Trektocht-ervaringen?

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Trektocht-ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-04 21:58

Mijn zus, een vriendin en ik willen van de zomer graag een trektocht(je) door Drenthe maken met de paarden.

We hebben wat in de route zitten snuffelen en we dachten aan het volgende:

Dag 1 vanuit Deurze door boswachterij Hooghalen naar Zwiggelte.
Overnachten bij 't Hoefijzer in Zwiggelte.
Dag 2 door boswachterij Schoonloo, langs De Kiel, door de boswachterij Exloo naar Odoorn.
Overnachten bij 't Vlintenholt in Odoorn, de camping van familie van ons.
Dag 3 door boswachterij richting Borger, en dan langs Buinen naar Bronneger.
Overnachten bij Manege Bronneger.
Dag 4 via de andere kant van Borger de boswachterij Gieten in, richting Anderen en dan via Rolde weer naar Deurze.

Hieronder een ruwgeschetst kaartje met de route:
Afbeelding

De afstanden van het ene naar het andere punt is steeds ongeveer zo'n 20 a 25 km. Dat zijn de dagen dat we echt trekken. Waarschijnlijk gaan we tussen die dagen door ook nog leuke ritjes in de omgeving maken. Iemand nog tips waar we absoluut een ritje moeten maken als we er toch in de buurt zijn?

Verdere trektocht-tips zijn ook van harte welkom, we willen goed voorbereid op pad, ik heb al een heleboel ervaringen via de zoekfunctie teruggevonden, maar ben ook benieuwd of er bokkers zijn die ook in deze omgeving een trektocht hebben gemaakt, en wat de ervaringen zijn.
Welke afstanden worden er gemiddeld tijdens een trektocht afgelegd per dag, wat zijn leuke overnachtingsadressen, enz.

Bagage nemen we niet te paard mee, dat wordt door familie van adres naar adres gebracht, dus dat is ideaal OK dan! Wel moeten we natuurlijk onderweg een aantal dingen meenemen, zoals telefoon, geld, kaart, evt kompas, hapje/drankje, vliegenspul, hoevenkrabber, en wat reservespullen.

Dus: kom maar op zou ik zeggen, alle info is van harte welkom Knipoog


Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 09:49

Waar je rekening mee moet houden (tenminste dat hadden wij moeten doen Haha! ) is dat je nog wel eens de weg kwijt kan raken daar en er dus best een aantal kilometers bij kunnen komen!

Verder een regenjack/ poncho niet vergeten onderweg. Eenmaal doorweekt heb je opeens een stuk minder zin als je nog een paar uur moet Scheve mond

Veel plezier!

PS wij zaten in de buurt van Putten (Schoonderbeekhoeve)

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

ikke

Berichten: 27203
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 10:26

IKKE IS JALOERS! *LOL*
Wereldomgeving, met name in het zuidelijke stuk liggen heeeel veel Patricia-voetstappen. De NVVR is vaste klant bij het Hoefijzer voor de winteractiviteiten. Met name voor het bos ten zuiden van Borger zou ik ruim de tijd nemen om er rond te rijden. Vrienden van mij wonen bij Borger en ik heb er vaak gereden met hen.
De afstanden zijn perfect, daar ga je geen spijt van krijgen, zeker omdat je vanaf je verblijfplaats nog extra ritten wilt rijden, vooral doen! Je kunt ook onderweg besluiten om je route te wijzigen en langer te rijden, zonder dat je het risico loopt dat de paarden overnomen of dat je laat op lokatie komt.
Neem geen eten of drinken mee, er is zat te koop onderweg, desnoods rijdt je er een stukkie voor om. Zorg voor goede regenkleding, denk hierbij ook aan je hoofd, hoed o.i.d.
Mocht je er een dag bij willen plakken, ga dan door naar Gieten en logeer bij de Bonnerhoeve, doe Suzan de groeten *LOL*

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 10:41

Sja, leuk plan Haha! Ga ik van de zomer ook met een vriendin doen Lachen

Waar ik verder nog aan denk, wellicht overbodig, maar wie weet Knipoog :
* Zorg dat de paarden goed op conditie zijn, denk er goed over na, hoe je die 25 km wilt afleggen. Dat je ze in het begin niet overneemt, omdat zij zoveel energie hebben, ze moeten immers nog veel langer dan zij begrijpen door.

* Zorg dat je de weg kent, het is heel makkelijk om ergens mis te rijden, of dat je een stuk moet omrijden, omdat je wegens bepaalde omstandigheden niet volgens de vastgestelde route kunt rijden.

* Ik ben van plan om op zoek te gaan naar zo'n opvouwbare emmer, van een soort rubber. Indien nodig kun je dan bij elke wildvreemde aankloppen en om wat water vragen, want je hebt je emmertje bij je Knipoog

* Verder ??? Wie weet hebben bokkers nog andere tips?

Lindy

Berichten: 6038
Geregistreerd: 07-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 10:50

Een lekker bontje of gelpad over je zadel Knipoog

jilleroo

Berichten: 5616
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 13:26

zorg dat je een hoefekrabber en een zakmes bij je hebt voor noodgevallen en een ehbo trommeltje (kleintjes kun je verkrijgen bij de drogist) is ook geen slecht idee, mocht er dan wat gebeuren onderweg zit je erg goed, die tip van maya van die emmer is ook slim, meestal kun je die wel krijgen via een ruitersporthandel, ze zijn er voor de wedstrijdruiters, water heb je vaak wel (kijk daar ook naar uit) emmers niet.

neem elke 2 uur minimaal 15 minuten pauze waarbij je de singel even losser haalt en het paard de gelegenheid geeft om te plassen , halverwege de rit een pauze van min. 3 kwartier waarbij je het zadel even eraf haalt en je het paard laat grazen..

doe slim en laat een halster onder het hoofdstel zitten en een halstertouw om de hals (of in je rugzak als je dat makkelijker vind) onderweg kan er altijd wat gebeuren en bijv een gesleten stijgbeugelriem is dan even makkelijk opgelost.

ook slim: rij de route met de fiets of auto voor je op weg gaat: je kunt dan zien wat je onverhoopts voorbij komt: zo hebben wij wel eens gehad met een 3 daagse rit dat de route die we uitstippelde over een voetgangersbrug ging ...onmogenlijk voor het paard en we konden op tijd de route verleggen.

train niet alleen je paard op conditie maar ook jezelf.
neem zonnebrand mee en doe een cap op, neem papieren mee zoals je id kaart en een briefje met waar iemand een ander kan bereiken i.v.m. calamiteiten en dergelijken. hang een sleutelhanger aan het tuig van je paard zodat mocht er iets gebeuren een ander weet waar hij heen moet bellen als hij het paard vind.

meer komt er zo niet in me op. pb gerust.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 15:45

Bedankt voor de reacties!

Stukje verdwalen is wel een beetje ingecalculeerd.
Als je een route van maximaal 25 km rijdt is dat met ruim 4 uur stappen te doen, komen er dan nog wat extra kilometers bij dan is dat geen onoverkomelijkheid.

We willen inderdaad vrij vroeg beginnen met conditie opbouwen, we zijn daar nu eigenlijk al een beetje mee begonnen, rijden steeds regelmatiger buiten en maken de ritten steeds wat langer.
Regenkleding is inderdaad ook een goede.

De opvouwbare emmer had ik nog niet aan gedacht, maar kan idd ook wel handig zijn, maar ik heb ook het boekje "Men- en ruiterroutes in Drenthe", waar talloze adresjes langs de route in staan waar je de paarden kunt laten drinken. Opvouwbare emmers zijn overigens ook te koop bij kampeerwinkels.

Zadel heb ik een zadelbontje voor, hoewel ik erover denk om zelf tegen die tijd mijn oude over te trekken en na te maken met een mooie dikke vacht uit de stoffenzaak. (of nou ja, daar moet ik mijn moeder nog even lief voor aankijken Haha!). Gebruik dan ook mijn bontshabrak voor het paard, en er komt nog een schapenvacht-singelhoes, dus ook het paard kan als het goed is comfortabel de kilometers afleggen.

Qua halster had ik mijn touwhalster bedacht, die kan dan mooi tijdens de rit om het hoofd blijven, met mijn lange/zachte halstertouw eraan, die ik om de hals knoop.

Ik denk alleen niet dat wij van tevoren de route helemaal een keertje gaan afleggen voordat we er met de paarden heengaan. Dan moet het al per mountainbike oid, omdat het grootste gedeelte door het bos of over ruiterpaden gaat. Nou ben ik idd niet zo'n ster met de route vinden, maar gelukkig ben ik niet alleen *LOL*

Nog tips voor spullen die de familie naar de overnachtingsadresjes moet brengen? Ik denk dan aan poetsspullen, dekens, sponzen, eigen brok, en natuurlijk onze eigen spullen, maar dan is de auto nog niet vol, dus er kan nog meer bij Knipoog

Feufollet

Berichten: 561
Geregistreerd: 27-02-04
Woonplaats: bij Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 16:31

Wat leuk! Het is ook mijn droom om ooit nog eens lange trektochten te paard te gaan maken, maar we zijn nog niet verder gekomen dan dagtochten als we met paard en al op vakantie waren op de veluwe, achterhoek en utrechtse heuvelrug.
Intussen woon ik trouwens in die omgeving, tussen Emmen en Nieuw Weerdinge!

Aangezien we in het gedeelte waar jullie gaan rijden nog niet met de paarden geweest zijn, kan ik daar weinig over zeggen. Hooguit dat het er mooi is (we gaan er soms met de honden heen).

Wat tips betreft, ik zou zeker altijd iets te eten of drinken meenemen, ook al is er zat horeca, je zult zien dat je het net niet kunt vinden als je zoiets zoekt Lachen

Wat wij bij dagtochten meestal bij ons hebben is een paar waterflessen en bijv. chocolade (pept je weer op). Ook komkommers zijn ideaal, goed tegen honger en dorst en de paarden zijn er ook gek op.
Ook een kompasje sleep ik altijd mee (zit standaard in mijn tas en heeft ons op vakanties met de auto ook al vaak uit vreemde steden geholpen).

Ook hebben we ons paard geleerd om uit "andere" dingen te drinken, zoals: mijn mans hoed, plastic bakje of schaaltje of desnoods je handen. Dit nadat tijdens de eerste dagtocht bleek dat Joseph het eng vond om uit iets anders dan zijn normale drinkbak te drinken.
Iets te eten of knabbelen voor het paard vind ik ook een must. Als je paard onderweg ergens van schrikt of overstuur raakt zijn er weinig dingen die hem zo snel weer kalm en gerust krijgen als iets te eten!

Als je zadeltassen gebruikt, test die van te voren dan uitgebreid. Sommige zadeltassen gaan na een poosje of bij bepaalde gangen erg klapperen en als jouw paard daar gevoelig voor is krijg je een supersnel tochtje Haha!

En zorg dat je altijd een stuk touw o.i.d. bij je hebt voor geval je een noodreparatie moet maken. Het neemt nauwelijks plek in en kan je een hoop ellende schelen.

Zelf hebben wij voor onze dagtochten ook heel veel tips gehaald uit een handig boekje van Tirion, het heet: Met uw paard op stap (isbn: 90-5210-348-8) waar heel veel praktijkgerichte zaken in staan. Het is geschreven door mensen die al jaren trekkersgroepen te paard begeleiden en gericht op beginnende trekkers. Je zou ook kunnen kijken of ze het in de bibliotheek hebben.

*Het leven is te kort om moeilijk te doen!*

jilleroo

Berichten: 5616
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 16:55

overnachtingen hmmz: slaapzak, nachtgerei, niet te moeilijk doen met poetsspullen en dkens (dus niet je complete stal meesjouwen) waterflessen ook gewoon meenemen (niet alleen voor drinken maar ook voor calamiteiten onderweg)

ik wens jullie heel veel plezier!! leon en ik (snowdon dus) hopen ook nog steeds onze trektocht te maken van etten-leur (brabant) naar Ee (waddenzee) maar dat staat nu op een laag pitje. dit jaar iig niet misschien volgend jaar..

ook leuk: houd een dagboekje bij met vreemde dingen die zijn opgevallen ofzo, altijd leuk!


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

ikke

Berichten: 27203
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 17:55

Op de (winter)trektochten die ik in het verleden heb gemaakt in hetzelfde gebied hebben we nooit problemen gehad met water. Als we het al nodig vonden en erom vroegen, dan zat er ook altijd wel een emmer omheen. Ik zou dus niet inversteren in opvouwbare emmers en dat soort overbodige onzin. Besteed dat geld aan een goed kompas en deugdelijke kaarten, waar ruiterpaden op staan (!!!) ook over eten en drinken zou ik me niet al te druk maken, een veldflesje pp is ruim voldoende, kun je onderweg ook gewoon bijvullen *LOL* Iets te snoepen, ook niet overdrijven, en je kunt ertegen. Ten slotte rijdt je door de bewoondewereld en niet door een van god en de wereld verlaten gebied. Het wemelt er van de NVVR-leden, als je iemand op een paard tegen komt heb je meer dan 50% kans dat het een NVVR-lid *LOL* *LOL*
Touwhalsters zijn eigenlijk niet zo geschikt om een paard aan vast te zetten, tenzij je er zoeen hebt die aan de grond geplakt staat als je 'm parkeerd. De mooiste oplossing is een halsterhoofdstel, zoals Sietske die heeft www.singlefooter.nl dat is goed spul, ik heb het al jaren in gebruik en zal het op mijn volgende paard vrolijk verder gebruiken, wereldspul!
DE kunst van een goede trektocht is minimaliseren, zonder essentiele dingen weg te laten. Dat geld ook voor de bagagevervoerders, sleep niet meer mee dan strikt noodzakelijk, simpel setje borstels is voor het paard voldoende. Dekens en zo voegt niks toe, heeft geen nut. Voor jezelf een setje reservekleding, een slaapzak en wat sanitair goed en klaar ben je. Ga niet voor elke dag schoon goed meesjouwen, dat is volkomen nutteloos, binnen een half uur ruik (stink) je toch naar paard en dat zal de rest van de tijd gewoon zo blijven *LOL* *LOL*
Nog een tip: neem GEEN rugzak, daar heb je binnen tien minuten spijt van!

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Spikers

Berichten: 2205
Geregistreerd: 28-11-03
Woonplaats: Way up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 18:55

Neem oude onderbroeken mee kan je weggooien als ze vuil zijn inplaats van mee terug te nemen en koop van die wegwerp washandjes gooi je ook zo lekker weg, en bij de drogist kan je van allles in klein formaat kopen zoals shampoo, tandpasta enz. lekker klein en makkelijk. Trek kleding aan die lekker zit je moet het wel de hele dag aan op je paard. Neem voor je paard maar een goede borstel mee, een hoevenkrabber, een deken, touw is ook makkelijk als er iets kapot gaat en een zakmes waar een heleboel inzit, en een klein EHBO doosje voor jou en je paard. Zorg dat het zadel en dekje en hoofdstel ook goed op je paard liggen hij moet het ook de hele dag dragen. Reken erop dat je ongeveer 5 km. per uur rijd, draven is niet echt makkelijk met bagage en galop ook niet. En zo kan ik nog wel effe doorgaan. Veel succes ermee. Zijn er geen sites over dit soort dingen over wat je mee moet nemen ofzo.

ikke

Berichten: 27203
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 19:23

Spikers schreef:
Neem oude onderbroeken mee kan je weggooien als ze vuil zijn inplaats van mee terug te nemen en koop van die wegwerp washandjes gooi je ook zo lekker weg, en bij de drogist kan je van allles in klein formaat kopen zoals shampoo, tandpasta enz. lekker klein en makkelijk. Trek kleding aan die lekker zit je moet het wel de hele dag aan op je paard. Neem voor je paard maar een goede borstel mee, een hoevenkrabber, een deken, touw is ook makkelijk als er iets kapot gaat en een zakmes waar een heleboel inzit, en een klein EHBO doosje voor jou en je paard. Zorg dat het zadel en dekje en hoofdstel ook goed op je paard liggen hij moet het ook de hele dag dragen. Reken erop dat je ongeveer 5 km. per uur rijd, draven is niet echt makkelijk met bagage en galop ook niet. En zo kan ik nog wel effe doorgaan. Veel succes ermee. Zijn er geen sites over dit soort dingen over wat je mee moet nemen ofzo.


Heb jij aandelen in kleinverpakkingen of zo? Als je de bagage niet op je paard knoopt, is het volslagen waanzin om te investeren in (peperdure) kleinverpakkingen van vanalles-en-nog-wat. Hetzelfde geldt voor het meesjouwen van dekens hartje zomer. Aangezien er geen bagage op het paard meegaat, is draven en galoperen ook geen probleem.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-04 20:44

Dat is ook de reden dat we de bagage lekker laten brengen (luxe!! Haha!) zodat we lekker kunnen rijden. Ik heb idd wel eens uren met rugzak gereden en het beperkt je enorm.
Qua deken zat ik te denken aan een regendeken. Stel we hebben een dag door het bos gereden en bij aankomst moeten de paarden in de wei en het gaat plenzen, dan is een ongevoerde regendeken wel lekker om koude spieren te voorkomen.
Kleding voor onszelf is het probleem niet, aangezien het thuisfront onze thuis klaargelegde kleding mee kan nemen, maar het zal idd geen modeshow worden Haha!
Ik heb een touwhalster met een soort musketon eraan als bevestiging, dus bij paniek zal het niet tot bloedens toe in de huid snijden, dan breekt het knipje, halsterhoofdstel is idd ook nog een optie, heb er al aan gedacht want ik ben voor die trektocht nog jarig Schijnheilig

Alet

Berichten: 5507
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 21:29

Hey wat leuk!!
Ik heb niet het hele topic gelezen, dus hoop niet dat mijn info dubbel is...
Ik heb 2 trektochten gereden, in 2000 de elfstedentocht (6 dagen) en in 2003 de keientocht (ook 6 dagen). Per dag legde je een afstand af van ongeveer 40 kilometer. Ik reed met een hele grote groep een georganiseerde tocht, maar kan je wel wat bruikbare tips geven:

1. Werd eerder genoemd: train je paard! Begin hier al vroeg mee.
2. Als je veel verharde weg hebt: Een week van tevoren laten beslaan.
3. Zorg voor vliegenspray! Je kunt ook zelf een mix maken. Echt hier kun je niet genoeg (= echt heel veel) van meenemen!
4. Misschien alleen maar logisch, maar zorg voor een perfect passend zadel...
5. Voor het geval er toch drukplekken ontstaan kun je ook een dag rijden met een dik shabrak en een dekensingel...
6. Ook voor (nou ja, tegen) drukplekken; coolpacks!
7. Een shabrak van schapevacht is ideaal voor dit soort tochten; zweet wordt opgenomen en drukplekken ontstaan minder snel.
8. Voer je paard ('s avonds en/of 's ochtends) bij (doe je vast ook wel, maar ik zeg het toch nog even).
9. neem een emmer mee, zodat je je paard onderweg ergens even bij kunt laten tanken.
10. neem springschoenen met klitteband mee, tegen het strijken. Strijkringen zijn waardeloos, de gespen veroorzaken wondjes in de koot (ja ook als je de gespen in de ring duwt).
11. Naadloos/fijn zittend ondergoed is ook handig, want anders krijg je zere billen Knipoog
12. Een regenpak in een klein tasje is ook nooit weg!
13. Een EHBO setje is ook geen overbodige luxe...
14. Denk om de mondhoeken van de paarden; neem vaseline mee.
15. Ik heb zoveel mogelijk van het hoofdstel afgehaald, zoals de neusriem. Hoe minder eraan zit, hoe minder kan schuren.

ehm... heb ik nog meer?

16. Een fototoestel natuurlijk!
17. Ohja; als het regent is hfijner om met springteugels te rijden ipv leren dressuurteugels. Die gaan glijden, springteugels niet.

Nou dat was het geloof ik, als me nog iets te binnen schiet laat ik ht nog weten.
Heel veel plezier alvast!!

Faber quisque fortunae suae

foetsie

Berichten: 2311
Geregistreerd: 11-01-04
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 21:41

Leuk om over dit soort onderwerpen te lezen.
Ikzelf ben ook al een trektocht aan het voorbereiden.
Ik ga nl een dagtocht van de Veluwe Trail rijden.
Alvast een prettige trektocht toegewenst.
Afbeelding

Geniet van het leven, want je leeft maar 1 keer!

Dees

Berichten: 16607
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-04 22:32

Wat ontzettend leuk!
goed plan.

Naderhand wel even flink ontwormen, lijkt me handig

Odi
Berichten: 1088
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 10:16

Nog een tip van mij, vraag van te voren of je de stallen smerig achter mag laten (eventueel tegen extra betaling). Heb pas 1 keer een trektocht gemaakt en vond de stallen uitmesten echt een nadeel. Thuis doe je er een kwartiertje over maar ergens anders ben je echt alles aan het zoeken, het kostte ons toen heel veel tijd. Eerst de eigenaren zoeken en vragen waar ligt dit en dat, had je eindelijk de stal uitgemest kon je weer de eigenaren zoeken om te vragen waar de mestopslag was.
Nog een tip neem naast je kaarten met de ruiterroutes erop een kaart mee waar straatnamen op staan, als je dan verkeerd gereden bent heb je in ieder geval aanknopingspunten waar je ongeveer zit.
Heel veel plezier tijdens de trektocht.

Stinkmodder

Berichten: 7891
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 11:23

Het is echt superleuk ja!! Ik ben vorig jaar maar 2 dagen meegeweest, mocht niet langer van mn ouders. Die trektocht startte vanuit Exloo.

Tsja, de meeste tips zijn hier wel gegeven eigenlijk. Idd je paard heel goed trainen, en er al heel vroeg mee beginnen!!

Veel plezier! Lachen

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 11:30

Nog een tip: zorg ervoor dat de paarden goed op hun hoeven staan (netjes bekapt of beslagen). Een nieuw ijzer kan natuurlijk ook losraken en hoefsmeden heb je overal wel, maar het is toch fijner als je het risico verkleint. En voor de paarden ook wel zo prettig. Knipoog

Lijkt me hartstikke leuk, wat jullie gaan doen! Er gaat toch wel een cameraatje mee hè? Knipoog

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

helga

Berichten: 627
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: emmer compascuum

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 14:16

he gaaf die plannen van jullie. ik heb zelf een paar jaar geleden samen met mijn nichtje van west naar oost getrokken. wij namen onze bagage zelf mee en reden in 5 dagen zo'n 175 km. we hadden de rit 1 keer vooraf met de auto gereden, daarna goed uitgestippeld op een fietskaart.
de eerste en de laatste overnachting hadden we vooraf geregeld en daar tussen in zagen we wel waar we sliepen.

echt ik kan het je aanbevelen, ik heb zo'n onwijze leuke vakantie gehad. en het was zo primitief. we konden 5 onderbroeken en 5 paar sokken meenemen en een lange broek en een schoon shirt,
na 5 dagen kwamen wij in hoenderloo aan en hebben daar nog 5 dagen vanaf een vast punt over de veluwe getrokken.

als je nog dingen wil weten, pb maar even. enne emmer compas ligt aardig in de route, dus kom gerust even langs.
de koffie staat altijd klaar

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-03-04 20:45

Karin schreef:
Er gaat toch wel een cameraatje mee hè? Knipoog

Wat denk jij Knipoog

Over de hoeven: ik denk dat ijzers niet nodig zullen zijn, de route gaat voornamelijk over ruiterpaden en door het bos, maar dan nog vergen de hoeven idd wel speciale aandacht. Denk dat het verstandig is om de hoeven niet vlak voor de tocht te laten bekappen, omdat ze onderweg nog wel wat zullen slijten. Wel voor de rit nog even netjes in model laten vijlen, dan moet het goedkomen. De drie paarden die meegaan hebben alledrie goede hoeven.

Helga, dat zijn veel kilometers in 5 dagen! Gemiddeld dus 35 km per dag, hoe lang waren jullie inclusief pauzes dan op zo'n dag onderweg?
Ik denk dat het voor ons verstandig is dat we het bij die 20 a 25 houden (en die zijn dan al ruim geteld, ik denk dat het misschien nog wel iets minder is elke keer) zodat het alleen maar mee kan vallen, en we nog een extra stukje route mee kunnen pakken als we in de buurt van de overnachting komen, ipv dat het tegenvalt. Het is onze eerste trektocht, dus eerst maar wat ervaring opdoen *LOL*

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-04 22:06

Tja het meeste is al geschreven. Toen ik op trektocht ging reed ik met een vliegendeken onder het zadel. Eerst shabrakje en dan de deken. Vooral als er veel dazen zijn, rijdt je met zo'n deken een stuk rustiger.

Verder heb ik zo'n handig mesje waar ook een hoevenkrabber aan zit. Is ook erg handig want een mesje kan ooit handig zijn.

Als je zadeltassen meeneemt doe er dan ook enkele strotouwtjes in. Die wegen niets en als er onverhoopt iets stuk mocht gaan dan kun je dat zo heel handig repareren.

Vergeet ook de zonnebrand niet. Voor jezelf en voor het paard. Babyzonnebrand gebruikte ik veel. Die hoef je niet mee te sjouwen maar kan in de bagage die je famillie zo lief brengt. vergeet ook niet wat babypoeder mee te nemen of een vette crema als je je onverhoopt mocht doorrijden.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

helga

Berichten: 627
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: emmer compascuum

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-04 09:02

dat dat is best veel, de ene dag zo'n 40 en de andere dag 25. wij hebben het heel veel in stap gedaan. vaak gepicknikt onderweg, gewoon lekker relaxed. dat betekent wel dat je van 9 tot 6 in het zadel zit.

en dat die lamswollen bontjes dan hun werk wel doen. onze paarden hebben niks geleden doordat we 3/4 jaar voorbereidingen hebben gedaan.

wat wel belangrijks is, dat je na je trektocht ook actief blijft met je paard.

wij hebben expres alleen de eerste en de laatste overnachting geboekt en de rest niet. het is ook wel weer spannend als je niet weet waar je bed savonds klaar staat, en mensen vinden het zo leuk dat je bij hun komt logeren.

we hebben in een veewagen geslapen, in een stoffige kantine. bij een hele bekende hengstenhouder hebben we ook overnacht en kregen daar zelf een super de luxe mercedes mee om savonds nog een hapje te gaan eten. we hebben in een schuur geslapen en de laatste nacht in een blokhut. die was van de familie van bonn van het fjordenstamboek. daar van uit hebben we nog 5 dagen rond getrokken over de veluwe.

kortom het was heel erg geslaagd


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annienke, Googlebot, Nadiine__x, Quebelle, xJolijn, Yahoo en 28 bezoekers