Rijden zonder tuig een teken van 100% vertrouwen??

Moderators: Murosch, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-01 20:09

Ik ben dit al enkele weken aan het opbouwen en gisteren was de grote dag, dat ik zonder zadel en zonder hoofdstel ging rijden. Ze had een touw om de nek en toen steeg ik op.
En ze was liever als ooit, met druk op de hals (door het touw tegen de hals te leggen) en met mijn benen kon ik voltes maken, achteruit lopen en stilstaan. Ze deed alles wat ik haar vroeg en met haar koppie bijna op de grond. Maar alleen nog in stap, want draf vind ik voorlopig nog te moeilijk zonder tuig.
Dit is toch een teken dat we elkaar voor 100% vertrouwen???
Mijn paard vond het geweldig en ik heb nog nooit zo fijn gereden. Vandaag weer met zadel en hoofdstel gereden wat wat minder in de smaak viel als gister...

Het was de meest mooie ervaring die ik had met me paard.


Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 20:25

Eerder een teken van goede africhting.
Je stuurt een paard met tekens die je met elkaar afgesproken hebt, wat voor tekens dat zijn doet er niet zo heel veel toe, al is een hoofdstel de makkelijkste weg, je kunt een paard ook leren om harder te gaan als je in z'n oor knijpt en te stoppen als je aan z'n staart trekt bij wijze van spreken.
Zonder tuig heb je wel minder mogelijkheden tot het geven van aanwijzingen, dus je moet wel goed op elkaar ingespeeld zijn.

Nulla tenaci invia est via

ikke

Berichten: 27273
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 20:25

Deed ik met regelmaat. Zelfs zonder touwtje, gewoon op zit en benen.
Is een kwestie van vertrouwen van de eigenaar in z'n paard.
En als dit je beter bevalt dan met tuig, dan zou ik maar eens heel kritsch gaan kijken naar wat je zoal aan je paard hangt. De meeste paarden worden getuigt zonder dat de eigenaar een zinnige verklaring kan geven waarom nou juist die optoming bij zijn paard past. Het is meestal een kwestie van iedereen doet het zo dus waarom anders. Jij hebt nu gemerkt dat er dus kennelijk ergens iets anders moet. Wat dat is zul je zelf uit moeten vinden, maar ben vooral niet te vooringenomen met bepaalde optomingen. Probeer verschillende dingen uit en kijk hoe er gereageerd wordt. Kijk of je zaken kunt lenen, liefst met wat uitleg en begeleiding erbij. Volg je gevoel, verkopers weten altijd wat het beste is voor hun omzet, of jij daar ook mee gebaat bent moet je maar afwachten. Voor persoonlijk advies mag je altijd PB-en, ik heb een uitgebreide ijzerwinkel beschikbaar, voor kost en inwonig mag je er een heel weekend mee spelen, kompleet met begeleiding.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-01 20:31

Het is best logisch dat een paard liever los loopt dan met spul aan zich.
Ik heb normaal hoofdstel met K&k dubbelgebroken bit met rond tussenstuk wat ze ook heel fijn vind en zeker geschikt voor haar is. Met de optoming is niets mis. Ze loopt harstikke netjes met tuig, maar ze vind het gewoon leuker zonder, daar hoef toch niet meteen een probleem achter te zitten.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 20:38

Ik heb het pas ook, zonder zadel en hoofstel op Aldira. Ook geen touw ofzo dus sturen was nog een beetje moeilijk maar been- en zithulpen reageerde ze best goed op!
Het hangt ook van het moment af wanneer ik haar wel of niet 100% vertrouw.

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-01 20:40

Ik vertrouw mijn paard dus echt voor 100%, dus ik hoop dat zei dat bij mij ook doet.
Ik ga zelfs geregeld zonder zadel hget bos in, maar dan wel met hoodstel. Dat vind ze ook heerlijk Party!!
Leuk als je zo'n band hebt met elkaar.

Romy

Berichten: 912
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 21:12

Doe ik ook wel es, is echt super leuk! Maar rij ook regelmatig met een stalhalstertje en zonder zadel langs de weg, np..
Heb zelf het boek van klaus ferdinand hempling, voor wederzijds vertrouwen.. vind het zelf een heel leuk boek! *LOL* Net zoals tteam..
Enne een line up (zo heet dat toch?) als je paardje dat doet, dat is ook zo onwijs gaaf! Lovers

Kellebel

Berichten: 106
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Huizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 21:20

k doe het altijd zonder zadel, maar zonder hoofdstel... ik wil liever niet in de brandnetels belanden (we reden altijd buiten...) Party!!

Lieve Snuf!

Blijf please bij mij!!!!!

ikke

Berichten: 27273
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 21:25

'k Weet niet, ik zou je paard moeten zien om te beoordelen of er iets is. Op zich natuurlijk goed als je je paard zo vertrouwd, en ze bovendien comfortabel zit, dat laatste kan ik van mijn paard helaas niet zeggen.
Romy, je bedoeld waarschijnlijk een join up, maar als je paard dat doet is dat wel Lovers Mijn paard zal dat niet doen, daar is ze te zelfstandig voor, te oud en te wijs, ze is ook niet zo'n spelletjes freak meer, behalve als er veel snelheid aan te pas komt.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 21:48

Misschien is het een goede 'tussenstap' om het bos in te gaan met bosal, sidepull (beide western) of op een leren bitje (dat is alleen een bit, geen verder hoofdstel bij nodig).

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Manon 2

Berichten: 2725
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-01 22:20

[een join up, maar als je paard dat doet is dat wel Lovers Mijn paard zal dat niet doen, daar is ze te zelfstandig voor, te oud en te wijs, ze is ook niet zo'n spelletjes freak meer, behalve als er veel snelheid aan te pas komt.
[/quote]

Een paard is volgens mij nooit te oud en te wijs om een join up te doen, maar je moet het wel vragen van haar. Ze moet begrijpen dat jij de leider bent en dat ze naar je toe mag komen.

Ik kan me wel voorstellen dat ze er geen zin in heeft Party!! maar ik denk dat als je met haar aan het werk gaat, los om je heen laten lopen, met je lichaam commando's geeft en wacht tot ze alle tekens vertoont (oortje op jou gericht, is alert, hals zakken, is compromis, en kauwen, is toegeven) en als je haar dan laat stoppen en een paar passen acheruit loopt en jezelf passief maakt, dan zou ze het kunnen begrijpen. Misschien niet in 1 x

Maar ik heb het idee dat jij zoveel leuke dingen met je paard doet en dat je je paard erg respecteert, dus eigenlijk denk ik dat je wel een bepaalde gedachte hierover hebt (waarom je denkt dat ze dat niet doet).

joyce B

Berichten: 14800
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 14:43

Ik deed het ook regelmatig. Mijn pony is zo een die ook echt als een hondje achter je aan loopt. Hij vind het leuker dan met hoofdstel omdat hij dan lekker met het hoofd naar beneden mag, met hoofdstel moet hij toch meer aan de teugel. Hij is meestal super relaxed (hij hoeft immers "niets") Meestasl heb ik wel een touw of halster met touw, want als ik niets om had, dan ging hij waarschijnlijk ergens staan eten, of expres alleen daarheen wat hij interessant vind (hij is namelijk wel super eigenzinnig!)

Dorine_81

Berichten: 1639
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Beek (LB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 16:00

Heerlijk is dat ik ging vaak naar buiten zonder zadel en dan heerlijk galopperen lijkt wel alsof je dan vliegt en springen zonder zadel is ook een heel mooi gevoel op ponykamp deden we altijd spelletjes en ook 1 wie het hoogst kon springen toen heb ik zonder zadel zo'n 1.40 m gesprongen heel machtig gevoel...in de bak en in de wei deed ik ook vaak het hoofdstel uit en dan echt alleen op je zit...is heel goed voor je zit en je evenwicht...veel succes en plezier...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amandananana, Anja_96, Ellentjuh12, Horseplanet, huckellover, IncelloAndMe, laughterline, lillypon, maj0, Maokai2015 en 21 bezoekers