leuk? (veulen)

Moderators: Murosch, C_arola

 
 
Tancreda4

Berichten: 17918
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 19:29

Ondanks de risicos en tegenslagen die je kunt hebben, wordt je geduld (meestal) beloont, als er een mooi lief veulen anast zijn moeder darteld.


Mist

Berichten: 9017
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 19:37

Tja, je kan ook een veulen kopen met een hele goede afstamming en dan er achter komen op 5 jarige leeftijd dat ie ernstige arthrose heeft, zoals ik. Het blijft altijd een gok. Een vriend van mij heeft ooit een 7 jarige Ramiro Z verkocht (en gekeurd laten worden) een jaar later moest ie afgemaakt worden op z'n benen. Je weet het nooit.
Een veulen kopen doe ik nooit meer. In plaats daarvan probeer ik dit jaar van mijn andere merrie een veulen te fokken, en als die minstens zo goed wordt als de moeder dan ben ik meer dan gelukkig. Al verkoop ik hem/haar toch niet- al zou ie 5 benen hebben. Natuurlijk speelt er in mijn achterhoofd dat ik mijn merrie kan verliezen. Maar ik kan morgen ook de straat oversteken en onder een auto belanden. Ik ga er toch een beetje vanuit dat iedereen een weloverwogen beslissing neemt met zoiets- maar dat kan mijn naiviteit zijn.
Ik heb gelesd bij een professionele springruiter, die mijn merrie ook wil kopen (helaas-voor geen goud) en die het veulen nu al wil kopen. Dat kan ie op zijn buik schrijven, of ik op zijn aanbod inga om hem/haar met 4 jaar bij hem op stal te zetten zie ik dan wel, for better or for worse, dat veulen blijft van mij.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Kendra

Berichten: 6021
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 20:45

Ik denk dat je gelijk hebt - veulentjes zijn erg leuk, maar je moet er wel goed over nadenken en er wat voor over hebben. En je moet natuurlijk een doel hebben - bij ons is het toch zo dat we af en toe een paar centjes overhouden aan de paarden door een veulentje te fokken. En dan heb ik ook het plezier van een veulen in de wei.

Jokky

Berichten: 916
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 21:43

Aaaaah jooooh! Toch leuk, zon't veulen! Ik vind dat iedere merrie het eens moet meemaken. Ja, je moet wel weten waar je aan begint, en je moet wel iets weten over paarden, maar als je iets niet weet zoek je het op. En dat land moet je gewoon veulenproof maken, gewoon opruimen, en slapeloze nachten? Een veulen kan heus wel tegen een stootje! Drukte om niks. Dat spenen hoeft pas als ze 6 maanden zijn ofzo en dat is ff wennen, maar als ze gewend zijn is het okidoki! En je kan het ook houden of het verkopen aan iemand die je kent of in de buurt woont. Genoeg oplossingen.
En die bevalling gaat ook maar zelden fout. Ik bedoel, hoe groot is de kans nou dat er zo'n Jolynn geval gaat gebeuren?
Ik probeer mijn merrie ook drachtig te laten worden. Heeeerlijk toch voor haar? Heeft ze lekker een jaartje rust van al dat harde werk van het afgelopen jaar. Lekker een jaartje moederen met
d'r vriendinnen + kroost! Van zo'n veulentje moet je gewoon genieten, dus ik zou me niet zo druk maken als ik jou was! Relax, ik bedoel, jij gaat toch geen veulen nemen of wel?
Zzo, dat moest er ff uit. Tong uitsteken Sorry als ik iemand beledig ofzo, maarre...pech dan! Tong uitsteken

-* Nightwish here I come... *-

Jokky

Berichten: 916
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 22:02

Okidoki dan....ik wou alleen ff de leuke kanten van het veulentje opnoemen ...maar is goed verder jammer alleen dat je er zo negatief over denkt.
Maar mijn merrie is voor 80% zeker dat ze drachtig is dus echt hopen!! Ik heb zo'n voorgevoel dat het gaat lukken!! Jeee!

-* Nightwish here I come... *-

Myra

Berichten: 3906
Geregistreerd: 21-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 22:10

ik ben het met iedereen eigenlijk eens..iedereen heeft wel een goeie mening. ja, je neemt voor de merrie wel een risico, maar het geberud ook weer niet vaak dat er iets fout gebeurd. en idd, een veulen kost veel tijd, veel geld (een drachtige merrie eet voor twee) en dan nog te bedenken dat je ook alle benodigheden ook erbij moet kopen. dat is heel wat, maar als de bevalling goed is gegaan, en je ziet zo'n veulen door de wei dartelen denk je dus echt dat al dat geld/werken dus echt niet voor niets is geweesd! een veulen is ook heel speciaal, je kan er een band mee beginnen en die wordt heel hecht (dat wordt natuurlijk ook bij andere paarden) maar toch is en veulen speciaal. zelf heb ik ook het een en ander met veulens te maken gehad..jena, mijn vroegere (verzorg haar nog een beetje) verzorgpaardje, was drachtig van een tweeling (ze is een tinker, en ik denk dat veel tinker kenners de handelaar mollema kennen. wat mollema had gezegd was dat ze drachtig was van een veulen, dit had hij fout, er waren er n.l. 2!) jena zelf was alle dagen gedurende haar zwangerschap kerngezond, en zo fit als een hoentje...we hadden de hoop erin gezet dat er in iedergeval 1 veulen zou overleven. helaas, eerst werd er een prachtig merrie veulentje geboren, alleen dood. de tweede was een hengstje. en hij leefde nog, helaas duurde dit mar een kwartiertje, en hij ging dood. nu heeft jena dus heel wat meegemaakt, en we zijn al blij dat zij in orde is...elke eigenaar met een merrie die een een veulen wilt (van de merrie) neemt zo een eigen risico vind ik, maar als alles goed gaat heb je een fantastisch wezentje!!


Kendra

Berichten: 6021
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 12:40

Ik denk dat je gelijk hebt dat veel mensen niet weten waar ze aan beginnen. Dat is wel eens jammer, want daardoor gaat er wel eens wat mis. 't Is in ieder geval geen zorgeloze periode, maar wel een leuke!
Ik ben het trouwens niet met Jokky eens dat het voor de merrie zo fantastisch is. Dat is lang niet altijd zo - daarom dekken wij ook niet ieder jaar. Soms springt je hengstveulen er op en zijn ze bijna kreupel, je moet ontzettend goed uitvogelen hooe het zit met eten-bewegen-melk, enz. want anders heb je ze bevangen voor je er op verdacht bent. Je merrie stilzetten gedurende de hele periode dat je veulen er bij loopt betekent vaak dat ze stijf wordt en moeilijk weer aan de gang komt - er weer op is dus voor je paard vaak het beste, maar is voor jezelf best wel lastig. (Ik ben bv. vaak alleen en dan moet ik het veulen dus in de box houden, terwijl ik m'n paard er uithaal).
Nou ja, aan de andere kant is het gewoon wel weer leuk om je eigen stam op te bouwen, en gaat er inderdaad echt helemaal niets boven je eigen merrie met haar veulentje in de voorjaarszon in de wei.

bart6699
Berichten: 76
Geregistreerd: 02-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 21:01

Beste Swieb,

Ik weet dat op onze stal een hoge knuffel en aaibaarheids factor bestaat , maar het is een gezellige stal en iedereen is op zijn manier met zijn paard bezig.
Of het nu de "professionele" manier is hoe jij je paard traint of hoe je stalgenoten met hun paarden omgaan, laat ze hun gang gaan.
Je geeft hoog op over je eigen rijkunsten, maar je bent al maanden bezig om uit de B klasse te komen.
Pas nadat je in de les ging rijden bij die "sukkels" die een veulentje willen fokken, ben jij zo vooruit gegaan dat je nu L mag gaan starten.
Alle personen die een veulen willen fokken hebben hier heel goed overnagedacht en alle tot op heden gedekte merries zijn onder dierenarts begeleiding tot stand gekomen.
Ik begrijp niet wat de meerwaarde van dit bericht is om het op internet te plaatsen, want je weet dat je hiermee veel mensen kwetst en jezelf hiermee niet erg populair maakt op stal.

Ik laat het hierbij,

M.vr.gr.
Bart6699

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 09:00

O lekker Bart66999, dat vingertje....

Maar ontopic: ik heb dit voorjaar dus een veulen geboren mogen zien worden uit mijn eigen merrie. Een hele ervaring, ik heb er ongelooflijk vaak over zitten dubben, en vlak voor de bevalling viel ik praktisch om vanwegen slaapgebrek... En het gepieker is idd nog lang niet voorbij, elke keer denk je stiekum toch weer "ik hoop maar dat ze de 3 maanden haalt" enz enz.
Terwijl ik, en ik zeg het zelf, toch wel gezegend ben met een mooi en gezond veulen dat mijn verwachtingen volledig overtreft. Ze kwam uit een goede merrie, maar het veulen mag er zijn.

Ik ben van mening dat je enerzijds kwa lol zeker wordt beloond voor al je moeite om te fokken. Dat zeker wel, het is gewoon een heel leuke ervaring. Anderzijds, ik zou zelf geen paard ter wereld willen zetten dat eigenlijk bij het begin al kansloos is...maw...een manegeruin met ballen op een kromme merrie zetten, dat is geen fokken, maar vermeerderen. Als je dan toch een veulen wilt krijgen, zet dan in elk geval een goede en goedgekeurde hengst op je merrie, een hengst die wat kan toevoegen. En dat kost best wat centen.

En de onzekere factor, voor zowel merrie als veulen, vanaf inseminatie tot na het spenen, is hoog. In 10% van de gevallen gaat er iets mis, en dat is dus best veel.
Fokken is eigenlijk alleen leuk als het goed gaat. Je kan je afvragen of het zorgen voor zo'n babypaard wel opweegt tegen de kans op veel ellende. Terwijl het zorgen voro zo'n babypaard an sich leuk lijkt, en het is ook wel leuk, maar wel slechts 5 minuten per dag....
Voor mij is het duidelijk, mijn merrieveulen is helemaal geweldig...maar ik doe het voorlopig echt niet weer. Het veulentje van de buren is ook heus aaibaar....

Barb

Berichten: 11790
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 09:09

Ik vind het ook erg moeilijk, het liefst zou ik Jaike volgend jaar ook willen laten dekken. Het veulentje zou ik dan zelf willen houden het zou dan ook om maar 1 keertje gaan. Maar het lijkt me allemaal doodeng, er zijn zoveel dingen die mis kunnen gaan en daar ben ik zo bang voor Scheve mond

maar goed ik heb nog een jaar de tijd om daar over na te denken en daarna zien we wel weer.

Jaike G. SPORT Z1+6 / Edou fan 'e Boppelannen SPORT ZZ-L+1 / Tsjikke / Twirre / Blossem

Dressuur instructie of oppas nodig als u een dagje/weekend of week weg gaat: http://www.holidayhorsecare.nl

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 09:16

Het is maar goed dat ik een ruin heb, anders was ik ook al lang gezwicht want het is zo schattig.
De reden om te gaan fokken is voor iedereen anders. Meestal fokken mensen uit emotionele redenen. Een veulen fokken is erg leuk maar ook heel kostbaar. Als je een heel gewone merrie hebt is het voordeliger een 3-jarige te kopen dan zelf een veulen te fokken. er elanden niet voor niets veel veulens in de kroketten.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 10:56

Ik denk dat mijn situatie heel anders is,
ik heb speciaal voor mijn fokplannen een merrie gekocht met bloed waar ik altijd al enorm van gecharmeerd was.
Het is ook niet mijn enige paard dus ik kan gewoon door blijven rijden met mijn andere paarden.
Ik heb geen enkele zorg, heb me nog geen moment druk gemaakt en ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren, is mijn way of life gewoon niet.
Ik geniet gewoon en als het fout gaat is het enorm pech hebben, ik heb ook vaak zat mazzel gehad, heb alle zaken waarop het fout zou kunnen gaan aangepakt (denk aan stal, omheining, birth-alarm etc.) en meer kan ik niet doen, its up to Jonkvrouw!

Kippigje
Berichten: 28
Geregistreerd: 10-05-03
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 23:02

Ik vind het niet erg sociaal tegenover je stalgenoten om zo'n stukje op Bokt te zetten.Ik kan me niet voorstellen dat je erg populair bent en zo wel,dan zal dat nu wel over zijn en kun je misschien beter een andere stal zoeken,want dit wordt gehijt ruzie Boos! .Zeg je dit ook eerlijk tegen ze of zeg je juist hoe leuk je het vindt?Verder heb ik het idee dat je jaloers bent.Je schrijft dat je blij bent dat je een ruin hebt.Was je anders ook gezwicht,besmet met de zelfde ziekte en waren die sukkels dan nu goede vrienden???Verder heb je het over alle ellende die je leest op Bokt;lees je ook alle berichtjes waar het goed gaat of sla je die over.Ik heb 8 jaar op een fokkerij merries verzorgd.Elk jaar 10 veulens en ze kwamen allemaal gezond ter wereld .1 keer een dood veulentje,maar die was 2 maanden te vroeg.Verder allemaal O.K.Ik wens degenen die een veulentje gaan fokken veel plezier en succes toe.En als ik jou was Swiebertje,zou ik alles wat minder donker bekijken.De donkere kant zoekt je vanzelf op in het leven,de lichte niet

I'm no chicken and I'm not blind

Pauline
Berichten: 11633
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 09:54

Kippigje zegt:
Citaat:
Ik vind het niet erg sociaal tegenover je stalgenoten om zo'n stukje op Bokt te zetten.Ik kan me niet voorstellen dat je erg populair bent en zo wel,dan zal dat nu wel over zijn en kun je misschien beter een andere stal zoeken,want dit wordt gehijt ruzie


Nou nou, een beetje minder mag ook wel kippigje. Ik zie niet in waarom je zo persoonlijk wordt en zo fel, voel je je zelf aangevallen?
Ik vind dat mensen wel goed moeten nadenken als ze met dieren omgaan en het zomaar fokken van veulens is verleidelijk maar heeft ook een keerzijde, dat is de realiteit.
Laat Swiebertje haar mening hebben en jij de jouwe zonder zo onaardig te worden....

Mosh

Berichten: 5883
Geregistreerd: 16-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 11:32

Tenslotte noemt ze geen namen.
Ik vind idd dat mensen er wel goed over na moeten denken,als het er eenmaal is kan je niet meer terug,en dan gaat het ten koste van je paard,en mischien wel van je veulen...

**

Xantha

Berichten: 4522
Geregistreerd: 03-04-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 21:27

Nee ze noemt inderdaad geen namen maar de mensen die ze ermee bedoeld lezen dit ook en die voelen zich wel gekwetst.

XANTHA

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 21:36

Daarbij zijn er van de 4 die dit gaan doen 3 die het vorig jaar al hebben geprobeert,maar niet drachtig.Er is dus al (een jaar te lang)genoeg over nagedacht.

Xantha

Berichten: 4522
Geregistreerd: 03-04-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 21:42

De vierde heeft al een keer eerder een veulentje gehad.

XANTHA

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 21:49

En dat ben ik dus!!! Haha! Lips are sealed

Jokky

Berichten: 916
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 14:32

Whahaha go mensen! Jullie moeten een talkshow hebben ik lig in een deuk! *LOL*

-* Nightwish here I come... *-

marloes-joy

Berichten: 8420
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 14:43

ik heb behoorlijk goed nagedacht over het fokken, Ik wil graag een veulen uit mijn merrie, voor eigen gebruik.
Heb met fokkers overlegd, en hee veel boeken gelezen, uitgezocht en bij hengsten wezen kijken.
Helaas heb ik ook al meegemaakt dat het fout kan gaan , dit jaar is mijn merrie weer drachtig, en tot nu toe verloopt alles perfect


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vagabondo en 8 bezoekers