Verantwoordelijkheid voor paard

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-08-01 12:26

Ik merk nu IJsco weg is dat er ook een beetje een 'last' van me af gevallen is. Als je een paard hebt waar jij als enige verantwoordelijk voor bent merk je toch een heel verschil als wanneer je bijrijdster of iets dergelijks bent.
Gister onweerde het hier nogal en dan denk ik gelijk aan de paarden. IJsco en Pliva stonden namelijk altijd buiten. Je hebt gewoon van die momenten dat je ongerust bent. Met onweer of onwijze regenbuien een paar dagen achter elkaar of als je ziet dat je paardje zich even niet zo lekker voelt of een beetje kreupelt... Op het moment zelf merk je die verantwoordelijkheid niet zo maar als ik er op terugkijk kan ik wel zeggen dat het ook wel eens fijn is om je niet steeds druk te hoeven maken over je paard. (ik had het niet willen missen hoor! en desondanks ga ik na mijn opleiding wel een paard kopen)

Hoe ervaren jullie dat?


Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 13:22

Ja, je hebt inderdaad een hele verantwoordelijkheid. Als bijrijder denk je toch vaak: ach, ja, ik hoef het niet te betalen !. Maar aan de andere kant denk ik dat je door die verantwoordelijkheid wel nog meer plezier aan je paard beleeft als het goed gaat. Anders is het zo van: Ja, hij loopt goed, maar hij is niet van mij..
Ach, van allebei de kanten zijn er de voor-en nadelen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 13:29

Ik vin dhet soms ook best wel zwaar. Dan ben ik bang dat ik iets niet goed doe enzo. Of dat hij juist wat gaat mankeren als ik net een dagje bij mijn moeder ben of als ik op vakantie ga.
Het liefst zat ik geloof ik dag en nacht bij Pablo om alles in de gaten te kunnen houden maar dat kan niet he Haha!
Ik hoop elke keer maar weer dat ik de goed keuzes maak qua DA en smid en rijden en verzorging.
Met rotweer hoop ik maar dat hij binnenstaat als ik niet even kan gaan kijken.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-08-01 13:39

Precies, als jij de verantwoordelijkheid hebt ben je soms dag en nacht (in gedachten) met je paard bezig.
En als bijrijder is het nieteens om de kosten dat je er een ander gevoel bij hebt. Ik weet niet goed hoe ik het uit moet leggen maar dan sta je er niet alleen voor in ieder geval.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 13:59

Ik ervaar het hetzelfde als jij. Het is inderdaad een hele zorg en het zou soms makkelijker voor mij zijn als ik geen paarden had. Zeker als je ze op een stal moet laten verzorgen en het gaat er niet zo aan toe als jij zelf dat wil, maar je hebt geen andere mogelijkheid. Maar ja, geen paarden........... nee, dat is niets voor mij. Er staat een hoop tegenover die zorg. gelukkig.

Cowgirl

Berichten: 20960
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 14:31

Een hele grote verantwoordelijkheid.
Nu ik al tig stallen heb gehad en daar ook heel wat heb meegemaakt vind ik het steeds lastiger/moeilijker om eens een dagje iets aan iemand anders over te laten.
Op mijn vorige stal werd het steeds erger, afgelopen winter had ik godzijdank een week vrij en net in die week lag er heel veel ijs op het pad. De pensionhouder was te beroerd om extra zout te strooien. Ik had ook net mijn auto dus ik ging 2x per dag heen om ze binnen en buiten te zetten. Ik vertrouwde het niemand toe.
Dan zou hij mijn paard voeren kom je de volgende dag stond het emmertje nog gewoon vol had mijn beestje dus geen eten gehad.
Ik heb nu dus ook ziets van ik doe het allemaal veel liever zelf, vertrouw iemand gewoon niet meer zo snel. En dat met 2 paarden is heel lastig en soms denk ik wel eens zat ik maar op hockey ofzo dan zou het toch een stuk rustiger zijn.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 14:42

Ik heb tot nu toe alleen maar verzorgpaarden gehad waar ik een gevoel bij heb (duh). Ik ben ontzettend benieuwd hoe het voelt om een eigen paard te hebben. Volgens mij zit er wel verschil in.

Ik ben een aantal keren weggestuurd bij verzorgpaarden en daardoor durf ik me aan geen 1 paard echt te hechten. Hij is toch niet van mij, het kan elke dag afgelopen zijn, ik ben er niet de baas over, dat soort dingen. Ik ben niet 24 uur per dag met Rocky bezig in gedachten, helemaal niet zelfs. Het is wel zo dat als het met Rocky en mij niet goed zou gaan, ik er dan ieder moment mee kan stoppen, maar als ik straks een eigen pony heb, dan kan dat niet.

Ik verlang ernaar om me aan een pony te hechten en alles voor hem te regelen. Ik wil graag die verantwoordelijkheid.

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 15:36

Het is ook een grote verantwoordelijkheid, soms is het vermoeiend. Als Barb ergens last van heeft kan ik me ontzettend druk maken. Hij moet 2 x per dag zijn medicijnen hebben dus ik ben net tijdens het middageten even langs geweest. Stond lekker op zijn stalletje lekker smerig, vannacht in de wei, geweest. Doet me heel goed hem zo te zien staan, maar zou hij niet in zijn hum zijn maak ik me toch snel zorgen. Op de manege staan heel veel pensionpaarden en ik weet gewoon zeker dat niet iedereen elke dag komt. Sommigen komen zelfs een week niet als hun paard kreupel is. Langs Barbiano staat een merrie en die wordt nooit gereden want de eigenaresse is te bang. Verkoop haar dan want dit is voor zo'n beest ook niks.

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 16:26

Ben het helemaal met je eens Cody Lachen
Ik heb datzelfde gevoel.......kan er nu al weer wakker van liggen omdat het straks weer oud en nieuw is .............op die dagen zou ik willen dat ik geen paarden had!!!!
Maar goed het hoort erbij...........en ik kan me inderdaad voorstellen dat er een last van je af valt Lachen ......als je een paardje hebt waar je niet alleen voor hoeft te zorgen!!!

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 16:29

vreselijk af en toe. maarre je paarden thuis, is fantastisch, maar je verantwoordelijkheid ook nog veel groter en dus meer zorgen........
maar ik zou niet anders meer willen!

Voorzitster AFM

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-08-01 17:26

Ik wil zeker niet beweren dat ik het op het moment dat ik IJsco had vervelend vond ofzo, die verantwoordelijkheid. Je hebt het dan helemaal niet in de gaten. Maar nu ik even een paar weekjes niks heb, had ik ineens vandaag het gevoel van *PHEW* ik hoef gewoon nergens aan te denken. Moet er gewoon aan wennen, zo raar...

Enneuh...Jacqueline, kun je ze met oud- en nieuw niet ergens op stal zetten? Wij hebben dat ook gedaan voor 1 nachtje en dat was toch wel een veilig gevoel moet ik zeggen.
_________________
[img]../upload/363/user.gif[/img]bok, bok, bok [img]../upload/363/nut.gif[/img]

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Cody op 2001-08-09 18:42 ]</font>

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 17:40

Het is ook niet vervelend, maar toch drukt die verantwoordelijkheid wel.
Ik heb het altijd wel gehad, die zorgen. Maar nu Udinde eris is het alleen maar erger geworden. Wat als ze uitbreekt? Wat als ze vast zit?
Ontspannen buitenrijden is moeilijk voor me, ben bang dat er iets met Udinneke gebeurt. Als ik weg rijd, kijk ik het eerste kwartier vaak achterom, bang dat ze al bloedend achter me aan komt. Onzin natuurlijk, want ik heb voordat k wegging wel 3x gecontroleerd of ze goed stond! Haha!
Maar ben ook bang voor vreemden. Dat ze de wei in gaan, iets met ze doen ofzo. Of verkeerde dingen voeren.
Soms als ik niet helemaal lekker in mijnvel zit, heb ik er wel nachtmerries over.

Ik probeer altijd zo weinig mogelijk aan de dingen te denken die zouden kunnen gebeuren... Anders heb ik, en mijn paardjes, geen leven meer!

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 17:50

ooow heerlijk lijkt me dat. Ik merk dat ik nu al onbewust zo bezig ben. Ik maak me nu al zorgen om het prikkeldraad in de wei waar mijn toekomstige fjord tijdelijk in komt te staan

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 18:48

Ik vind het geweldig om er zelf voor te mogen en te kunenn zorgen. Heb zo lang paarden in pension gehad, er was altijd wel iets niet helemaal naar wens (al was het wel vaak vreselijk gezellig!) Maar nu ik ze bij huis heb staan... tja, dat is het toch wel hoor! Al kon je nergens anders meer aan toe lijkt het wel, zeker met dit rotweer, smorgens naar buiten, dan weer naar binnen, thuis uit het werk spul weer naar buiten, dan weer naar binnen, voeren, uitmesten... het is een manier van leven, maar wat een leuke!

Mellien
Berichten: 1121
Geregistreerd: 23-03-01
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 21:10

Ja dat ken ik wel. Een eigen paard of pony brengt een hoop lol en een hoop zorgen! Altijd weer dat gedoe met dat de hoefsmid maar niet komen wil of als je paardje zich niet lekker voelt en je niet weet wat je er aan doen moet en of de DA wel of niet moet komen. Gelukkig krijg je voor al je goede zorgen een heleboel terug anders zouden vast niet veel mensen een paard kopen...

Nimber

Berichten: 25661
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-01 22:17

Ik heb het ook wel wat niet erg gelukkig maar voor ik op vakantie ga maak ik me zorgen wat als er wat gebeurd stel dat het erg is etc.
zodra ik weg ben is dat over ik laat 'm altijd in goede handen.
Bleek wel weer toen ik gister terug kwam anouk had 'm 9 dagen lang in staan spuiten op een wondje op zijn achterbeen...euh ja dat was het wondje wat al dicht was voor ik op vakantie ging en waarvan ik het de moeite niet vond om daar nog iets aan te doen haha het was nog steeds heel mooi dicht korstje maar ach .
Geweldig zo iemand.
Op dit moment maak ik me wel wat meer zorgen hij staat dag en nacht buiten in een weiland op 5 min fietsen vanaf de boerderij midden in het bos...wat als hij koliek krijgt? niemand die het merkt.
meestal vind ik me dan een aansteller.
's nachts op stal kan dat ook gebeuren toch??

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-01 08:38

Nou Puck, ik zou maar wat graag willen dat ik mijn paarden aan huis had! Want dan had ik zelf tenminste verantwoordelijkheid en deed ik met mijn paarden wat IK denk dat goed voor ze is: elke dag naar buiten, op goeie dagen dus 4 uur, met minder weer (te warm of te druilerig) 2 uur, en ik gaf ze hooi (krijgen ze nu niet) en ik voerde ze zoals ik denk dat goed is. Nu moet ik dat altijd aan anderen overlaten en op elke pensionstal is wel iets wat je niet helemaal bevalt. En je kunt er niets aan doen..... ook al zijn het jouw paarden. In het weekend zou ik ook wilen dat ik ze aan huis had, want dan moet ik vaak speciaal 2x op en neer naar de stal rijden omdat de stalhouder er verder niet zo veel voor wil doen, niet buiten zetten of binnenhalen. Laat ik ze per ongeluk een keer buiten staan, wordt ik notabene gebeld dat ik dat niet meer moet doen!

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-01 08:55

En ik zou juist wat meer verantwoordelijkheid hebben! Ik doe er een kwartier over met de auto om bij des te komen. Heb ik afgesproken met de oude eigenaar (waar ze nog steeds staat) dat die haar voert en in het land zet en terug op stal. ik kom dus alleen maar om te rijden en als de vorige eig mij belt omdat er iets mis is (is 1x gebeurt, 's nachts met lichte koliek). Verder natuurlijk wel met de vakanties volledige zorg.
Maar Marc en ik zijn nu druk op zoek naar een ander huis waar Des ook bij kan worden gestald. Juist omdat ik nu graag echt een eigen paard wil (hoewel ze dus al 2.5 jaar van mij is).

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-01 10:49

ja dat is ook allemaal fijn, maar je staat er ook altijd alleen voor. ook snachts als je weer ens ligt te waken en niet kan slapen. begrijp me iet verkeerd ik zou niet meer anders willen, maar het is soms ook heel moeilijk. bovendien rijd je altijd alleen en mis je het contact met stalgenoten(vind ik niet erg hoor)en ze kunnen nu idd wel lekker de hele dag de wei in.

Voorzitster AFM

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 18:57

Ik rij nu meestal ook alleen, en bovendien leer je gauw genoeg andere paarde-eigenaren kennen. ...

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 20:55

Wij hebben ook de ''luxe' van pony's aan huis.
aan de ene kant fijn, je kunt alles zelf beslissen.
Naar biten of niet, dekentje op of niet, beetje meer voer, of een beetje minder.......

maar.....we kunnen nooit veel langer dan 10 dagen op vakantie, andere mensen moeten dan voor onze paarden op en neer rijden, ik ben altijd bang dat er iets gebeurt, of dat ze het koud hebben of zoiets.....bovendien mis je toch weer een tijdje training.

Tsja......grote verantwoordelijkheid, maar ik weet niet anders, nog nooit zo over nagedacht.....

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Zip

Berichten: 1696
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-01 13:24

Je hebt helemaal gelijk Cody.
Ik heb dus ook een heleboel verzorgpony's gehad voordat ik Oscar heb gekocht, en dat viel me toen eerlijk eigenlijk nog best tegen, gewoon omdat de verantwoordelijkheid heel groot was opeens.
Niet dat ik spijt heb van Oscar ofzo hoor, maar dat was gewoon heel anders opeens.
Als Oscar niet lekker in z'n vel zit, zit ik dat ook niet. Dat heb ik zelfs bij de pony van mijn zusje!!!
s'Avonds controleer ik ook 3x ofzo of het hek allemaal wel goed dicht zit, dat is altijd wel zo, maar toch even voor de zekerheid he Knipoog
Maar ik vind het ook niet erg hoor, ik ben juist heeeel blij dat ik Oscar heb Lovers en dat ik die verantwoordelijk over hem mag dragen Lachen

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-01 09:48

Ik was eens op een muziekfestival en ineens had ik zo iets van... als ze dat vlak naast de paardenwei zouden doen, ik zou geen minuut op mijn gemak zijn. Een beetje dom eigenlijk, want onze pony's staan op de boerenblet, maar toch... Scheve mond\

suusje

Berichten: 4
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Oosterhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-01 10:47

ik vind dat je als bijrijtster toch ook wel alles goed door moet nemen , en juist net zo erg moet baalen als het paard niet echt doet wat jij wilt Verward ik heb nu lois twee weken tot mijn beschikking en hoop echt dat natascha verschil ziet als ze terug van vakantie komt ,de laatste weken liep hij harstikke goed bij me als we het bos in waren gegaan, maar nou zijn natascha en ik samen nog geweest zondag de laatste dag voor ze op vakantie ging en dat zul je altijd zien dan gaat het net niet zo lekker .maar we laten ons niet kisten en ik ben er ook van overtuigt dat het allemaal wel goed komt ,maar ik voel mezelf toch echt wel verantwoordelijk hoor!
en dan zit ik ook continu te denken dit mag ik niet vergeten dat mag ik niet vergeten.
maar ik heb een voordeel ik kan nu lekker zelf me tijd indelen wanneer ik ga Party!! en hoelang ik blijf,
lekker tuttelen ( heerlijk )

groetjes suzanne

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-01 11:13

Citaat:
Op 2001-08-13 11:47, schreef suusje:
ik vind dat je als bijrijtster toch ook wel alles goed door moet nemen , en juist net zo erg moet baalen als het paard niet echt doet wat jij wilt Verward

Tuurlijk ben je als bijrijdster ook verantwoordelijk, maar dat ik ook niet wat ik bedoel. Een 'eigen' paard is anders dan een bijrijdpaard waar je niet alles voor hoeft te regelen en die ook door een ander verzorgd wordt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Maaike_Indy, Nadiine__x, Retjethorse, Saranghea, Sunau en 19 bezoekers