Fris of..

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-01 10:11

Ja ben ik weer met mijn probleempjes. Zoals jullie allemaal weten ben ik Barbiano sinds 1,5 maand weer flink aan het rijden. Sinds 2 weken is hij bang van alles en schrikt heel snel. Kan het zijn dat hij frisser is omdat hij een goede conditie heeft voortaan of zit hij te klooien. Ik wordt hier zelf nogal zenuwachtig van. Ik was een beetje over mijn angst heen maar nu begint het weer. Hoe moet ik dit oplossen hellup.


Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 10:22

Hoi Lisette, ik denk niet dat fris zijn iets te maken heeft met de conditie van het paard. Een paard met een goede conditie hoeft niet automatisch ook fris te zijn. Hij ziet misschien weer nieuwe dingen waar hij aan moet wennen en waar hij dan van schrikt. Een paard voelt natuurlijk ook altijd wanneer je zelf zenuwachtig bent. Dan kom je in een neerwaartse cirkel terecht, als je niet oplet. Dan ben jij zenuwachtig omdat hij fris zou kunnen zijn, en hij voelt dat weer. Hij denkt dan misschien van mijn berijder is zenuwachtig, wat zou er aan de hand zijn? en wordt zo zelf weer wat zenuwachtiger. En zo blijf je dan maar doorgaan. Als je vol zelfvertrouwen met je paard omgaat, dan voelt een paard zich ook zekerder. Samen staan jullie dan sterk. Maakt niks uit als hij een paar keer flink schrikt. Als jij hem daarna direct laat voelen dat hij nergens bang voor hoeft te zijn door hem gerust te stellen, dan krijgt hij vanzelf wel meer vertrouwen. Gewoon even volhouden.

R.I.P. allerliefste Tonkie... 1987-2009

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 11:13

Nee, ik denk dat het komt omdat je er nu weer fanatiek mee rijdt en hem dus aan het werk zet. Mijn paard is precies zo. Oke, ze is van nature wel een schijterd, maar zodra ik haar aan het werk zet, schrikt ze werkelijk van elk vlekje op de muur. Ik weet niet of jouw paard van nature al een beetje een bangerd is, maar hij gebruikt het gewoon tegen je. Jij zet hem aan het werk, hij probeert daar onder uit te komen door te schrikken, dit is heel normaal. Andere paarden hebben weer andere trucjes, zoals wegrennen of juist niet willen reageren. Paarden proberen altijd wel een keer om er onderuit te komen. Paarden zullen namelijk nooit uit zichzelf zich gaan uitsloven voor je, je moet er zelf wat voor doen. Dus gewoon doorrijden, je kan het negeren of hem juist aanpakken, net wat voor hem de beste methode is. Bij mijn paard is het zo dat ik er geen aandacht aan moet geven want dat vindt ze nog leuker. Dus gewoon negeren, haar naar het 'enge' dwingen alsof er niets aan de hand is en doorgaan. Hij krijgt natuurlijk ook meer conditie en dat werkt ook mee. Maar hij probeert je nu gewoon uit, en dat is heel normaal, bijna alle paarden doen dat!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-01 12:19

Hij is eigenlijk totaal niet bang. Maar zoals je al zegt zodra ik mijn teugels op pak schrikt hij overal van. Van de week wilde hij weer ergens niet langs en draafde dan hard weg. Het lukt me dan ook echt niet om hem er langs te krijgen. Toen ben ik afgestapt en met hem er langs gelopen was er opeens niks meer aan de hand. Ik ben niet bang als ik er op zit maar als er iets gebeurd verstijf ik wel helaas. Maar goed daar dan maar aan werken.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 12:36

Bij die van mij hetzelfde wat Jura al zegt,
bloedkikker!! Tong uitsteken
Lange teugel stappen is alles goed en wel, zodra ik hem wat meer oppak is dat een excuus om maar eens te kijken... of er ergens een gevaarlijke bakrand gnoom achter de springbalken zit verstopt, of zelfs in een hoopje vijgen op de grond kan weleens een trol verstopt zitten die je in je benen hapt!!
Nu is hij wegens een voorval, tijdens het rijden, bang voor katten...dus zodra er een kat is dan is gelijk alle aandacht verloren en hij wil er wel langs (minstens 1,5 mtr tussen ruimte) als hij maar kan blijven kijken en niet zijn kont erna toe hoeft te keren Tong uitsteken
Je begrijpt dat ik tegenwoordig dus continu vraag of die kat even willen verwijderen *LOL*
Verder is hij buiten rustiger dan kan hij veel meer zien.

Hij heeft er vooral veel last van sinds ik hem de middendraf aan het leren ben...
De galop is zijn favoriete gang en dan trekt hij lekker door en is veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel
minder schrikkerig.

Als ik merk dat ikzelf weer wat schrikkerig wordt dan zorg ik ervoor dat hij even loopt aan de longe en dat ik er dan op ga.
Vantevoren een paar rondjes in de bak lopen helpt ook nog weleens bij die van mij en natuurlijk de allerbeste remedie.......
zon, warmte, weidegang *LOL*

Groetjes.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 12:43

Haha leuk he zulke paarden! Lachen

Weet je wat die van mij ook eng vindt? Als er kuiltjes in het zand zitten en dan zie je daar schaduw in...brrrrr...

Of als er een paard gerold heeft en er is dus een stukje zand dat plat gerold is en dat zit er dus anders uit dan de andere zandkorrels...levensgevaarlijk!! *LOL*

Dan loopt ze daar met een boog omheen met zo'n scheef hoofd of ze stopt er plotseling voor en dan springt ze er over heebn! *LOL*

Hoezo getikt??!! *LOL*

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-01 12:46

Yep Barbiano in een notedop. Maar het afstraffen is nogal moeilijk vindt ik zelf, ik weet niet hoever ik kan gaan. Diep in mijn hart weet ik dat het allemaal geklooi is maar zelfverzekerder wordt ik er niet van. Ik krijg nu in ieder geval 2 x in de week goed les. Zij rijdt Barbiano ook 1 keer in de 2 weken. Dit scheelt al een hoop. Maar het van te voren longeren had zij ook al voorgesteld als ik dacht dat hij wat vrolijk was. Bedankt voor jullie advies. Groetjes Lisette

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 12:51

Meestal worden ze van afstraffen nog vervelender of vinden ze het nog leuker. Je kan ze beter goed aan het werk zetten en proberen ze voor te zijn en te slim af te zijn. Uiteindelijk wordt je er steeds handiger in. Inderdaad, eerst longeren kan je ook proberen als ie erg druk is.

Ik ben ook een tijdje een beetje bang geweest omdat mijn paard er ook vreselijk bij ging bokken en ik ben nogal bang om te vallen en er iets aan over te houden. Maar uiteindelijk overwin je je angst.

Oja, wat ook meehelpt: het wordt lente en de meeste paarden hebben het voorjaar in hun kop. Die van mij ook!

_________________
Wie het laatst lacht, denkt het traagst Lachen

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jura op 2001-03-15 12:52 ]</font>

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 13:59

Die van mij heeft er ook last van. Volgens mij is het een combinatie van weer flink aan het werk meten, het voorjaar en ballorigheid. Ik maak buiten nu ineens enorme drama's mee waar ik echt een beetje bang van wordt, maar dat los ik op door eerst flink te werken en dan naar buiten. Het animo om te klieren is dan in ieder geval minder als wanneer hij fris zijn box uit komt. Als het zometeen warmer wordt en ze de wei op kunnen wordt het wel weer beter. Maar het blijft erg vevelend.

Voorzitster AFM

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 14:25

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Katrien op 2001-03-15 15:01 ]</font>


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie