Stalgebreken

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-01 11:48

Hallo allemaal. Ik ben errug benieuwd naar jullie mening over stalgebreken. Ik vind namelijk persoonlijk dat mensen daar zo hysterisch over kunnen doen. Ik heb veel intelligente bloedpaarden om mij heen, en veel daarvan hebben een stalgebrek. Volgens mij is het ook een vorm van intelligentie, of beter gezegd een gevolg ervan. Het paard verveelt zich, wil gewoon veel werk en afleiding, en gaat dus maar iets verzinnen. Als oud rookster heb ik begrip voor mijn luchtzuigende paard: ik vind een peukje na het eten ook onweerstaanbaar. Mijn paard is dus een (kleine) luchtzuiger, en hij en ik hebben daar totaal geen last van. Tuurlijk kan het ook anders uitpakken, maar als bijv. vrienden langskomen ergeren zij zich blauw aan het gezuig, terwijl ik denk: laat hem! Hij doet het ook als jullie er niet zijn, en los van het feit dat we 1 x per 3 maanden de voerbak opnieuw moeten ophangen, heeft niemand er last van! Ik heb gewoon een fantastisch, intelligent paard. Hij is alleen 10.000 minder waard omdat mensen dat luchtzuigen zo'n probleem vinden...wat vinden jullie?


Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 11:57

Gebruik je wel zo'n miracle halster? Ik zou het persoonlijk niet fijn vinden als mijn paard het deed omdat hij hier ook koliek van kan krijgen.

ingrid

Berichten: 3284
Geregistreerd: 19-05-01
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 12:03

mijn verzorgpaard heeft ook een stalgebrek..... hij loopt hele dagen rondjes door de stal... geloof me er is niets irritanter dan dat... ze gaat al heel dagen naar de wei maar zodra ze in stal komt begint het gelijk weer......gevolg hiervan is dat ze scheef op de hoeven staat wat we nou aan het corrigeren zijn met ijzers en dat haal ruggewervel niet zo goed is als je aan het rijden kan je maar op een hqand normaal rijden en dat is de hand die ze opgaat tijdens het rondjes lopen ik wou dat ze had gekozen voor luchtzuigen ipv dit...... luchtzuigen kan je tenminste ook nog operatief verhelpen

greetz ingrid

axeltje en ik hebben een blond-IQ Haha!
queen, rust zacht

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-01 12:25

Miracle color hielp niet, dat schijnt alleen te werken bij paarden die net zijn begonnen met zuigen.
Operatie zou ik nooit doen: is heel zwaar + ik ben er dus heilig van overtuigd dat hij niet voor niks een tik heeft ontwikkeld: als je hem laat opereren is de neiging tot stalgebrek nog niet weg en gaat hij misschien weven.
En ik ken hem al drie jaar als luchtzuiger; hij heeft nog nooit koliek gehad en is bijv. ook niet mager, je merkt er NIX van, behalve dan als je er naast staat en het doet.
Ik denk dat heel veel kwaliteitspaarden een stalgebrek hebben, en natuurlijk heb je he tliever niet, maar ik vind dat er soms wel overdreven op wordt gereageerd.

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 12:44

ach ja, ieder gek zijn gebrek Haha!
Maar weet wel dat luchtzuigen niet gezond is !! ze kunnen er een ontzettend dikke buik vol met lucht van krijgen, en daardoor ook koliek, ik zou wel kijken of ik er wat aan kon doen, zodat het niet uit de hand loopt.

Maar ik bedoel, een mens is toch ook niet perfect Verward En waarom mogen mensen wel dingen doen die niet gezond zijn, en een paard niet.

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-01 13:15

Collar hielp niet, hij zoog er dwars door heen en kreeg allemaal wondjes. En strakker doen? Ik laat hem toch niet 23 uur half stikken om dat uurtje zuigen te voorkomen? En zoals ik al zei: hij heeft in die drie jaar geen dikke buik gehad, geen koliek, geen vermageringsverschijnselen, geen gepiep, niks van dat alels behalve dan een paar voerbakken gesloopt. Kijk, ik verkies ook liever een paard zonder stalgebreken boven een luchtzuiger, maar ik denk toch ook dat de ver-schrik-ke-lij-ke afkeer van sommige mensen wat overdone is...

ingrid

Berichten: 3284
Geregistreerd: 19-05-01
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 14:21

als je paard er verder geen last van heeft zou ik hem zeker ook niet laten opereren.. kijk ik ken een pony die er ontzettend dun van is geworden en er koliek van krijgt en daar doen ze niks aan dat vind ik een bietje belachelijk maar goed dat moeten ze zelf weten

axeltje en ik hebben een blond-IQ Haha!
queen, rust zacht

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 14:28

Dus je laat hem gewoon zuigen? krijgt hij er geen koliek van? zoniet dan moet je hem lekker zijn gang laten gaan maar ik kan me voorstellen dat mensen bij je in de stal er niet zo blij mee zijn als een paard van die mensen een overbuurman of iets dergelijks is van jou luchtzuigende paard want paarden nemen snel dingen van elkaar over. TOch zou ik nooit een luchtzuiger kopen als je hem ooit weer wilt verkopen dan vallen mensen er toch over. Het is toch een gebrek en de een zit er niet mee en de ander wel. Ik vind het ook irri hoor de hele tijd dat geluid van dat gezuig, bij ons staat er ook 1 op stal van iemand en die heeft een band om maar die doet het nog steeds en daar hebben ze de voerbak verwijderd en nu kan hij het nite meer op de voerbak doen.

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Nimber

Berichten: 25659
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 14:42

Als jij er geen last van hemt prima toch? Ik zou zelf nooit een paard met een stalgebrek willen hebben.
Jij hebt geluk dat jouw luchtzuiger het maar iets doet en er totnu toe gelukkig niets aan over heeft gehouden maar hoevaak hoor je wel niet van Koliek en ernstig vermageren?
Rondjes lopen in de stal leverd heel vaak vergroeieningen slijtage etc op zoals hierboven al werd genoemd.
Nouja zelfde geld eigenlijk voor weven.
Ooit een keertje een wever tijdelijk bij ons op stal gehad omdat de eigenaar op vakantie ging. na 3 dagen is ie meteen gestopt met weven.
De eigenaar wist niet wat ze zag toen ze terug kwam gekke is dat hij het daarna thuis ook niet meer heeft gedaan Verward Verward
Die van mij heeft ook een stalondeugd hij vreet namelijk zijn stal op.
Of het echt een ondeugd is weet ik niet want hij is gewoon dol op het gepulk met hout.
Als er een boom in het weiland ligt gaat ie inplaats van grazen die boom opeten/slopen."t zelfde doet ie met 1 plank van z'n stal de rest vind ie niet zo intresant maar 1 plank is leuk ofzo??
Nou eet ie ook halstertouwen enzo en is de ergste stalondeugd dat ie alle boxen open maakt behalve die met een schuif beneden aan de onderdeur *LOL*

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 16:35

Muzefee slaat met haar achterbeen als ze op stal staat. Ze heeft er een piephak aan over gehouden.
Ze doet het vooral als ze naast een ander paard staat, dus nu staatze in een andere box met de poetsplaats tussen haar en de andere paarden in...

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-01 19:08

Tsja, ik ben het grotendeels wel met je eens Gail! Escala heeft ook een "stalgebrek", namelijk weven...dit komt duidelijk voort uit verveling, als ze wat te doen heeft komt het niet in haar op...pas als ze zich verveelt of als ze onrustig wordt (door rumoer in de stallen) wil ze nog wel eens beginnen...gelukkig is het op mijn nieuwe stal 1000-en malen minder erg geworden! Ze staat nu op een "socialere" stal, ze kan haar vriendinnetjes zien en met haar buurman of vrouw kan ze "neuzelen", is ze een stuk rustiger bij! Ook wil ze nog wel eens flink met haar tong gaan klapperen als ze ongeduldig wordt, bijv. als je staat te poetsen en het errug lang (in haar mening Knipoog )duurt...Ik heb Escala dus als "wever" gekocht, maar ze heeft gelukkig geen gevolgen van haar "stalgebreken"...Ik denk dat een ander haar om die reden misschien niet zou hebben gekocht, maar dan zouden ze een vreselijk leuk en lief paard missen! Ik heb liever een paard met een klein "stalgebrek" dat heel lief is met rijden ed dan zo'n bokkende knol die zich op stal voorbeeldig gedraagt...Dat neemt echter niet weg dat ik me goed voor kan stellen dat mensen een paard met een gebrek dat tot een lichamelijke kwaal kan leiden niet willen hebben...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-01 09:24

Ik zou nooit een paard aanschaffen met een stalgebrek. Het brengt toch een groter risico met zich mee en daar zit je als nieuwe eigenaar niet op te wachten.
Maar als je een paard al erg lang hebt en hij heeft in die tijd een stalgebrek ontwikkeld dan kan ik me voorstellen dat je er minder problemen mee hebt. Je kent het paard, je bent er aan gehecht en je bent ook helemaal vertrouwd met zijn stalgebrek.

Maar voor een nieuwe koper gaat dat verhaal natuurlijk niet op! Het maakt nogal een verschil vanuit welke positie je het belijkt.

Cowgirl

Berichten: 20960
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-01 12:51

Ik vind het geen stomme reden dat ze hem niet kocht.
Je weet nooit wat de toekomst gaat bieden. Misschien wordt het wel erger en krijgt hij wel een koliek aanval.
Er zit toch een klein risico aan vast.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-01 15:22

Het schijnt een fabeltje te zijn dat andere paarden het luchtzuigen over nemen, maar misschien is DAT juist weer een fabeltje, ik weet het niet. Er is nog geen enkel (jong of ouder) paard dat het van die van mij heeft overgenomen.
Iedereen moet het zelf weten, ik kan me heel goed voorstellen dat iemand een paard niet koopt omdat het een stalgebrek heeft. Het engie probleem van het luchtzuigen vind ik echter dat als je je paard wilt verkopen dat lastiger is, omdat mensen er dus negatief tegen aan kijken. Aan de andere kant heb ik nu een heel goed paard binnen mijn budget kunnen kopen, juist omdat het stalgebrek de prijs drukte. Voor die prijs had ik denk ik niet zo'n goed paard zonder stalgebrek gehad...dus ja, dan maa in mijn geval liever meer kwaliteit en een gebrekje...

Natascha

Berichten: 6500
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 06:37

Lois zuigt ook lucht en ik moet ook altijd aan sigaretten na het eten denken Knipoog . Hij doet het meestal na het eten en als er veel mensen om hem heenstaan. Als ik alleen met hem ben is ie heel braaf en rustig, maar op de 1 of andere manier wordt ie nerveus van al die mensen om hem heen en gaat ie lucht staan zuigen. Toen we 2 weken niet mochten komen ivm MKZ en de paarden dus ook 2 weken binnen moesten staan heb ik de boer gevraagd om eens op hem te letten en wat bleek, hij heeft bijna niets gedaan, gewoon lekker staan eten op stal. Lois is inderdaad ook een slimmerik die zich snel verveelt en dat in combinatie met stress geeft dat akelige luchtzuigen. Hij heeft ook een band en die zorgt ervoor dat het minder makkelijk gaat. Hij probeert het een paar keer en komt er dan achter dat de "boeren" niet zo groot zijn als ie zelf zou willen en gaat dan maar weer staan eten. Hij is niet mager en heeft nog nooit koliek gehad en doet het ook niet als ie buiten is. het is inderdaad wel waar dat anderen zich er meestal meer aan ergeren dan de eigenaar Knipoog

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 07:37

Ik hoef geen paard met stalgebrek meer! We hadden een luchtzuiger en ik werd echt helemaal kierewiet van zijn gehijg! We hebben ook een tijdje een pensionpaard gehad dat weefde, argh das pas irritant Extreme duivel En het vervelende is, als het er eenmaal inzit gaat het er nooit meer uit.

Ik denk dat de meeste stalondeugden ontstaan doordat (vaak hoog in het bloed staande) paarden overvoerd worden. Ze worden volgestopt met krachtvoer en komen vervolgens maar 2 uurtjes per dag uit de box. Ze hebben dan zoveel enegie dat ze van gekkiheid niet weten hoe ze het kwijt moeten, dus gaan ze maar staan weven. Bij renpaarden die je trouwens vaak stalondeugden zoals luchtzuigen en weven. Mijn TB merrie heeft trouwens een leuk stalondeugd, ze wil niet op stal! Mevrouw staat dag en nacht in het land, zelfs als het rotweer is en ze buiten staat te rillen weigert ze een stal in te lopen. Dus nu ben ik maar aan het sparen voor een rambo deken voor aankomende winter.... Lachen

Roel
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 08:24

Ik vindt luchtzuigen lang niet zo erg als een paard wat heel erg staat te weven met zijn kop buiten de stal. Dat vindt ik wel irri van een paard. Zolang dus luchtzuigen geen probleem is.....

Hoe meer je MENSEN leert kennen, des te meer ga je van je PAARDEN houden.
stalpraat.net Ook een gezellig forum, kom erbij!
voor foto's: http://www.yourmomentfotografie.nl

Natascha

Berichten: 6500
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 08:42

Wat ik super irritant vindt is schoppen tegen de deur. Bij ons staat een schopper, een wever en mijn luchtzuiger (het stalgebrekencluppie Knipoog) Er heeft ook een paard gestaan dat het leuk vond om iedereen die langsliep in de schouder te bijten en dan in 1 keer weg te duiken zodat je hem geen knal terug kon verkopen. de eigenaar zei dat dat voernijd was, maar hij flikt dat ook als ie geen voer in z'n bak had. Dat noem ik ook echt een gebrek.

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 09:14

Ik geloof neit dat het heeft te maken met overvoerd worden. De mijne is een reus die gewoon op vier kilo biks staat. Het heeft meer met verveling te maken denk ik, een intelligent paard wil gewoon veel werk, afleiding etc.
Een luchtzuiger komt ook in alle soorten en maten. Als en paard loopt te hijgen of zo'n hol geluid maakt, nee dan zou ik hem ook niet kopen. Maar de mijne doet het inderdaad af en toe en vooral na het eten, en lijkt er toch echt totaal geen last van te hebben.
Een vriendin van mij had een paard dat een dikke knie kreeg van het tegen de deur aan bonken, nee da's fijn!

dimmelim

Berichten: 2690
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 09:36

Ik zou me toch zwaar schuldig voelen als mijn paard dit soort vervelingsgedragingen zou ontwikkelen. Dan zou ik denk ik toch zo snel mogelijk meer beweging, meer weidegang, meer afleiding voor hem zoeken. Ik vind het echt erg dat de manier waarop we in Nederland meestal paarden houden dit gedrag in de hand werken. Toch vreemd, eerst houd je je paard zo dat ie zich rot verveeld, raar gedrag gaat vertonen en dan ga je niets aan de oorzaak doen (= verveling) maar doe je er een bandje om, een antikribbebijtmiddeltje op de stal etc. Anders is het natuurlijk als je paard het al deed voordat je hem kocht.

Natascha

Berichten: 6500
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 09:53

ik kocht Lois idd al zo (was mijn verzorgpaard en vond het al een superscheet ondanks deze nare gewoonte). De vorige eigenaar heeft het aan de fokker gevraagd en die zei dat ie het al van veulen af deed. Ik heb zo'n stiekem vermoeden dat ie gewoon te vroeg bij de moeder is gehaald en toen die neiging heeft ontwikkeld, want het is ook een ontzettende sabbelkont die het liefst alles in z'n mond heeft wat ie te pakken kan krijgen. Ik heb het luchtzuigen gewoon maar geaccepteerd want verders is het een heel lief paard dat ik af en toe wel eens achter het behang kan plakken als ie weer eens ondeugend is (slimme paarden kunnen van die rotgeintjes uithalen zoals deuren openen enzo).

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 09:53

Ik ben het niet helemaal met je eens. Mijn paard was inderdaad al een luchtzuiger toen ik hem kocht (was dus bewuste keus want nu werd een absolute topper ineens toch betaalbaar). Maar ik geloof er absoluut niet in dat eht altijd aan de eigenaar te wijten is. Ik ken veel mensen die met engelse of arabische volbloeds werken, en dat soort paarden - intelligent en gevoelig bedoel ik- ontwikkelen het sneller. Je kan wel zeggen dat we over het algemeen gezien de paarden te weinig afwisseling geven, maar niet deze mensen in het bijzonder. Want vaak zijn het bijv. ook paarden die eventing lopen (lijkt me de meeste afwisseling bieden die je je paard kan geven) of renpaarden die ook veel buiten lopen. Dus het feit dat jouw paard een luchtzuiger wordt wil niet per definitie zeggen dat je je zwaar schuldig moet voelen + het ongedaan maken is heeel moeilijk. Al zet je ze de hele dag in het land en houd je ze de hele dag bezig: ze stoppen er echt niet mee.
Ik ben het wel met je eens dat veel mensen voor te weinig afwisseling zorgen!

dimmelim

Berichten: 2690
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-01 10:15

Natuurlijk kan je het bij sommige paarden gewoon niet voorkomen en dat zal inderdaad vooral bij de slimmere, gevoeligere typjes zo zijn. Wat ik wel storend vind is het gemak waarmee er dan gewoon een bandje, een middeltje een muilkorf etc oom wordt gedaan. In Duitsland wordt er bijvoorbeeld geexperimenteerd met een soort loopstallen waarbij het paard lang "hindernissen"moet om van voer bij zijn water te komen. Dat schijnt een groot succes te zijn. Maar natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte om zijn paard op zo'n manier te houden.

Ik heb zelf sinds kort een ijslander, ze staat zomers in de wei en 's winters in een loopstal met uitloop. Ik heb nog nooit een wevende, kribbenbijtende, luchtzuigende ijslander gezien. Nu is een ijslander natuurlijk ook wel veel makkelijker buiten te houden.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vagabondo en 6 bezoekers