Omar komt terug.....

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sjimmy

Berichten: 17755
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-01 06:22

Haha! Hij is dus niet geschikt voor de topsport Scheve mond\ Hij heeft OCD Frusty Weer een dubbelzijdig gevoel dus. Blij dat íe terugkomt, maar ik moet altijd oppassen met overbelasting.
En wat OCD precies is ga ik ook eens een keer uitzoeken.......
Groetjes een Huilen en Pling petra.....

:evaw:


Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 07:30

Hej Sjimmy... volgens mij is OCD goed te verhelpen. Er zijn veel paarden die aan OC(D) zijn geopereerd, en nu weer gewoon meedraaien in de sport!!!
Sterkte!

Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, Dance like nobody is watching, Sing like nobody is listening. Live like it's Heaven on Earth..

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 08:23

OCD en springen op hog nivo gaat niet samen... door de impact van het springen maak je dat het aangetaste been te veel te verduren krijgt en de ocd gewoon terugkomt. Niet springen met een ocd paard, dressuur is een heel ander verhaal....

Mieke
Berichten: 6607
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 08:38

OCD is niet meer dan een botsplinter in een gewricht, dit ontstaat meestal in de groei, maar is soms ook een erfelijkheidskwestie of een combinatie van beiden.

Het is een stoornis in de ontwikkeling van kraakbeen naar bot. De gewrichten van jonge paarden bestaan voornamelijk uit kraakbeen, dat in de groei langzaam tot bot wordt gevormd. Bij OC (ruw oppervlak, maar geen splinters) en OCD (wel splinters) is dit omvormen naar bot niet goed verlopen. Oorzaak kan zijn dat hij als veulen te weinig beweging heeft gehad of teveel voer heeft gekregen.

Een paard hoeft er geen last van te hebben, maar het blijft een risico dat zo'n splinter gaat zwerven en tussen de gewrichtspleet terecht komt. Hierdoor springt accuut het gewricht op slot, zul je net in galop zitten.... Moet je niet aan denken!!

Met een kijkoperatie kunnen ze vrij eenvoudig de splinter verwijderen, het gewrichtsoppervlak glad polijsten en weg is het probleem!

Kaminka heeft zo'n operatie ondergaan (splinter door klap van paard, was geen ocd, maar operatie was identiek) en heeft nooit meer last van haar been gehad. Daar moet ik wel bij zeggen dat opereren onder gehele narcose gaat, wat bij paarden toch wel een flink risico schijnt op te leveren, maar dat weet ik niet zeker.

Niet wanhopen: Omar is nog zeer geschikt voor de sport, mits men het splintertje laat verwijderen, kost niet zoveel (2000 tot 3000 gulden), valt best mee!

Succes! Mieke

Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 08:39

Dan is het eigenlijk toch allemaal heel gunstig voor Sjimmy.... dan kan ze hem voorlopig blijven rijden!

(Of zit ik er nou helemaal naast?)

Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, Dance like nobody is watching, Sing like nobody is listening. Live like it's Heaven on Earth..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:00

En voor de dressuur is hij dus ook nog wel goed geschikt. Oftewel hij moet een superdressuurpaard worden met Sjimmy!

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:02

OCD is te verlichten door het wegnemen van de splintertjes uit het gewricht maar..... daarmee is de oorzaak nog niet weggenomen.. OCD is een defect in het kraakbeen, het kraakbeen is niet op juiste manier gevormd en daardoor heeft die chip kunnen ontstaan....
OCD is dus niet iets eenmaligs, op elk willekeurig moment kan er weer een chip van het kraakbeen losgaan. Door het wegnemen van het losse fragment is immers de kwaliteit van het kraakbeen niet verbetert.
Door springen wordt de impact op juist dat kraakbeen verhoogd, en kan er dus eerder een stukje losschieten. De impact bij dressuurmatig rijden is veel lager.... door met gezond verstand te rijden op een paard dat is geholpen aan ocd, hoeft het inderdaad niet vaker meer voor te komen....

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:04

Let wel op het lijkt een makkelijke operatie maar het herstel en alles kost veel tijd.

Het is namelijk mis gegaan bij een paard bijons op stal de ene naar de andere onsteking. Na 2 extra operaties kan hij nu weer redelijk lopen. Maar dat paard heeft toch een flinke deuk opgelopen. Hijheeft totaal 8 weken op de uithof gestaan Boos! met alle kosten van dien. Dat ene been zal nooit meer helemaal goed kunnen functioneren toch zonde. In de Uithof vinden ze het geen operatie die je even lichtzinnig moet opnemen.
Uiteindelijk heeft het haar veeeel meer dan die fl. 2000 gekost en daar moet je wel rekening mee houden lijkt me. Ik wil je niet afschrikken hoor maar er wordt altijd zo makkelijk gepraat over opereren op OCD en nu hoor ik hele andere verhalen van DA´s. Scheve mond\ . Laat je goed informeren Party!! .

Succes wel leuk dat hij teug is maar de reden waarom is sneu. Hopelijk geven ze hem een kans want ieder paard verdient het Pling .

Mieke
Berichten: 6607
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:15

Prisca en Dees hebben natuurlijk gelijk. Het is geen kleine operatie, ook al is het maar een sneetje van een centimeter groot! Er gebeurt wel degelijk een hoop in het gewricht tijdens zo'n operatie. Maar feit is dat men nu al behoorlijk wat kennis heeft opgedaan en er steeds betere resulaten worden behaald. Dr. Ter Braake van kliniek Emmeloord was de eerste Nederlander die deze operatietechniek uitvoerde en is er ook in gespecialiseerd. Hij is heel realistisch en kan je alles vertellen over blijvende risico's e.d.

Inderdaad is een gewricht natuurlijk niet zo sterk als dat van een paard zonder OC of OCD, maar je hoeft hem echt niet af te schrijven!

Of je er mee mag springen weet ik niet, dressuren kan in ieder geval prima! Het scheelt ook welk gewricht het is en hoe groot de schade is, maar dat is logisch!

Groetjes Mieke

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:17

OCD is een losse botsplinter, met een operatie kun je de botsplinter laten verwijderen en is er niks meer aan de hand. Een paard met OCD hoeft er nooit last van te krijgen ook al loopt hij hoog in de dr. of spr. sport. Je kunt een paard preventief hieraan laten operen of pas laten operen als hij er last van heeft. de kosten van zo'n operatie liggen rond de 1500 gld en kost je 3 weken revalideren.
Een kennis heeft pas een jong paard voor heel veel geld gekocht en dat paard moest gekeurd en verzekerd worden. Bij de keuring was het paard goed behalve op 1 OCDtje na. het paard moest eerst aan de OCD geopereerd worden en dat is toen gebeurd ( 3wkn revalideren en hij is gelijk gecastreerd) en toen accepteerde de verzekering het paard gewoon (alle 4 de benen, een hele uitgebreide verzekering).

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Mieke
Berichten: 6607
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 09:40

3 weken revalideren??? Doe maar drie maanden. In Emmeloord zijn ze daar heel voorzichtig mee, maar misschien hangt het ook wel af van welk gewricht het is! Kaminka is eind oktober '99 aan haar achterknie geopereerd en half januari ging ik voor het eerst heel voorzichtig weer iets met haar doen.

Dat revalideren moet je dus zeker niet onderschatten!

Sjimmy

Berichten: 17755
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-01 10:31

Even een kleine reactie (ik zit op mijn werk) Bij Omar is het geerfd, zijn moeder had het ook. Over het precieze probeer ik van het weekend een stukje te tikken. Ik ga 'm nu gewoon weer rijden.(dressuurrijden).
ik wil nog veel meer tikken, maar heb ik nu geen tijd voor.
Schijnheilig Groetjes Petra

:evaw:

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 10:55

Toch reageren op Mytens.... Bij OCD kan je opereren... dan wordt alshetware de D van het probleem weggehaald, de Osteo-Chondrose (poreus bot) blijft achter... dat is namelijk niet weg te halen. OCD is per definitie dus een blijvend gegeven. Ik heb zelf OCD als mens in mijn knie. Ben dus enigszins op de hoogte van de inhoud van de kwaal. Mijn gewricht is op jonge leeftijd (16, en dus nog in de groei) opgeboord geweest in de hoop dat er gezonder kraakbeen zou ontstaan waardoor mijn gewricht sterker zou worden. Dat is inderdaad gelukt, mijn laatste operatie was alweer een jaar of 6 geleden, en ik ben genezen verklaard. Maar dat is geen enkele garantie dat mijn knie niet elk moment weer kan brokkelen.

De opboor-methode wordt (nog) niet op paarden verricht, de operatie bij parden is erop gericht de splinters te verwijderen en eventueel ruwe plaatsen bij te werken. Maar er wordt operatief niets ondernomen om het kraakbeen sterker te maken. Daarmee is OC dus iets wat een paard heeft, en alleen het D-gedeelte (dissecans = los) is te helpen. OCD is niet het einde van de wereld, ook niet van je paard, maar je mag er ook wer niet te licht over denken... het is een defekt.

Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-01 12:29

Hej Dees... Ik heb zelf ook OCD in mijn knie... maar die losse stukjes hebben zoveel schade aangericht .. dat hij op 14-jarige leeftijd al versleten was... helaas.. toen ben ik maar gaan paardrijden...hihihi!!

Bij paarden heb ik gehoord dat ze ook nog wel eens extra gewrichtsvloeistof met ontstekingsremmer in het gewricht willen spuiten om het kraakbeen wat "rust" te geven en zo aan te laten sterken...

Ik denk zelf ook niet te licht over OCD, maar ken enkele gevallen waarbij het paard weer goed functioneert (na uitgebreide revalidatie!)

Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, Dance like nobody is watching, Sing like nobody is listening. Live like it's Heaven on Earth..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Celin254, egnie, Fangio, Flip, Googlebot, Lauraennala, massiemas, nonnekee, Retjethorse en 21 bezoekers