Bokt.nl • [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??
Pagina 1 van de 1

[VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 13:35
door Inney
Hallo bokkers,

De reden dat ik dit topic open is dat ik graag een stok achter de deur wil hebben.
Even een korte voorgeschiedenis:
Om naar de binnenbak te komen moeten wij langs het spoor rijden. Dit is geen probleem, de paarden kennen de treinen. Helaas ging het toen ik voor de 3e keer op desbetreffend paard zat toch mis. Er kwam een trein en hij raakte in paniek door een samenloop van omstandigheden. Ik ben er toen hard afgevallen. Door een hersenschudding mocht ik toen een paar weken niet rijden. Ik baalde, had zin om weer te rijden. Tot ik erop zat. Ik was ineens zo ontzettend angstig. Bij elke onverwachte beweging wilde ik wel in huilen uit barsten.
Om een lang verhaal kort te maken: over die angst ben ik nu zo goed als heen. In de binnenbak rijd ik over het algemeen relaxed en overwin ik mijn angst redelijk snel.

Alleen... De trein blijft een probleem. Wij hebben ook en buitenbak. Die ligt ongeveer 100 meter van dit spoor. Ik durf er niet te rijden. Bang voor die rot treinen.
Het stomme is.. het paard kijkt niet op of om van de treinen. Dit WEET ik. Zie het elke keer aan de longe, hij kijkt niet eens op. Ook heb ik hem onder andere ruiters gezien, hij doet echt NIKS.
Maar ik kan mijn angst niet loslaten. Als ik erop zit, is het met knikkende knieƫn.
Ik wil over deze angst heen, en gisteren heb ik de eerste stap gezet. 5 minuten in de buitenbak gereden.
Dit klinkt echt belachelijk als ik het zo lees, maar het was voor mijzelf toch een overwinning. Ik wil weer in de buitenbak kunnen rijden en deze onnodige angst overwinnen.

Ik ben ook benieuwd naar juliie verhalen, hoe hebben jullie zoiets aangepakt?

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 21:14
door Inney
Niemand met bemoedigende succesverhalen haha?

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 21:16
door kohtje
Ik heb geen succesverhaal voor je , durf ook niet meer op te stappen. Maar zet hem op, het gaat je vast lukken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 21:17
door Felicxa
Ik was door wat psychische omstandigheden ongelooflijk bang geworden, icm met instructrice die dat echt niet begreep (en ook geen begrip toonde) toen gestopt.

De truc bij mij was: honderden keren proberen het paard stil te zetten. Echt apart, maar werkte wel! Welke gang ik ook zat of welke figuur ik ook reed, dan werd met gewoon gevraagd "zet hem eens stil" en hij stopte altijd direct. Dat gaf mij veel vertrouwen en inmiddels is het geen probleem meer :) Heel erg suf, maar het werkte wel!

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 21:50
door Pauline2cv
Ik was ook een tijd bang om buiten te rijden, echt zeker een half jaar heb ik alleen in het weiland rondjes gereden. Op een gegeven moment vond ik dat zo saai en stom van mezelf dat er een knop om ging in mijn hoofd en ik Hup opstapte en naar het bos ging. Hoe dit precies ging weet ik niet.... Gewoon doen, niet te veel bij nadenken! Als het eenmaal een keer goed gaat geeft dit zo veel vertrouwen dat je nog weer een keer gaat. Kan er niet iemand een keer mee fietsen of lopen?

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 22:01
door DaniqueM
Heb geen succes verhalen voor je, maar ik zou zeggen gewoon rustig aan opbouwen en steeds langer in de buitenbak blijven rijden. Het gaat je vast lukken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 22:03
door Benita
Ga voorlopig even rijden met oordopjes met muziek. Dan ben je afgeleid. Houd het eerst bij stappen en ga pas draven als je daar zelf aan toe bent en zo doe je steeds een stapje verder.

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 22:15
door Inney
Bedankt voor jullie reacties. Fijn om jullie verhalen te lezen, dat doet goed.

Rijden met oordoppen is een hele goede eigenlijk. Als ik in de buitenbak rijd let ik alleen maar op het geluid van een aankomende trein. Dat haal ik dag weg. Daar ga ik eens over nadenken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 22:21
door Felicxa
Denk je niet dat dat wellicht averechts zou werken? Dat je bang wordt dat je de trein niet hoort (of ziet) aankomen? Voordat je zometeen een rotgevoel overhoudt aan dat probeersel. Denk dat dat bij mij best zou kunnen gebeuren. (Doe al bijna nooit oordoppen in in het openbaar, juist daarom :) )

Re: [VOLG]Eindelijk die rot angst overwinnen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-16 22:32
door Inney
Ik moet er een keer doorheen dat er een trein langs komt. Eigenlijk moet hij gewoon onverwacht komen haha, dan maak ik me ook niet druk en heb ik zo min mogelijk spanning. Maar helaas maken die pokke dingen erg veel lawaai :')
En zodra ik dat hoor spring ik er in een reflex af.
Maar je hebt inderdaad gelijk, het zal ook averechts kunnen werken. Ik moet er even goed over nadenken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-16 10:44
door pol013
En die 2 dingen combineren? Je WEET dat hij braaf is aan de longe bij treinen. Als je er dan eerst eens aan de longe op gaat. Dan kun je je voor ogen halen dat dat altijd goed gaat. Dat plaatje heb je letterlijk op je netv!ies. Haal dat steeds naar voren als je er op zit.
En als er dan een trein aan komt alleen op letten dat je zelf de ander kant op kijkt en UITademen. Heel bewust. Dan verleg je je focus en ga je door het uitademen lager in je spanning en energie zitten. Een liedje zingen of vragen beantwoorden van de longeur kan ook helpen.

En doen! Schop onder je kont en gas op die lollie.

Ik heb geen last van extreme angst maar er zijn bij het beleren en opleiden van een jong paard altijd spannende momenten. Deze handvatten (NIET kijken naar 'enge dingen en bewust letten op het feit dat ik diep door blijf ademen) helpen mij er wel altijd doorheen. En dan kun je kleine succesjes op elkaar stapelen en er grote successen van maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-17 15:47
door Inney
Ik heb al jullie tips mee genomen. In de winter hebben we een tijdje niet getraind in de buitenbak door de staat ervan. En toen is mijn motivatie ook een beetje weg gezakt.

Echter was ik het laatst zat en ben in de buitenbak gaan rijden net zolang tot er een trein aan kwam. En warempel. Hij deed natuurlijk niks. En dat was blijkbaar de bevestiging die ik nodig had want nu rijden we al een tijdje ontspannen rond in de buitenbak!