Bruikleen / Adoptie

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, Melissa0304, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Furst
Berichten: 59
Geregistreerd: 15-06-17
Woonplaats: Vlaams-Brabant, België

Bruikleen / Adoptie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-18 12:20

Ik weet even niet in welke categorie mijn verhaal of 'vraag' hoort, maar dit leek mij de meest geschikte plek.

Een paar maand geleden heb ik op één van de andere fora foto's geplaatst van mijn paard en mij. Het was toen een spannende tijd, omdat het toen doorslaggevend zou zijn om hem te laten in slapen of niet.

Fast forward naar het heden omdat de rest van het verhaal niets te maken heeft met nu: Ik kreeg van iemand een aanbod om haar paardje in bruikleen te nemen. Helaas, omdat ze het uiteindelijk toch niet over haar hart kreeg is dit niet door gegaan. Op mijn huidige paard kan niet meer gereden worden. Ik heb mezelf twee jaar lang weggecijferd om voor hem te zorgen, maar ik merkte dat ik er mezelf heel slecht over begon te voelen, dus dit had een oplossing geweest voor mij. Er kwam geen aankoopkosten aan te pas, maar ik zou wel terug kunnen gaan rijden. En als er iets met het paardje was, kon ze teruggaan en waren de grote kosten niet meer voor mij (degene die het topic misschien hebben gelezen weten dat ik alles voor mijn ruintje heb gedaan. Kosten heb ingestoken, ik ben op dat gebied geen opgever en eerder wat emotioneel. ik wilde hem ook niet in de handel zien terecht komen, ik was het hem verschuldigd dat ik voor hem zou blijven zorgen).
Stiekem was ik toch wel echt teleurgesteld dat de eerste bruikleen niet door is gegaan. Ik heb toen alle moed bijeen geraapt en toch een zoekertje gezet op een tweedehandssite. Mét succes. Ik denk dat ik 3 reacties kreeg die aan de 'eisen' voldeden. Het belangrijkste voor mij was dat het een fjord was.
Er sprong er ééntje uit. Een 5 jarige, zadelmakke fjordenruin. Niet doorgereden, maar met dezelfde bedoeling gekocht als ik het zou willen (ik heb enorme angst van de galop, waar ik aan zou willen werken. Ik heb twee zware vallen meegemaakt, waardoor ik het vertrouwen in de galop helemaal kwijt was, telkens wanneer het paard er zomaar vandoor ding). Contact verliep en verloopt ook super goed met de eigenaresse.
Afgelopen zondag ben ik wezen kijken naar het paardje en ik vond wel dat het klikte. Zowel met de eigenaresse als met de pony zelf. En toch twijfel ik.
Hij is inderdaad zadelmak, maar staat al heeeel lang stil, dus alles moet zeker nog beter bevestigd worden. Het is dus echt van 0 beginnen met dat paard. En eigenlijk zie ik dat wel zitten, maar mijn grootste angst is dat ik het allemaal alleen ga moeten doen en niemand heb die er mij goed in kan begeleiden. Dat is echt mijn enige grote twijfel.
Anderzijds ga ik nooit meer zo'n kans krijgen, want ik kan er heel erg uit leren, terug een paardje hebben dat gezond is en waar ik alles mee kan doen dat ik met mijn huidige paard wou doen. Maar ik ben zo onzeker over mezelf dat ik het niet zou kunnen (en dat is met alles zo, uiteindelijk lukt het me waarschijnlijk wel, maar die stappen zetten zijn voor mij enorm groot), dat ik het zou laten wegglippen. En misschien ga ik er misschien wel spijt van hebben.

Uiteindelijk is het maar bruikleen en als het écht niet gaat, kan hij weer terug en dan heb ik het toch geprobeerd... ik krijg er echt stress van dat ik misschien geen beslissing kan maken. Het is een mooie kans om te leren, maar het is wel van 0 beginnen. En alleen kan ik dat niet, dat weet ik zeker. En ik ben ook heel onzeker of bang dat ik niet de juiste persoon vind om er mij goed mee te begeleiden. Daar eindigt mijn cirkel dus altijd.
Daarom dat ik het hier even van me wil afschrijven en wat raad vragen wat jullie zouden doen...

Ik hoop dat er mensen zijn die het effectief lezen en raad kunnen geven. Ik wil GEEN discussies.
Via PB kan ik altijd de kleine details uitleggen, maar dit zijn de grote lijnen: Een 2e paard dat gezond is, die altijd kan teruggaan als er toch echt iets mee is om me van die kosten te beschermen, ook als het niet lukt terug kan gaan, ik kan weer (in de toekomst als het paardje is doorgereden) rijden en ik kan weer grondwerk gaan doen want mijn huidige paard mag alleen nog gras maaien...


GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Bruikleen / Adoptie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 14:41

Ik begrijp het probleem niet zo goed, je kunt toch begeleiding inhuren?

koeien op de weg...

Furst
Berichten: 59
Geregistreerd: 15-06-17
Woonplaats: Vlaams-Brabant, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-18 14:43

GDG schreef:
Ik begrijp het probleem niet zo goed, je kunt toch begeleiding inhuren?


Ja, klopt. Maar ik ben gewoon heel onzeker dat ik die niet vind in mijn regio :=
Terwijl ik dondersgoed weet dat ik dat heus wel zal vinden... maar toch _O-

beatje
Berichten: 5970
Geregistreerd: 05-02-12

Re: Bruikleen / Adoptie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 14:50

Ik vraag me af of dit het juiste paard voor je is als je zo onzeker bent?Een fjord kennende zal hij hier lekker van profiteren.Ik zou eerst aan mijn onzekerheid gaan werken voordat je ook maar aan een paard begint geleast of niet.
Persoonlijk vind ik het ook niet eerlijk naar het paard toe,hij is pas 5 dus heeft zelf begeleiding van een geleider nodig die hem steun kan geven.

ZoZenn

Berichten: 3160
Geregistreerd: 05-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 14:50

Ik zou het niet doen. Het feit dat je er nu al stress van krijgt, betekent dat het niet de juiste keuze voor jou is. Alleen maar omdat je rationeel denkt dat je nooit weer 'zo'n kans' gaat krijgen, overweeg je het toch.

Als je nu een goed doorgereden, brave 6 jarige, aangeboden kreeg. Deed je die dan meteen? Zoja, dan is dat wat je wilt en zou ik doorzoeken. Geen problemen voor jezelf maken die er niet zijn. Je geeft al aan dat je echt behoorlijke angst hebt, daar hoort een paardje bij die dat gaat opvangen. Niet één die dat potentieel gaat overnemen. Zo vergroot je wellicht je angst alleen maar. Afhankelijk zijn van begeleiding, constant, ik lees nergens dat je dat graag zou willen.

Er komt vast wel iets anders leuks. Deze heb je toch ook gevonden?

Dit betekent overigens niet dat je het niet kan of niet zou kunnen. Het betekent alleen dat ik denk dat de psychologische druk op je te hoog is en ikzelf denk dat je dat jezelf niet moet aandoen. Of het nu uiteindelijk lukt of niet, ik denk dat je een paardje nodig hebt die juist deze drempel wegneemt en niet direct zo'n grote stap is.

"It takes three flints to make a fire." – Louisa May Alcott

__elise__

Berichten: 2040
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 14:59

Maar dan ga je die toch vast zoeken? Ik denk dan: zoek en gij zult vinden! Je hebt lijkt me hoe dan ook instructie nodig, ookal wordt het deze eventueel niet.

Furst
Berichten: 59
Geregistreerd: 15-06-17
Woonplaats: Vlaams-Brabant, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-18 15:02

__elise__ schreef:
Maar dan ga je die toch vast zoeken? Ik denk dan: zoek en gij zult vinden! Je hebt lijkt me hoe dan ook instructie nodig, ookal wordt het deze eventueel niet.


Ja dat is m'n punt ook. Ik weet ook eigenlijk niet waarom ik het topic heb geopend, denk meer om het even van me af te kunnen schrijven.
Begeleiding heb ik sowieso nodig, al is het het braafste paard van stal. Dan zou ik nog twijfelen, wel of niet te doen. Het ligt gewoon puur bij mezelf dat ik denk dat ik de begeleiding niet zal vinden. En dan de andere kant zegt: die zal je wel vinden.

Sjolvir

Berichten: 25271
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 15:05

Jij.. onzeker en angstig niet wetend waar je hulp moet zoeken in combi met 5 jaar oud nog niet doorgereden Fjord...
Noop.. niet doen, fjorden zijn gouden paarden en gaan voor je door het vuur, maar je moet wel echt de leiding kunnen geven zeker bij zo'n jonkie dat nog niet doorgereden is, want het zijn ook heerlijke strekenpakhuizen.

OF... Je zet vandaag nog de eerste stap en gaat begeleiding zoeken om dit leuke project mee te kunnen gaan volbrengen, want niets zo dankbaar als een Fjord opleiden tot dat paard dat voor je door het vuur gaat.

De keuze is aan jou...

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira

troi
Berichten: 16530
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Bruikleen / Adoptie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 15:14

Eens met zozenn. Ook zou ik hier als eigenaar niet blij van worden. De kans dat je het dier juist onzekerder en minder betrouwbaar maakt is ook best groot als je bij zo’n jonkie niet stevig in je schoenen staat.

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


Anoniem

Re: Bruikleen / Adoptie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 15:35

Tja ik weet het niet hoor... Maar ik begrijp die twijfel en onzekerheden echt wel.

Ik denk zelfs als je die helemaal niet zou hebben en zomaar zonder nadenken alles pakt wat je krijgen kunt, omdat je jezelf zo geweldig goed vind en denkt dat je alles wel voor elkaar krijgt, het 9 van de 10 x helemaal niet goed komt. Zelfoverschatting... :brr: .

Het punt is wel dat als je eenmaal je besluit genomen hebt en je begint eraan, je naar het paard toe heel duidelijk en rechtvaardig zult moeten zijn, dan komt het vast wel goed.

anjali
Berichten: 11598
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 15:36

Misschien kun je beter af en toe een les nemen op een leer-of manegepaard,totdat je wat meer zelfvertrouwen hebt opgebouwd?

Furst
Berichten: 59
Geregistreerd: 15-06-17
Woonplaats: Vlaams-Brabant, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-19 21:30

Update: Sinds januari staat de fjord in kwestie bij mij :D En sinds juni ben ik er mee aan het rijden. Ik heb de juiste begeleiding gevonden en ben super dankbaar! Ook super trots op mijn (bruikleen) fjordje :o


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SentiBot en 9 bezoekers