Vereniging ‘de Metworst’ viert dit jaar alweer haar 270-jarige bestaan. Op carnavalsmaandag 15 februari 2010 zullen naar verwachting zo’n 19 ruiters om de titel ‘Kunning van de Metworst’ gaan strijden. De huidige Metworstkoning Kevin Knuiman zal, met zijn 12e deelname, proberen om samen met zijn snelle Belgische volbloed de Metworst voor de 2e keer op zijn naam te schrijven. Maar de overige 18 ruiters zullen er alles aan doen om Kevin van de eindoverwinning af te houden. Oudgediende Ton Ondersteijn doet, na een rustperiode in 2009, misschien wel voor het laatst een serieuze gooi naar het koningschap. Daarnaast zijn er 2 debutanten, Nicky Ronnes en Ramon Zeegers, die van de knollen naar de “echte” paarden zijn overgestapt. Eén ding is zeker: ook in 2010 zal iedere ruiter strijden om de hoogste eer van Boxmeer; ‘Kunning van de Metworst’.
Geschiedenis van de metworstrennen
De metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden. Sommigen menen dat de traditie misschien zelfs nog zou voortkomen uit een Oudgermaans vruchtbaarheidsritueel. In vroegere tijden werd door jonge vrijgezelle ruiters gepoogd, door middel van het rijden door de velden de vruchtbaarheid voor het komende jaar van de goden te verkrijgen. Deze vruchtbaarheidsritten werden gehouden in het begin van de vastentijd (Carnaval). Daardoor kreeg ‘de Metworst’ later affiniteit met de Carnaval.
Het oudst bekende reglement dateert uit 1740; dit wordt dan ook als het oprichtingsjaar van de vereniging ‘de Metworst’ gezien. Het doel van de vereniging staat al meteen duidelijk in het eerste artikel van dit reglement omschreven:
“Het doel der Vereeniging is, om een aloud gebruik - dat ingesteld werd door eene liefdadige dame, en dat beslaat in het wedrennen om eene metworst, de jaarlijksche belooning van eene edelmoedige daad, door Boxmeersche jongeren aan bovenbedoelde dame bewezen - in onze gemeente te handhaven en in eere te houden.”
Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse schenking: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een paardenrace gehouden worden om te bepalen wie de schenking in ontvangst mag nemen. Niet voor niets is het credo van de vereniging: ‘Wij handhaven het recht onzer vaderen’.
Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de metworstrennen. Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’ die bovendien lid zijn van de 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer'. Onder ‘jonggezel’ wordt verstaan: geboren, getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer en ongehuwd. De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de 'Koning van de Metworst'. Dit is de hoogste eer die in Boxmeer te behalen valt. Zeer speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint. Dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen, maar dat is sinds het jaar 1900 niet meer voorgekomen.
Bron: http://www.metworst.nl/
Wat vind je ervan?
En ga je er naar toe.?
Ik ga elk jaar kijken
