Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Moderators: balance, Melissa0304, Ymor, RianneH, Neonlight

 
 
Abrikoosje
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-10-17

Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-18 12:39

Om even te beginnen: Sorry als dit topic verkeerd staat, geen idee waar deze moet :P

Ik heb eigenlijk een vraag, of eigenlijk is het iets wat ik niet echt snap. Ik dacht er gisteravond over na en ik denk het eigenlijk wel vaker, maar ik wil het toch even plaatsen.

Je hoort regelmatig (en dan vooral bij ponyruiters) dat je een bepaald niveau hebt bereikt (bij pony's Z) en dat je dan eigenlijk je paard of pony verkoopt omdat je het hoogste niveau hebt bereikt. Zelf kan ik daar met mijn gedachte totaaaaal niet bij, ergens snap ik het wel als het paard net 10 oid is en je er een ander nog blij mee wel maken. Maar als het paard of pony al wat meer richting pensioen gaat, zou het toch veel fijner zijn voor het paard om lekker op de wei te gaan?

Bij pony's is het dan toch het geval dat de ruitertjes en amazones te groot worden voor het beestje, ook begrijpelijk dat ze dan doorgaan. Maar vaak worden ze ook verkocht als ze een bepaald niveau hebben bereikt en dat de ruiter dan geen "betere" successen met het paard kan halen, dus ja dan verkopen we het paard maar weer.

In mijn ogen vind ik dit zo niet respectvol voor het beestje, dat paard heeft al die tijd zo zijn best gedaan voor je en ook jou bijgeleerd en op een hoger niveau gebracht, en dat het paard dan zo wordt verkocht.

Ik moet er niet aan denken om mijn D-pony te verkopen, ik ben 1,80m dus rijden heeft ook vrijwel geen zin dus ze staat nu lekker op de wei. Pony is 12 jaar, maar ik vind dat ze voor mij genoeg heeft gedaan en wordt zo af en toe nog lekker een keer gereden.

Maar om even tot de conclusie te komen en eigenlijk ook steeds mijn vraag/gedachte: Worden die paarden nou alleen maar gekocht voor het SUCCES van de ruiter/amazone of hetgeen waar een paard in mijn ogen voor moeten worden gekocht: plezier, liefde en waar succes niet persé voorop moet staan.

Hiermee wil ik dus echt niemand aanvallen of iets dergelijks, ik denk er gewoon wel eens overna en zou graag de mening van anderen horen :)
------------------------------------------------
EDIT: Ik bedoel ook echt mensen die het paard zouden kunnen houden qua geld, ken er genoeg die al rijk zat zijn om het zo maar even te zeggen maar toch weer doorverkopen. Daarnaast, als je geen tijd hebt oid dan is dat in mijn ogen ook begrijpelijk. Het gaat hier echt om het SUCCES van jezelf
Laatst bijgewerkt door Abrikoosje op 29-07-18 13:20, in het totaal 1 keer bewerkt


Piuni

Berichten: 958
Geregistreerd: 20-06-11

Re: Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:47

Ik denk dat er veel ruiters zijn die inderdaad op een hoger niveau willen komen en als dat met het huidige paard dan niet lukt dat ze die dan verkopen. Het hoort bij de paardensport dat paarden nou eenmaal verkocht worden als de ruiter er niet meer verder mee kan en dit vindt ik niet perse fout. Ik snap dat je als ruiter bepaalde doelen hebt en dat niet alle paarden daar geschikt voor zijn.

Vaak worden die pony's inderdaad verkocht maar om ze nou als ze 10 zijn al op de wei te zetten vindt ik ook erg jong. Als de pony een ander ruitertje nog veel kan leren, waarom niet?

ruitje

Berichten: 10023
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:50

Als ik mijn draver koop weet ik van te voren al dat wanneer hij niet meer geschikt is voor de drafsport dat ik hem verkoop. Daar stel ik mij dus ook wel op in, ik denk dat dat wel uitmaakt. Je bereid je er eigenlijk altijd al op voor.

Wil niet zeggen dat ik niet gek ben op mijn paard :) !

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Utixo

Berichten: 5816
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:52

De paardensport is een dure sport. Als je hogerop wil komen, en als combinatie niet verder komt, kan ik heel goed begrijpen dat je je paard verkoopt en op zoek gaat naar een ander. Hoe lief je ook bent voor je paard, zodra deze van een ander eten krijgt is hij heus wel gelukkig.

Ik snap dan weer niet dat je een 12 jarig paard op vervroegd pensioen zet. Kost je klauwen met geld iedere maand. Is jouw keuze, net zo goed als het de keuze van sporters is om het paard te verkopen.

Zoals je zegt, in jouw ogen moet een paard gekocht worden voor plezier en liefde. In mijn ogen ook, maar dan plezier, liefde en sport. En hier is niet mis mee.
Laatst bijgewerkt door Utixo op 29-07-18 12:54, in het totaal 1 keer bewerkt

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Blijheid

Berichten: 10833
Geregistreerd: 19-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:53

Als je een niveau bereikt waarbij het paard het niet meer aankan en/of je als ruiter de lol verliest omdat er geen vooruitgang meer zin zit, vind ik verkopen niet zo'n gekke optie. Het is, in mijn ogen, voor zowel paard als ruiter het beste als beiden plezier hebben in het rijden. Als dat er bij een van beiden niet is, kan je beter een andere combinatie maken waarbij het plezier bij beiden terugkomt. Daar wordt je beiden toch gelukkiger van :)

De weg naar geluk is houden van beren - Loesje


ClauH

Berichten: 4441
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:55

Ik denk dat je in zo'n geval ook het paard of de pony er een groot plezier mee doet een baasje te zoeken dat er wel blij mee is.
Op het moment dat de ruiter meer ambitie heeft dan het dier aan kan ben je beiden ongelukkig namelijk.

En niets mooier dan een ervaren pony die een jong ruitertje een hoop kan leren?

Edit : tegelijk met Blijheid en dezelfde mening ;-)
Laatst bijgewerkt door ClauH op 29-07-18 12:55, in het totaal 1 keer bewerkt

~Turbohoof Solutions ~
[/size]

Maddy_Paola

Berichten: 634
Geregistreerd: 19-04-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:55

Zijn ook zat ponys die doodongelukkig worden als ze alleen maar op de wei staan, die willen werken, ik vind t zelf ook zonde van paarden of ponys die anderen nog zat kunnen leren als ze alleen maar op de wei staan, weet niet wat dan egoïstischer is, pony verkopen voor t 'geld' en dat de pony nog anderen dingen kan leren en een beetje aan t werk blijft, of een pony met de wil om te werken op de wei zetten en misschien een keer rijden met een beschikbare ruiter omdat je zelf te groot bent geworden maar m echt niet weg wilt doen

Paola ❤ elke dag met haar is een cadeautje [o]

Tango1979

Berichten: 1435
Geregistreerd: 21-08-09
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 12:55

Ik vind het juist heel eerlijk als je je paard verkoopt als je je "top" als combinatie hebt bereikt. Een ander heeft er plezier van en jij hebt weer een nieuwe uitdaging. Het is niet makkelijk, want je hebt er natuurlijk verdriet van. En (zoals ook uit jouw post blijkt TS) je wordt veroordeeld door sommige mensen alsof je niks om je dier geeft.

Als ik onbeperkt geld zou hebben is het aanhouden van meerdere paarden een optie ja. Maar ik kan er eentje onderhouden, helaas geen meerdere.

Gameboy (Lord Leatherdale x Negro) B+12(PR 201), L1+9 (PR 198.5)
Cassandra B+10(PR 199), L1+11 (PR 200), L2 + 9(PR 189)

0000
Berichten: 5270
Geregistreerd: 04-06-10

Re: Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:07

Ik vind het superleuk om paarden op te leiden. Ze zo trainen dat ze op een correcte, vriendelijke manier opgeleid worden, graag voor je werken, happy zijn hun werk goed en met plezier doen. Ik ben daar ook handig in, ik kan een paard zo trainen dat uiteindelijk ook een minder ervaren ruiter hier fijn mee kan wegrijden en dat iemand die zelf niet handig genoeg is om alle oefeningen correct aan te leren, ze er wel uit kan rijden. Fijne, betrouwbare leerpaarden met een ijzersterke basis.
Ik haal daar heel veel plezier en voldoening uit, de paarden hebben het hier supergoed en ik ben echt wel kritisch in waar ze uiteindelijk heen gaan. Juist omdat ik ook ooit iets verkoop, ben ik in de gelegenheid (ook financieel) om fanatiek paard te rijden. Dus als een paard tegen zijn grens aanloopt, ga ik niet koste wat kost er nog een klasse hoger uitpersen maar zoek ik een fijne plek waar hij als leerpaard gewaardeerd wordt. En soms koop ik ook wel iets met de intentie om weer door te verkopen, gewoon omdat ik dat stukje opleiden dus leuk vind om te doen. Ook mijn eigen sportpaarden gaan uiteindelijk de verkoop in maar pas als ik daar een goed gevoel bij heb, gelukkig geeft af en toe iets verkopen me de mogelijkheid om degene waar ik heel gek mee ben dan langer aan te houden.

Heeft dus niet zo zeer te maken met succes maar met de manier waarop ik mijn hobby uitoefen en waar ik mijn voldoening uithaal. Een ander wil misschien graag eindeloze bosritten maken of maakt het niet zoveel uit wat hij precies wel of niet met zijn paard doet. Ik vind dit stukje leuk, dus zorg ik dat ik het zo regel dat ik de mogelijkheid heb me ook echt bezig te houden met wat ik het leukste vind.

Dressuuramazone voor training, doorrijden, uitbrengen en les. Regio Venray.

nessinator
Berichten: 1573
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:15

Kan het niet ook zijn dat het budget van de "succesruiters" het niet toelaat een paard te kopen waarmee ze kunnen blijven groeien én hun leerpony te houden? Wat ik daarmee bedoel is dat ze het geld dat zo'n pony oplevert nodig hebben om een groeipaard te kunnen kopen.

Abrikoosje
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-18 13:16

Utixo schreef:
De paardensport is een dure sport. Als je hogerop wil komen, en als combinatie niet verder komt, kan ik heel goed begrijpen dat je je paard verkoopt en op zoek gaat naar een ander. Hoe lief je ook bent voor je paard, zodra deze van een ander eten krijgt is hij heus wel gelukkig.

Ik snap dan weer niet dat je een 12 jarig paard op vervroegd pensioen zet. Kost je klauwen met geld iedere maand. Is jouw keuze, net zo goed als het de keuze van sporters is om het paard te verkopen.

Zoals je zegt, in jouw ogen moet een paard gekocht worden voor plezier en liefde. In mijn ogen ook, maar dan plezier, liefde en sport. En hier is niet mis mee.


Ik zeg ook heus niet dat je niet de sport in mag met je paard oid, daar heb je zeker ook plezier van. Maar wanneer je zelf geen successen meer kunt halen met je paard, omdat je je paard al op het hoogste niveau hebt (of dat nou L of GP is) en dan je paard weer doorverkoopt.

Daarnaast kan je toch ook op zoveel andere manieren werken met je paard. Aan de hand, of gewoon recreatief. Paard zal inderdaad er ook niet minder van worden bij een nieuw baasje, daar gaat het ook niet om maar in mijn ogen verkoop je je paard omdat je zelf geen successen meer kunt hebben. En ja het kost voor de meesten klauwen met geld om zo'n paard te houden, dat snap ik ook zeker (wat ik dan weer niet snap is dat sommigen te zitten zeuren dat paarden oh zo duur zijn maar ondertussen 50 setjes hebben met alle kleuren van de regenboog maar dat is weer een ander verhaal :P )

Abrikoosje
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-18 13:17

nessinator schreef:
Kan het niet ook zijn dat het budget van de "succesruiters" het niet toelaat een paard te kopen waarmee ze kunnen blijven groeien én hun leerpony te houden? Wat ik daarmee bedoel is dat ze het geld dat zo'n pony oplevert nodig hebben om een groeipaard te kunnen kopen.


Kan ook zeker! Maar waar ik het over heb zijn wel echt de 'rijke tata's' om het zo maar even te noemen ;)

roelie74

Berichten: 102
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: sellingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:26

Ik vind niet dat het respectloos is naar het paard toe als je hem verkoopt nadat je er alles uit hebt gehaald binnen je eigen kunnen en dat van het paard.
Als je samen veel plezier hebt beleefd en je goed voor het paard bent geweest dan is het alleen maar mooi dat je iemand anders er blij mee kan maken.
niet iedereen zit te wachten op een jong paard wat nog niets kan. Ik heb vroeger pony's gehad waar ik nog heel veel plezier mee heb beleefd en waar ik heel veel van heb geleerd.

Nu heb ik een paard die niet meer weggaat en een oude pony die niet meer weggaat. Maar als mijn kinderen straks zouden kiezen voor de sport moeten er ook keuzes worden gemaakt. Deze 2 gaan niet meer weg. Maar dat heeft meer met leeftijd te maken en met de geschiedenis van mijn paard.

rien10
Berichten: 9631
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:33

Laat iedereen lekker doen wat hij of zij wil.
Paard houden, paard verkopen. Pony houden, pony verkopen.
Zo heeft iedereen het naar zijn zin.

KimD

Berichten: 17080
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:35

Abrikoosje schreef:
nessinator schreef:
Kan het niet ook zijn dat het budget van de "succesruiters" het niet toelaat een paard te kopen waarmee ze kunnen blijven groeien én hun leerpony te houden? Wat ik daarmee bedoel is dat ze het geld dat zo'n pony oplevert nodig hebben om een groeipaard te kunnen kopen.


Kan ook zeker! Maar waar ik het over heb zijn wel echt de 'rijke tata's' om het zo maar even te noemen ;)


Ik vind het respectloos om iemand rijke tata te noemen. ;)

Vergeet niet dat voor een hoop een paard gewoon een sportmiddel is, wilt niet zeggen dat ze niet met alle liefde voor het paard zorgen en ervan houden.


Zo gaat dat in veel hondensporten ook, nu doen de meeste de oudere honden niet weg. Maar ze worden wel 'vervangen'. Of werkhonden die worden weggedaan als ze te oud of te versleten / ziek zijn om hun werk te doen.

Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Tango1979

Berichten: 1435
Geregistreerd: 21-08-09
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:39

Abrikoosje schreef:
Ik zeg ook heus niet dat je niet de sport in mag met je paard oid, daar heb je zeker ook plezier van. Maar wanneer je zelf geen successen meer kunt halen met je paard, omdat je je paard al op het hoogste niveau hebt (of dat nou L of GP is) en dan je paard weer doorverkoopt.

Daarnaast kan je toch ook op zoveel andere manieren werken met je paard. Aan de hand, of gewoon recreatief.


Dit dus. Dit is echt behoorlijk veroordelend. Je mag in de sport dus, maar als je je top hebt bereikt moet je maar recreatief gaan rijden of "wat anders met je paard" gaan doen.

Wat als je nu niet " wat anders" wilt gaan doen. Wat als je graag als ruiter beter wilt worden, je grenzen wilt verleggen, wilt trainen op een hoger niveau? Dan ben je dus (in jouw ogen) egoïstisch?

Gameboy (Lord Leatherdale x Negro) B+12(PR 201), L1+9 (PR 198.5)
Cassandra B+10(PR 199), L1+11 (PR 200), L2 + 9(PR 189)

Eliine

Berichten: 5096
Geregistreerd: 11-09-06
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 13:40

Een goed opgeleide pony kan juist heel fijn bij een jongere ruiter weer lekker verder. Daar is ook vraag naar. Een 10 jarige pony op het land zetten omdat je er te groot voor bent geworden of het hoogste niveau hebt daar zie ik ook niet perse de meerwaarde van.
Bij de juiste nieuwe eigenaar kan zo'n dier het weer net zo naar zijn zin hebben

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 65639
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 14:36

Ik verplaats dit topic naar paardenpraat.

anjali
Berichten: 10674
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Verkopen paard/pony voor eigen succes?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 14:49

Mijn eerste eigen pony was een 18-jarige ex-wedstrijdpony waar ik alles van geleerd heb.Ik ben blij dat zijn vorige eigenaresse hem verkocht heeft omdat ze op een "grote"verder wou.Deze pony is tot zijn natuurlijke dood op 31-jarige leeftijd bij mij geweest.Er is best veel behoefte aan oudere ervaren ponies\paarden.Het is dus niet slecht om die aan een goed tehuis te verkopen. maar zelf houden,als je daar de omstandigheden voor hebt,is ook heel goed natuurlijk.

MykeLady
Berichten: 13
Geregistreerd: 03-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 14:51

Eens met bovenstaande reacties.
Daarbij kun je een pony (of paard) niet uitleggen waarom hij verkocht wordt. Dus of jij de reden van verkoop nu gegrond vindt of niet, voor de pony blijft het hetzelfde.

Saskia9

Berichten: 12278
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 15:05

Sommige mensen gunnen een ander ook een fijn leer paard. Dan zijn ze er zelf al tot een bepaalde hoogte mee gekomen, zoeken een nieuwe uitdaging.
Bedoel je kan gerust heel veel van je paard houden en hem toch verkopen aan een leuk nieuw huis waar ze weer leuke dingen met het paard gaan doen.
Een 12 jarige pony op pensioen zetten zou dan niet mijn idee zijn. Niet weg willen doen snap ik heel goed,maar dan zou ik er iemand voor zoeken die wat met het beestje kan doen.

Karaat_the_newforest op Instagram

Roulette_
Berichten: 519
Geregistreerd: 15-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 15:16

Het is toch heerlijk dat zo lang het paard er zelf nog lol in heeft zo'n goed opgeleid paard met een berg ervaring een andere ruiter nog veel kan leren!
Daarnaast is het echt jouw aanname dat het voor zo'n paard of pony fijner is om de wei op te gaan. Zijn er genoeg die veel te veel plezier hebben in het werken en het dus juist fijner zouden hebben bij een nieuw baasje wat weer fanatiek met hen aan het werk gaat.
Houden van kan ook loslaten zijn en er is niets verkeerds aan om in zo'n situatie vanuit liefde juist voor verkoop te kiezen.

Ben trouwens wel enorm bevooroordeeld hoor, ben namelijk nog iedere dag blij dat de vorige eigenaar van mijn merrie haar verkocht heeft terwijl dat in jouw ogen (15 jarige Z2) vast een verkeerde keuze van hem was.

Eva <3 B+13 (PR 221,5) L1+11 (PR 197,5) L2+9 (PR 202)

NatasjavE

Berichten: 30602
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 15:26

Ik vind het juist heel eerlijk naar het paard toe.

Als de ruiter hogere ambities heeft dan het paard aankan vind ik het niet eerlijk om het paard dan toch naar dat hogere niveau te pusschen.

En zo’n paard kan dan weer een heel waardevol maatje worden voor iemand met minder ervaring.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

Nouvel

Berichten: 27122
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 15:27

Ik heb mijn eerste paard over gedaan naar iemand die graag recreatief wilde rijden terwijl ik graag ergens naar toe werk, niet eens perse wedstrijden, maar wel dressuurmatig iets opbouwen, verder komen.
Met dat paard was ik in die zin uit gereden, ze vond het niet leuk, ze had haar bouw niet mee en ondanks dat we veel verschillende dingen deden waren we toch soort uit elkaar gegroeid.

Ik heb haar geen groter plezier kunnen doen dan lekker recreatiepaard te worden.
En ook de nieuwe eigenaren niet...
Het was een goed opgevoed en opgeleid paard wat betrouwbaar was en wat je overal mee naar toe kon nemen.
Inmiddels is ze 23, heb ik nog contact met de mensen die haar nu hebben en die genieten nog elke dag van haar.

Ze staat nu met een maatje in een inloopstal, heeft een super leven!
Ik denk dat ze het niet beter had kunnen krijgen.

LukieBradley

Berichten: 6535
Geregistreerd: 08-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 15:29

Iedereen moet uiteraard doen wat ie zelf wil en zal zijn redenen hebben voor verkoop.

Maar toen er er hoogbejaarde nrps pony werd geloost bij de boer waar ik veel kwam, die zz had gesprongen en z2 had gedressuurd moest ik ff slikken.
Beest had jaaaaaaaaren mega hard gewerkt en moest het veld ruimen.
Hier ging het overigens echt niet om geld of ruimte :)
Beestje is bij de slager beland helaas (zelf geen invloed op).
Nou daar ga je dan als trouwe ros.

Ik heb meer de kijk van ts, mijn 6 jarige kan de sport niet in en enkel recreatief dus moest mijn doelen al bijstellen.
Eindstand is dat hij nu meer stil staat dan rijd dus een soort half vervroegd pensioen heeft.
Ja en, staat lekker op de wei met zijn maten en krijgt aandacht.
Hij is blijer Dan hiervoor en ik kan het netjes betalen.
Lekker boeiend dat ik volgens sommige (niet hier) mijn geld door de plee spoel maandelijks.
Gelukkig is het mijn eigen geld en niet van hun.
Geld ook voor mijn 3 shetten, wat kan ik er mee? Geen zak maar ik heb er lol in om hun als trio te zien scharrelen dus wat let me :')

Lukie* <3 15-06-2011 / 01-02-2013 Ik mis je kleine man..
Heino* mijn allerliefste kleine leermeester. 01-01-1995 / 13-07-2016. Mijn kleine koning ruim 3 jaar lang :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AnnetteFlame, Danique_G, janneke_S, Lonni, Robijntjah, sunshines1, XxxAnouk98, ynskek en 14 bezoekers