de paarden die het meest onderschat worden

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 09:26

dat zijn toch wel de manegepaarden. Gisteren gingen we naar een manege in Schijndel. Daar waren 2 binnenbakken. Eentje met oefenparcoursje waar iedereen om de beurt kon springen (daarvoor gingen we er naartoe, ik had Paddy mee) en in de andere binnenbak werd les gegeven. Ik keek hoe de manegepaarden erbij liepen. Ze zagen er wel goed uit. Maar ze moesten hard werken. Er liepen er een paar wel meer dan een uur achter elkaar. Eigenlijk hebben particuliere paarden het maar makkelijk. Die worden in de wei gezet (als het goed is), hoeven maar 1x per dag te werken en verder hoeven ze niet zoveel te doen. Manege paarden hebben een harder bestaan, zijn ook eerder versleten. En dat zijn nu juist de paarden die het meeste een pensioen verdienen. Zoveel gehannes dat ze op hun rug en in hun mond moeten tolereren. En uitgerekend zij gaan naar de slacht als ze uitgerangeerd zijn. Als ik nou ooit stinkend rijk zou worden, dan zette ik een pensioen voor ze op. MAar ja, er zijn zoveel paarden die ik zou willen helpen.


wendy1

Berichten: 1006
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: hoogvliet/rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:32

Inderdaad manege paarden verdienen gewoon als ze op zijn een lekker rustig lui leventje Haha!
Hier op de manege bij mij hebben ze het wel lekker ,alleen op zaterdag lopen ze hooguit 3 uur en op maandag en vrijdag hebben ze vrij Haha!
Ik heb zelf ook een manege pony gehad,die moest weg omdat hij kreupel was daar was alleen niets aan te merken toen ik hem had hij heeft nooit meer kreupel gelopen Verward
Het bleek gewoon dwarsheid te zijn,maar als ik hem niet had genomen dan had hij ook naar de slacht gegaan Huilen
Hij is na mij naar een meisje van 14 gegaan en die vertroeteld hem gewoon lekker,hij staat lekker in de wei overdag word 2 keer in de week gereden,ze rijd alleen niet meer buiten omdat ie dan helemaal uit zijn stekker gaat hihi en dat is al een pony van 29 Haha!
Maar manege ponys en paarden hebben het gewoon heel zwaar is af en toe echt sneu,ze staan meestal heel de dag in een stand(dat hebben wij ook niet wij hebben hier alleen boxen)en dan kunnen ze de kont haast niet keren Frusty
Wat hebben die eigenpaardjes het eigenlijk goed Haha!

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:33

Dat is nou ook precies mijn wens, ik zou een aantal stallen willen hebben op mijn droomboerderij Knipoog waar ik een aantal oude manegepaarden in kon opvangen en die lekker van hun oude dag kon laten genieten. Ik word altijd zo verdrietig van manegepaarden, zoals die paarden op die manege waar ik zondag een strandrit had gemaakt. Verdrietig

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:35

Yep idd ze moeten hard werken en veel kunnen hebben *LOL*.

Gelukkig hebben ze bij ons een redelijk leven. Ze gaan de hele zomer naar buiten met wind en weer. In de zomer vakantie hebben ze 6 -8 weken rust dan wordt er maar 2x per week gereden. De meeste kunnen dan even lekker bijkomen. Ze lopen gemiddeld 2 uur op een avond. De pony´s lopen meer 3 uur per dag maar de beginners vragen echt niets van die beestjes.
In de winter is het moeilijker op zondag zijn er geen paarden lessen en blijven ze dus staan er is dan geen ruimte om ze los te gooien omdat er dan vaak landelijk wedstrijden zijn. Vaak worden ze dan een half uur los in de binnenbak gezet. Zodat ze ff kunnen uitbokken.

Het is idd jammer dat er geen regeling is voor oude manege paarden. Zodra ze hun geld niet meer opbrengen gaan ze naar de markt tja en dan weten we wel waar ze terecht komen Scheve mond\. Het is idd hard maar ze kunnen moeilijk ieder oud paard aanhouden zonder dat hij wat opbrengt. Je moet bedenken dat een manege een bedrijf is wat geld moet opleveren en als dat niet zo is moeten er dingen uit die niets opleveren maar alleen geld kosten.

Het paardenrusthuis is een optie alleen kost dat veel geld en daar wil bij geen enkele manege voor betalen Frusty.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:36

ben het helemaal met je eens. alleen juist onze manege ponies worden heel oud. de Da heeft al een paar keer over verschillende ponies gezegd die word niet oud. en toch hobbelen die nog een aardig endje door. Bij ons op de manege lopen de paarden gemiddeld 3 uur per dag (best veel. maar absoluut geen dressuurmatige oefeningen ofzo) en ze hoeven nooit te toppen zoals wedstrijd paarden. ze leven erg regelmatig en daardoor kunnen ze ook ontzettend oud worden. Ook gaan de oude beestjes naar loenen toe (broer en zus samen manege broer woont in loenen, staat ailin ook) en kunnen daar nog genieten van hun oude dag. en ze hebben t daar echt heerlijk en genieten met volle teugen. dus niet voor elke manege geld dit.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:36

Er zijn mensen die vinden dat manegepaarden maar een luizenleventje hebben. Ze lopen een paar uur per dag lessen, maar dat zou niet zwaar voor ze zijn, want ze lopen maar wat rondjes en hoeven niet te werken.

Yeah right.

Conditioneel gezien wordt er misschien niet zo veel van ze gevraagd, maar ik ben blij dat ik geen manegepaard ben. Al dat ongecontroleeerde getrek in je mond en dat gebonk op je rug, ik moet er niet aan denken. Ik zou er ook een ongevoelige mond en harde spieren van krijgen. Natuurlijk moet een beginner toch ergens op beginnen (dus op een manegepaard). Maar om dan te verkondigen dat manegepaarden een luizenleventje hebben? Nee, dat zul je mij nooit horen zeggen.

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE"> (ben ff onderschriftloos)</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-10-10 10:37 ]</font>

Shaienne

Berichten: 4930
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:38

ik heb zveel respect voor manege paarden.
Ze lopen wel 3 of 4 keer per dag een uur.
Ik loop stage bij het rijden met gehandicapten. Die paarden zijn ook zo braaf als ze een gehandicapte op hun rug hebben die aan het bonken zijn in het zadel en in de mond trekken. Ze laten het (meestal) altijd toe.

als ik eerlijk ben vind ik manege paarden zielig. Ik heb jaren op maneges gereden en als er nieuwe paarden kwamen waren ze heel levendig en vrolijk, maar je zag gewoon, hoe langer ze er waren dat ze slomer werden en minder plzier in hun werk kregen.
dat vind ik jammer

ylva

Berichten: 1745
Geregistreerd: 08-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:39

gelukkig zijn er ook maneges die hun trouwe paarden, dus diegene die daar echt al jaren trouwe dienst doen een pensioen geven. Mijn oude manege bijvoorbeeld, die ponies mogen de wei in (komen swinters natuurlijk wel op stal) en kunnen lekker luieren en uitbreken Haha! tot ze van ouderdom sterven, niks geen slacht. De meeste lopen wel heel lang door, vooral in de beginners lesjes halfuurtje stap en draf, en hebben de grootste lol, vooral even misbruik maken door de verkeerde kant op te gaan is erg leuk *LOL*

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:47

Hee Desiree!
Was je bij vd Oetelaar in Schijndel? Manege de Molenheide?
Daar heb ik Marillion gekocht, het is ook een handelsstal.
Je weet wel....mijn DRIE ipv vijf jarige..!!!

Groetjes Suzanne

Ineke2

Berichten: 20973
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 09:55

De echt oude beestjes bij ons lopen in de zomer heel vaak buiten dag & nacht (wei ligt 20 minuten van de manege vandaan) en dan worden ze af en toe voor een lesje weer opgehaald en daarna weer teruggebracht. (gemiddeld zo'n 2x per week)
S'winters lopen ze hooguit een uurtje met een beginner op hun rug.

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 10:05

Yep Suzanne, komt Marillion helemaal daar vandaan? Kan hij dan ook niet een beetje springen? Want volgens mij zijn ze meer springen gericht, of heb ik het mis? Maar inderdaad, we zijn bij v.d. Oetelaar geweest. Wij zitten daar namelijk niet zo heel ver vandaan. niet komende dinsdag, maar de dinsdag erop gaan we weer.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 10:18

Ik ben al begonnen met de opvang van uitgerangeerde manegepaarden! Haha!

Toontje heeft zes jaar in een manege gelopen en Kaminka af en toe eens een paar weken op diverse maneges, totdat ze het opgaven en maar weer een handelaar belden.

Ze zijn beiden erg opgeknapt en hangen erg aan mij, duidelijk blij dus met 1 baasje! Lovers

Groetjes Mieke

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 10:27

Haha..Desiree! Ja, daar komt ie vandaan. Mijn oom en tante wonen in Heeswijk Dinther en mijn nichtje lestte daar in de manege, vandaar.
Ben erg tevreden verder over hoe ze je daar behandelen etc. Maar het was wel naar om na 2 jaar te horen dat mijn paard 2 jaar jonger is dan gedacht... Scheve mond\
Enne..Marillion kan echt niet springen! Ze zeiden daar van wel, maar hij vindt het zelfs niet eens leuk.
Mireille, van Nishrina KN heeft weleens met hem gesprongen en hem wat bijgebracht, maar zij kan je al vertellen dat het geen springtalent is en bovendien erg chagerijnig wordt van springen. Hij wordt heel sloom en narrig.
Als je die Victor daar verteld dat de 'Karate Kid' die naar Almere is gegaan inmiddels M2 drs is, dan slaat hij stijl achterover, denk ik, hahahahahaha! Party!!

Groetjes Suzanne

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 11:43

Jep de manegepaarden/pony's moeten meer waardering krijgen want welke (top)ruiter heeft niet leren rijden op een manegepony. Hoe goed die (top) ruiters nu ook rijden ooit hebben ze ook op een manegepony/paard zitten bonken en zitten trekken om het paardrijden een beetje onder de knie te krijgen toch??

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 11:51

Ik ben het wel eens met jullie. Toch denk ik dat onze manege paarden het niet al te zwaar hebben. Ze hoeven vaak maar een uur per dag te lopen en getrek in de mond mag bij ons niet. Al gebeurt het wel natuurlijk. maar ik zie bij priva paarden ook heel vaak getrek en gepluk.

Feit is dat manege paarden vaak het oudst worden. Juist door hun regelmatig leven en matig voer. Ik denk at de meeste met hun aanvullingen en suplementen te veel geven.

Maar ja ik vind ook dat onze manege best goed met de paarden omgaan.

Trouwens de pony's hebben veel meer te verduren. Die kinderen trekken nog wel eens. En zij moeten wel eens twee uur lopen.

Maar ik heb dus ook respect voor de manege paarden en ponies

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:06

Ja maar ik denk dat manegepaarden het oudst worden omdat zij juist gewoon doorlopen met kreupelheden en andere kwalen, terwijl onze privepaarden dan op rust worden gezet en uitgebreid worden behandeld of zelfs afgemaakt worden omdat ze het werk dan niet meer aankunnen. Een onregelmatig manegepaard wordt rustig op buitenrit gestuurd, het hoeft immers geen dressuurproef te lopen dus wie let daar nou op? Manegepaarden zijn natuurlijk ook veel harder, lopen veel langer door met blessures dan onze privepaarden. Dat is de reden dat manegepaarden veel ouder worden.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:12

Dat zou ik zo niet durven zeggen. Er stond een hele tijd terug een artikel in bit die juist zei dat door de soberheid en regelmaat de paarden ouder worden.

Ik weet wel dat bij ons op de manege een kreupel paard niet doorloopt. maar ja er zullen best genoeg verschillen zijn.

Ik denk dat prive paarden soms meer belast worden omdat ze en moeten buitenrijden en springen en dressuur en soms even op rust worden gezet. Voor een paard lijkt me dat een leuker leven dat elke dag een uurtje in de binnenbak lopen.

Heb het dus niet over de kwaliteit van het leven. Die is bij prive paarden vaak een stuk hoger.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:15

bij ons loopt een kreupel paard niet door. al moet ik wel zeggen, dat een boel van onze manege ponies niet helemaal zuiver lopen. Het zijn gewoon geen toppaarden. maar ze lopen wle allemaal goed en neit kreupel. en als ze kreupel zijn gaan ze direct de les uit.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:16

Heike, bij jullie op de manege gaan ze idd keurig met de paarden om. Is een zeer positief geval. Dat zie je hier in de regio helaas een heel stuk minder... Huilen

chrico

Berichten: 788
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: IJmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 12:28

Ik denk wel dat Karin gelijk heeft. Als ik kijk naar Cora dan he. Cora kochten wij, nadat zij 20 jaar voor een manege had gelopen. Zij liep gemiddeld 4 uur per dag, alleen maar omdat zij zo vervelend was. Als 4 jarige kwam zij daar terecht en werd meteen in de groep gegooid. Toen wij daar eens waren en haar zagen staan, heb ik uit meelij die pony gekocht. Zij stond met een open rug en schouders en moest toch meelopen. Toen mijn man meeging heb ik er een grote deken opgegooid (zodat hij die wonden niet zou zien) en nadat er betaald was heb ik die weer afgedaan. Na heel veel geduld en veel zorg hebben wij alles weer dicht gekregen en liep de sterren van de hemel met mijn dochter. Die kunnen lezen en schrijven met elkaar. Zelf denk ik dat het uit dankbaarheid is van haar. Ze word in november 31 jaar.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 12:58

het is mooi werk hoor, zo'n manege paard onderhouden en op zien te knappen. Mensen die dat kunnen verkeren ook in een luxe positie. Het is volgens mij ook op een manege zo dat een kreupel paard meteen op rust wordt gezet.
Wel een heel typisch verhaal Suzanne, dat Marillion niet zo goed bleek te springen als van te voren gezegd. Dat zegt mij iets over de verkopers. Maar ik zelf heb toch een beter adres als ik een paard moet kopen.

Ineke2

Berichten: 20973
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 14:16

Als ze bij ons kreupel lopen gaan ze op rust. Een weekje stappen en afspuiten...dan nog niet goed? Dan de DA erbij.

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 15:39

Ik denk dat het enorm verschilt per manege. Als ik zie wat de pensionpaarden bij mij op stal te verduren hebben zou ik soms liever een manege paard zijn. De manege paarden lopen 6 dagen per week 1 of 2 uur per dag en staan op dag 7 in de molen. Beginners krijgen altijd eerst prive les en pas wanneer ze ene beetje kkunnen sturen mogen ze de groepsles in. Het is opvallend hoe vaak pensionpaarden koliek hebben. Voor sommige paarden denk ik dat ze beter af zijn in de manege.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-01 15:52

Feit blijft Jippie, dat er vaak denigrerend over manege paarden gesproken wordt (ja, die manegeknollen!) en dat soort uitspraken. Dat iedereen er op zou kunnen rijden en zo. Ik vind die beesten een superkarakter hebben. Ik zou zelf namelijk eerder een vervelende irritante bok zijn tegen al die mensen die kwamen rijden als ik een paard was. manegepaarden zijn heel edelmoedig.

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-01 16:09

Desiree, waarschijnlijk gaan dat soort paarden er bij een manege binnen de kortste keren uit omdat ze 'onhandelbaar' zijn en zie je ze daarom nauwelijks in maneges...

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ann1ck, Art_Ificious, Dunkeedoo, ECM, edith2, Es_ther, friendly, Jannuhh, JMJ, Johnie, mooney, nicolailover, Pepperrr en 34 bezoekers