(Deze lap tekst kun je evt. Overslaan)
Door een te laag percentage berekenbaar welsh bloed kan ik voor eigen gebruik geen wpcv deklicentie aanvragen. Ik ben nu dus gestart met de training voor het nrps of het nas (rijpony stamboek of appaloosa stamboek). Wat het uiteindelijk wordt zal afhangen van de kleur die hij op dat moment heeft. Bij het nrps zal hij zo worden toegelaten, echter bij het appaloosa stamboek hebben ze deze regel
Citaat:Onder de kenmerken van een Appaloosa wordt verstaan een paard/pony met een vlektekening welke op een redelijke afstand, ca. 5 meter zichtbaar is. Tevens dienen minimaal 2 van de navolgende kenmerken aanwezig te zijn:
a) gevlekte geslachtsdelen;
b) gevlekte mond;
c) vertikaal gestreepte hoeven;
d) een witte rand om de iris van één of beide oogbollen.
Mu heeft casey genoeg kenmerken maar toont nog niet veel stippen op het lijf en deze zijn dan ook niet op 5 meter afstand te zien (wat sowieso lastig is bij een dunnalino) maar zijn dna toont duidelijk aan dat hij naast wildkleur en palomino dus ook het leopard gen heeft. Het is jammer dat een stamboek wat zo klein is en zo beperkt in de bloedvoering zit daar geen genoegen mee neemt. Hij is genetisch getest en er kwam uit dat hij A/a, e/e, D/nd2, CR/n, LP/n, W20/n is, allemaal aan de buitenkant ook te zien maar niet allemaal even duidelijk nog.
Wat betreft bloedvoering:
https://nrps.nl/database/528008202100174-casey
Zijn vader heb ik verkocht, een supergave hengst met als afstamming cassanova du bois x djamaï du bois. Djamaï dekt niet meer in nederland en heb ik altijd een hele gave hengst gevonden. Dewi van de manuhoeve is helaas overleden al heb ik danika dan nog wel in mijn bezit (nu dragend van t-nequeen)
Moeders kant is een merrie die ik niet meer heb, sanneke. Zij stamt af van djemo, een don cremello du bois welke ik nog als ruin heb staan. Zijn moeder heb ik niet meer in bezit, anneteska en daar de moeder van, pocahontas leeft niet meer. Sterre is ook verkocht. Zij komt uit 2 pony's waar mijn buurman ooit mee is begonnen. 2 type welsh pony's. 1 helaas veel te vroeg overleden, dit was moeder sandy en vader rambo is verkocht als ruin voor de sport en is vaak brabands kampioen geweest (mogelijk in alle klasse die hij heeft gelopen).
Voor de buitenwereld is hij dus minder/anders interessant als voor mij omdat hij terug gaat op een stukje jeugd van mij.
Nu heb ik ook het volgende dilemma. Ik vind hem eigenlijk nog zo jong om al zo enorm getraind te gaan worden. En daarbij is hij gewoon te lief, te makkelijk, te braaf en doet gewoon alles wat je vraagt. Hij denkt daarbij zelf niet aan zijn toekomst.
Ik wil daar dus balans in vinden om hem wel voor te bereiden maar dat hij niet overvraagd of overtraind wordt of al veel te hard moet werken op jonge leeeftijd. Daarnaast staat hij nog graag in het koppel en leert enorm veel van de oudere ruin die erbij staat. Onvoorbereid heen is zinloos en ook voor hem een heftige ervaring.
Ik heb hem het begin van longeren geleerd of eigenlijk dat kon hij gewoon van zichzelf al, na een paar keer kort stap draf (paar rondjes link, paar rondjes rechts) eens galop gevraagd en hop galop. Hij sprong alleen verkeerd aan dus kwam even terug in draf en sprong zelf goed aan. Verder heb ik hem een keer meegehad als handpaard naast de ruin en een paar keer gewandeld. Het nadeel is dat de straat hier enorm druk is. Je mag er 60, er rijden veel trekker waarvan een deel wel afremt en een ander deel met 45 langs je stuitert met grote wagens erachter. Tevens veel vachtwagens en veel wegversmallingen die breed genoeg zijn om met een auto/busje/kleine trekker gewoon langs je te rijden. Ik ben op de fiets al vanachter ingehaald door een vrachtwagen met 50/60 in zo een versmalling.
De ruin is al eens geschrokken toen hij van achter werd ingehaald in de versmalling. Het is dandus erg krap en in zijn normale ik schrik en spring een stukje opzij met de benen wijd de bestelbus geraakt. Ik heb daar toen aardig wat schade van gehad en een pony op de kliniek. De automobilist gingvrijuit en ik (mijn verzekering) betaalde zijn schade. Je mag dus ook gewoon inhalen in een wegversmalling en het is zelfs zo dat als je jou auto op 5cm afstand naast een paard zet/rijdt en het paard raakt jou auto dat de eigenaar van het paard moet betalen. Oftewel, de weg is hier niet echt veilig, onnodig druk (sluipverkeer) voor gebied voor bestemmingsverkeer waar ook niet naar gehandhaafd wordt en er ontbreken borden bij de wegversmallingen, je wordt zowel van voor als achter ingehaald omdat de versmallingen ruimer zijn gemaakt voor landbouw verkeer. Het remt veel mensen niet eens af...
Meer info over cees
Casey (roepnaam Cees)
22-05-2021
1,32m hoog op dit moment (1,28m moeder uit 1,22 moeder en 1,48 vader en 1,48m vader)
Dunalino appaloosa (A/a, e/e, D/nd2, CR/n, LP/n, W20/n)
Longeren aanleerfase:

Longeren nu:

En een keer mee als handpaard.
https://www.instagram.com/reel/CwKiOXoo ... BiNWFlZA==