Sonja....

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-01 16:33

De eninge groninger in de westernsport
'Met Western rijden ben ik begonnen vanwege de heel consequente manier van trainen. Als je de teugels van de hals doet, bijvoorbeeld, moet je rustig kunnen gaan koffie drinken zonder dat hij weg loopt (ground tie). Ik wilde graag zo'n echt rustig en gehoorzaam paard hebben' vertelt Ad Kolsteeg. 'Omdat Ewout zo geschikt bleek voor dit werk ben ik aan wedstrijden begonnen. In die wedstrijden was ik uit de B omdat we in drie wedstrijden op een rij drie keer het moeilijkste onderdeel, de 'reigning' hadden gewonnen. Dan moet je voor alles promoveren. Met 'reigning' moet je op X beginnen met een grote cirkel in heel snelle galop, dan op X overgaan naar een heel langzame galop op een kleine cirkel. Die overgang van snel naar langzaam moet heel duidelijk, maar ook heel vloeiend zijn. Ewout is daar erg goed in: hij was in een sterke klasse zesde van de elf op het kampioenschap. En als je dan weet dat er iemand bij is die in Amerika voor een slordige 50 000 gulden een ervaren toppaard heeft gekocht, nou dan reken ik er niet op ooit bovenaan te komen. Maar ik vind 't leuk om er bij te zijn.
Met het kampioenschap was Ewout vijfde in de 'versatile horse', een gecombineerde wedstrijd. Tot het repertoire van een goed Western paard behoort ook de roll back: hard aangalopperen, rond het binnenachterbeen, en weer weg galopperen. Bij een sliding stop brengt het paard de achterhand helemaal onder en stopt zo heel kort. Daarvoor heb je speciale ijzers, waarvan de takken 8 cm langer zijn dan normaal; de voor- en achterbenen worden natuurlijk goed ingepakt om blessures te voorkomen. Ewout is daar erg goed in. Hij werd op het kampioenschap '94 vierde in de barrell race. Daarbij staan twee tonnen op ca 10 m afstand, en een op 15 m. Je moet eerst een 8 draaien om de eerste twee en dan op de achterste. Een test van snelheid en wendbaarheid, want het gaat op tijd: in 12 seconden zijn de beteren rond. De paarden die ze in Amerika voor deze sport gebruiken zijn Quarter Horses, zo genoemd omdat ze de snelste paarden zijn op de kwart mijl. Heel gespierde beesten. Daar rijden voor wedstrijden dan lichtgewicht meisjes op.'
Ad vervolgt: 'Een lichtgewicht ben ik bepaald niet, want ik meet 1.94 m en weeg 100 kilo. Ewout, stoer en breed, is voor mij dus heel geschikt. Toen ik hem kocht, was hij drie en mat hij 1.60. Na drie jaar Western Riding is hij nu 1.68, is een bonk spieren en elastiek en glimt erger dan een spiegel.
Hij is erg braaf, maar wel een beetje drammerig. Hij wil graag harder dan gewenst is in zijn ijver, en hij is vreselijk waaks: bij een prijsuitreiking draait hij zowat zijn kop van zijn lijf om alles in de gaten te houden. Veel mensen denken dat hij een Fries is of een Andalusiƫr; hij is gitzwart en heeft lange manen. Maar het is een echte Groninger. De vader is Experiment en zijn moeder is de stermerrie Corina (v Orlando, m Pethra v Baldewijn) van meneer Klaas Geerts. De mensen kijken vaak een beetje verbaasd wanneer ik ze dat vertel. Ik vind het vreselijk leuk om op die manier reclame te maken voor het Groninger Paard.
Binnen afzienbare tijd ga ik met Ewout naar Duitsland; ik heb nl ingeschreven voor de Ruhrgebied-trofee. De eerste wedstrijd op het programma is op 7 mei in Oosterwolde.'

G.N.

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl


Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-01 16:38

en dan 2 foto's als het lukt

Afbeeldingen

Afbeelding


_________________
<img src="userimgs/groningerlogo.gif">Er gaat niets boven een groninger

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Nimber op 2001-03-16 16:40 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 16:43

GAAAAAAAF! Ben dol op Western en dol op Groningers, dus zoiets is dubbel smullen voor mij!!!!!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 18:41

Ik zie er wel een beetje expiriment in, maar vind dit paard veel mooier!!
Hij is wat "langer" lijkt het.
Maar toch wel heel mooi! Zeg maar niets tegen Eduard, straks haalt ie mijn vader over om onze beesten te laten dekken!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Confession, Googlebot, J1995, Koekie73, La_Lune, Pernilla en 15 bezoekers