Ik blijf twijfelen... zucht...

Moderators: Berdien, Murosch

 
 
Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Ik blijf twijfelen... zucht...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-02 15:40

Ik weet dat ik het er al wel vaker over gehad heb en dat ik er wel vaker over schrijf. Toch wil ik mijn twijfels nog een keer met jullie delen. Ik ben er namelijk nog steeds niet over uit...;
Het is een heel eind, dus als je er geen zin in hebt om het te lezen, sla het dan alsjeblieft over...;


Muzefee

Het kopen van een huis, in enkele dagen besloten.
Het kopen van onze auto zelfs in enkele minuten.
Maar het kopen van een paard, van dit paard...
Daar twijfel ik al meer dan een jaar over.

Het is erg veel geld voor een paard dat waarschijnlijk nooit goedgekeurd zal worden. (heeft de vee-arts toegegeven)
Drieduizend euro voor een achtjarige merrie met fijne gangen die L2 dressuur loopt en L springt. En nog veel meer kan. Voor een paard met goede voorouders maar met een blessuregevoelige pees.

Het ene moment besluit ik dat ik haar wil kopen, het andere moment lijkt het mij niet verstandig. Er is een tweedeling tussen verstand en gevoel. Een tweedeling tussen ja en nee.
En niemand die deze beslissing voor mij kan nemen. Niemand die weet wat ik voel. Niemand die mij deze zware taak uit handen kan nemen.

Gisteren tijdens de springles zakte haar bandage weer wat af. Een teken dat het been tijdens het rijden weer wat dunner werd. Dus ook een teken dat er nog steeds speling in het been zit en dat haar been nog steeds niet genezen is. Waarschijnlijk nooit genezen zal.

Misschien moet ik maar eens wat andere paarden gaan bekijken. Rondkijken wat voor paarden er te koop staan voor wat voor prijzen.
Want voor dat geld wat voor Muzefee gevraagd wordt, hoef ik niet te zoeken. Dat mag best meer zijn als het paard helemaal gezond is.

Voors en tegens tegen elkaar wegstrepen werd er tegen mij gezegd. Maar er zijn zoveel voors en zoveel tegens.
De voors zijn dat ik het paard goed ken, goed met haar overweg kan. Ze heeft hele mooie ruime bewegingen en een prachtig exterieur. Ze is vriendelijk tegen mensen en werkt graag voor je. Ze kan goed springen (momenteel L met wp) en dressuurmatig is er ook nog veel van haar te verwachten (momenteel L2 met wp).
Eigenlijk is ze nog niet oud, ze is pas acht. Ze heeft goede voorouders aan beide kanten en zou daardoor een goede fokmerrie kunnen zijn. Verder is ze nooit ziek of kreupel, ze hoest nooit en snottert ook nooit. Ze zit de hele winter dun in haar vacht.

De tegens zijn er echter ook volop. Ze heeft een peesblessure die af en toe nog weer opspeelt. Er is dus een kans dat ze daar hoger in de sport last van krijgt. Ze is er niet kreupel aan, maar het wordt wel dik en warm. Na drie dagen afspuiten en stappen op het harde is het been weer goed.
Hiernaast is ze te oud om over enkele jaren voor de sport te kunnen verkopen, mocht ik dat willen.
Ze kan niet goed naast andere paarden op stal staan, is dan erg overheersend en slaat zichzelf een piephak. Er wordt nog een flink bedrag voor haar gevraagd, er vanuit gaande dat ze niet goedgekeurd wordt.
Tijdens het buiten rijden 's zomers is ze erg onrustig met haar hoofd (wanneer we in het bos rijden, op de heide niet).
Ze heeft aanleg om stalondeugden te ontwikkelen wanneer ze niet elke dag een paar uur buiten kan lopen. Ze mag dan een goede fokmerrie kunnen zijn, maar de komende jaren wil ik nog niet fokken. Ik wil dan gewoon een goed sportpaard om te rijden.

Voordelen van een ander paard kopen, zijn dat een nieuwe uitdaging heb: een jong paard om hogerop te brengen. Tevens weet ik dat er weinig mee aan de hand zal zijn (wanneer dit paard klinisch en röntgenologisch gekeurd is).
Een jong paard is makkelijker weer te verkopen voor de sport. Ook zal een ander paard makkelijker naast andere paarden op stal kunnen staan.
Een ander voordeel is dat ik zelf kan kiezen wat voor paard, wat voor kleur en exterieur, ik koop.

Nadelen van een ander paard kopen, zijn dat ik totaal nog geen band met het paard heb en nog niet weet wat ik aan hem heb. Ook weet ik niet hoe gevoelig het paard is op stof en dergelijke.
Een ander nadeel is dat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen, al kan dat ook een voordeel zijn.

Het is toch mijn eerste eigen paard dat ik ga kopen en van de ene kant is een bekend en vertrouwd paard wel prettig. Van de andere kant is het prettiger wanneer mijn eerste eigen paard een paard is dat helemaal goed is in het beenwerk.

Ik heb de eigenaren verteld over mijn twijfels. Heb gezegd dat ik haar wil laten keuren, maar haar eigenares zegt dat ze haar been toch niet ver genoeg kan buigen voor een buigproef. En foto's? Die pees is niet helemaal mooi geheeld, dat weten we. Anders zou het been niet af en toe wat dikker worden. Ik weet dus niet of foto's wel zin hebben...

Het ene moment denk ik: ik doe het, het andere moment weet ik dat ik het beter niet kan doen. Maar waar komt ze dan terecht? Komt ze dan wel goed terecht? Maar is het mijn taak ervoor te zorgen dat zij goed terecht komt, terwijl het mij dan geld gaat kosten?
Het ene moment kan ik zuiver rationeel denken, het andere moment ben ik echt een emotionele doos die niets liever wil dan haar grote liefde...
Maar er zijn meer paarden op de wereld dan alleen deze.

Maar... maar... maar... op alle argumenten die ik aandraag kan ik ook wel weer een "maar" aandragen.

Ik weet het nog steeds niet.

Afbeelding

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl


Tries_en_Faf

Berichten: 3657
Geregistreerd: 27-11-01
Woonplaats: Koedijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 15:46

goed kijken naar wat je wil met het paard.
Wedstrijden rijden kan niet, en springen al helemaal niet met zo'n pees!
Sorry maar ik begrijp niet dat je er nog mee springt...
het is wel een mooi paard, en je neemt er een risico mee...
Een zware training en dergelijke kan toch niet met een slechte pees??

Lieve, mooie, goede ijslanderhengst ter dekking, Flóki frá Feti, gunstige dekvoorwaardenhttp://www.zorgenpaarddagbesteding.nl regelmatig leuke pony's te koop...

hotdog
Berichten: 0
Geregistreerd: 05-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 15:47

Met deze problemen kan de eigenaar dit paard nooit voor die prijs verkopen. Kun je niet over de prijs praten, als je al zo lang op haar rijd lijkt me dat niet meer dan billijk!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 15:53

Voor die prijs hoef je geen sportpaard te verwachten, of je moet net mazzel hebben....

Maar om daarom een paard te kopen waar je na jaren nog steeds niet voor 100% achter staat?

Pfff, moeilijk hoor,

veel wijsheid.

sl0wm0ti0n
Berichten: 2812
Geregistreerd: 25-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 15:55

Ja.. dat is idd een moeilijke keuze..

Citaat:
Het ene moment denk ik: ik doe het, het andere moment weet ik dat ik het beter niet kan doen. Maar waar komt ze dan terecht? Komt ze dan wel goed terecht? Maar is het mijn taak ervoor te zorgen dat zij goed terecht komt, terwijl het mij dan geld gaat kosten?
Het ene moment kan ik zuiver rationeel denken, het andere moment ben ik echt een emotionele doos die niets liever wil dan haar grote liefde...
Maar er zijn meer paarden op de wereld dan alleen deze.


Stel vast wat je wil.
Wil je serieus de sport in dan moet je ook rieel voor je zelf zijn en kunnen zeggen dat je dan gewoon op zoek moet gaan naar een ander paard.
Hoe moeilijk de beslissing dan misschien ook lijkt.
Maar het zou toch naar zijn wanneer hij meer last van dat been zou krijgen omdat jij hoger in de sport wil, hoe leuk het paard het zelf ook vind daarin moet je zelf een grens trekken.

En over de prijs? Valt daar niet over te onderhandelen?
Want ja, het is toch een risico dat je loopt.
Maarja, hoe dan ook de beslissing moet je zelf maken! Helaas kan ik/ kunnen wij dat niet voor je doen.

Veel succes er mee!

"What we call human nature, is actually human habit.."

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-02 15:57

Citaat:
Wedstrijden rijden kan niet, en springen al helemaal niet met zo'n pees!
Sorry maar ik begrijp niet dat je er nog mee springt...


Dat kan dus wel. Het been kan heel af en toe, in een zware bak, met hindernissen van 1,20m. wat dikker worden (laatste keer was zo'n half jaar geleden). Met wedstrijden heb ik nog nooit gehad dat het been dikker wordt.

Misschien moet ik maar helemaal niet meer rijden Verward Misschien kan ze maar beter haar leven slijten als gezelschapspaard in een weitje... Verward

Ze loopt hartstikke zuiver en heeft veel plezier in het springen. Waarom zou ik haar dat ontzeggen?

Ik weet ook dat ik de enige ben die deze keuze kan maken. Maar toch wil ik het even kwijt...

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:07

We hebben het hier zaterdag ook over gehad ik begrijp je probleem.

Ik heb ook een dubbel gevoel wat ik alleen niet snap is dat de eigenaren haar voor meer aan andere willen verkopen als hij niet eens door de keuring komt ?? erg vaag. Je bent bang dat ze haar dan laten afkeuren voor de verzekering en dan naar de slacht gaat ?? Helaas is dat de andere mogelijkheid?? Ik weet niet hoe ze verzekerd is maar is het niet mogelijk dat je haar kan overnemen bij afkeuring ?? Zodat ze alsnog ergens de fokkerij in kan. Wel sneu als een paard van 7 jaar op die manier weg moet die op zich goed werk doet zonder problemen.

Jullie lopen nu allemaal te gissen er is nog geen foto gemaakt en er zijn al de nodige speculaties wat het wel of niet kan zijn. Ik zou de gok nemen en maak een foto dat kost niet veel geld. Rij met de trailer naar de kliniek en praat er nog eens over en het liefst alleen jij en Robert (dus niet de eigenaren).
Dan van die bandages kan bij mij ook gebeuren de ene dag heeft hij wel dikke benen (stalbenen) en de andere dag niet. Dat het been slinkt is niet eens een slecht tegen. Door beweging blijft het soepel en wordthet sterker.

Want betreft een nieuw paard. Je wilt een super prestatie paard dus met 3000 euro neem je en gok en dat moet je niet doen. Spaar dan door totdat je genoeg het om een 100% goed paard te kopen.

pfff erg lastig succes met wat je ook beslist.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:17

Niet kopen, en de eigenaren zullen het paard ook niet kunnen verkopen. Ze bieden te weinig voor te veel geld. Ze zullen aanzienlijk moeten zakken met de prijs of het paard moeten houden. Ze kunnen altijd nog een veulen ermee fokken

De hond is de betere mens

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:25

Desiree paard is verzekerd dus als ze haar laten afkeuren via de verzekering hoeven ze niet veel te zakken. Maar dat is niet leuke die manier waarop Huilen .

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:26

Over dat fokken... Ze heeft nooit eerder een veulen gehad toch? Dan wordt het op latere leeftijd steeds moeilijker om haar wel dragend te krijgen. Je zegt niet dat je wilt gaan fokken, maar als ze 13 is, niet te rijden etc... dan kun je waarschijnlijk ook niet (of heel moeilijk) met haar fokken.

Bovendien ben ik van mening (ervaring) dat je een paard moet kopen omdat het een leuk lief etc paard is, en niet met contragarantie (want zo komt het op mij over, niks negatiefs) dat je er nog mee kunt fokken. Mijn vader zegt: ik wil rijden. Klaar. We hadden een merrie, met peesprobleem, goeie papieren én al moeder. Die hebben we verkocht. We wilden nl niet fokken (ja, ik wel, mijn zusje ook, maar mijn vader niet en gelijk heeft/had hij). Vandaar dat we nu alleen nog maar ruinen kopen. Heb je behalve als rijpaard gewoon niets aan. Hengst is misschien leuk, maar ook lastig. En merries kunnen ook lastig zijn. Ik weet nu dat als mijn paard op is, het over is. En ik denk dat dat het beste is om vanuit te gaan. Op die manier kun je je niet verkijken of een luchtkasteel bouwen, dan loop je een keer met jezelf over hoop. Fokken is heel leuk, maar het is (als ik jou begrijp) geen doel op zich. Staar je daar dan ook niet blind op. Klinkt misschien hard, maar zo is het niet bedoeld. Lachen

En het is idd jouw keuze. Wij kunnen alleen onze mening geven, of evt wat advies... succes!

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Clautje

Berichten: 14584
Geregistreerd: 13-05-01
Woonplaats: Hazerswoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:33

Desiree schreef:
Niet kopen, en de eigenaren zullen het paard ook niet kunnen verkopen. Ze bieden te weinig voor te veel geld. Ze zullen aanzienlijk moeten zakken met de prijs of het paard moeten houden. Ze kunnen altijd nog een veulen ermee fokken


Jaaa, zo denk ik er ook over...

moeilijke beslissing joh....

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 16:34

Ik zou het paard (hoe moeilijk ook) niet kopen, zeker ook niet voor 3000 euro, vind ik nog best een hoog bedrag. Jij hebt haar opgeleid tot dat "bedrag" notabene!.
Ik "proef" in je berichtjes dat je de sport in wil, ik zou de gok met Muzefee niet maken.
Misschien dat de eigenaren dan tot inzicht komen dat ze voor een nog hoger bedrag niet te verkopen is en dat ze dan misschien alsnog voor een lager bedrag bij je terugkomen. Maar ik weet niet of je dat wel wilt.
Het lijkt me super moeilijk.
Heel veel succes!

:evaw:

Nimber

Berichten: 25368
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 17:03

als je twijfelt zegt dat misschien wel genoeg..
Voor deze prijs zou ik het niet doen.
Klinkt banketstaaf maar het paard met zo'n pees die niet door een klinische keuring komt is niet meer waard dan de slachtprijs.
Zouden de eigenaren haar in de krant zetten wil niemand er veel voor betalen.Die pees kan nu wel redelijk zijn maar wat over een jaar?
Als hij nu in de L al af en toe opspeelt hoe gaat dat dan in de M?

Had je de eerste keer dat je Muzefee zag had je meteen een band?
Die heb je met een nieuw paard niet maar die krijg je snel genoeg hoor helemaal als het je eerste eigenpaard is.
wbt dat stof dat weten de vorige eigenaars van het 'nieuwe' paard ook wel staat hij daar gewoon op stro dan is er vaak wbt stof niets aan de hand.

Ga gewoon eens kijken bij andere paarden.
en moet je de beslissing nu maken?
anders zou je idd door kunnen sparen.
nog een overweging is (maar ik weet niet hoe het met geld etc zit.)
muuz kopen en mits de pees niet erfelijk is er tegen die tijd dat ze 'op' is een veulentje fokken.Waar je dan mee verder kan gaan

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 17:04

Moeilijk... zo moeilijk...
We hebben het er al vaker over gehad, maar hier nog even een reactie van mij.

Wat ik raar vind is dat de eigenaren het niet nodig vinden om haar te laten keuren. Als ze anderen haar willen kopen, zullen ze haar toch ook willen laten keuren voor dat ze het paard kopen, want die weten helemaal de geschiedenis niet van het achterbeen van Muuz! Dan kunnen ze het IMO al vergeten om Muuz voor dat geld te verkopen, niemand wil de onzekerheid van zo'n been lijkt mij. Jij weet dat ze er zelden last van heeft en dat tot nu toe geen enkele belemmering is geweest voor de sport.

Dan zal het een verzekeringskwestie worden. DE verzekering keert echter echt niet uit voordat het paard door een door hen aan te wijzen dierenarts/kliniek wordt afgekeurd. Dus er zal toch gekeurd moeten worden. Tegen de tijd dat het zover is zou je denk ik kunnen overleggen of je haar voor de verzekeringsprijs over kan nemen. Ik neem aan dat de eigenaren toch liever hebebn dat ze bij jou terecht komt dan bij de verzekering!!!!

Heel veel sterkte met je beslissing, ik spreek je er binnenkort nog wel over!

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 17:11

Dat je hier zelf al een jaar lang over twijfelt zegt eigenlijk al genoeg. Niet doen dus. Je zult straks ooit een paard tegen komen waar je met heel je hart ja tegen zegt en dan weet je dat dat een juiste beslissing zal zijn.

Maud_82

Berichten: 2152
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Echt

nooit doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 17:17

nooit doen als je twijfelt!!!

en met een nieuw paard krijg je net zo'n goede band of misschien wel een betere als met Muzefee.

succes!

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 17:28

Ik ga met de meeste mee. Ik kan je natuurlijk alleen een advies geven, maar het is nog altijd aan jou om de knoop door te hakken. Ik zou het paard dus ook niet kopen. Natuurlijk bekijk ik het ook weer vanuit een ander standpunt omdat ik op een gegeven moment ook de sport in wil. Met zo'n pees kan het misschien wel, maar ik zou het risico niet nemen. Heb je sowieso wel genoeg geld? De aankoopprijs is al niet goedkoop, en kan je al die DA-rekeningen wel betalen? Nu treden we natuurlijk in details, maar ik denk dat je wel zo ver moet denken.

Ik zou in ieder geval eens om je heen gaan kijken. Nederland staat vol met leuke paarden, die geen blijvende letsels hebben, en waar je ook de sport mee inkan, en nog leuk kan presteren ook. Kijken kost niets, en je wordt niets verplicht. Misschien word je wel verliefd op een ander leuk paardje, maar dat kun je uiteraard niet met zekerheid zeggen voordat je eens rond bent wezen kijken.

Ik heb een tijdje terug ook in een soortgelijke situatie gezeten. Mij werd een 11-jarige merrie aangeboden, welke ik overigens al een half jaar had verzorgd en gereden. Ik kon héél goed met haar overweg. Ze was erg eenkennig, en maar weinig mensen konden met haar overweg, vandaar dat ze ook aan mij aangeboden werd. Ze had verder geen blessures, maar ze was dressuurgericht gereden, en Henk, de eigenaar van onze manege had gezegd dat zo'n paardje dus alleen recreatief in de western gereden kon worden (in de meeste gevallen), en eigenlijk had hij gelijk ook. Ik wilde verder komen in de westernsport (en nog steeds) en dat ging niet met Mandalay. Dus uiteindelijk zijn we er niet voor gegaan, en ben ik eens rond gaan kijken. Nu heb ik een lief jong paardje, waar nog niets mee gedaan is, en die verder ook geen letsels of blijvende blessures heeft. Ik was opslag verliefd toen ik hem zag. Dat wil overigens niet zeggen dat het op dezelfde manier zal uitpakken bij jou...maar ik hoop het eigenlijk wel.

Mijn advies is dus: ga lekker rond kijken, en misschien vind je dan wel een paardje wat wel gezond is, en waar je een goede band mee kan opbouwen. Ga nooit teveel uit op de eerste reactie van het paard, kijk verder dan je neus lang is.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-02 18:02

Waar jij nu tegenaan loopt is de angst voor het onbekende, en dat hebben er meer. Je kent dit paard door en door, jullie hebben samen al het nodige doorgemaakt en je wilt vasthouden aan iets bekends. Dus open je ogen en kijk om je heen en staar je niet blind op dit dier. Er zijn een heleboel paarden te koop die jong zijn, gezond zijn en die je helemaal naar je hand kunt zetten. Niets geeft meer voldoening dan samen met een paard ergens naartoe te werken.

Voor de rest zou ik me willen aansluiten bij de mensen die zeggen dat je in geval van twijfel Muzefee niet moet kopen. Mocht het mis gaan en je afstand van haar moeten doen is de pijn des te erger.

Succes met je beslissing.

Je suis Charlie.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 09:31

Prisca, als zij dat paard laten afkeuren via de verzekering, en dan gaat het paard naar de slacht. En dat schept mogelijkheden. Kun jij niet aan ze vragen om dat paard voor de slachtprijs terug te kopen zodat jij het voor die prijs kan nemen>? dan hebben zij hun geld en jij je paard.

De hond is de betere mens

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 11:09

Klopt desiree daar zat ik ook aan te denken. Het is alleen wel een erg triest idee ze is nu gezond en loopt goed Verdrietig . Nu maar hopen dat de verzekering het doet het schijnt dat ze daar tegenwoordig wat moeilijker in zijn dan nu.

Kitty weet je al meer Verward .

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 11:39

Je zou nog hartstikke goed dressuurwedstrijdjes kunnen rijden, maar springwedstrijden zou ik dus niet doen. Je kun omdat dat paard het zo leuk vind af en toe eens een sprongetje doen, maar echt wedstrijden lijkt me zo belastend voor de pees.

Ik kan je niet echt helpen bij je beslissing, maar houd er wel rekening mee dat 9 van de 10 paarden ooit wel wat mankeren gaan, denk aan hoefkatrolontstekingen, peesproblemen, slijtage, artrose.

Ze hoeven op het moment van de keuring niets te mankeren, maar een paar weken later kan het raak zijn.

Het is voor jou dus alleen maar twijfelen omdat jij weet dat dat paard wat mankeerd. Ik zou nagaan hoe groot de kans is dat het probleem aan de pees terugkeerd, even goed overleggen met je dierenarts en dan je beslissing nemen.

Als je twijfelt moet je het niet doen.

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 11:56

als ik heel eerlijk moet zijn:

Als een pees warm en koud en dik en dun wordt, is hij dus nog niet genezen, echt niet. Een pees is genezen is het gat of scheurtje dicht is. Wanneer dit dicht is, is het genezen en wordt het niet voor nix dikker en warmer. Warmer is niet zo'n heel probleem, dan zet het zichzelf aan het werk om te verbeteren.. Dikker daarentegen geft aan dat er echt wat fout zit in zo'n pees. Dikker worden mag gewoon niet meer....
Dus hij heeft gewoon een peesblessure, die telkens zal opspelen en waar hjij op een gegeven moment zo'n ontzettende last van krijgt, dat het een hoop geld gaat kosten.. plus een jaar stappen....

Ik kan dit zeggen omdat bij mij verschillende paarden peesblessures hebben gehad.. dus heb er jammer genoeg ervaring mee..

Dat de pees na 3 dagen weer goed aanvoelt is logisch, hij heeft zichzelf snel opgeknapt en kalmeerd dan weer. echter, wanneer je weer te zwaar aan het werk gaat geeft hij toch aan dat niet te kunnen...

Als je dit niet van belang vind en een paard met een peesblessure die nu nog slecht is ( ik zelf vind dat wanneer een paard een peesblessure heeft gehad, maar NETJES hersteld is. en nix er meer aan heeft, maakt niet uit, blijft een zwakke plek, maar voor een heleboel takken van sport nog goed) en de voordelen hoger vind dan de nadelen, dan moet je het vooral doen..

Maar het probleem is, dat mensen heel vaak zich teveel hechten aan 1 pqard, zich teveel met zijn lot betrokken voelen...
Er zijn meer goede, leuke paarden..

MAAR: je kan hem laten keuren.. wanneer een paard wordt afgekeurd, zijnd e kosten voor de eigenaar.. Je moet hem dan wel absoluut bij een goede, onafhankelijke DA laten keuren, en niet een die het paard kent..

Succes!

Haha!

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 13:40

Ik ga voor 200% met Merel mee.
Maar nog even een aanvulling: de reden waarom paarden met een (chronische) peesblessure vaak maar een paar dagen kreupel lopen is de volgende: In de pees zitten vrijwel geen zenuwen, als er een scheurtje oid. in zit, dan voelt het paard zelf dat bijna niet aan. De pees van een paard kan echt totaal in de vernieling liggen, terwijl het paard niet ernstig kreupel is en nog lekker doorhobbeld.
Ik heb helaas ook ervaring met een peesblessure. Ik heb 1,5 jaar gewerkt aan de revalidatie, tot aan het moment dat bijna alles weer kon. Springen mag ze nog niet. In die 1,5 jaar heeft ze maar 3 of 4 dagen iets kreupel gelopen.

Als je haar toch wilt kopen, laat het been dan in ieder geval scannen door de DA om te kijken hoe de conditie van de pees is. Dat is namelijk niet af te lijden aan hoevaak of hoe erg ze kreupelt.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Dees

Berichten: 16693
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 14:15

Kom ik weer;

Ik vind het werkelijk waar een prachtig paard. Je hebt er een band mee, je kent alle aspecten van dit paard. Je weet volledig wat je koopt.

Voor een derde heeft het paard ondanks haar scholing en ondanks haar fraaie exterieur praktisch geen waarde. Ook als fokmerrie niet, want er zijn al zo ontzettend veel merries die in de sport uitgerangeerd zijn die als fokmerrie worden aangeboden. Of de merrie zelf is ster, keur, maar dat zal wel niet (al kan het wel hoor, met zo'n beschadiging, het is immers niet erfelijk).

Wilde jij zelf binnenkort gaan fokken, dan zou ik het doen. Als da paard gaaf was stond er wel een nulletje achter de 3 in de prijs (oke, iets overdreven).
Maar als sportpaard zal je binnenkort echt die pees kapotrijden. De pees is het zwakke punt, en je weet..de zwakste schakel bepaald de sterkte van de keten...Die pees zal, als ik het zo lees, de Z dressuur niet aankunnen, en je kan je afvragen hoe het gaat als het paard de balk ongelukkig raakt bij het springen.

Je hebt hier zakelijk gezien te maken met een recreatie-paard en daarbij hoort een recreatie-waarde. En dat is lager dan 3.000 euro, wat de verkopers ook menen. Dit paard heeft absoluut geen sportwaarde, en gezien de lelijkheid van de blessure zal het ook moeilijk zijn om haar te verkopen aan een recreatie-ruiter, die kunnen immers ook probleemloze paarden kopen, want ook daar is het aanbod groot.

Als de verkopers niet tot inkeer komen, kan je nog voorkomen dat ze in de slacht terecht komt, door rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij in onderhandeling te treden. Zij gaan voor het hoogste bod, welnu, de slager kan je makkelijk overtreffen.
maar dan is de vraag nog; wil je dit paard wel hebben voor 750 Euro?
Bedenk; de kosten van voer en onderdak zijn even duur als bij een kompleet goedgekeurd paard....wil je een koopje of wil je gewoon een goed paard.

Wil je het koopje, koop dan Muzefee na een pittige reeele onderhandeling. Wil je een goed sportpaard, tja meid, dan ben ik bang dat Muzefee niet zal voldoen, al kreeg je haar gratis.....

heel veel sterkte. Het is een moeilijk dilemma....

Tinne

Berichten: 13717
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-02 19:05

Kijk, risico heb je altijd als je een paard koopt... maar bij deze heb je dan toch al een groter risico door de peesblessure...

Je kunt natuurlijk ook zeggen: Ik koop haar, laat haar dekken, het veulen houd je en beleer je (misschien wedstrijden rijden?). Als het dan tegen die tijd niet goed gaat met Muzefee (zo heette ze toch?) dan kun je doorgaan met haar veulen (waar je dan ook weer een band mee hebt gekregen) en kun je haar alle rust en tijd gunnen om weer een beetje bij te komen...

Maar ja, dan is het weer de vraag: heb je er echt het geld voor. Alles bij elkaar wordt het toch een grote som geld en aangezien ze ook niet bij andere paarden kan staan...

Als je aan mij zou vragen of ik haar zou kopen, dan zeg ik nee, maar dat zeg ik nu natuurlijk wel heel makkelijk, ik heb geen band met haar. Ik zou eerlijk gezegd niet eens weten wat ik zou doen als ik jou was, maar als de DA het je al niet aanraadt dan zou ik er toch maar goed over nadenken of je toch niet beter een ander paard kunt kopen.

Maar goed, laat nog maar horen wat je gaat doen! Ik wens je in ieder geval veel succes en sorry dat ik je met dit bericht niet heb kunnen helpen.

xxxSanne


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers