Zeker de moeite waard te lezen

Moderators: Murosch, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Captain_oud
Berichten: 88
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: Langelo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-01 10:11

Als de hond 's mensen beste vriend is , dan kan het paard het beste worden omschreven als de mensen beste slaaf. Duizenden jaren lang werden paarden getuigd, bereden, gespoord en beslagen. Meedogenloos werden zij in veldslagen naar de gevaarlijkste plaatse gestuurd om daar in stukken gehat te worden. eeuwenlang hebbeb zij zware vrachten moetn trekken in dienst van de mens om aan einde van hun dagen bveloond te worden met een wandeling naar het slachthuis. Deze eindeloze uitbuiting is mogelijk geweest danlzij de verbazingwekkende gewilligheidf van paarden om met de mens te amnewerken en om ons naar beste vermogen te plezieren. deze eaardheid , die dikwijls hun ondergang betekende, is een gevolg van hun sociale manier =van leven in het wild. Paarden zijn van nature kuddeedieren. die keven in kleinere groepen waarin samenwerking net zo belangrijk is als wedrijver en waarin de onderlingen aanhankelijkheid zo sterk is dat deze makkelijk in kan worde omgezetin een paard-mens-verhouding. ongelukkig genoeg voor het paard id hetr gevolg van zo'n verhouding altijd dat de mens letterlijk en figuurlijk, de leiding heeft. De goedige aard van het paard heeft al veel nadeel berokkend.
De keerzijde van de medaillen is de grote liefde en respect dat de mens voor het paard heeft gehad en die thans groter is dan tevoren. tegenover elke gevoeloze zweepslag stan een leger van gepassioneerde paardenvrienden, gereedom bij het aanbreken van de dag op te staan en zich zonodig onberingen te getroosten om de door hen aanbeden dieren het leven zo aangenaam mogelijkte maken. geen dier word meer bewonderd en meer gewaardeerd dan het paard.
waardoor kan het paard zukle gevoelens bij de mens opwekken?? is het zijn uiterlijk of zij gedrag, zijn bevallige gespierdheod of zijn hele persoonlijkheid?? Het antwoord is te vinden in een opmerking die bijna 400 jaar geleden is gemaakt door de natuurkenner Edward Topsel, die over het paatd schreeft dat het 'een buitengewoon lichaam en een nobele geest bezit waarvan het brlsangrijkste is de bereidwilligheid de mens te dienen, waarbij het nooit teleurstelt,noch in vredestrijd noch in tijden van oorlog: daarom moeten we het beschouwenals het edelste en nuttigste dier van alle viervoetigge wezens'. De kern is opgesloten in de woorden ede;ste en nuttigsyte. Het is de combinsatie van zijn trotse houding meyt zij slaafse diensten aan de mens sdie het paard zo onweerstaanbaar maken. Wanneer het paard alleen edel was maar ontembaar als de giraffew, fdan zouden we zijn schoonheid wel bewonderen, maar ewr niet voor in het vuur rtaken. wanneer het bruikbaar maar lomp zou zijn, zoals een varken of een koe, dan zouden we dakbaar zijn voor de diensten die het on bewees, maar wij zouden er geen gedichten aan wijden.Het geheim van de aantrekkingskracht vanhet paard is dat het zich voior ons wil uitsloven en toch zijn edele gestalte behoudt. Het is onze nederige dienaar, mar het gedraagt zich als een aristocratisch wezen. dit mengsel is betoverend.

Ik heb hier niets meer aan toe te voegen!!

meer sttat in het boek Hoe lang slapen paarden
van desmond morris
Haha! Haha! Haha! Haha!


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 12:37

Ik ken het verhaal. Heb het boek ook. Mooi boek he?

Enne Ik denk dat veel paarden het beter hebben dan andere dieren

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie