Ruin valt 1 jarige hengst aan

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
lente_oud
Berichten: 21
Geregistreerd: 21-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-01 16:35

Sinds een aantal dagen hebben wij een jonge hengst in het weiland erbij. Deze staat in een apart weitje met schrikdraad eromheen naast een ruin (quarter) en twee a-pony merries.
Normaal vind de ruin andere paarden erg leuk maar sinds dit hengstje er is, is hij helemaal van het ei. Hij doet schijnaanvallen naar de jaarling, de merries mogen niet bij het schrikdraadje komen en om het kompleet te maken dekt hij een van de merries die hengstig is. Dit terwijl hij goed gecastreerd is want ik heb er zelf bijgestaan. Hij is wel pas op zijn 4e gecastreerd en dit is nu iets meer dan een jaar geleden. We hadden het idee om ze allemaal gezellig in 1 wei te zetten en de jaarling volgend voorjaar pas te castreren want we vinden het nu zo vroeg. Maar dit is ook geen feest. Wie heeft hier ervaring mee of een goede tip???


ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-01 16:44

Wij kunnen ook slecht één ruin bij onze merrie zetten,

als we er 2 ruinen bij zetten wordt het echt één grote knok partij.

Dit is niet zo heel gek hoor, bij de meeste stallen maken ze ook groepen waarin de ruinen apart staan van de merries.

Marieke
Berichten: 1343
Geregistreerd: 31-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-01 17:37

Als ik Highpoint samen met Hope in een paddock heb, gaat alles goed behalve dan dat Hope spontaan hengstig wordt en Highpoint die drie jaar geleden gecastreerd is weer volop aan het dekken slaat.

Als ik Highpoint samen met Coppers (ook een ruin) in een paddock zet gaat het ook goed.

Als ik Highpoint samen met Coppers en Hope zet gaat het niet meer goed. Coppers en Highpoint vinden zichzelf dan de aangewezen hengst voor Hope. Knokken dus.

Het hengstje wat bij jullie is gekomen verstoord de ruin zijn leefruimte en ritme, en wilt het hengstje duidelijk maken welke plek deze heeft.

Het castreren van het hengstje hoeft dus geen oplossing te betekenen als je kijkt naar Coppers en Highpoint die beiden al volwassen en lang geleden geruind zijn.

Ik zal het allemaal nog maar aankijken als ik jou was, maar het is vaak wel zo dat paarden van hetzelfde geslacht, het niet zomaar goed met elkaar kunnen vinden. Nou is het trouwens ook wel weer net erg lastig dat een van de merries hengstig is waardoor de mannen zoiezo een beetje van slag zijn (ja ook ruinen).

Succes!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Marieke op 2001-07-21 18:38 ]</font>

Vera

Berichten: 12148
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-01 17:37

Wij hebben altijd alles door elkaar gehad, ruinen en merries en dat was nooit een probleem.

Let horses whisper in your ear and breathe on your heart

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-01 09:34

Mijn Tonko, een merrie dus, staat met 5 ruinen in 1 wei! Ze heeft de kerels dus eigenlijk voor het uitzoeken. Gamble, de ruin die tegenover haar staat is haar beste vriend, die zijn meestal samen. Jenco, een andere ruin, daar is ze helemaal gek van. Als die bij haar in de buurt komt buiten de wei om, dan hinnikt ze naar hem en moet altijd snuffelen en zo. De andere ruinen in de wei doen haar niks en mogen ook niet bij haar in de buurt komen want dan wordt madamme zeer nukkig!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-01 12:23

Zou het niet zo zijn dat als je ze bij elkaar doet, ze een flinke knokpartij houden en dat dan de rangorde er wel is?

Maar goed, als ze beide erg dominant blijven, hou je natuurlijk die knokkerijen....
Misschien even proberen onder toezicht? Of de merrie eruit halen en dan die twee aan elkaar laten wennen.

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-01 13:12

Een rangorde-probleem. Ik ben dan de blije eigenaar van een ex-dekhengst [geruind op zijn 10de] ik moet zeggen; sommige hengsten zijn makkelijker dan sommige ruinen...! D.w.z. een dominante ruin kan vaak lastiger zijn dan een hengst...
Mijn ervaring, zet de ruinen/hengsten bij elkaar van de merries gescheiden. In deze periode van het jaar geeft dat gewoon teveel problemen, zoals je al gemerkt hebt. In de winter [dan is de hormoonspiegel bij de mannen wat gekeldert] kun je eens proberen het zootje bij elkaar te zetten... ik heb mijn ruin ook 's winters tussen de merries lopen en probeer hem in de zomer doorgaans in een (vaste) ruinen-kudde te laten lopen, om o.a. dat gevecht om merries uit te sluiten!

ikke

Berichten: 28159
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 21:50

Probleem 1 dominantie
Probleem 2 ruimte?

Bij ons op stal staat alles door elkaar en dat levert nooit problemen op. Ik ben tegenstander van scheiden, als ze dan eens in een gemengde groep komen dan heb je de poppen echt aan het dansen. Met enige regelmaat komt het bij de weekends van de NVVR voor dat er zo'n paard bijkomt dat zich niet kan gedragen t.o.v. het andere geslacht. Kwestie van ervaring, alleen die moeten ze wel op kunnen doen. En er moet ruimte zijn om elkaar te ontlopen, ruite te geven aan het dominantere paard. Mocht je in het ongelukkige bezit zijn van een paard wat zich ondanks alles niet in een groep kan gedragen, dan wil apart zetten met een zeer dominant paard van het andere geslacht ook wel werken.

lente_oud
Berichten: 21
Geregistreerd: 21-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-07-01 11:04

We zijn nu een week verder en er was nog niet veel veranderd. Het hengstje is overigens helemaal niet dominant en stelt zich zeeeer onderdanig op.
We hebben inmiddels de merries verwijderd, ze kunnen elkaar niet meer zien maar nog wel horen, helaas hebben we niet meer ruimte om dit op te lossen. De ruin heeft de hele nacht langs het hek heen en weer gelopen en lopen roepen naar de merries. Deze gaven meteen antwoord (lekker onder mijn slaapkamerraam Gaaaap ).
Verder krijgt hij nu bachbloesems en vibrations (travel en seperation).
Nu willen we over een paar dagen de twee bij elkaar zetten om te kijken of hij dan toch het hengstje accepteert.
Hou jullie op de hoogte!

dovish

Berichten: 2956
Geregistreerd: 25-05-01
Woonplaats: Oldekerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-01 23:49

als je je hengst zo laat laat castreren dan blijft hij zo hengstachtig
als je toch al weet dat je hem wilt ruinen kun je dat het best kort na het spenen doen, dan worden de hengstenmanieren ook wat minder.
wel castreren voor de vliegen komen in het voorjaar!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amiraanouk, Anita158, Benthhh, Besje, Danseresje, enjoy86, gigil, hrhr, Inney, Lindeeee, Lisaapee, Pattypaard en 18 bezoekers