[VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Moderators: Neonlight, balance, C_arola, Sica

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

[VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 02:00

Tot wat hij gaat opgroeien, weten we natuurlijk nog niet ;)

Ísmoli frá Sólbergi
Vader: Gimli frá Sólbergi (van de bekende hengst Hersir frá Lambanesi)
Moeder: Sefja frá Sólbergi (opa's Uri frá Sólbergi en Glymur frá Innri-Skeljabrekku)
Geboortedatum: 1 mei 2023

Mijn aanwinst sinds december <3
Ik was niet actief op zoek, hij kwam echt op mijn pad. Hoe dat zo is gekomen? Dat zal ik kort vertellen.De eerste mei vorig jaar begon als een gewone dag. Tot een kennis, die op kleine schaal wat fokt met haar IJslanders, trots de geboorte van Sefja's eerste veulen aankondigde. Een vrij groot valk hengstje dat de naam Ísmoli (betekenis: ijsblokje) had gekregen.

Afbeelding

Afbeelding

Ik was op slag verliefd, iets dat me nog maar één keer eerder was overkomen: bij mijn zeer geliefde Skóla, die in februari overleed.

Afbeelding

Eenmaal droog werd hij nog mooier.

Maar ik had al een paard, Jona, een project die over 2 weken zou opgehaald worden bij de trainster omdat het ruitermak maken na maanden training niet lukte en zij er niet meer mee verder wilde gaan. Ik zag echter nog goede kwaliteiten in Jona en wilde haar niet opgeven.

Twee paarden houden is voor mij niet mogelijk. Ik zette Ismoli uit mijn hoofd maar genoot nog wel van de regelmatige updates op Facebook.

Ik besloot met Jona te gaan grondwerken. In juli ging alles zó ontzettend goed dat ik er, met begeleiding, zelf opkroop.
De 1e keer kort gehouden en superhard beloond. De 2e keer 1 rondje in de roundpen, als dood gewicht terwijl mijn begeleidster met haar wandelde, nog wel spanning maar handelbaar. De 3e keer 1 rondje beide handen, weer met de begeleidster ernaast, ging eigenlijk heel goed. De 4e keer is ze geflipt, na wat bokken en crossen kon ik een 180° draai uit volle galop niet uitzitten en vloog ik eraf. Er was iets niet goed. Uurtje later krijsend van pijn de ambulance in, op Spoed kreeg ik het verdict dat mijn dijbeenbot compleet was afgescheurd en nog op een erg lastige manier ook. Dag erna operatie en het begin van een maandenlange, zware revalidatie... Ik kon niet meer voor Jona zorgen zo en het vertrouwen was weg. Ik heb haar als gezelschapspaard verkocht met het volledige, eerlijke verhaal erbij.

Het ongeval gebeurde op 20 juli en de eerste paar maanden was ik bang en moest ik niks van paarden weten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan...

Er werd weer een leuke foto van Ismoli gepost:

Afbeelding

Ik antwoordde: die ga je toch bijhouden?
"Nee, voor een hele goede baas mag hij weg maar hij gaat niet naar de eerste de beste"

En daar zat ik dan. Nog steeds verliefd, maar het was oktober en in november kreeg ik het verdict of ik ooit weer zou kunnen rijden. Toch al in gesprek gegaan met de fokster, gezegd dat ik interesse had maar het volgende gesprek met de chirurg wilde afwachten. Dat was geen probleem voor haar, hij stond nog niet actief te koop en ze zou daarmee wachten tot ze een definitief antwoord van mij had. Totaal geen druk dus, zeer fijn!

Het verdict van de chirurg was bijzonder positief: de genezing liep veel beter dan verwacht, ik mocht alles weer doen zonder beperkingen :D Paardrijden inclusief.

Tijd om een afspraak te maken om Ismoli in het echt te gaan ontmoeten. Dat kon in december. Zodoende stond ik in december, met nog 1 kruk ter ondersteuning, kennis te maken met Ismoli.

Afbeelding

Afbeelding

Wat een lieverd <3
Bijzonder vriendelijk, respectvol veulen. Hij was nieuwsgierig, maar niet opdringerig. Ik keek ook nog even naar de 2 andere die te koop stonden: 1 voelde ik helemaal niks bij, de andere wel maar was erg opdringerig.

We gingen toen naar de merries waar ik Sefja (de mama), Náttdís (grootmoeder) en Yrsa (de moeder van de andere) ontmoette. De opdringerigheid van haar zoon kwam duidelijk bij moeder Yrsa vandaan, die nog een paar tandjes erger was. Die viel voor mij af. Sefja heeft ook haar karakter goed doorgegeven: net als Ismoli een erg vriendelijke, nieuwsgierige merrie die een goed gevoel gaf.
En dan Náttdís. Dat was even slikken... Zij is de halfzus van mijn overleden Skola en de gelijkenissen tussen die 2 waren enorm. Bijna dezelfde kleur, zelfde hoofd, zelfde oogopslag tot dezelfde gedragingen aan toe...
Ismoli heeft dat hoofdje geërfd, ik zie helemaal zijn groottante Skola in zijn hoofd en gezichtsuitdrukking.

Ik moest niet lang nadenken: ook in het echt vond ik hem geweldig, ik wilde hem heel graag hebben :D We spraken af dat de fokster hem in het voorjaar zou castreren en dat hij zou verhuizen als hij genezen en steriel is. Dat zou mij ook tijd geven om verder te revalideren en terug sterker te worden.

In februari ging ik nog eens op bezoek. Ismoli houdt van knuffelen, ik ook dus dat komt goed uit :)

Afbeelding

Wat later kregen we sneeuw. Daar hadden de 4 veulens wat op gevonden: ze maakten een bedje van hooi. Gezellige bende met zijn viertjes:

Afbeelding

Helaas werd 1 van de veulens kreupel. Een verkeerde tik gehad waarschijnlijk. In het holst van de nacht moest hij naar de stallen en wei aan huis. De fokster koos ervoor om Ismoli als gezelschap mee te nemen: door wat gezondheidsproblemen als klein veulen, was hij al heel wat gewend wat mensen betreft. Dus daar ging mijn kleintje, in het pikkedonker door een wei vol sappig lonkend gras, zo in 1x de trailer in. Door Ismoli's nuchterheid, deed het andere veulen niet moeilijk. Wat ben ik trots op dat dappere jonkie van me :D <3

Afbeelding

Ismoli is nu 11 maanden oud. Hij zal deze maand gecastreerd worden. Ik ga na de castratie nog eens langs en dan kunnen we de voorbereiding starten om hem hierheen te halen. Ondertussen geniet ik van de verhalen, foto's en video's die regelmatig worden doorgestuurd.

Want zeg nu zelf, is hij geen prince charming? <3 <3 <3

Afbeelding

Afbeelding


balance
Moderator Kantine

Berichten: 18200
Geregistreerd: 24-08-02

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 03:30

Nou en of! Prachtig mannetje heb je daar en karakter is zo verschrikkelijk belangrijk! Jullie boffen maar met elkaar ;).

We see things as we are, not as they are
- Anaïs Nin

imaudy
Berichten: 5100
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Zuid-holland

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 08:03

Wat een ontzettend lief koppie heeft hij :D
Updates zijn leuk!

[o]

Lyona

Berichten: 2021
Geregistreerd: 10-10-21
Woonplaats: Zweden

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 08:30

Wat een superleuk koppie, en wat bijzonder dat hij ook nog familie is van Skola!!!
Dat maakt hem extra speciaal.
Ik volg mee uiteraard! :D

Groetjes van Jona ;)

gertrud

Berichten: 82
Geregistreerd: 07-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-24 08:58

Wat een moppie! Veel geluk samen.

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 23:39

Dankjewel iedereen!

Ik zal uiteraard regelmatig updates plaatsen :D Wel vanaf juli, dan komt hij naar huis.

Lyona, die afstamming (Uri frá Sólbergi is de gemeenschappelijke voorvader) heb ik niet speciaal op gezocht :') Karakter is het belangrijkste. Maar het is wel bijzonder en leuk om op deze manier nog een connectie naar mijn lieve Skola te hebben. De erfenissen die van Uri komen zijn bijzonder sterk in al zijn nakomelingen. Stuk voor stuk stabiele, betrouwbare paarden maar met heel veel looplust, geen types om enkel stapritten te doen. Ze willen werken, ze willen lekker doorlopen. Maar ze zijn wel terug te nemen, ze blijven samenwerken.
Als dat karakter op Ismoli ook vererft (en daar lijkt het wel op) dan kan ik grotendeels mijn ervaring met Skola toepassen. Grotendeels omdat elk paard natuurlijk unieke karaktertrekken heeft waar je op moet inspelen.
Ik ben trouwens echt oprecht blij voor je dat jij met Jona wel voor elkaar krijgt wat mij en een professionele trainer niet konden. Ik ben súper blij dat ze bij jou een thuis heeft gevonden!

De eerste tijd mag hij gewoon nog lekker veulen zijn, spelen en groeien. Tot hij +- 2,5 is, zal het voornamelijk buiten wandelen (verkeersgewenning) en simpele schriktraining (bvb laten afspuiten, niet schrikken van een wapperend plastiekje) worden. Er een lekker nuchter ventje van maken.
Vanaf zijn 3de wil ik hem rustig oppakken, met grondwerk klaarmaken voor de ruiter. Spieren versterken met aan de hand werken, klein basisje longeren (later met zadel), dubbele en lange lijnen om het sturen aan te leren.
Als hij er dan klaar voor is, mag hij op zijn 4de een paar maanden uit logeren voor het echte ruitermak maken en inrijden. Plus een stukje doorrijden. Dit wel op een stal in de buurt zodat ik betrokken blijf bij het proces.

Maar nu eerst groot worden. Genieten van de kleine pruts, lekker veel knuffelen, een band gaan opbouwen :)

Ik kreeg vandaag deze nog door, samen met het gekwetste veulen. Ismoli staat links. Wat mij betreft wint hij de schattigheidscontest <3

Afbeelding

Signe

Berichten: 5815
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Kraaienest

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-24 00:16

In een klap terug naar zes jaar geleden toen ik mijn 11 mnd oude kruising IJslander hengstje ophaalde. In een recent topic van me kan je zien hij hij is uitgegroeid tot een knappe ruin. Ik zie in hetzelfde., hij is/wordt prachtig!!

Ik illustreer en maak kunst http://www.signeofhorses.com
En ben parttime viking op Instagram @signeofhorses

Akshay
Berichten: 2084
Geregistreerd: 05-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-24 09:10

Hee leuk een volgtopic :D

Heel veel plezier gewenst met je knapperd alvast! Er komen zeer bijzondere paardjes daar van die berg :+: ;)
Afbeelding

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-24 15:47

Signe, ik had hem voorbij zien komen. Ook een heel mooi paardje! En een fijn karakter zo te lezen?

Akshay, dit is zeker waar :D. Die Fjöllie van jou doet het ook ontzettend goed!

De castratie is ondertussen gepland voor over 3 weken. In juli komt hij dan naar hier.

Ondertussen vermaakt hij zich uitstekend met zijn vriendjes <3
(Ismoli rechts)

Afbeelding

Lottehorse27

Berichten: 237
Geregistreerd: 05-05-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-24 19:45

Wat een leukerd! Daar ga je zeker veel plezier mee beleven <3
Ik heb sinds november een 1,5 jarige IJslinger (IJslander x Haflinger) en het is zo bijzonder te zien hoe snel ze leren en hoe slim ze zijn al zo jong!

renskesanne

Berichten: 1640
Geregistreerd: 08-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-24 19:58

Wat een knapperd is dit zeg! ik begrijp je keuze helemaal <3
Ik volg mee heel erg benieuwd naar de avonturen
Ook al een stalling op het oog waar je hem in juli naartoe wilt brengen?

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-24 13:07

Lotte, die heb ik ook nog te koop zien staan. Ook een leuk dier!

Ze staan ook zo heerlijk open voor alles op deze leeftijd. Paar dagen terug had de fokker een zeiltje gelegd voor schriktraining met haar volwassen paarden.
Voor de lol eens met Ismoli gedaan, kijken wat hij zou doen. Niet veel dus. Even snuffelen en hij liep er zo over. Dapper ventje <3

Even wat weggeveegd voor de privacy

Afbeelding

Sanne, de stalling is al geregeld, contract al getekend :D Het is in deze regio bijzonder moeilijk om een 24/7 buitenstalling te vinden (wat voor mij wel een must is voor zo'n jonkie), dus ik ben de zoektocht behoorlijk vroeg gestart. Hij komt op een PP met veel weidegang in een gemengde kudde te staan :)

Siggislief

Berichten: 14082
Geregistreerd: 04-10-04
Woonplaats: Amsterdam

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-24 18:54

Wat een knapperd!

Ik ga je volgen.. <3

Bram ✝12/08/'15

BigOne
Berichten: 38515
Geregistreerd: 03-08-09

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-24 19:26

Gut meid wat ben jij lelijk terecht gekomen. Maar misschien moest het zo zijn, heel veel geluk met deze knapperd .

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-24 22:12

Leuk Sigg :D

BigOne, ik geloof op zich wel in "het moest zo zijn". Op die manier is Skola ook in mijn leven gekomen. En daar ben ik nog altijd zéér dankbaar voor.
Hoewel ik het liever op een iets minder heftige manier had gehad, de revalidatie was en is soms nog steeds heel hard werken en tanden op elkaar zetten. De enige redenen dat ik nu sta waar ik sta, zijn mijn eigen koppigheid en de motivatie die de komst van Ismoli (plus mijn verzorgpaarden) me geeft.Vandaag weer een leuke foto met vriendje Þorinn <3

Afbeelding

Hoe ouder hij wordt, hoe meer de Uri-genen zich openbaren. Ik zie steeds meer zijn groottante Skola in zijn hoofdje, vooral in zijn uitdrukking en vriendelijke blik.

Afbeelding

Hij zal in ieder geval gemist worden. Iedereen is gek op hem!

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-24 18:02

Dinsdag wordt Ismoli van zijn mannelijkheid ontdaan. We kunnen stilaan gaan aftellen :D

Omdat zijn jonge vriendje iets te enthousiast was, heeft hij een ander maatje in de plaats gekregen. Deze is volwassen, rustiger en dus beter geschikt als gezelschap terwij hij geneest van zijn castratie.

Afbeelding

De paarden kennen elkaar al, ze hebben samen in de grote kudde gestaan.

Nieuw gezelschap, maar nog steeds tijd voor een knuffel met de fokster <3

Afbeelding

Hij is echt héél aanhankelijk. Dat past perfect bij mij, want ik hou ook van heerlijk kroelen :D

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-24 13:10

De castratie is uitstekend verlopen! Rustig gaan liggen, rustig opgestaan, geen problemen om de kroonjuwelen te verwijderen. Echt uit het boekje. Hij heeft de dagen nadien zelfs niet eens een beetje zwelling gehad en voelde zich meteen weer tiptop *\o/*

Vandaag, uitgerekend op internationale Dag van de IJslander, mag hij zijn eerste kaarsje uitblazen :D Y)(^) Hij is geen veulen meer maar een jaarling. Zijn hoofdje wordt ook steeds minder babyface. Hij is echt een knappe vent aan het worden <3

Afbeelding

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18200
Geregistreerd: 24-08-02

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-24 16:40

Ik vind hem prachtig om te zien. Die aanhankelijkheid is ook echt geweldig.
Castratie uit het boekje… op naar de volgende fase.

We see things as we are, not as they are
- Anaïs Nin

imaudy
Berichten: 5100
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Zuid-holland

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-24 19:08

Wat een knapperd!

[o]

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-24 23:09

Afbeelding

Ik geloof dat ik de bijnaam "kleine" wel kan opgeven :') Hij schiet de hoogte in. Ismoli hier links naast oude Byr rechts

Eergisteren met een vriendin wezen shoppen in de Epplejeck, nog wat laatste spulletjes gekocht zoals vliegensliertjes en een liksteen. Mijn verzorgpaarden ook een cadeautje gegeven in de vorm van Vitalbix snoepjes.

Gisteren het voer binnengekregen en naar stal gebracht :) Hij gaat een balancer krijgen met een handje Mijten Optiform voor het kauwen. Zo krijgt hij alle nodige vitamines en mineralen binnen.
Alles is nu volledig klaar voor zijn komst :D

Afbeelding

Hij wordt nog steeds knapper en knapper <3 <3 <3
Prachtig kleurtje ook!

Volgende week zondag ga ik voor de laatste keer op bezoek. Ik kan niet wachten!

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18200
Geregistreerd: 24-08-02

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-24 18:22

En dan… komt hij naar huis! Spannend hoor :)

We see things as we are, not as they are
- Anaïs Nin

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-05-24 19:18

Afbeelding

Ben ik verliefd? Reken maar <3 <3 <3

Wát een goed opgevoed, braaf, flink paard is hij toch!

We hebben vandaag een klein stukje gewandeld. Pad dat hij nog niet kende, opeens kinderen op steps en fietsen die overal vandaan schoten. Dat deed hij echt zo goed! Zijn eerste reactie bij schrikken is freeze, daarna steun zoeken en weer door. Hij blijft er zeker niet in hangen. Luistert ook zeer goed naar de hulpen van het halster. Echt heel knap voor zo'n jonkie!

Héél blij met mijn keuze :D

Afbeelding

Hij wordt ook echt prachtig <3 Dit wordt zijn definitieve zomertintje

Afbeelding

Ik mag hem alleen écht geen kleintje meer noemen want hij is aardig omhooggeschoten :') Hij is bijna even groot als zijn volwassen vriendje die 1m38 is. Als hij thuis is en gewend is, zal ik hem eens meten. Eindstokmaat zal waarschijnijk boven 1m40 liggen, perfect maatje voor mij.

Afbeelding

Helemaal verliefd op mijn Molleke <3 Nu wordt het aftellen tot hij naar huis komt.

Akshay
Berichten: 2084
Geregistreerd: 05-03-12

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-24 08:24

heerlijke foto's!

Moet je nog ver aftellen voor hij thuis komt?

Narcissa
Berichten: 3054
Geregistreerd: 29-03-15

Re: [VOLG] Ísmoli, van veulen tot ...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-24 12:33

De eerste 2 weken van juli :D Nog 6 à 7 weken. Die ga ik goed gebruiken om mijn wandel-conditie op te krikken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Durquia, Phonix, shadowstar en 9 bezoekers