Onzeker in de omgang met paarden

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, balance, Melissa0304

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-18 22:44

Dag bokkers,

Hier een wat persoonlijker bericht, in de hoop op herkenning en tips. Ik werk nu al een aantal jaar met paarden -weliswaar nog lang geen profesional ;)- en leer veel. Echter, waar ik al die jaren al tegenaan loop, is het perfectionisme dat ik ervaar in de omgang met paarden. Buiten paarden om heb ik daar zo weinig last van! Ik wil het zo graag goed doen bij die lieve dieren, dat het me al snel onzeker maakt. Ik hoor ook zo vaak van mensen over hoe onze fouten paarden verkeerd kunnen beinvloeden. Denk alleen maar aan al de keren dat een paard pijn heeft en wij dat niet opmerken. Pijnlijk...

Nu ben ik altijd erg bang om het verkeerd te doen bij de paarden die ik verzorg en rijd. Ik wil hen echt niet verkeerd behandelen, of niet duidelijk naar hen zijn, of slecht rijden, of over hun grenzen gaan, enzovoorts...! Als ik dan terugkom van het rijden oid verval ik al snel in een negatieve flow waarin ik denk aan alles wat verkeerd ging bij het rijden. Ik vind het dan zó vervelend voor het paard, en wil het de volgende keer dan helemaal goed doen!

Gelukkig krijg ik tegenwoordig les, wat mij technisch al heel veel helpt! Het onzekere gevoel echter zit er nog. Zodra mijn instructrice er niet meer is, slaat dat toe.

Herkent iemand dut? Heeft iemand tips? Kan iemand mij meer vertellen over de werkelijke invloed die ik zodoende op mijn paard heb?

Wat mij bijvoorbeeld hielp: het besef dat een paard je onduidelijkheden niet als ‘fout’ ziet, maar simpelweg als ‘onduidelijk’. Dat het je niet snapt, betekent niet direct dat het paard dat op jou persoonlijk als ‘fout’ betrekt.

Ik hoop op fijne reacties! Bedankt!

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~


xChanelx
Berichten: 1746
Geregistreerd: 05-04-13

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 22:55

Paarden leven in het nu en zijn ontzettend vergevingsgezind. Dat je bewust bezig bent met de mogelijke invloed van jouzelf op een paard geeft je al tien punten voorsprong.

Probeer "fouten" te zien als een miscommunicatie. Je begrijpt elkaar even niet, dus probeert dit nogmaals of op een andere manier duidelijk te maken. Lukt dit niet? Zie het als het leren van een nieuwe taal. Daarvoor moet je heel veel oefenen, maar niemand neemt het je kwalijk als je je even niet verstaanbaar kunt maken. Je komt er uiteindelijk toch wel uit en dát is het belangrijkst.

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-18 23:13

Wauw dankjewel!! Bedankt voor je opmerking!

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

MariaMaaike

Berichten: 1804
Geregistreerd: 22-07-11
Woonplaats: Helemaal bovenin

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 23:25

Ik herken me wel in jouw situatie, misschien in een lichtere mate. Hoelang rijd je het paard al? Bij mij moest het zelfvertrouwen namelijk groeien. In het begin was ik ook heel voorzichtig met mijn bijrijdpaard. Bang om haar pijn te doen, dat ik het haar te moeilijk maakte, dat ik te streng was. Terwijl dát juist ervoor zorgde dat het onduidelijk werd voor het paard. Gelukkig zag mijn instructrice dit al snel en gingen we er aan werken. Het heeft best lang geduurd voordat bij mij het knopje omging dat ik duidelijker mocht/kon zijn, en dat ik haar daarmee geen pijn deed, of gemeen was. Het was gewoon duidelijk. En nu beginnen we elkaar steeds beter te begrijpen! Zij weet nu veel beter waar ze aan toe is. Ik moest meer durven en dat kost tijd. Dus geef jezelf die tijd.

Misschien is mijn situatie niet helemaal hetzelfde, maar ik herken het gevoel wel. Regelmatig les en heel veel oefenen heeft mij vooruitgeholpen. Langzaam maar zeker krijg je dat zelfvertrouwen wel! :)

cissy

Berichten: 19344
Geregistreerd: 14-10-03
Woonplaats: hut in Heicop

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 23:43

Neem grondwerkles waar de instructie je leert wat lichaamstaal is en hoe paarden met elkaar communiceren. Dat zal misschien een eye opener zijn en je helpen met de communicatie met paarden.

Cilianne
Berichten: 279
Geregistreerd: 11-11-18

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-18 09:52

Herkenbaar :j
Zeker die onzekerheid van doe ik het goed, doe ik mijn paardje niet tekort, doe ik ergens iets fout zonder het te beseffen, ... vreselijk!

Voor mezelf wijt ik het aan dat ik niet met paarden ben opgegroeid.
Ik ben al heel mijn leven met honden opgegroeid, bezig en aan het trainen. Hierdoor lees ik hun gedrag veel makkelijker en ben ik veel zelfzekerder, wat de wisselwerking en communicatie erg bevorderd. (Dit neemt niet weg dat ik zelfkritisch blijf en altijd graag bijleer, ik ben onderzoeker in hart en nieren en de falsificatietheorie van Popper is mijn levensleidraad ;)

Bij paarden ben ik een beginner en ik ondervind dat ik ze niet kan 'lezen' zoals met de honden, waardoor ik veel onzekerder word en dus ook onduidelijker.

Wat werkt voor mij is rustig aan ervaring opdoen, een beetje mild zijn voor mezelf, de kleine stappen voorwaarts voor ogen houden EN een goede instructeur die je zegt wat goed is en wat beter kan (en dan vooral hoe :D ).

Cogito ergo sum < equito ergo vivo
Volg ijslanders Fagri en Goa en rheinländer Sheila via instagramaccount fagri_ijslander

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-18 10:55

@Cilianne, fijn, die herkenning ;) Paarden zijn wat dat betreft natuurlijk echte spiegels. Als iets niet goed gaat, moet je naar jezelf kijken. Uiteindelijk leer je daar natuurlijk heel veel van! Het probleem bij mij is dat ik die kleine stapjes niet wil zetten. Ik wil het nú goed doen, zodat ik de paarden zo min mogelijk belast met mijn fouten en gebreken. Tsja, of dat een goede instelling is weet ik niet. :)

@MariaMaaike: Bedankt voor je bericht! Ik rijd mijn huidige paarden nog maar kort. Zo'n 4 maanden.

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-18 18:42

Iemand nog tips voor dit perfectionisme onder het zadel en in de omgang met paarden? :) Alles welkom!

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

Livion

Berichten: 185
Geregistreerd: 04-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-18 20:08

In je vorige post zeg je het zelf al: je wilt geen kleine stapjes zetten.
Die stapjes zijn juist zo waardevol! Je ontneemt jezelf heel veel als je vindt dat je niet mag leren. (Want dat is in feite wat je zegt als je vindt dat het nú perfect moet.)
Zonde, joh! :)

Misschien helpt het ook door te bedenken dat je nooit uitgeleerd bent. Natuurlijk weet je op een gegeven moment heel veel, maar ook dan komen er weer nieuwe inzichten, etc.
Ik weet niet of je Warwick Schiller kent? Hem vind ik een heel mooi voorbeeld hierin.

Ik zou proberen eens heen te gaan met een klein doel voor die dag. Niet gericht op iets wat perfect moet, maar meer gericht op plezier, onderling contact of iets in die richting.

Waar ik benieuwd naar ben, wat gaat er in de praktijk anders wanneer er geen instructie aanwezig is?

"In riding a horse, we borrow freedom."

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-18 16:56

Thanks, Livion! Daar heb ik zeker wat aan! Bedankg voor je tips.

Het verschil is dat ik dan niet meer weet of ik het goed of fout doe. Ik ga dan twijfelen en ben niet meer consequent, wat natuurlijk grote invloed heeft op het rijden.

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-18 19:40

Om te voorkomen dat ik een ander topic open, hier nog een vervolgvraagje: hoe groot is de werkelijke invloed die je op een paard hebt? Om het concreet te maken: als een rit niet soepel ging, in hoeverre houdt het paard dit vast? En hoe groot is de invloed van onze fouten op het paard? Brengen onduidelijkheden hem echt van de kaart, of herstellen paarden zich vrijwel direct weer als je je hulpen verbetert en het paard begrijpt wat je van hem vraagt?

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 20:12

Elke dag krijg je een nieuwe kans! Paarden zijn gewoontedieren en leven in het nu. Zolang jij correct en eerlijk blijft handelen ten opzichte van het paard is er niks aan de hand. :)

Martie

Berichten: 2341
Geregistreerd: 17-06-04
Woonplaats: Nuenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 20:16

Paarden kunnen daarin net zo verschillen als mensen: sommigen zijn direct op hun tenen getrapt, anderen zijn heel vergevingsgezind en kijken vooral naar de intentie. Ze weten heel goed of je boos bent of niet.
In het algemeen zou ik zeggen dat zo lang je niet een grote fout maakt die fysiek pijnlijk is voor het paard (en dan bedoel ik dus niet een corrigerend tikje of even uit balans en daardoor teveel druk op de teugel maar echt hardhandig zijn) het paard daar meestal niet zo mee zit. Vooral als je het daarna opnieuw probeert om duidelijk te maken wat je wilt/bedoelt. Een paard merkt heel goed wanneer je echt negatief op hem gericht bent of wanneer er een vergissing gemaakt wordt. Veel paarden vergeven heel veel (of vinden het gewoon niet zo boeiend) en gaan gewoon verder.
Het karakter en de leeftijd kunnen hierin veel verschil maken. Sommigen sjouwen nog door als je er half naast hangt en kijken dan eens verbaasd om :D

Maak alleen niet de fout om paarden met mensen te vergelijken. Je bent nu erg aan het beredeneren en analyseren, dieren doen dat dus niet. Kijk maar in de wei: vaak genoeg krijgt een paard een trap of beet (al dan niet raak) en een paar tellen later staan ze weer bij elkaar te grazen.

Als je eerlijk bent naar het paard is er niet gauw een probleem. Foutje? Even klopje of aai en gewoon door gaan. Als jij er geen probleem van maakt doen de meeste paarden dat ook niet.

Lekker doorgaan en door ervaring de signalen van je paard leren interpreteren dan gaat het vanzelf steeds beter.

Shadow0

Berichten: 41440
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 20:40

D_M_L: een paard houdt dat meestal niet vast. Zodra jij het anders doet, kan de reactie echt bijna meteen anders zijn. Soms vind ik het haast magisch hoe snel dat kan.

kistaah
Berichten: 511
Geregistreerd: 02-04-05
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 20:44

Kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat je dit alleen met paarden hebt en niet met mensen

Ik zeg maar zo...ik zeg maar niks

cobiie

Berichten: 7082
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 21:38

Ts, bij de meeste doorgewinterde nuchtere paarden zijn je fouten “makkelijk” te herstellen.
Bij sensibele jonge (groene) paarden kan je echt wel wat werk hebben om sommige gemaakte fouten te herstellen.

[o]

Kendra

Berichten: 8002
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 22:54

Eens met cobiie. De verschillen tussen paarden zijn enorm. Dat heeft te maken met leeftijd, ras, karakter, africhting, noem maar op. Als je zelf onzeker bent, is het wel fijn als je een paard hebt dat vergevingsgezind is en niet supergevoelig is voor al jouw signalen.
Want sommige paarden raken natuurlijk wel heel erg van de kook als je niet duidelijk bent. Of nemen zelf een besluit, ook niet altijd fijn :-).

Lieke_X
Berichten: 10
Geregistreerd: 29-12-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-18 13:20

Eens met Kendra! Sommige paarden zijn een stuk gevoeliger dan anderen.

D_M_L

Berichten: 186
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-19 16:58

Bedankt voor de reacties! Die inzichten helpen al een hoop. En natuurlijk: hoe meer je leert, hoe meer je fout lijkt te kunnen doen! Dat merk ik nu heel erg. Ik hoop dat ik daar langzaam maar zeker een beetje mee om leer gaan in de zin dat ik niet vast blijf houden aan alle fouten die ik heb gemaakt heb.

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aard_Bijtje, Amandavd, Anna79, FleurSandro, Juniores, meniekske, SentiBot, Wispeltuur, Wyb_ster en 9 bezoekers