Boktweekend en inenten...

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-03-01 14:53

Jantina had het net over paarden die wel en niet zijn geent en of het niet zo is dat je ziektes mee kunt nemen van of naar het boktweekend.

Nu is het zo dat droes en enten niets met elkaar te maken hebben. Als er droes heerst en je paard heeft het nog niet gehad (zoals die van mij) kan die het krijgen en meenemen. Dat is dus heel vervelend, maar de kans is erg klein. Je neemt een ziek paard immers niet mee op vakantie.

Maar eigenlijk denk ik wel dat paarden geent moeten zijn als je op vakantie of waar dan ook naar toe gaat. Wie heeft hier een mening over?

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl


UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 14:57

Ieder paard heeft een entings boekje misschien is het verstandig ook te zeggen dat alle paarden hun enting moeten hebben gehad voordat je naar het Bokt weekend gaat. De paarden zullen daat toch in contact komen met de gevolgen van dien.

Mijn paard wordt ieder jaar eind Maart geent dan doet de hele stal mee. Dus dan ben je lekker klaar voor het zomer seizoen.

Misschien een idee om even te overleggen met Offereins kijken wat hij er van vindt.

Gr Pris

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-03-01 15:01

Goed idee, dat denk ik ook!

Mijn paarden worden altijd in februari geent. Maar ik denk erover om ze 2x per jaar te gaan enten, of gewoon elke 10 maanden. Dan schuif je dus steeds 2 maanden naar voren.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

LadyMadonna

Berichten: 58524
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 16:33

honey wordt altijd rond september ge-ent. Ik vind zowiezo dat elk paard, ongeacht het wedstrijden rijd of met andere paarden in contact komt, of in de wei staat te verrotten ge-ent, ontwormd en bekapt moet zijn. Helaas denken veel mensen hier in de omgeving daar anders over.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 17:12

Paarden horen geent te zijn om ze te beschermen tegen ziektes die andere paarden bij zich kunnen hebben, of ze nu ziek zijn of niet.
Bovendien denk ik dat je niet moet reizen met een paard uit besmet gebied.
het boktweekend is pas in mei en daar is nu dus vrij weinig over te zeggen. Maar zou het deze week zijn dan zou ik niet gaan en ik zou Jura ook afraden te gaan, omdat wij in het rhino-gebied zitten. Ookal zijn onze paarden niet ziek, ander paarden kunnen het wel worden.

Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 17:57

Ik zit in een gebied zonder ziekte (gelderland) maar Lot is natuurlijk geent in februari

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 18:22

Ik heb Barley net genet en mijn dierenarts vertelde dat het beter was 2 keer per jaar te enten zeker met een jong dier. Zo kan de weerstand opgebouwd worden. Hij vertelde dat het niet persee hoeft maar dat ie de keus bij mij legde.

Ik ent haar dus over een half jaartje weer.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 19:06

Mag ik vragen waar jullie voor enten? Ik bedoel welke ziektes dus he.

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 19:18

Onze DA ent altijd gewoon voor influenza en tetanus. Met Hercules trouwens (na hondebeet) niet tegen rabies, vond ik ook heel vreemd, maar hij is er niet ziek van geworden. Had nog willen zeggen: HET WAS EEN HONDEBEET H-O-N-D... Maar dat was zo banketstaaf... *grin* Misschien is het wel verstandig om onze bospaardjes ook tegen rabies te laten inenten. Maar ja, kweet niet, we komen er vaak en in de 6 jaar dat we rijden is Herc dus 1x gebeten, verder geeneen, was wel een heel erg geschifte hond (was er zelf niet bij, maar mijn vader overdrijft niet zo vaak). En Kuulie was helemaal gek. Wij enten ze meestal 1x per jaar, we komen van maart t/m okt veel op wedstrijden, en daar is eigenlijk de grootste besmettingsfactor, want verder komen we niet echt op evenementen met veel paarden, ze staan hier vrij wel geïsoleerd. Dus in januari enten we ze..

Laui

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 21:29

wij enten hetzelfde als Laudine 1 klein wondje kan al genoeg zijn om tetanus te veroorzaken en daar wil ik maar niet aan denken. wij enten elke 11 maanden en hebben in het begin t/m 2 jaar elk half jaar geent daarna hebben paarden genoeg weerstand opgebouwd om het 1 keer per jaar te doen want officieel is het maar 9 maanden echt actief ofzoiets?

wij zetten nu langzaam door om de 11 mnd te enten onze ent tijd van mei naar aug/sept. omdat in de winternatuurlijk de meeste kans is op griep
groetjes

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 21:37

jino is NOOIT ge-ent! nu natuurlijk wel, mara bij de vorige eigenaren nooit... nu worden ze geloof ik eens in de 6 maanden ge-ent.. dus dat zit wel goed!

"Some memories are best forgotten"

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 22:13

Wij laten ze 2x per jaar enten, voor influenza en tetanus. Ik ent niet tegen Rhino, zou ik alleen doen als ik Mileen ooit nog een veulentje laat krijgen (en dan in de 3e, 5e en 7e mnd van de dracht).
Overigens vind ik dat ELK paard waarmee gereisd wordt geent moet zijn. Doe je het niet voor je eigen beestje, doe het dan voor een ander.
Hetzelfde geldt trouwens voor GOED ontwormen!
Sonja.

ikke

Berichten: 28229
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 22:25

Enten doe je voor jezelf, niet voor een ander. Met een niet geent paard ben je zelf de klos. Maar in de tien jaar dat ik met mijn paard en de NVVR op stap ben, zo'n vijf tot acht keer per jaar, is het een keer voorgekomen dat iemands paard droes had na terugkeer. Of dit op het weekend is opgelopen is onduidelijk omdat het maar een paard betrof. We waren er met twintig paarden. Met gezonde voorzorgmaatregelen, enten is bij de NVVR verplicht voor deelnemers, zijn de risico's zeer klein.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-03-01 22:35

Maar tegen droes wordt een paard niet geent hoor.

Lovely dat ben ik met je eens, als tegen die tijd hier nog Rhino heerst, is het niet verstandig om te gaan. Ik zou in elk geval de dierenarts om advies vragen. Ik hoop zo dat tegen die tijd alle ziektes weer weg zijn!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

ikke

Berichten: 28229
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-01 22:48

Weet ik, Jura. Ik wilde alleen maar aangeven dat de risico's vrij klein zijn indien men zijn gezonde boeren verstand gebruikt.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-03-01 23:01

dat is waar! Moeten we het verplicht stellen dat iedereen die mee wil zijn paard heeft ingeent?

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 09:39

Zijn alle deelnemers zelf niet zo verstandig???

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 10:12

Ik hoop van wel Sonja. Maar je kan het risico niet nemen dat het misgaat.

Denk dat iedereen voordat iedereen op boktweekend gaat even zijn boekjes moeten checken voor de entingen. En ook zeker verstandig om je papieren en entingsboekje desnoods een kopie mee te nemen. Misschien een week van te voren even ontwormen. Je gaat toch met je paard naar een ander gebied. En het zou zielig zijn voor het paard als hij wat mee terug zou nemen en ook de verder gevolgen op de stalling (veulens en andere jonge nog gevoelige paarden).

Niet om iemand te kwetsen maar de ene is wat strenger met ontwormen/enten en wassen dan de andere. Trouwens kom je aan met een slecht verzorgt paard ga je dat verzelf merken. Dus het is heel belangrijk dat de paarden goed verzorgt op pad gaan. Maar dit geldt natuurlijk altijd als je met je paard op pad gaat.

Zou even goed gaan overleggen met Offereins kijken wat hij ervan vindt en desnoods met de stalling waar de paarden komen te staan.

Ik ga niet mee maar het zou zo zonde zijn als er paarden ziek terug komen. Want dan doe je dit de volgende keer niet meer en de volgende keer wil ik mee.

Gr Pris

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 11:10

Wij KUNNEN niet eens een week voor het weekeinde ontwormen, want dan gooien we het jaarschema van onze paarden in de war. Ik schrijf het nl. meteen voor het hele jaar op op het moment dat ik een nieuwe agenda koop. Ontwormen, enten, ook meteen voor de katten en het konijn. Hoefsmid spreek ik gewoon meteen af voor de volgende keer, kan het er ook meteen in. Handig hoor, aanrader voor slonzen zoals ik!

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-01 11:23

Ik ook! Ik kan dan ook niet ontwormen, maar volgens mij maakt dat niet uit, want ze gaan niet bij elkaar in het land ofzo.

Ik zet ook alles in mijn agenda, reuze handig! Weet precies wanneer de hoefsmid weer komt (13 april, dus dan zitten ze er een paar weken onder, da's wel fijn) en wanneer ik moet ontwormen.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: alice0cullen, Binkie_Eline, cariena1973, elizabeth85, ikkedus, Kidde, Merell123, Monique1963, Mucchio, primera, RZDLover en 18 bezoekers