft lastig. Ik ken De Drift en die Smit is een aardige gozer. Wel vind ik dat een manege te allen tijde het dragen van een cap verplicht moet stellen!
Ik verbaas me er altijd weer over hoe mensen werkelijk denken dat paarden allemaal maar braaf en suf zijn. Mensen die hun kinderwagen praktisch onder de buik van je paard parkeren, hun peuters keihard naar de paard laten rennen, rakelings langs je heen scheuren in de auto. Ik heb op Schiermonnikoog eens meegemaakt dat ouders twee meisjes van 7!! Jaar oud op een strandrit mee lieten rijden, op van die sterke haflingers. Eentje viel er af en toen was het natuurlijk janken geblazen. Achterlijk hoor.
Je kan een braaf paard hebben, maar als die door een horzel wordt gebeten wordt die ook wel effe vervelend denk ik! En ze kunnen altijd schrikken, het blijven inderdaad dieren.
Kortom de manegehouder heeft een plicht, maar als mens ben je zelf toch ook slim genoeg om je verantwoordelijkheid te nemen. Hoe triest dit ook is.
En ondanks dat een cap mij niet heeft beschermd tegen een zware hersenschudding, ga ik niet zonder de weg op!!!

Cowgirl

Berichten: 20079
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 15:31

Ik wil even melden dat er in het bericht staat dat de vrouw wel een geoefend ruiter was.
Ik lees bij jullie dat ze onbervaren was.


Daarnaast wil ik nog steeds het nut van een ruiterbewijs niet snappen.
We doen nog altijd examen op de makste paarden en in veelal op de eigen paarden.
Is het eigen paard niet mak genoeg dan krijgen we dus een ander paard.
Klink klare onzin!!!!!.
Dat hele ruiterbewijs is alleen maar geldklopperij en bewijst niks van je rijkunsten(okay misschien een klein beetje)

Beter doen de maneges eraan, om verplicht een kwartier a half uur voorrijden te stellen, begeleiding mee en een cap op. En dan niet zo'ouderwetse maar een champignon.

Dan vind ik het ook zo lekker overdreven dat paardrijden de gevaarlijkste sport is, zouden wij daar zelf niet aan meewerken, door zonder cap op te rijden(ik wel sorry al heb ik hem de laatste tijd wel regelmatig op) en op paarden die we niet aankunnen. Dat kom ik zo vaak tegen.
Op sommige maneges heerst totaal geen dicipline. Hoe vaak kwam ik wel niet van die ponyruiters tegen zonder zadel zonder cap in volle galop over een zeer kronkelend ruiterpad.

Dan nog maar te zwijgen over de automobilisten, brommers(gister nog!) de wandelaars met kinderen op het RUITERPAD!!!!!!!!!!
Dat laatste is een ware crime, misschien is het paard wel geschrokken van een hardloper op zijn pad!!!


Ik denk als mensen wat meer rekening met dieren houden, en ons eens rustiger passeren en als we eens verstandig doen om op vreemde paarden een cap op te zetten, en de maneges gewoon strenger worden in het dragen van een cap dat het aantal ongelukken wel af zou nemen.

En vooral kies een paard wat bij je past en niet omadt ie zulke goede papieren heeft of zo mooi groot is.
Want dat komt nog maar al te vaak voor.

LadyMadonna

Berichten: 56368
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 17:52

Cody schreef:
Zij had geen instructies gekregen in het paardencentrum. Joke was in de manege opgestapt, maar niemand die haar op het hart had gedrukt een cap te dragen.


Dat is ook niet aan de manege, maar aan haarzelf.
Sorry hoor

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Billy

Berichten: 19025
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 20:07

Dit stond vandaag in de Volkskrant (meen ik )
drentse manegehouders praten over veiligheidsmaatregelen

DIEVER (IPB) - Drentse manegehouders hebben woensdag met elkaar gesproken over scherpere veiligheidsmaatregelen bij de verhuur van paarden. Dit naar aanleiding van een tragisch ongeval afgelopen zaterdag in Dwingeloo.

Een 25-jarige amazone overleed zondag in het ziekenhuis aan de verwondingen die zij zaterdag had opgelopen na de val van een paard, dat op hol was geslagen. De vrouw was een beginnende amazone, en had het paard gehuurd bij Paardencentrum Drift 12 in Dwingeloo. Volgens de vriend van de vrouw, die er zaterdag bij aanwezig was, was zij onvoldoende voorbereid op pad gestuurd. Zo zou ze niet het advies hebben gekregen om een beschermende cap te dragen.

De Drentse manegehouders hebben zich de kritiek aangetrokken. Ze kwamen woensdag toevallig in Diever bijeen op de eerste ledenvergadering gehouden van de nieuwe Vereniging Paardentoerisme Drenthe. Deze vereniging bestaat uit ondernemers die een manege runnen of een recreatiebedrijf dat zich richt op toeristen en recreanten met paarden. Zij willen het image van Drenthe als ruitersportprovincie versterken. Een dodelijk ongeval draagt daar uiteraard bepaald niet aan bij. Het ongeluk en mogelijke manieren om dat in de toekomst te voorkomen, waren dan ook de belangrijkste agendapunten op de eerste vergadering.

Be a voice, not an echo!

Maclee

Berichten: 850
Geregistreerd: 29-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 20:56

Sugarmiss schreef:
Hoewel het natuurlijk heel triest is dat dit gebeurd is, hebben de verhalen in de krant van haar vriend een duidelijk "telegraaf" nivo.hoho, op het gevaar af offtopic te gaan ga ik hier toch even in de verdediging. Het genoemde artikel kwam niet uit de Telegraaf.

Verder is het zo dat een redactie van een krant nooit zo tot in detail alles over paardrijden kan weten als de kenners op dit forum. Nuances ontbreken daardoor over het algemeen. Ik weet niet wat er hier met Telegraaf nivo wordt bedoeld, maar laten we niet vergeten dat ruim 800.000 mensen een flink bedrag betalen om dit blad elke ochtend op de mat te krijgen. Zuinige nederlanders betalen niet voor rommel.


Neemt niet weg dat dit natuurlijk weer een zeer triest geval is. Ik snap mensen niet die zomaar op een onbekend paard stappen, cap of geen cap. Ervaren of niet ervaren, maar goed niet iedereen heeft een braaf eigen paard ter beschikking, en dan nog kan er vanalles gebeuren.......

DubbelDun

Berichten: 68300
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 21:47

Ik doelde ook alleen op de stijl waarin het geschreven is. Zelf lees ik ook Telegraaf maar wel altijd met een korreltje zout. Sommige verhalen kun je echt niet serieus nemen.

Mischien dat het initiatief van die Drentse Manegehouders eens landelijk gevolg zou moeten krijgen.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Percy
Berichten: 11091
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-02 23:19

Die vriend is overstuur en heeft het op dit moment blijkbaar nodig om een zondebok aan te wijzen, in dit geval de manege, op zich is dit een begrijpelijke reactie. Jammer alleen dat de kranten dit zo graag aangrijpen om de sensatie op te zoeken.
Ik bewonder het van Wouter (van Sandra) dat hij dit nooit gedaan heeft.

Ik kan me niet voorstellen dat die manege een paard had meegegeven als ze had verteld een beginnend ruiter te zijn. Volgens de manege had ze gezegd een geoefend ruiter te zijn. Eigenlijk vind ik dat een manege daar nooit op af mag gaan en gewoon geen paarden mee moet geven zonder begeleiding. Ik ken eigenlijk ook geen manege's die dit doen.
Tja, en wijzen op een cap. Eigenlijk hadden ze dat beter wel kunnen doen maar deze vrouw was 25 jaar en dan heb je toch ook je eigen verantwoordelijkheid. Je kan niet zeggen dat je niet wist wat er kan gebeuren zonder cap omdat de manege daar niet voor gewaarschuwd heeft.

Het is in elk geval zeer tragisch wat er gebeurd is.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

kaj

Berichten: 3751
Geregistreerd: 08-10-01
Woonplaats: Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-02 08:24

Tsja dat begrip geoefend ruiter???

Toen ik een aantal jaren geleden een strandrit wilde maken op vakantie kon dat alleen in een groep omdat je anders het strand niet op mocht.

Ik heb me ingeschreven waarbij wel vermeld werd dat je goed moest kunnen rijden. Ik heb verteld wat mijn ervaring was.
Achteraf was het best een pittige rit. Twee uur lang en flink galopperen waarbij de paarden niet echt terug te nemen waren.

Ik kon rijden maar er zaten ook mensen bij die eigenlijk niet zo heel goed konden rijden maar wel gezegd hadden dat ze dat konden.

Moeilijk te controleren dus!

Als zij gezegd heeft dat ze kon rijden dan is er voor die manegehouder weinig reden om aan te nemen dat ze liegt.
Blijft wel een feit dat ik nooit zomaar een paard aan een wildvreemde zonder begeleiding zou meegeven.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-02 08:56

Idd het begrip kunnen rijden is nogal vaag/ruim.

Ik reed eerst op een handelstal waar wel elke hulp wel konden gebruiken.
Er zijn zo veel meisjes geweest die zeiden dat ze konden rijden en al maar liefst 5 jaar reden en op alle "wilde" paarden van de manege stapten. Of Z bij de ponies enz.
Ook nadat we wijs zijn geworden na een val van een paard, gelukkig niet ernstig, namen we alle nieuw komers eerst aan de longe.
Nou het commentaar dat we van die meiden hebben gehad.
Maar na een paar min. bleek het zeer terecht wat wij deden.
Een gewoon gereden paard is b.v heel fel aan het been.
Die meiden waren wat gespannen of zo en klemden daarom wat met de benen, en voor goed gereden paarden is dat hetzelfde als je been goed aanleggen. Nadat het paard dus harder gaat word er nog harden geknepen waar dan toch een flink galloperend paard in voort komt.
Gelukkig aan de longe zo weer terug te halen.
Vervolgens krijg je ook naar je oren gemeten dat het een wild gemeen paard is, maar als ze dan zien dat je er gewoon opstapt en mee weg rijd druipen ze af.

Maar volgens eigen zeggen konden ze allemaal heel goed rijden.
Bij sommige waren ook ouders bij (zelfs bij meiden van 20 jaar) En die waren vaak nog het kwaadste als wij met een longeerlijn aan kwamen zetten, zeer beledigend voor dochter lief. Want ze was zo goed Lips are sealed

Dit zijn dus ook de mensen die een paard huren en zeggen ik kan goed rijden.
En als je 25 bent hoor je toch meer verstand te hebben lijkt me zo.
ook de verantwoording om zelf een cap te dragen.
Wat mij betreft is de manege geen schuld.
Zelfs een braaf manege paard kan er vandoor gaan.
En ook achteraf word en niet verteld dat ze zelf misschien wel is gaan scheuren of zo.
Paardrijden blijft altijd gevaarlijk en dat is een risico wat jezelf neemt als je op een paard stapt.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-02 08:59

Gister was het hele verhaal bij Hart van Nederland. Zo’n zielige Marcel die het de manege verwijdt. Het is ook in en in triest, maar dat vind ik te makkelijk!! Hij zei dat ze een oude trage knol verwachten maar dat ze een gestoord beest meekregen. Nou sorry hoor, maar dat klopt volgens mij niet. Kan niet zo goed tegen dit soort dingen.

Maar toch is het de realiteit dat heel veel Nederlanders denken dat alle paarden suf en braaf zijn. Iedereen die veel buiten rijdt krijgt regelmatig te maken met mensen die vlak achter je langs fietsen of zoals eerder gezegd hun kinderwagen zowat onder je paard parkeren of rakelings met de auto langs je heen rijden. Wordt het niet eens tijd om Nederland wakker te schudden om ongelukken aan beide zijden te voorkomen? Dat paarden geen automaat zijn? Dat ze kunnen schrikken? Dat ze een eigen wil hebben? Dat een volwassen mens zelf ook een verantwoording heeft? Dat je je kind niet zomaar op een vreemde pony moet zetten? Dat ruiters een verantwoordelijkheid hebben naar andere weggebruikers toe en vice versa?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: aniek_joefy, Annikoe, bcd94, Bentotoet, Charlie_206, egnie, enjoy86, Googlebot, kaylee0803, kdd, Melissaaxo, Rindin, RubyRed, Temeraire, Terrydr en 28 bezoekers