Wat vinden jullie...pieker pieker...

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-01 22:05

Ik zit zooooo te twijfelen, zal ik nou Razinda zelf inrijden of zal ik haar alleen zadelmak maken en dan het verder laten doen door een professioneel iemand (ik heb al iemand in gedachten, dus dat is het probleem niet).

Ik zag zondag bij paardensport tv dat iemand het deed (hoe heet hij eigenlijk) en dat vond ik best indrukwekkend. Dat paard bokte behoorlijk maar die man kon goed blijven zitten. Maar nu was dat paardje nog best braaf en bokte niet heel vies ofzo. Maar volgens mij bokt Razinda veeeeel gemener, in elk geval wel als ze los zit. Moet er niet aan denken om daar op te zitten en te vallen! Ben van Jur in 6 jaar tijd maar 3 keer gevallen, en dat is omdat ik misschien wel goed dingen uit kan zitten, maar ook omdat ik erg bang ben om te vallen. Dat je er iets vreselijks aan over houdt, ik ga maar niet in details treden.

Zucht...wat moet ik nou doen? Aan de ene kant wil ik het heel graag zelf doen, maar ik weet niet of ik wel durf en wat als ik het verpest???

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl


Marjolein

Berichten: 11331
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-01 22:09

moeilijke beslissing Ik denk dat je gewoon zelf moet beginnen met zadelmak maken enzo. en dna pas beslissen. als ze daar al verkeerd op reageert dan door een ander laten doen maar straks is ze liever dan je ooit verwacht had en dan heb je spijt dat je t niet zelf gedaan hebt.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Maatje02

Berichten: 1175
Geregistreerd: 18-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-01 23:04

hmm.. ik weet natuurlijk niet hoe 'handig' en zeker jij bent op dat gebied ( geen twijfels ofzo, maar ik ken je simpelweg niet), maar ik zou denk ik toch kiezen voor iemand met ervaring op dat gebied, vooral als je dnekt dat die van jou best fel kan zijn en lekker kan bokken. Ik heb wel altijd zelf de fjorden hier ingereden, met enige hulp soms, maar een fjord is vaak net ff wat stabieler dan een 'heet' rijpaard..( ook niet altijd, maar..)
En wat jij hebt, heb ik ook heeeel stek: ik wil alles behalve vallen en kan doen ook opeemns erg goed zitten en vooral knijpen als er iets gebeurt waardoor ik ook maar dreig te vallen.
heb een paar jaar op een erg gaaf, maar ook erg hoog paard gereden, was echt een ijskonijn. daar kon je 9 van de 10 keer een bom naast gooien, niets aan t handje.. Tot net die ene keer op een erg druk en hectisch concoursterrein (trailers, stampende paarden, ronddravende friezen voor de kar..)en daar zat ik.. op ca. 2 meter hoogte..lalala. Ik voelde gewoon opeens 1 bonk dynamiet onder me en dat was ik van hem dus echt niet gewend!
maar dan kun je knijpen hoor, whoooow
Achteraf voelde ik me wel 'stoer' heel eerlijk gezegd; ik in dress.pak, gepoetste laarsjes op zo'n groot sjiek, rond springend paard, en dan vooral omdat ik bleef zitten en hem na verloop van tijd onder controle kreeg..was toch wel trots op mezelf
Maar op 't moment zelf, had ik echt de bibbers hoor.. ik bleef knijpen, maar m'n knieen trilden, echt niet normaal. Ik dacht gewoon echt: "Mammaaaa...Daar ga ik..!en is't bij deze niet, dan de volgende wel.."
Zo had ik 'm echt nog nooit meegmaakt . gewoon springen om je eraf te hebben..( je kent t wel waarschijnlijk, zo rond mogelijk, eerst steigeren, dan meteen een bokerachteraan, etc.) BRRRR..
leo doet dat ook soms in de wei, maar echt niet als ik erop zit. De schat.
Maarre, ff terug naar jouw onderwerp (hmm..volgens mij heb ik altijd vroeg of laat weer over mezelf..excusez-moi! )
jij kent jezelf en t paard t beste, maar als je ook maar enigszins twijfelt aan iets, zou ik een ander -met en goede naam- t laten doen hoor! Kost wel wat, maar dan hoef jij niet de evt. kuren mee te maken en weet je dat t goed gebeurt ( zeer waarschijnlijk..).

succes en laat ons weten wat je gaat doen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-01 23:54

als je er niet helemaal zeker van bent, weet ik niet of je het zelf moet doen. De geringste twijfel kan behoorlijk wat roet in het eten gooien, maar dat hoef ik jou eigenlijk niet uit te leggen.
Denk vooral aan je eigen veiligheid en die van je paard. Zelf heb ik een behoorlijke blessure overgehouden aan een jong paard, zonde.
Mijn eigen paard is thuis bij zijn fokker 6 weken gereden etc. voor ik hem kreeg. Het was mijn uitdrukkelijke wens dat het zo ging. Persoonlijk sta ik niet vooraan hoor om jonge of onhandelbare paarden te rijden, veel te gevaarlijk; ik heb al eens gedacht dat het een rolstoel ging worden, 1 keer is genoeg.
Het hangt dus allemaal af van hoeveel vertrouwen je hebt in Razinda.
De eerste keer dat ik naast een opgezadelde lab stond had ik ineens weer heel veel vertrouwen en kroop er zo op. Dat kan dus ook. VOLG JE GEVOEL .

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-01 23:55

als je er niet helemaal zeker van bent, weet ik niet of je het zelf moet doen. De geringste twijfel kan behoorlijk wat roet in het eten gooien, maar dat hoef ik jou eigenlijk niet uit te leggen.
Denk vooral aan je eigen veiligheid en die van je paard. Zelf heb ik een behoorlijke blessure overgehouden aan een jong paard, zonde.
Mijn eigen paard is thuis bij zijn fokker 6 weken gereden etc. voor ik hem kreeg. Het was mijn uitdrukkelijke wens dat het zo ging. Persoonlijk sta ik niet vooraan hoor om jonge of onhandelbare paarden te rijden, veel te gevaarlijk; ik heb al eens gedacht dat het een rolstoel ging worden, 1 keer is genoeg.
Het hangt dus allemaal af van hoeveel vertrouwen je hebt in Razinda.
De eerste keer dat ik naast een opgezadelde lab stond had ik ineens weer heel veel vertrouwen en kroop er zo op. Dat kan dus ook. VOLG JE GEVOEL .

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 00:45

Mischien dat dit je een beetje geruststelt: als je een paard voordat je er voor de eerste keer opgaat flink laat uitrazen, zodat ie lekker al zijn energie kwijt is is er nog maar een kleine kans dat ie zal bokken als je erop gaat. Ze hebben dan al hun kracht nodig om zichzelf in balans te houden met dat vreemde gewicht op hun rug dat al zouden ze zelfs bokken, ze het nooit lang volhouden. De grootste reden dat ze bokken is angst. De eerste keer een singel om voelt als een roofdier dat zich om de rug klemt. De eerste reactie is paniek, vluchten en bokken om het object er af te krijgen. Als ze op een gegeven moment doorkrijgen dat het zadel ze geen pijn doet stoppen ze vanzelf. Zorg gewoon dat ze het zadel super accepteert, door het bv iedere dag even een tijdje op te leggen tijden het poetsen en daarna even ermee los in de bak. Als ze dat de normaalste zaak van de wereld gaat vinden, kun als ze vaststaat een strobaal naast haar leggen en iedere dag een beetje op d`r rug gaan hangen met of zonder zadel. Op een gegeven moment gaan ze dit zo normaal vinden dat op de rug zitten geen enkel probleem meer is. Ze weet immers toch dat het geen pijn doet. Maar goed dit gaat natuurlijk niet voor ieder paard op. Je hebt van die bikkels.... Maar aan de andere kant, ik zou het gewoon eerst zelf proberen en op het moment dat je het toch niet aandurft, laat het dan door iemand anders doen. Ik ben nu bezig met een 3 jarige hengst van 1.70 m. en als ie los door de bak gaat kan ie bokken joh, zo hoog! Maar ik heb hem dus iedere dag tijdens het poetsen het zadel omgedaan, strobaal er naast en eroverheen hangen en hem losgegooid met het zadel en de eerste keer dat ik er op ging: geen enkel probleem. Hij is echt super makkelijk, blijft keurig stil staan met opstijgen en stapt z`n rondjes. Dus als je paard als een woesteling door de bak bokt hoeft niet altijd te zeggen dat ie dat ook onder het zadel doet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 06:44

Bij twijfel niet doen.
Waarom zou je ook enig risico lopen als je iemand op het oog hebt die je dit karwei wel toevertrouwd. Al loop je maar een heel kleine blessuren op, dan zit je meteen met het probleem van het rijden van je andere paard.
Misschien valt het allemaal reuze mee en kun je er na 2 keer zelf al op. Maar misschien valt het een beetje tegen. Het lastige is dat jet dat van te voren niet weet.
Ik zou in jou geval geen enklel risico willen lopen. maar natuurlijk moet je zelf beslissen wat je gaat doen.

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 07:17

Ha Jura!
Ik ben het eens met Marjolein wat 'het begin' betreft: eerst zelf rustig zadelmak maken, op jouw stem veel dingen leren. Voordeel: ze zal die periode er telkens weer achter komen dat, hoe onzeker ze ook is, ze nog steeds haar vrouwtje vertrouwen kan. Als het goed is tenminste. Sanderijn heeft met Tink al een hele 'vertrouwensrelatie' opgebouwd, onder andere door haar te leren langs enge dingen te lopen, vertrouwd te maken met dingen waar ze in het begin bang voor was. Je zou misschien zelf door kunnen gaan tot Razinda kan longeren met zadel op, en goed op jouw stem reageert wat overgangen betreft. Ik weet niet hoe ver ze al is?
Daarna kun je altijd nog beslissen of je er een professioneel iemand bijhaalt. Ik weet niet of je het misschien ook samen met die persoon kan doen? Of met een bekende die er ook ervaring mee heeft?
Over het bokken: Pie bokt in de wei ontzettend hoog en gemeen, niet te geloven hoe hij zijn benen uitgooit en jolig kan doen Clown ! En met longeren zonder lijn kon hij in het begin mij ontzettend uitproberen door voor mijn neus te steigeren, hoog... Extreme duivel Aan de andere kant, als ik er op zit bokt hij lang niet zo vaak, en ook niet hoog of gemeen, gewoon even te kennen geven dat hem iets echt niet zint, en verder steigert hij echt nooit. Dus hoe hij los is, is totaal anders dan onder het zadel, tenminste wat zijn benen betreft... hij blijft een ondeugd.
Verder vond ik het inrijden zoals het op tv werd laten zien niet zo... ik zou er zelf veel meer tijd voor nemen, eerst aan het zadel laten wennen, daarna pas er op (niet nog diezelfde dag dus). En rustig stilstaan en eventueel wat stappen met iemand die hem vasthoudt. Leren wennen in alle rust aan het gewicht op de rug, maar ook aan de benen, een lichte druk van mijn kuiten en dat hij dan voorwaarts behoort te stappen. Zoiets. Alles in kleine stukjes en veel belonen met stem natuurlijk. Vork
Maar ja, dat is wat ik gehoord en gezien heb van mensen bij ons op de vereniging. Ik weet natuurlijk niet wat het beste is voor Razinda? In ieder geval veel succes met het inrijden en ik hoop dat Razinda gauw door heeft dat dat vrouwtje bovenop haar rug verschrikkelijk interessante dingen met haar wil doen. En dat haar leventje een stuk spannender gaat worden op deze manier. Inrijden betekent voor een paard niet alleen dat er een mens op kan zitten. Die mens zorgt er vaak voor dat het paard op allerlei vreemde plaatsen komt (buitenrit, les op manege, wedstrijd?), maar ook dat het paard allerlei andere vreemde paarden ziet, en mensen natuurlijk. Ervaringen opdoen. Afwisseling. Razinda weet op het moment nog niet waar ze aan begint, maar dit is een keerpunt in haar leven! Hoe zal ze reageren? Zal ze het leuk vinden?
Jura, of je het (gedeeltelijk) door een ander laat doen of niet, ik hoop dat het zo 'vloeiend' mogelijk zal gaan! Groetjes, Dorine.

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 07:37

hi jur,
ik zit met hetzelfde,ik heb tink nu helemaal zover dat ze aan de longe gaat,bijzet eraan,tuigje op enzo is allemaal geen probleem,veel langs de weg gefietst,ze is heel braaf en is niet vaak bang ergens voor,maar eerst wilde ik haar zelf beleren(voor de wagen)maar na twee jaar heb ik veel om me heen gekeknen en ik zie wat er allemaal fout kan gaan.ik ben bang dat als ik het zelf doe ik iets goed verkloot.dus heb ik besloten haar te laten beleren door gespecialiseerde mensen in het africhten van aangespannen paarden en pony's.die hebben ervaring,als er iets fout gaat reageren ze snel en goed .nee bij de geringste twijfel:laten doen !!!

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 11:11

Hartstikke bedankt voor de reacties! Ik ga gewoon rustig verder met longeren etc., dan aan een zadel laten wennen en als ik durf ga ik er misschien wel een keer opzitten. Ik bekijk gewoon hoe het over een tijdje gaat en dan kan ik altijd nog beslissen. Ik wil haar toch pas rond september gaan inrijden. In juni wordt ze 3 en ik heb geen haast. Bovendien is ze nog niet zo volwassen dus ik geef haar gewoon lekker de tijd!

Ik vond inderdaad dat die man bij paardensport tv het ook veel te snel deed. Dat paard was nog niet eens gewend aan een zadel! Dat zou ook niet mijn manier zijn, maar ik vond wel dat hij heel netjes bleef zitten!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 11:12

Hoi Jur, ik denk als je zelf twijfelt of je dat wel aankunt, je het niet moet doen. Behalve dat je het misschien inderdaad niet kunt, breng je je eigen onzekerheid ook over op je paard en da's geen goede start.
Heb je wel een echt professioneel iemand in gedachten? Die meneer van op TV maakte op mij nl. helemaaaal niet zo'n goede indruk. Bij ons op stal gebeurt het stukken beter (vind ik), op basis van rust en vertrouwen.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 11:24

Een bekende springruiter bij ons in de omgeving maakt altijd alle paarden zadelmak. Ik moet eerlijk zeggen dat die paarden heel netjes lopen! Het enige is dat hij ze wel met slof aanrijdt, maar dan doen wel meer ruiters dacht ik. En je mag er niet bij zijn de eerste paar keer als hij erop gaat (gebeurt bij hem thuis, waar je je paard dan bijv. een maand neerzet), omdat hij zich wil kunnen concentreren en dat gaat niet met 'pottenkijkers'. Maar ik heb nogal een beschermingsdrang bij Razinda dus dat vind ik wel heel vervelend.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 11:28

Ik word nu wel heeeeel nieuwsgierig wie dat is, want ik sta nl. ook bij een redelijk bekende springruiter op stal, woon niet te idioot ver bij jou uit de buurt, maar zie hem nooit met slof op jonge paarden zitten. Bij ons mag de eigenaar er volgens mij ook wel bij zijn, als hij/zij dat per se wil (dacht ik)
Vertelvertel!!!! *LOL*

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 11:30

Stuur wel ff een prive bericht! Maar jij woont toch een behoorlijk eind bij mij uit de buurt??

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 11:33

Nee joh, drie keer niezen (en dan per ongeluk het gaspedaal indrukken) en je zit in Purmerend!!!! Hihi!

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 11:37

Hoi,

Nou welke ruiters bedoelen jullie nu allemaal? Verward

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 11:38

Vind het een beetje lastig om dat zomaar op internet te zetten, misschien wordt dat helemaal niet op prijs gesteld ofzo...

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 11:45


Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 12:08

Ik doe het gewoon zelf maar heb eens een paard afgestaan aan Janneke omdat ik het nogal een monster vond. Janneke kon beter met haar overweg en dat ging wel erg goed.
Moonlight is ook door een prof ingereden Boos! de vorige eigenaar kreeg haar dus terug met de mededeling dat het niet lukte omdat het paard gek was.
Het arme beest was alleen maar bang.
Tuurlijk kun je geen jaar besteden aan het inrijden maar dat heb ik wel gedaan en na een jaar was ze dus onder het zadel ben er nooit afgevallen.
groetjes

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 12:20

He Jur, dat met de slof moet je je niet zo´n zorgen maken. Ik denk dat hij wel weet hoe hij met een slof moet omgaan.

Nou vindt dat de meeste springruiters voorzichter met een slof rijden ze laten ze vaak beter op hun eigen benen lopen.

Bij twijfel niet zelf inrijden als het misgaat is je vertrouwen ook weg. En natuurlijk het nooit alleen doen.

Succes

Gr Pris

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 13:19

Je een ervaren springruiter weet natuurlijk wel hoe hij met slof om moet gaan.

Tja en de hulp is een beetje een probleem omdat ik niet veel mensen weet die zouden kunnen helpen. Maar inderdaad, alleen er voor de eerste keer op gaan is niet zo verstandig!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 18:25

Ik zoiu ook zeggen: alleen doen als je er echt vetrouwen in hebt. Pablo heb ik vorig jaar zelf ingereden, Raimaer ga ik niet doen, want dat vertrouw ik dus niet. Haar noeder heb ik wel zelf ingereden en ben daar dus heel lelijk van gevallen. Ik denk dat ik er dan toch te onzeker op ga zitten, en verstijf als het fout gaat.

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 20:29

sorry maar nu moet ik toch even reageren.ik vind eerlijk gezegd dat veel teveel springruiters met slof rijden,terwijl het helemaal niet nodig is.als ze prof zijn,dan moeten ze het juist zonder kunnen,maar das mijn mening,de meeste springruiters(ook prof)die gooien er vanalles aan(slof,en martingaal)en daar gaan ze dan mee springen,maar als ze echt zulke goede ruiters zijn,waarom is al dat spul dan nodig?dat is iets wat ik dus echt niet snap,die paarden moeten op hoog niveau lopen en naar mijn mening dus goed gegymnastiseerd en soepel in het lijf zijn,maar dan heb je toch niet conctant een slof nodig?die is toch alleen ter correctie voor een paar keer?of ligt het aan mij? Frusty

soms is het beter om te zwijgen

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-03-01 22:26

Ik hou ook niet van sloffen, maar van een professionele ruiter weet ik tenminste zeker dat hij er mee om kan gaan en van de gemiddelde amateur niet. Ik weet ook niet precies waarom hij er mee rijdt, zal het toch eens navragen.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-01 06:54

He Jura
ik sta voor dezelfde keuze als jij. Ik zou alleen niet willen dat mijn merrie met slof ingereden wordt omdat ik het op die anier ook wel zelf kan. Ik wil juist dat ze de ruimte heeft en dat het een positieve ervaring wordt en dus met bewegingsvrijheid. Moeilijk hoor, volgens mijn instructrice kan ik het makkelijk zelf, maar ik ben wel een ietsiepietsie bang....... Scheve mond\\

Voorzitster AFM


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers