zenuwachtig voor wedstrijden

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-01 11:29

Ik heb ook eens zin om een berichtje te schrijven, dus bij deze. Morgenavond doe ik sinds 2 jaar eens mee aan de laatste wedstrijd van de clubkampioenschappen bij ons op de manege. Ik heb me laten overhalen door 2 lesgenoten. Ik ben altijd zo zenuwachtig he! Boohhh, ik krijg nu al kriebels als ik aan morgenavond denk. Dat is niet omdat ik wil winnen, integendeel. Ik ben zenuwachtig voor het feit dat ik daar moet rijden, en dat daar iemand me zit te beoordelen en naar alles kijkt wat ik doe. En dan ook nog de mensen in de kantine die naar je kijken, HELLUP ik krijg al zenuwen.

Hebben jullie dat nu ook?


LadyMadonna

Berichten: 58660
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 11:35

Ik rij niet vaak wedstrijden, maar vorige zomer had ik mijn 1e wedstrijd op mijn eigen pony (voorheen altijd op verzorgpony's of manege pony's)
Om een of andere rede vond ik dat toch anders.
Waar ik persoonlijk altijd veel baat bji heb is de avond ervoor lekker in bad met zo'n aroma therapie (bijv. dr. kneipp) en dan lavender ofzo, in iedergeval iets rustgevends. Dan neem ik voor ik naar bed ga 2 pilletjes van nervosite (helemaal veilig, niet verslavend o.i.d.) en dan 's ochtends neem ik nog zo'n pilletje.
Voor het geval de stress me te teveel wordt neem ik ze voor de zekerheid ook mee.
Of je hier iets aan hebt weet ik niet, maarja, ik zet het toch maar gewoon neer

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 11:46

Hoi Suus, niet doen hoor, je druk maken omdat andere mensen naar je gaan kijken. Je moet het gewoon helemaal lekker voor jezelf doen! Gewoon lekker ervan genieten. Je moet voor jezelf in gedachten houden dat de anderen je niet beoordelen, maar bewonderen, dan is het al heeeel anders *LOL* !
Zie het gewoon als leermoment; met de opmerkingen die op je protocol staan, kun je lekker kijken waar je in de les meer aandacht aan kunt gaan besteden. Hartstikke leuk dus!
Heel veel succes, ik zal voor je duimen. Je zult trouwens zien dat je zenuwen als sneeuw voor de zon verdwijnen op het moment dat je billen het zadel raken. Zet 'm op, en laat je effe weten hoe het ging? Groetjes, Sonja.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 12:20

niet zenuwachtig zijn hoor(nou ja een beetje hoort erbij) je moet gewoon denken. "Wat kan er gebeuren? Ik krijg vanavond weer gewoon te eten!" dat zegt mijn moeder altijd tegen mij.

Moet het wel zelf klaarmaken maar goed. gewoon genieten van je rit...

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Ineke2

Berichten: 22470
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 12:36

Ja ik ben ook altijd zenuwachtig, maar meestal als ik aan de beurt ben dan is opeens die spanning weg! Echt heel raar is dat...en dan na de proef ben ik weer zenuwachtig maar dan voor de prijsuireiking hahaha...

Maarre succes hoor!!!

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)
[o]

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 13:18

Inderdaad niet aan denken dat andere zitten te kijken maar dat is wel moeilijk.

Ik sta op een grote stalling dus er zitten altijd mensen te kijken die je kent. Als je gereden hebt hebben ze ook altijd een oordeel goed of slecht het maakt mij niet uit als ik maar tevreden ben.

Het rare is dat ik met springen veel en veel minder zenuwachtig ben dan als met dressuur. Ben ook niet zo´n dressuur ruiter dus ook een beetje bang dat het flink misgaat.

Geniet van de wedstrijd neem je rust van te voren ga niet te lang dribbelen voor de ingang gewoon lekker inrijden en ontspannen zitten. Desnoods sluit je jezelf even af vlak voordat je moet starten. Dit werkt in iedergeval bij mij goed.

We horen het wel hoe het gegaan is he??

Gr Pris

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 13:27

Ik rij wedstrijden en ik heb gemerkt dat hoe vaker ik wedstrijden rij, hoe minder ik last heb van zenuwen. Maar ik blijf er erg gevoelig voor. Vooral de eerste keer Z dressuur, ja kon me zowat opvegen. Ik was spierwit. En waarom weet ik niet. Gelukkig ging het goed en werd ik ook nog eerste, maar het is meer de angst om af te gaan denk ik, een soort faalangst. Er is niet veel aan te doen denk ik, de een heeft daar gewoon meer last van dan de ander. Probeer rustgevende dingen te doen en te denken en nuchter te blijven, zoals bijv. Heike al zei. En wat Ineke 2 zegt over de prijsuitreiking, dat heb ik dus ook! Dan klopt mijn hart echt in m'n keel!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 13:32

Ik weet nog mijn eerste landelijk springwedstrijd 60 starters in de B en ik werd *LOL*EERSTE:)) ik schaamde me rot. Ik stond daar tussen al die proffesionle ruiters met mijn paardje waarmee ik net kom kijken.

Maar ik was ook heel erg trots op mijn paardje:D dat we dit mooi bereikt hebben na al die problemen.

Gr Pris

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-01 13:36

Het is inderdaad een soort faalangst. Ik wil het zo goed mogelijk doen op dat moment en dan ben ik bang dat het finaal mis gaat. Ik ga echt niet voor de punten, als ik zelf tevreden ben vind ik het goed, wat de uiteindelijke plaats dan ook zal zijn. Ik deed vroeger vaker mee aan de clubkampioenschappen. Ben 1 keer clubkampioen geworden met Dustan, mijn lievelingsmanegepaardje. En het eerste jaar dat ik op Tonko reed (nu sinds een half jaar mijn eigen paardje...Lovers ) ben ik met haar clubkampioen geworden. Maar ik moet er wel bijzeggen dat dat bij ons niet zoveel voorstelt hoor. Maar toch...
Ik moet als eerste starten na het losrijden, dus ik hoef gelukkig niet staan te wachten in de gang. Dan word ik helemaal zenuwachtig. Alhoewel, als ze omroepen dat iedereen de rijbaan moet verlaten, behalve ik, dan voel ik het ook hoor!

Ik vind het wel leuk om morgen de hele middag Tonkelientje te verzorgen. Staart wassen, benen wassen, invlechten... Heerlijk gewoon! Ik denk dat ik het fototoestel maar eens meeneem en een foto maak wanneer ze helemaal opgedirkt is...

R.I.P. allerliefste Tonkie... 1987-2009

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 13:41

Citaat:
Op 2001-03-16 13:36, schreef Suus:
. Ik ga echt niet voor de punten, als ik zelf tevreden ben vind ik het goed, wat de uiteindelijke plaats dan ook zal zijn.

Ik vind het wel leuk om morgen de hele middag Tonkelientje te verzorgen. Staart wassen, benen wassen, invlechten... Heerlijk gewoon! Ik denk dat ik het fototoestel maar eens meeneem en een foto maak wanneer ze helemaal opgedirkt is...Hoi Suus, zie je nou wel, je geeft zelf de allerbelangrijkste dingen van het wedstrijdrijden al aan: lekker voor jezelf doen, en genieten van het tuttelen met je paard als voorpret op de rest! Jullie komen er echt wel hoor! Veel succes!

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 17:31

In het begin kon je me ook opdweilen...ik was dagenlang van te voren niet te genieten, zo zenuwachtig.
Nu is het maar een uur van tevoren, hahahaha! Zodra ik met mijn paard bezig ben met de voorbereiding (invlechten, toileteren, opzadelen) is het een heel stuk minder en zodra ik ga losrijden is het ook over! Maar voor as zondag ben ik ook alweer zenuwachtig, omdat ik dat laatste puntje moet en zal hebben. En volgende maand ben ik weer zenuwachtig omdat het de eerste keer M gaat worden (hoop ik dus..grijnz..)
Maar het is inderdaad vooral faalangst en nergens op gebaseerd. Mijn paard loopt een L proefje nu met gemak, hij is gewoon bevestigd, dus waar ik dan die spoken zie. Misschien geen proefjes meer oefenen van tevoren:dat gaat bij ons dus nooit goed, echt bagger. Hij gaat lopen kwallen, ik ben gestressed (wat was er eerder de kip of het ei???) en het wordt een zooitje. En als we dan voor het 'echie' moeten dan LOOPT ie gewoon. Alleen op vreemd terrein wil ie nog weleens nieuwsgierig zijn, vooral in het begin. Maar thuis is hij tijdens een proef nooit afgeleid, vervelend of wat dan ook..dan gaat het gewoon gesmeerd. Terwijl thuis tijdens het oefenen hij naar alles kijkt, door alles is afgeleid. Alsof ie het doorheeft: hij doet al die tijd normaal en Eveline begint met voorlezen en hij begint te kwallen....of ik begin te stressen en DAARDOOR begint hij te kwallen..das aannemelijker. Niet meer oefenen dus, hahahaha
Groetjes Suzanne

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 18:14

Succes Suus!
Ik kan helaas niet omdat we al hadden beloofd naar de verjaardag van een hele dierbare vriend van mijn vriend te gaan. Anders was ik wel gaan kijken, er doen er trouwens nog een paar voor het eerst weer mee (Iris, Kyra, Jenny) dus het zal wel een zenuwachtige boel zijn morgen! Echt jammer dat ik niet kan, als Pablo beter was geweest had ik ook niet mee gedaan omdat we al naar die verjaardag gaan maar ik vind wedstrijden op de manege altijd wel leuk.
Maar goed: Veel plezier!

Sharon

Berichten: 55
Geregistreerd: 17-03-01
Woonplaats: Geleen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 17:48

Hé Suus,

Ik heb al gezien dat Tonkelotje mooi gemaakt werd, dus daar zal het niet aan liggen.
Gewoon rijden (niet teveel aan het galop aanspringen denken) dan gaat het vanzelf.
En zoals Katrien al zei: er doen er meer weer opnieuw voor het eerst mee.
Ik moet ook maar afwachten in wat voor een bui Kasjmir zal zijn. Ze kunnen het allemaal, maar of ze 't op het juiste moment zich van hun beste kant laten zien, weet je nooit vantevoren.
Dus, kop op en wie weet wat voor een kleur lintje je mee naar huis mag nemen!

ikke

Berichten: 28314
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 20:54

Zijn er miljoenen mee gemoeid? Nee, nou dan zou ik me niet zo druk maken, de beste stuurlui staan altijd aan de wal.
Er was in de manege in Renesse, waar ik in die tijd op vacantie ging, altijd een ringsteekwedstrijd. Dat moest zonder zadel. Nou zit mijn paard voor geen meter zonder zadel, dus ik doe niet mee. Probeert een vriend me om te praten, ik zeg doe jij maar als je wilt. Hij helemaal blij, gaat mijn paard uit de wei halen. Doet een ronde mee, komt terug en begreep waarom ik niet zo nodig hoefde. Hij was sportief heeft de wedstrijd uitgereden maar wel twee dagen last van zijn achterwerk.

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 21:52

heej ikke,die is gaaf!

tja inderdaad,ik geef mensen ook prive les,en vaak zijn ze heel onzeker,en dan zeg ik er ook altijd bij,maak je niet druk om wat een ander vind,in de paardenwereld staan er tien mensen omheen te vertellen hoe het allemaal wel niet moet,maar laat ze het daar ZELF maar eens doen!dan bakken ze er hoogst waarschijnlijk niets van!

nou ben ik zelf heeeeeeeeeeeeeeel goed in het positief begeleiden van ruiters,maar als ik er zelf op zit,dan hoeft er maar 1 iemand te kijken en dan kan ik van de faalangst niet eens een fatsoenlijke volte rijden.Boos!

soms is het beter om te zwijgen

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 22:08

Heel veel sucses Suus......ik heb hetzelfde als jou, vroeger reed ik ook nog wel eens een wedstrijd maar van de zenuwe deed ik het echt allemaal fout.....nu ben ik wat ouder en nu heb ik wel zoiets van ik wil het toch nog wel eens een keertje proberen gewoon eens om te kijken hoe ik me nu voel......in ieder geval sucses!!!!

Jacqueline

ikke

Berichten: 28314
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-01 09:57

Wij hadden op de manege altijd onderlinge achttal wedstrijdjes van de lesgroepen. Ik reed toen in een groep met nog een ervaren ruiter en verder allemaal beginners. Ze wilden per se bij de gevorderden meedoen, twee ervaren ruiters voorop en zij erachteraan, dat moest kunnen vonden ze. Dat hebben ze ook heel letterlijk gedaan want we zijn eerste geworden!!?! Hoe dat kan is me tot op de dag van vanddag een raadsel, maar de oranje strik hangt boven mijn hoofd dus het is echt waar.
Sindsdien ben ik wat sceptisch geworden over de oprechtheid en het nut van wedstrijden.

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-01 10:33

Hei Sharon! Leuk dat je ook bokt! Heb je ook goed geslapen van zaterdag op zondag? Met het rode lintje in bed? Hahahaha, groetjes!

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-01 13:06

aaah Sanderijn kom op hoor je rijd super!!!

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anja_96, Binkie_Eline, FemkeRoosje, Nele80, Pernilla, Vagabondo en 23 bezoekers