Vogelpest en paarden ???

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Littleghoul

Berichten: 1823
Geregistreerd: 02-04-03
Woonplaats: Austerlitz

Vogelpest en paarden ???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-04-03 14:43

Via FNRS kreeg ik deze tekst:

Voor actuele informatie over de situatie in Nederland: website van het Productschap Vee, Vlees en Eieren, Teletekst pagina 460 of het speciale informatienummer: 0800-2233322.
--------------------------------------------------------------------------------


In verband met het evenementenverbod is de ad hoc werkgroep AI (Klassieke Vogelpest) van het Sectorbestuur Paarden bij elkaar geweest om de ontstane situatie te bespreken. De voorzitter van het Sectorbestuur, dhr. J. Jonkers, heeft een dringend verzoek aan de Minister gedaan dat de status aparte van het paard, daar waar het risico dat toelaat, behouden blijft. Volgens de werkgroep is er geen risico als de paarden geen enkel contact met AI-gevoelige dieren hebben gehad. Gezien het aantal telefoontjes dat bij de organisaties binnen kwam bleek dat er veel onduidelijkheid heerst over de getroffen maatregelen. Hieronder treft u de interpretatie die de werkgroep aan de regels heeft gegeven. Hieraan kunt u echter geen rechten ontlenen.

De regels in Nederland verschillen per compartiment. Om te weten te komen welke regels gelden, dient u eerst vast te stellen om welk compartiment het gaat. Zie daarvoor de kaart van 17 april 2003. Deze is te vinden via de website www.pve.nl (bedrijfsnet > dossier Aviaire Influenza.

Er zijn zeven compartimenten:
* Compartiment A (Gelderse Vallei)
* Compartiment B (Beneden-Leeuwen)
* Compartiment C (Noord)
* Compartiment D (Zuid-West)
* Compartiment E (Zuid-Oost)
* Compartiment F (Zuid-Limburg)
* Compartiment G (Nederweert)

Lees waar paard staat paard, pony en paardachtigen !

Wat mag niet?
 Organiseren evenementen in compartiment A, B, E, F en G. Dit geldt ook voor paarden afkomstig van een locatie zonder AI-gevoelige dieren. Onder evenementen worden verstaan wedstrijden, koersen, hengstenshows, stamboekopnames, keuringen en elke andere vorm van het tijdelijk bij elkaar brengen van paarden en pony’s.
 Het deelnemen aan evenementen in compartiment A, B, E, F of G voor iedereen. Deze evenementen zijn illegaal.
 Het deelnemen aan evenementen in compartiment C en D als het paard afkomstig is uit compartiment A, B, E, F of G. Wij adviseren de organisaties de deelnemers hierover goed voor te lichten.
 Aan- en afvoer van paarden van een bedrijf* waar AI-gevoelige dieren worden gehouden in de compartimenten A, B, E, F of G.
 Buitenritten maken met een paard afkomstig van een bedrijf* waar AI-gevoelige dieren worden gehouden in de compartimenten A, B, E, F en G.
 Vervoer over de openbare weg zonder vervoermiddel van paarden afkomstig van een bedrijf* waar AI-gevoelige dieren worden gehouden in de compartimenten A, B, E, F of G.
 Onbeperkt bezoekers ontvangen op bedrijven* waar ook AI-gevoelige dieren worden gehouden in de compartimenten A, B, E, F of G. Zie daarvoor de bezoekersregeling via de website www.pve.nl (bedrijfsnet > dossier Aviaire Influenza)

Wat mag wel?
 Paarden naar de weide brengen (of inscharen) als de paarden niet afkomstig zijn van een bedrijf* waar AI-gevoelige dieren worden gehouden in de compartimenten A, B, E, F of G.
 Paarden mogen wel rechtstreeks worden vervoerd van een bedrijf* uit het compartiment A, B, E, F of G, waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn naar een slachthuis in hetzelfde compartiment, of naar een bij het bedrijf behorend weiland in hetzelfde compartiment. Voor dit toegestane vervoer geldt een speciaal protocol.
 Paarden mogen van een bedrijf* uit het compartiment A, B, E, F of G, waar AI dieren aanwezig zijn worden vervoerd naar een stal op een bedrijf waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn. Voorwaarde is wel dat het vervoer binnen de compartimenten plaatsvindt.
 In compartiment C en D mogen paarden gewoon vervoerd worden. Bevinden deze dieren zich op bedrijven* waar bedrijfsmatig AI-gevoelige dieren worden gehouden, dan mogen ze alleen worden vervoerd binnen C en D.
 In de compartimenten C en D mag men uitsluitend met paarden deelnemen aan markten, verkopingen en veilingen, tentoonstellingen, keuringen en andere evenementen als de paarden afkomstig zijn uit compartiment C of D. paarden uit andere compartimenten mogen dus niet deelnemen, zelfs niet als ze afkomstig zijn van plaatsen waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn.
 Als er bij de merriehouder en hengstenhouder geen AI-gevoelige dieren worden gehouden, mag de merrie geschouwd en geïnsemineerd worden. Tevens mag de merrie in dat geval naar de hengst en mag de hengst naar de merrie. Indien er bij de merriehouder en/of hengstenhouder wel AI-gevoelige dieren worden gehouden gelden er wel beperkingen. Zie daarvoor de informatie van LNV via de website www.pve.nl (bedrijfsnet > dossier Aviaire Influenza)
 Lessen van rijverenigingen en maneges zijn toegestaan in compartiment C en D. Ook in compartiment A, B, E, F en G mits er geen paarden worden aangevoerd en mits er geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn. Zie daarvoor de bezoekersregeling.
 LNV kan geen definitie geven van bedrijf. Het Sectorbestuur Paarden adviseert daarom locatie te lezen waar bedrijf staat.

Verdere onduidelijkheden:
 Als een snelweg de grens is van een ingesloten gebied, dan valt de snelweg er zelf altijd buiten.
 Op dit moment is er geen enkele duidelijkheid over hoe lang de maatregelen gaan duren. Dat hangt af van de ontwikkelingen.
 De compartimentkaart is moeilijk te lezen. Zodra er vragen van paardenhouders binnen komen over waar de grens loopt kunnen deze paardenhouders het beste worden doorverwezen naar het kopje kaarten via de website www.pve.nl (bedrijfsnet > dossier Aviaire Influenza) en de uitgeschreven begrenzing laten lezen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jo_vales, Lynn_Nikita, marygoround, Yahoo en 7 bezoekers