Ongelooflijk, dat ze zo slecht leren rijden

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
LadyMadonna

Berichten: 56297
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Ongelooflijk, dat ze zo slecht leren rijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-03 13:30

Vandaag kwam mijn lerares van de basisschool (waar ik per toeval ineens weer contact mee heb) met haar kleinkinderen naar de paardjes kijken. De oudste had al gezegd dat ze een half jaartje op les zat op een manege. Eerst op Hon, voor het eerst dat ze weer echt onder het zadel was. Zij erop, en beukt gelijk haar benen erin om weg te stappen. Dus ik gelijk, wat doe je nou????
Jah, drijven... Ok, ze heeft dus geleerd om te schoppen ipv om te drijven. Toen ik uitgelegd had hoe het drijven dan wel moest zat ze continu veel te ver naar achter met haar benen. Sturen deed ze puur op de teugels (doet hon niet) en toen ik zei dat ze ook haar benen moest gebruiken keek ze me aan of ze water zag branden.
Ze kreeg hon niet netjes op de hoefslag. Ok, nu was hon een beetje vervelend (begrijpelijk met dit weer en veulen erbij en voor het eerst onder het zadel na de bevalling), dus stapte ik er zelf heel even op om te kijken of het echt aan hon lag, maar ik kon alles met haar doen (zonder beugels Haha!)
Later nog even op jamaica, gelijk verteld dat ze absoluut niet mocht schoppen, dus ging ze haar maar met haar zit naar voren duwen. Sturen werkte weer niet, kortom, het was gewoon bagger.
Aan het meisje zelf ligt het niet, ze nam veel van me aan, en probeerde alles wat ik haar vertelde.
Maar ongeloofkijk dat ze zo slecht leren rijden... zie dat er maar eens uit te krijgen...

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!


ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:34

Ach,
reden we vroeger niet allemaal zo?
Ik volgens mij wel hoor. Ooit wel eens een eigenwijs manege pony draakje zien rondlopen welke op een lichte druk van de kuit een overgang naar de draf maakte? Ik niet iig Verward

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:36

Het probleem op veel maneges is toch dat de basis gericht is op het rijden van de ruiter, niet van het paard.... Hoe stom het ook klinkt. Ik leerde ook eerst drijven met mijn benen, sturen met mijn handen, remmen door te trekken enz, enz.
Later leerde ik pas "hulpen" te geven zoals ze hoorde..... Ik vermoed dat het te maken heeft met het zo simpel mogelijk te houden van het rijden op een paard. Logisch? nee, maar wel makkelijk.

Ik weet zeker dat in 10 jaar veel veranderd is.... maar toch zie je het nog steeds..... Jammer is dat he?

Matti90
Berichten: 789
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Granada, España

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:39

Hoi, mijn nichtje reed ook een keer op een eigen paard en ze deed precies hetzelfde. Ook had ze een half jaar tot een jaar les. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat manegepaarden heel anders zijn dan eigen paarden. Ze zijn vaak veel stugger in de mond en ze willen soms niet of nauwelijks vooruit, vandaar dat schoppen dus. Het is ook nog maar een kind dat alleen de kleine dingen van paardrijden onthoudt, dus drijven met je benen, en sturen en stoppen met de teugels dus aan het meisje kan het inderdaad niet liggen. misschien moet je haar eens laten rijden als ze wat ouder is, misschien bergijpt dat meisje dan meer de verschillen, dus dat sturen niet alleen maar met de teugels is bijvoorbeeld. En zo'n instructeur kan er ook niet opletten of zo'n meisje aandrijft of schopt, waant dat is waaarschijnlijk de enige manier om zo'n manegepony aant lopen te krijgen. Dus maak je niet al te druk..dat ze slecht leren rijden enzo.. ze moeten het paardengevoel gewoon nog krijgen en als ze ouder zijn leren ze wel meer...

!Update profiel!

Nuv

Berichten: 1127
Geregistreerd: 04-01-02
Woonplaats: hh

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:48

Een half jaar les a 1 X in de week is toch ook nog maar 6 X 4 = 24 keer op een pony gezeten? Wat verwacht je dan wel niet van zo'n kind???

Ehmja??

Ing__

Berichten: 11176
Geregistreerd: 17-01-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:57

Nuv schreef:
Een half jaar les a 1 X in de week is toch ook nog maar 6 X 4 = 24 keer op een pony gezeten? Wat verwacht je dan wel niet van zo'n kind???


daar zat ik ook aan te denken...als je nog maar zo kort rijd dan gaat yet natuurlijk nog niet zo geweldig! en dat ze schopt wil niet zeggen dat ze het zo heeft aangeleerd maar ik denk eerder dat ze het zo gewend is omdat de meeste manege paarden niet zo snel reageren op het been.

ik heb op een manege echt wel goed leren rijden! en natuurlijk eerst leer je sturen meer met je handen, daarna komen de hulpen er mee bij, Zo ging het bij mij tenminste....

Dag lieve mama...

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 13:58

Ik heb wel eens een knap waardeloze manege les gezien.
Ik geloof dat er een stuk of 14 paarden mee liepen.
Op een gegeven moment moest er gegalopeerd worden. De instructeur roept 'Neem allemaal jullie zweep in je hand, want we gaan galoperen'.
Op het moment dat hij het commando voor de galop geeft, geven alle lessers hun paard een paar knallen met de zweep en gingen ze in galop.

Zulke mensen moet je dus ook niet zomaar op een NIET - manegepaard zetten, want dat gaat absoluut fout.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 14:01

Nou boemel,
daar heb ik toevallig van de week nog met iemand over gesproken.
Ik ken namelijk zat WEL-manegepaarden waar je dat ook niet op hoeft te flikken en helaas ook zat eigen paarden die nog een voorbeeld aan een gemiddeld manegepaard kunnen nemen.

vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 14:17

ik heb sinds kort les van een andere instructrice, en van deze heb ik erg veel geleerd.
maar laatst ontdekte ik bij mijn oude instructrice ( waar ik ook nog soms bij rijd) ook weer zoiets: 'je moet je benen niet tegen het paard aanhouden, maar er vanaf, en je moet schoppen, niet duwen :S'
oke, maar dat geloof ik niet ( was ook geen prive les, maar goed.

en om verder te gaan Lachen
bij ons zijn de pony's die gebruikt worden voor de beginners een beetje sloom, dus moeten ze wel harder schoppen.
maar echt beuken Boos! ??

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 15:05

Natuurlijk zijn er ook maneges met wel fijne paarden en waar wel goed les gegeven wordt. Maar die manege en die les waren gewoon schrikbarend slecht!

Carolien007
Berichten: 5398
Geregistreerd: 28-03-02
Woonplaats: Epe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 15:14

ik heb zes jaar op een fjorden manege gereden, Ik had daar meer èèn keer gegallopeerd en een keer gesprongen. echt een bagger manege dus. Als zij ook op zo'n manege rijdt kan ik me er wel iets bij voorstellen.

Tweede Springen volwassenen Ermelo 2011

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 16:12

Sjuimpje schreef:
Nou boemel,
daar heb ik toevallig van de week nog met iemand over gesproken.
Ik ken namelijk zat WEL-manegepaarden waar je dat ook niet op hoeft te flikken en helaas ook zat eigen paarden die nog een voorbeeld aan een gemiddeld manegepaard kunnen nemen.


Idd, wij hebben er zelf eentje die helemaal uit zijn dak gaat als hij in zijn bek getrokken wordt of geschopt word. Geweldig leerpaardje Haha!

En wat die kinderlesjes betreft, ik geef ze zelf. Je kunt ze echt niet meteen de eerste les de preciese hulpen laten doen. De manegeponietjes bij ons zijn al zo afgestompt dat ze echt niet op kuitdruk reageren, en een ophouding in de teugels voelen ze al niet eens door die taaie mondhoeken.
En sommige beginnende kinderen zijn zo gigantisch klein dat ze niet eens onder de zweetbladen uitkomen, hoe moeten ze dan volgens jou aandrijven? Ze zullen toch echt een schopje moeten geven om de pony in z`n vooruit te krijgen.
Trekken leer ik ze wel gelijk af, het begin is, rechtsaf is teugel iets naar rechts, linksaf is linkerteugel naar links en dan komt er duidelijk achteraan NIET TREKKEN, want dat doet heel erg zeer bij je pony.


De zweep is bij sommige manegepony`s dermate nodig dat als ze hem niet gebruiken de pony de hele les op het midden stilstaat. Zo erg vinden zij een klap met de zweep niet, anders hadden ze wel gewoon normaal op been en teugel gereageerd. Vertel maar eens wat ze moeten doen als de pony naar het midden trekt, rechtsaf gaat terwijl hij links moet, stil gaat staan en niet vooruit wil op been?

Het zijn bijna allemaal ponies van 15 jaar en ouder die al bijna hun hele leven hun rondjes lopen. Enkele zijn wat jonger en die zijn ook nog niet zo afgestompt. Ze zijn echt niet zo op hulpen gericht als een gemiddeld privepaard. Af en toe stap ik er zelf nog weleens op... my god stalen bekken en betonnen buiken

28-09-2007: Always in my head, rust zacht Flair.
Nothing compares too you...

Ferretangel

Berichten: 264
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 16:33

Ik herken dit zelfs in mezelf terwijl ik al bijna 10 jaar rij,en nog niet eens geleerd een paard goed aan de teugel te laten rijden of wat dan ook.
Mijn zit is vaak alsnog bagger en dat komt iid door de maneges,mijn instructeur bv zat naast de bak met zijn kopje thee en om de 10 minuten riep ie eens: 'van hand veranderen' en 'teugels laag' of 'op andere been rijden'.
Dus ik ben gekapt ermee want dit is geen lesgeven en dan voor zo'n smak geld! Knipoog

Groetjes Angelique

Qerty
Berichten: 1109
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 16:51

Toen ik zelf begon met paardrijden heb ik zes jaar op een manege gereden. Ik heb het er altijd naar mijn zin gehad, maar ben uiteindelijk toch weggegaan omdat ik het gevoel had dat ik niet zo veel meer leerde.

Nou en dat bleek toen ik prive lessen kreeg. Dat ik en heleboel dingen niet geleerd had bleek niet zo erg te zijn. Dat leer je wel. Maar dingen die je verkeerd geleerd hebt... dat krijg je er zo snel nog niet uit.

Nu jaren later geef ik zelf pony lessen. En ik heb gemerkt dat het wel degelijk anders dan op maneges. Kleinere lessen bijvoorbeeld. Op de stal waar ik lesgeef (prive/pensionstal) zijn de lessen vol als er 5 kinderen inzitten. (dat is minder dan de helft van de groep waar ik in heb leren rijden.) De kinderen krijgen tot dat ze figuren kunnen rijden in draf priveles. Zodat ze goed kunnen sturen voordat ze de les in gaan.
De pony´s reageren erg goed op been, lopen op hun eigen benen en worden niet achterelkaar aan gereden. De pony´s lopen ongeveer 1 uurtje per dag. Ze hebben geregeld afwisseling in de vorm van buitenritjes, de duinen, wedstrijdjes en genoeg dagen vrij.
Kortom de kinderen leren goed rijden op goede pony´s.

Eigenlijk zouden maneges zo ook les moeten geven en met hun pony´s om gaan. Maar ik denk niet dat dit mogelijk is, aangezien maneges winst moeten maken met hun lessen. Daar moeten ze geld mee verdienen. En als je max. 5 kinderen per les hebt, denk ik niet dat je daar van kan leven.

Bij de stal waar ik werk gaat het niet om de winst. De pony´s onderhouden zichzelf als het ware.
Die luxe heeft de eigenaresse van de stal. Maar maneges meestal niet.
Helaas...

joyce25
Berichten: 12
Geregistreerd: 23-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:05

ach, ik merk altijd van iedereen het ander zegt met les geven de een zegt het zus en de ander zo.

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:10

Jeetje zeg, bij ons gaat het wel vele malen anders dan bij jou Ikeje!
Bij ons zijn er 13 pony`s. De kinderen die net rijden krijgen les in een half uur met ongeveer 5 a 7 kinderen. De uurslessen zitten meestal minstens 10 kinderen in. Elke dag is er 2,5 uur les waarvan bijna alle pony`s 2 uur lopen. Op woensdag is er 4,5 uur les waarvan de pony`s ook bijna alles moeten lopen. Op zaterdag is er 6 uur les, waarvan ze ook bijna alles moeten lopen. En op zondag 3 uur...

De pony`s lopen de benen uit de lijf en in de zomervakantie zijn er nog 4 ponykampen waardoor ze de hele dag moeten lopen omdat ze lessen ook nog doorgaan. Zomers gaan de lessen meestal naar buiten, duinritjes en als het kan strandritjes.

De pony`s staan gestald in stands of met zijn 2en in 1 box, er zijn er 4 die een box voor zich alleen hebben. Ze hebben slecht passende zadels die ik passend moet maken met een hoeveelheid dikke dekens.

Best frustrerend, aangezien ik die beesten steeds weer moet laten lopen en op moet zadelen terwijl die ruggetjes hard achteruit gaan...

28-09-2007: Always in my head, rust zacht Flair.
Nothing compares too you...

gomir

Berichten: 23720
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:20

Ik heb er ook bewondering voor dat jij het daar volhoudt Kim Ik zou niet voor hem kunnen werken hoor...


Ik denk dat het trouwens heel moeilijk is om een kind op de gemiddelde manegepony knap te leren rijden. Al sta ik me ook iedere keer weer opnieuw te verbazen over de kwaliteit van de lessen Verdrietig En dan maakt het echt niet uit waar ik kom

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:25

Ik heb niks met hem te maken hoor Gomir, het is meer "haar" waar ik wat mee te maken heb. Lips are sealed
Gelukkig is het nog maar tot na de zomervakantie Knipoog

28-09-2007: Always in my head, rust zacht Flair.
Nothing compares too you...

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:29

De lessen zijn idd niet erg goed.
Met 15 in 1 les, zie ik regelmatig als ik langs een manege hier in de buurt rij.
En op de andere manege waar ik een paar ruitertjes van kende, die hadden na 20 lessen nog nooit gegalopperd, maar alleen rondjes achter elkaar gedraafd.
En wisten na een jaar niet eens wat een volte was (hadden vast braaf achter de rest aan gehobbeld)

Vroeger heb ik ook niet zo'n geweldige les gehad op de manege.
We leerden wel zelfstandig rijden, dus iedreen moest eens voorop.
Of allemaal stappen en om de beurt iemand draven en galloperen.
En we zaten hooguit met 6/7 in een les.

Maar de hulpen netjes leren?
drijven is naar voren
trekken aan de teugels is zachter en links en rechts trekken is sturen.
eenzijdige beenhulpen en gewichtshulpen? Nooit van gehoord.

Gelukkig heb ik niet lang op de manegepaarden gereden, maar op particulieren paarden en daar kreeg je dan wel fatsoenlijke les.

Dus in die zin is er niet zo heel erg veel veranderd.

Bella

Berichten: 4051
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Wanneperveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 17:52

Zo heb ik vroeger ook leren rijden. Ik was eigenlijk nog gewoon te jong voor diegene die mij les gaf. Hij wist niet precies hoe hij het moest aanpakken of had er het geduld niet voor en wij waren eigenlijk ook nog te klein om het precies te begrijpen!!

Tiko

Berichten: 3706
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 18:34

Ik heb opzich op een goede manege leren rijden. Toch heb ik de eerste lessen vast wel geschopt Knipoog Heb eerst een paar longeerlessen gehad, waarin alles rustig werd uitgelegd.

Reed trouwens op manege Marcroix, waar toen ik daar kwam nog maar 4 of 5 pony's stonden, dus mijn eerste lessen waren op grote paarden waar mijn benen niet eens onder t zadel uitkwamen, die zullen niet veel gevoeld hebben Lachen

Verder, ach, of ze t zo slecht leren? Veel kinderen die erg klein zijn kunnen voor hun gevoel nog zo hard drukken, maar als gewoon de kracht ontbreekt in de benen?

Tiko is BOKTTINKER 2003!!

cracker

Berichten: 3155
Geregistreerd: 25-03-03
Woonplaats: Bekend

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 19:02

Inderdaad, een manege les is echt niet iets waarvan je beter wordt, Je leerd het wel (goed) maar doordat die pony's/paarden dat heel vaak niet kunnen heb je niet de kans het te "proberen" en het gevoel in je vingers/benen te krijgen.

Kwam er maar een Big-Bang onder de manege's waardoor alles veel beter werd! Betere + jongere pony's, minder lopen op een dag, en minstens 1 dag vrij. Helaas...

Let love shine so bright

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 19:11

ik ben ook in mijn manageperiode niet zo rijtechnisch bezig geweest hoor, vergelijk geen appels met peren. is ook maar net wat de mensen willen, heel veel mensen zijn hartstikke blij met een uurtje manegeles in de week, die willen helemaal niet zo rijtechnisch bezig zijn. prima toch.

Amor Vincit Omnia

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 19:20

ha! Het is idd een wereld van verschil tussen rijden/lessen op de manege en je eigen paardje. Nu ik Gam heb schaam ik me dat ik al die manegejaren ervoor durfde te beweren dat ik wel kon rijden.

Nu zeg ik dat niet meer. Lachen

}:0 heeft 2 tinkerknaapjes en 1 tinkerprinsesje in de wei staan! }:0

snowdon

Berichten: 26222
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 19:28

SuperPepeijn schreef:
ik ben ook in mijn manageperiode niet zo rijtechnisch bezig geweest hoor, vergelijk geen appels met peren. is ook maar net wat de mensen willen, heel veel mensen zijn hartstikke blij met een uurtje manegeles in de week, die willen helemaal niet zo rijtechnisch bezig zijn. prima toch.


helemaal mee eens!

Ikzelf ben trouwens nog steeds niet zo heel rijtechnisch bezig, maar heb sinds ik snowdon heb wel mijn eigen rijstijl ontwikkeld die niet eens meer lijkt op mijn oude manegelessen Lachen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers