hengst laten of ruinen?!?!?

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-01 21:46

hoi

ik heb een vraagje aan jullie waar ik graag jullie meningen op wil!
Ik heb een welsh a hengstje van bijna 2 jaartjes. Hij is redelijk lief, voor een hengst, althans tegen de mensen die niet bang van hem zijn. Hij laat duidelijk zien dat hij hengst is, steigeren als hem iets niet zint of happen als je in de weg staat. Ook met hoeven krabben heeft hij problemen, maar zals ik al zei, als je durft om de baas over hem te zijn is er niets aan de hand.
Omdat mijn pony nu tegenover mijn tante's hui staat komen haar kleinkinderen enzo nogal eens 'naar het paardje kijken', maar ze zijn er nu redelijk bang van, omdat hij naar ze hapt als ze hem willen aaien. van mij had hij metteen een klap op zn snoet gehad, maar dat durven die kleintjes natuurlijk niet.
Als ik ermee ga wandelen en kleine kinderen willen hem aaien, is hij shaggie, metteen happen, en ik moet die kiendjes voortdurend achter hem weg halen anders trapt hij ze. Kortom, pink heeft een hekel aan kiendjes. Maar ja... Nu is de vraag of jullie, als jullie z'n mini hengstje (1.07 cm) hadden of jullie hem dan lieten casteren?!?
Ik heb laatst zelf belsoten om het (nog) niet te doen, omdat ik hem goed aankan, maarja ik wil ook niet dat er dadelijk iets met die kindjes gebeurt... want tenslotte vinden die een klein paardje leuk...

Hopelijk krijg ik veel meningen! Lachen

Groetjes Kim en Pinky

(wil je een foto van die 'stoere' hengst zien kijk dan op het fototjes forum onder 'foto's van mijn ponykes')

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!


Thirza

Berichten: 8903
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-01 21:49

ik denk dat ik hem hengst zou houden jij hebt er toch geen problemen mee

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-01 22:03

Aan de andere kant, als hij "gevaarlijk" zou kunnen worden voor andere mensen zou ik hem laten "helpen".
Als het een pony met heel goede papieren was (misschien is het wel zo, weetik niet) zou ik hem laten ruinen, want dan hoeft ie niet hengst te blijven.

Maar ja, weer aan de andere kant, die kids moeten maar weten dat dat paardje geen speelgoed is, en niet geaaid moet worden.

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-01 11:12

Tja, persoonlijk ben ik van mening dat je een hengst die niet dekt (en daar ook niet voor goedgekeurd is) beter kunt laten ruinen. Dan kan hij bij andere paarden in de wei, heeft een veel socialer leven en is makkelijker in de omgang.

Een hengst is niet geschikt voor mensen met weinig ervaring en ik zou daar zelf ook niet aan beginnen omdat ik van mezelf weet dat ik niet altijd consequent genoeg ben en dat is bij een hengst niet zonder gevaar. Maar goed, als jij denkt dat het wel kan, moet je het natuurlijk zo laten.

Succes! Mieke

Tommyboy15
Berichten: 23
Geregistreerd: 21-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-01 11:14

Laat je inlichten door je eigen veearts mischien zit er toch een dekhengst onder jou hengst laat

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-01 11:31

hoi

pinky heeft geen goede papieren.
Zij vader, Tenkhoeve's Roman, heeft wel goede papieren.
Zijn moeder is Pandijk's Marjon, maar die kent vast niemand Lachen

Waarom ik hem hengst wou laten is omdat hij:
1) wat langer doorgroeit, zeggen ze, en hij is toch al zo klein, dus dat zou geen kwaad kunnen
2) ik vind ruinen onnatuurlijk, hij word geboren als hengst, en zolang als ik hem aankan, en ik er niet bang voor ben, vind ik dat hij hengst moet blijven. Dit moet natuurlijk niet uit de hand lopen he, niet zo dat dadelijk niemand hem meer aan durft te raken, want dat gaat naar mijn zin wel tever.
3) er al een paar gevraagt hebben of pinky hun pony mag dekken. Hij zal echt geen goedgekeurde dekhengst worden, maar een beetje voor de lol fokken kan toch geen kwaad?

Tja, dat 'niet aan een hengst beginnen' snap ik heel goed, ik heb pinky ook niet gekocht omdat ik zograag een 'stoere' hengst wou.
Ik had niet zoveel keus, mijn verzorgpony moest verkocht worden (pinky dus) en ik wou hem apsolute niet kwijt! Ik kende hem vanaf zijn geboorte en er was nog nooit een beessie geweest waar ik zoveel om gaf, dus ja... Natuurlijk was ik blij dat ik hem kon kopen, en dat ik een eigen pony kreeg (na 8 jaar zeuren) maar van de andere kant was ik er nog helemaal niet aantoe.
Maarja daar ging het niet om! Lachen

Groetjes Kim

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Karin

Berichten: 61938
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-01 11:42

Z'n moeder hoeft ook niet bekend te zijn, het is doorgaans de vader van de moeder die telt (en misschien is dat wel een bekende of hele goede hengst?).

Wat castreren betreft het volgende. Ik zou zeggen: als jij er geen moeite mee hebt dat hij hengst is, zou ik hem hengst laten. Maar... hengsten zijn nou eenmaal niet altijd even makkelijk, zeker als je er niet consequent mee omgaat. En als er kinderen bij het weiland kunnen, dan lijkt het me dat je je toch problemen op de hals gaat halen. Niet alleen ten opzichte van die kinderen (paardje aaien is voor eigen risico), maar vooral ook voor jezelf: jij probeert je hengst op een consequente manier te behandelen, maar die behandeling wordt weer teniet gedaan door mensen die totaal niet weten hoe ze met 'm moeten omgaan. En dat kan botsen.

Denk er nog eens goed over na. Is het mogelijk dat jouw hengst een 'strenge doch rechtvaardige' behandeling krijgt, alleen door jou (en anderen die er verstand van hebben) behandeld wordt en weet wat hij wel en niet mag, dan zou ik hem hengst laten. Als het een pony is die je er 'voor de leuk' bij hebt en komt hij (zonder toezicht) met onbekenden (vooral kinderen) in aanraking, dan zou ik hem toch laten ruinen.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers