Hangend rooster

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nerwen

Berichten: 15613
Geregistreerd: 02-09-03

Hangend rooster

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-03 17:48

Hoi allemaal.

Wie weet wat een hangend rooster is? Ik heb geen idee, volgens mij heeft het iets met het gebit te maken, maar wat? Dus niet dat jullie denken van he die heeft een luchtrooster (oid) in de stal en dat hangt. Verward Ik las in een paardentijdschrift iets over een paard met een hangend rooster, maar daar werd nou niet uitgelegd wat het nou is. Flauw hoor!! Dat hoor je toch te weten als paardengek, dus moeten ze dat uitleggen in zo'n paardentijdschrift, daar zijn ze toch voor?? Of niet?
Nou schiet me weer een vraag in gedachten. Wat voor paardentijdschriften lezen jullie eigenlijk?? Ikke de Bit en de Hoefslag. Vooral de Bit vind ik erg leuk. Staan altijd goede stukken in. Ik vind de Bouwplaat en de Manegetest het leukst en de vragen. De opinie vind ik vaak wel wat langdradig. De Hoefslag is ook leuk, maar die haalt het niet bij de Bit. Vooral die wedstrijdverslagen zijn wel wat saai. De artikelen zijn wel goed, maar de Bit is beter (ben dan ook een echt Bitje, haha *LOL* )

Groetjes Amethyst.


Nerwen

Berichten: 15613
Geregistreerd: 02-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-03 17:50

Sorry, dat ik een beetje vaag doe, maar ik zit ziek thuis, dussss (aaaahh, zielig (hihi).

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-03 17:54

een hngend rooster is een laag gehemelte(verhemeltje) het kan zelfs zo erg zijn dat wanneer je in de mond van het paard kijkt, zn gehemelte, tandvlees, onder zn voortanden uitkomt, zeg maar aan de achterkant van de tandend, daar zit normaal tandvlees en begint zn gehemelte, dat kan zo laag hangen, dat t dus zichtbaar is als je naar zn voortandne kijkt, dan komt t er dus onderuit zegmaar(hoezo vaag uitgelegd, ik ben beetje verkouden&grieperig Knipoog ) met bv eten kunnen de paarden er best last van hebben, de mijne eet dan liever slobber dan gewone brok en muesli.

een hangend rooster kan vele oorzaken hebben, zo heeft die van mij het na een reactie van zn slijmvliezen op het nieuwe hooi(dat verdwijnt dan na een paar weken weer)

ook als hij een ontsteking/irritatie in zn mond heeft, bv als er haken aan zn kiezen zitten, heeft hij ook snel een hangend rooster

geloof dat er ook paarden zijn die altijd in meer of mindere mate last hebben van een hangend rooster.

Ik rij zelf met een dubbel gebroken Bustrens(robart-bit) omdat je met een enkel gebroken bit nogal snel in het laag hangende gehemelte prikt bij een paard wat een hangend rooster heeft.

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Nerwen

Berichten: 15613
Geregistreerd: 02-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-03 17:58

Oke, bedankt, nu weet ik 't, maar welke paardentijdschriften lees je??

Gr moi

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-03 20:57

Ja mijn pony had er dit voorjaar ook last van.

Tijdschriften die ik lees zijn de Quarter en Appaloosa Nieuws. En verschillend de Hoefslag, de Bit, Hemel op Paarden en soms de Penny Tong uitsteken

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-03 21:50

pb supertje eens,haar paard had dat ook,zij wist er best veel vanaf Lachen

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-03 22:36

Gam heeft ook last gehad van een opgezwollen gehemelte, kwam inderdaad onder zijn tanden uit. Reden bij hem was het wisselen van een hoektand.

}:0 heeft 2 tinkerknaapjes en 1 tinkerprinsesje in de wei staan! }:0

Supertje

Berichten: 6546
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-03 17:13

Mijn pony heeft inderdaad een hangend rooster, en het is bij hem ook blijvend.
Hij heeft het niet zo erg dat zijn verhemelte onder zijn voortanden uitkomt, maar in plaats van dat zijn verhemelte een een boog naar boven maakt, loopt het bij hem iets bol naar beneden.
Een hangend rooster kan inderdaad ontstaan door irritatie of een allergische reactie, maar bij Jordy is het of omdat er ooit een ontsteking heeft gezeten en het altijd wat dik is geleven, of omdat het gewoon aangeboren is.
Met eten heeft hij er weinig last van. Maar met rijden moet ik er wel rekening mee houden wat voor bit ik gebruik. Hij kan bijvoorbeeld niet tegen een enkelgebroken trens, die prikt al snel in zijn verhemelte. Ook een dik bit vind hij niet fijn, omdat hij door het hangend rooster weinig ruimte in zijn mond heeft. Ik rijd hem dus met een ongebroken bit of een vrij dun dubbelgebroken bit.

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Tanneke

Berichten: 3730
Geregistreerd: 31-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-03 19:59

ik lees: De Shetlandpony, het Nederlands trekpaard en de haflinger, Bit, De Hoefslag, het werkend trekpaard, en nog meer van zo'n boekies
Groetjes,
Anneke
Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie