Mijn paard heeft er genoeg van!

Moderators: Berdien, Murosch

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Mijn paard heeft er genoeg van!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-05-03 23:38

Mijn paard heeft al een poosje een peesblessure en staat nu al 2.5 maand op stal. Ik stap haar 2x per dag. 1x voor mijn werk en 1x na mijn werk.
Ik stap 3 kwartier tot een uur met haar per dag. Poets haar uitgebreid en geef haar zoveel mogelijk aandacht.

Het ging steeds aardig goed, maar het lijkt er nu op dat ze het helemaal gehad heeft. Ze is of heel sloom, reageerd bijna nergens op en loopt met hangend hoofd naast me of ze wordt ineens knettergek.
Dat gek worden doet ze alleen als ze op stal is en ik er niet bij ben.
Ze gaat gillen (piepen) bokken, steigeren en heel hard met haar benen tegen de muur slaan. De gaten zitten echt in de muur, zo hard als dat het gaat.
Haar geblesseerde been zag er zo mooi uit, maar door al dat slaan is het weer dikker en warmer geworden.

Ik heb haar meteen gebandageerd, zodat ze in ieder geval een beetje beschermd is tegen de klappen. Ik weet dat het slecht is voor een pees om zo warm gehouden te worden. Maar uit pure nood dat toch maar even gedaan. Vanaf morgen krijgt ze 'muisjes'(Vetranquil). Ik hoop echt dat het dan beter gaat.

Kon ik haar maar aan het verstand brengen dat ze alleen maar langer op stal moet blijven als ze zo aan zelfvernietiging doet.
Baal er zo ontzettend van. Ik wordt er echt verdrietig van haar zo te zien. Zo herken ik mijn paard helemaal niet. Ik ben echt dolgelukkig als ze weer lekker naar buiten mag. Over 11 dagen krijgt ze een nieuwe scan.
Ik ben er nu al zenuwachtig voor.


Marleen_

Berichten: 3576
Geregistreerd: 06-04-03
Woonplaats: Krimpen aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 09:07

he wat vervelend nou. hoop dat de scan goed is en dat alles snel over gaat!
echt tips heb ik er niet voor. ik zou als paard ook knettergek worden!

Black Boy is mijn nieuwe vriendje en liefde <3

SkyMarian

Berichten: 10253
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: De Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 09:52

met sjaak heb ik hetzelfde probleem gehad. Ook hij moest voor langere tijd op rust. Bij hem heb ik het aardig in de hand kunnen houden door zo gauw hij praatjes krijgt een half uurtje met hem in het bos te stappen.

AmyII

Berichten: 6032
Geregistreerd: 22-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 09:59

wat erg voor je...
Ik zou als paard zijnde ook helemaal gek worden... Ik zou eht ook niet fijn vinden om 2 maanden lang in mijn bed te liggen, en er een halfuur/drie kewartier per dag uit te mogen. Ik zou dan ook helemaal gek worden...

het komt allemaal goed, wacht nou maar af wat de tijd met je doet
het is nu nog te vroeg, want alles wat groot is begon ooit klein...
Je hoeft niet meteen een Vlinder te zijn...

Y;(

regine

Berichten: 3417
Geregistreerd: 25-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 11:45

Probeer hem zoveel mogelijk afleiding te geven. Je hebt zo'n bal waar je brokken in kan doen, zorg dat ie genoeg hooi heeft en alles wat je maar kan verzinnen zodat hij zich niet zo erg hoeft te vervelen. Maar goed dat had je misschien zelf ook al wel bedacht, ik vind het echt balen voor je paardje. Soms zou je ze wel eens willen zeggen, doe dat nou niet, is voor je eigen bestwil paardje! Maarja....

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 13:58

Ik denk dat je ze beter gewoon op de wei kan gooien .

Een goede kennis van me had hetzelfde met haar paard . Die was toen nog echt heel jong (geloof net 3 ofzo) en die moest ook boxrust hebben volgens de VA .
Dat paard werd natuurlijk ook helemaal knetter in z'n hoofd en brak op een dag los toen ze ermee waren aan het stappen .
Hij is toen naar de weilanden gelopen ( waar hij dus knetter en knettergek deed) en ze kregen hem met geen mogelijkheid meer te pakken .
Zun hadden er toen ook mooi genoeg van , paard was doodongelukkig , werd gewoon gevaarlijk door zijn overtollige energie en toen hebben ze maar besloten van hem gewoon op de wei te laten staan en zo hopen dat het goed kwam . (is ook 100% goed gekomen ! )
Zo heeft hij een hele winter op het land gestaan , nadat de eerste frisse zottigheid eraf was was hij gewoon heel lekker rustig .

Ik denk persoonlijk dat platte boxrust schadelijker is voor je paard dan lekker 24/7 op het land . Natuurlijk is het zo dat als je je paard enkel een paar uurtjes per dag op de wei gooit dat ze dan krangkjorum zijn , maar paarden die non-stop op het land staan zijn het zo gewoon dat ze de sprintjes trekken en het bokken wel hebben gehad .

Mijn advies , platte landsrust . Bij de ruin van mijn kennis heeft dat beter uitgepakt dan boxrust en het is nog eens vriendelijker voor je paard ook .

Die eerste keer zal je je hart vast houden maar daar moet je even doorheen bijten .
Na enkele dagen zal ze zich echt veel prettiger voelen , wat enkel maar de genezing positief beinvloed Knipoog

Tenminste , dit lijkt me de beste oplossing voor een paard dat echt zo ontzettend de pest heeft gekregen aan op stal staan en wat rondjes stappen .
Lekker het land op , met een hele rustige oude pony ofzo . Verzet ze ook niet iedere dag . Geef ze gewoon 1 vast stuk land dat zogezegd haar box is waar ze niet meer uit mag . Geef ze 1 vast maatje en houd het daar ook bij . Als er iedere dag andere paarden bij komen die fris uit de stal worden gehaald en 's avonds worden binnen gezet kun je je aan "spektakels" verwachten die niet zo gezond zijn .
Zet ze ook ergens waar het echt heel rustig is en waar ze buiten haar weidemaatje niet zicht heeft op andere paarden die iedere dag lekker enkele uren buiten komen en eerst een half uur knettergek doen .

Om het allemaal even samen te vatten , geef ze 1 vast vriendje die non-stop bij haar op het land kan . Dus die ook niet even weg moet om te rijden ofzo ( echt er altijd bij laten ! ) zonder ze af van alles wat er ook maar eng kan uitzien (zoals trekkers die kort voorbij rijden , andere paarden , ...) . Laat ze daar 24/7 op staan en dan heb je een hele goede kans dat alles goed komt (zoals ik het zie zelfs meer dan nu) Lachen

Hoop dat het allemaal wat duidelijk is Haha!

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-05-03 16:10

Mijn paard moet nog 10 dagen tot aan de volgende scan. Dat wil ik toch echt afwachten voordat ik er iets anders mee ga doen. Bij ons op stal is geen mogelijkheid om 24/7 op land te gooien. Dan zou ik weer naar iets heel anders op zoek moeten. Ik wacht het liever even af.

Mocht het zo zijn dat straks blijkt dat er te weinig vooruitgang is. Dan kan ik nog altijd kijken om haar op het land te gooien.
Haar been is na dat slaan van haar in ieder geval weer heel snel dun geworden en was niet meer warm. Dus misschien toch een teken dat het alleen een beetje oppervlakkige schade aan de buitenkant was.

Ik ga zo naar stal. Ik ben benieuwd of de muisjes (kalmeringsmiddel) aangeslagen zijn.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 16:17

ik denk ook dat het land wonderen doet voor de benen van een paard. Hij kan zich op het land niet erger forceren dan bij jou aan de hand.........succes met de scan

Amanda
Hoofd Nieuwsredactie

Berichten: 74564
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Nog heel even in de Hoeksche Waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 18:39

Kasmeria heeft ook een blessure gehad en ze hebben haar toen laten dekken. Het ws ook een langdurige blessure, maar doordat ze drachtig was, ging ze veel meer op zichzelf letten en was ze veel voorzichtiger. Zij was ook zo'n herrieschopper. Misschien is dit een idee. Iets anders kan ik niet bedenken.

≈≈≈ ...paarden zijn de spiegel van onze ziel... ≈≈≈
★ Jim ★ L4+29

Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
[EJL-ITP] Jim en ik, bijna 10 jaar samen
** Go where you're dreams take you **

Pauline
Berichten: 11638
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-03 20:26

Citaat:
Ik denk persoonlijk dat platte boxrust schadelijker is voor je paard dan lekker 24/7 op het land .


Hier ben ik het helemaal mee eens
Ik denk dat je je paard zo mentaal aan het afbreken bent en dat lijjkt me niet de bedoeling. Elf dagen lijk me nog te lang om daarmee te wachten, kun je de afspraak niet verzetten?

En anders de 3 kwartier dewlen in 3 keer? Dat breekt de tijd wat meer.

Of hang een houten klomp met een wortel erin aande stal aan het plafond, een hooibal kan ook, maar ik zou iig haar een tijd op het land zetten, een paar uur als ze op een groende wei staat kan ook dan gaat ze toch wel eten?

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-03 10:21

Ze staat 13 km van huis en ik werk 40 uur per week. Het is niet haalbaar om er vaker dan 2x per dag naar toe te gaan. Ze krijgt redelijk veel aandacht, want ik heb haar 's morgens 25 minuten uit haar stal. Dan staat ze een half uur te niksen totdat het voedertijd is.
Tot de middag heeft ze het erg druk met eten.
's Middags komen er altijd wel even mensen naar haar kijken.
En ze krijgt rond een uur of 14.00 ook nog een plakje hooi.
Om 16.00 uur wordt er weer gevoerd
Om iets over half 5 haal ik haar uit haar stal en zet haar om 18.00 uur weer terug. Dan heeft ze nog een hoop voer over om zich nog een tijdje te vermaken.

Ik heb er 2 dierenartsen bijgehad en ben ook met haar op de kliniek geweest. Ik heb gevraagd of ze op de wei mocht, maar dat vonden ze beiden geen goed idee. Ik volg toch maar het advies van de dierenartsen op, ik mag er tenslotte van uit gaan dat zij de specialist zijn op dit gebied.

Ze krijgt nu een kalmeringsmiddel (niet zo veel) en het lijkt goed te werken. Ze is nog wel goed bij. Gewoon hinneken, kijken en bedelen om wat lekkers. Maar dat ongeduldige is er van af.
Ik ben er ook weer op gaan zitten. Dit mocht al vanaf het begin, maar durfde ik niet zo goed aan, omdat ze zo kijkerig is op de weg.
Dat ging ook erg goed. Ze is wel vrolijk onder het zadel, maar gedraagt zich netjes.

Ze lijkt verder niet meer down. Nadat ze zo triest deed was ze behoorlijk aan de diaree. Waarschijnlijk heeft ze zich ook niet lekker gevoeld.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Natascha, NienkeV1994, Zw_Mikkel en 14 bezoekers