Citaat:
Een goed, slim paard verzet zich tegen ongemak, spanning en pijn. Hij verzet zich door
bijvoorbeeld zijn rugspier aan te spannen en zo de klappen die de ruiter in het zadel of in de
mond maakt op te vangen. Het optillen van het hoofd helpt het paard daarbij. Het onrustige of
harde bit tussen de kiezen geklemd, verdraagt het paard beter dan het bit dat de tong klem legt
en drukt op de lagen. Dwingen we nu het paard met het hoofd lager te lopen door het - steeds
korter - instellen van bijvoorbeeld slofteugel, elastische hals verlenger, stootteugel of gewone
bijzet, smeren we feitelijk verf over roest. Jij bent niet uit de problemen ook al ziet het er voor
de leek beter uit. Letterlijk ontneem je het paard de kans zich zelf tegen beschadiging te
beschermen. Wat zo’n paard - één die dus niet direct explodeert - rest, is het kleine verzet.
Staart zwiepen, oren plat, bit vast nemen, kaak en borstspier spannen. Zo’n paard loopt te
mopperen op zijn berijder, maar de doorsnee ruiter lijkt graag ziende blind te zijn en moppert
welgemoed terug.
Ik weet heel goed waar ik mee bezig ben. Heb ruime ervaring betreft biomeganica en weet hierdoor uit ervaring dat hulpteugels vrijwel altijd averechts werken. Werken aan de hand en grondwerk is een ruim begrip en hieronder valt de longe natuurlijk ook. Heb bij compleet "afgekeurde" sportpaarden, wegens blessures, mooie resultaten behaald zien worden aan de hand en doormiddel van de longe. Deze paarden zijn allemaal weer flink aan het werk en hebben geen last meer, puur door het correct gebruiken van hun lichaam doormiddel van training aan de hand ZONDER hulpteugels.
Citaat:
Heel kort samengevat komt werk aan de hand neer op ‘je paard rijtechnische oefeningen laten uitvoeren, maar dan zonder ruitergewicht op de rug’. Eigenlijk is het: met zo min mogelijk inspanning je paard toch méér werk laten verrichten. Dit doe je door zelf náást je paard te lopen, waarbij je wel dezelfde hulpen geeft zoals je dat vanuit het zadel zou doen. Goed voor je conditie dus. En dat niet alleen, het is ook voor je paard erg goed. Waarom?
Hieronder zie je de grootste voordelen op een rij:
Je zíet wat je paard doet met zijn mond, lijf en benen tijdens deze vorm van dressuurtraining, dit vergroot jouw eigen kennis, begrip, vaardigheden en ruitergevoel.
Je traint je paard met name in het begin van de opleiding veelal in een langzaam tempo. Dit vergroot de coördinatie van je paard en verkleint juist zijn bewegingen. Denk aan dezelfde effecten zoals bij o.a. Tai Chi, callanetics of pilates voor mensen. Langzaam bewegen bouwt uiteindelijk hele krachtige en soepele spieren op.
Je paard werkt aan specifieke en door jou gewenste lichaamsontwikkeling, zonder dat hij gehinderd wordt door het zit- gewicht van een ruiter. Ideaal ook om jonge paarden eerst sterk genoeg te maken en pas daarna te gaan belasten met ruitergewicht.
Aanleren van nieuwe oefeningen zoals schouderbinnenwaarts en travers gaan vanaf de grond veel sneller en makkelijker. Als je paard een oefening aan de hand eenmaal kent, dan is het rijdend aanleren ervan nog maar een kleinigheid.
Dé ideale manier van opwarmen voor zowel ruiter als paard. Na wat werk aan de hand ontspant het paard daarna onder het zadel vrijwel direct zijn (rug)spieren. Werk aan de hand maakt je werk onder het zadel ontzettend efficiënt.
Werk aan de hand:
Is heel effectief bij het corrigeren van alle rijkunstige problemen.
Leren jou en je paard alle hulpen die je ook rijdend nodig hebt om je paard verantwoord te kunnen belasten.
Bereidt het paard voor op het correct dragen van de ruiter, dus ook nuttig voorafgaand aan het ruitermak maken.
Maakt het paard soepel, sterker en handiger eerst zonder ruitergewicht. Nieuwe oefeningen zijn makkelijker aan te leren vanaf de grond. Bijvoorbeeld de zijgangen of piaffe. Het is krachttraining voor je paard.
Is zinvolle revalidatietraining bij bijvoorbeeld peesblessures, kissing spines, hoefkatrolontsteking en andere blessures. Doe dit wel onder begeleiding van een instructeur en behandelaars.
Is leuk om te doen en zeker wanneer je even niet meer kunt of wilt rijden heb je toch iets om handen om samen leuke, nuttige dingen te kunnen doen met je paard.
Brengt afwisseling in je training.
Verbetert de communicatie tussen jou en je paard op de grond. Het effect daarvan is merkbaar ook tijdens de omgang met je paard buiten de training om.
Is nuttig voor elke discipline. Elk gebruikspaard moet leren zijn lijf correct te gebruiken onder de ruiter en moet de rechtrichtenden hulpen kennen. Dit is voorwaarde voor een goed gaand paard. Ongeacht de discipline! Ik geef les aan combinaties uit o.a. de volgende disciplines: dressuur, western, springen en endurance.
Wanneer het paard een oefening aan de hand kent kun je het ook vanuit het zadel introduceren. Een helper die bekend is met het werk aan de hand kan ondersteunen zodat het paard snel snapt wat de bedoeling is.
Citaat:
Overigens ken ik erg veel mensen die roepen dat ze heel goed weten wat ze doen, en als ik ze dan bezig zie, denk ik er iets anders over. Ah, dus jij bepaalt nu welke adviezen mensen wel en niet mogen geven? Dat werkt over het algemeen niet heel goed op Bokt. Maar hey, you do you. I don't care.

In mijn ogen doe je hier precies hetzelfde als wat jij aanduidt. Roepen en denken dat je heel goed weet wat je doet. Ik bepaal nergens welke meningen en adviesen er gegeven mogen worden, het opdringen van een visie is daarintegen een heel andere verhaal. I do me, zeker! Fijn dat je nog even benadrukt dat het je vrijwel niets uitmaakt ondanks dat je overal zo defensief en op een onvolwassen toon op in gaat. You don't care? Reageer dan ook niet, verspilde tijd
Prima dat jij een andere kijk hebt op bepaalde dingen of je hierin wellicht niet in hebt verdiept. Echter geeft dit jou geen recht om aannames te maken, je visie op te dringen en je in een neerbuigende/brutale toon tegen mij op te stellen/commentaar te leveren op andermans manier van trainen/denken en dit meteen volledig af te schrijven of als slecht beschouwen. Ik ga daarom ook niet verder op jou comments in en wens je bij deze nog een fijne avond toe. Wij gaan ons zeker prima redden, maak je daar maar niet druk om.